Mida osta Tallinna börsilt - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mida osta Tallinna börsilt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ilmselt on paljud seisukohal, et Tallinna börsil võiks hakata tasapisi positsioone sisse võtma ning et turg on pigem ala- kui ülehinnatud. Ei välista muidugi, et tehakse veel uusi põhju. Algataks arutelu teemal, et millistel aktsiatel on paariaastases perspektiivis suurimad tõusuvõimalused. Seega ei peaks silmas mitte niivõrd head dividenditootlust (Telekom, Tallinna Vesi) vaid võimalust oluliseks hinnatõusuks (50% ja rohkem).

    Ise olen hiljuti näpuotsaga ostnud Harju Elektrit ja Eesti Ehitust, kaalun OEG-d, TKM-i, Normat, Sakut, ei välistaks Baltikat.

    Mida siia nimekirja lisada või sealt maha tõmmata?
  • Lisaks veel EEG, MKO, Silvano, TAL, TPD, VSN-i.
    Unustada ei tasuks ka Arcot, Kalevit ja Starmani
  • No Starmani küll enam osta ei tasu.Minek ju.
  • Tallinna börsilt võiks osta aktsiaid :P
    Aga kui tähte mitte närida, siis minu jälgitavate hulgas on: Baltika, Olympic, Kaubamaja, Saku, Silvano, Eesti Ehitus. Rahulikumatest Norma, Telekom ja Tallinna Vesi.

    EEG, TPD, VSN, ARC, KLV ja TAL on juhtkonna riski tõttu välja praagitud ja Starmaniga pole mu meelest seoses Börsilt lahkumisega midagi peale hakata. Väljapraakimine ei tähenda, et antud ettevõtetega pole lühemas ja ka pikemas perspektiivis võimalik teenida. Lihtsalt nende puhul risk ületab oodatava tootluse, kuna nimetatud ettevõtete juhtkond tegeleb rohkem sahkerdamise ja spekuleerimisega, kui ettevõtte arendamisega.
  • mavep

    Suuresti Sinuga nõus, vaid ARC väljapraakimine juhtkonna riski tõttu on minu arust vaieldav. Aga võib-olla pole ma asjaga piisavalt kursis.
  • Vanaema
    jah võibolla tõesti selline järeldus arco kohta ülekohtune, lihtsalt nimetatud ettevõttes segased ajad nii turu kui ka juhtkonna (ümberstruktueerimised ja liikmete vahetus) mõttes.
  • Huvitav kas kusagil SFG kohta värskemat (lähema kuu-kahe jooksul tehtud) analüüsi on?
    Minu arvates on SFG huvitav mitmel põhjusel ja sarnasusi (talupojamõistuse tasandil) võib leida mitmete teiste Tallinna börsiettevõtete käekäigust. Nimelt:
    Sarnasus OEG-ga - SFG on suuresti laienenud Ida-Euroopa suunal - poodide arv, müügipindade hulk, sortiment, firmamärgid - kõike on juurde tulnud. Samuti on tõusnud tublisti ka käive ja kasum (kordades), mis muidugi ei näita koheselt, et seda osta tasuks, sest käive ja kasum on kordades tõusnud kuna on laienetud, ning seetõttu võrrelda 07 ja 06 aasta aruandeid ei ole päris lihtne. Kui üldiselt tundub, et kui on aset leidnud laienemine, siis võiks oodata jätkuvat käibe- ja kasumi kasvu ning see peaks olema ainult positiivne - iseküsimus on aga selles, et millal see SFG rahamasin täistuuridel tööle hakkab - kas ta töötab juba praegu maksimumi lähedal, hakkab seda tegema sellel aastal või alles järgmisel. OEG puhul on näha, et laienemine tõi kaasa kasumimarginaali languse, ja suuremat edu võiks oodata alles aasta või kahe pärast - kas SFG sarnaneb selles suhtes OEG-ga?

    Sarnasust võiks kontrollida ka SFG ja Baltika vahel - mõlemad on tegevad rõivatööstuses. Baltikal aga viimaste tulemuste järgi öeldes ei lähe vist eriti hästi? Üks aspekt miks Baltika hetkel taevasse ei tõuse on võib olla see, et Venemaa suunaline areng on Pronksöö mõjude tõttu soikunud? või on asi globaalses majanduslanguses, mis on tinginud rõivaste ostmise languse? Sellest aspektist vaadates võib SFG küll laienev olla, kuid kas ei ole oht minna Baltikaga sama teed? Minu arvates Baltikal just eriti hästi ei lähe. aga see on muidugi minu arvamus.

    SFG teeb minu jaoks huvitavaks ka see, et viimasel ajal on tehingute arv ning maht olnud väga väike. üheltpoolt ostusoove on, ja on ka müügihuvi, kuid vahe ostu ja müügipakkumiste hindadest on olnud päris suur. Kuigi täna, jah, on see vahe kohati praktiliselt kadunud. Kas võiks arvata, et on oodata häid uudiseid ja keegi ei taha seetõttu müüa? Minu jaoks jääb ikkagi väga arusaamatuks, miks SFG-ga nii vähe tehinguid on tehtud viimasel ajal. (ta ei ole just tallink aga.. natuke võiks ju tehingud ikka olla:) )

    Olen oma mõttekäikudega jõudnud sinnamaale, kus on üheltpoolt tekkinud huvi SFG-d ostma hakata, kuid teisalt jälle on teinud mind ettevaatlikuks OEG ja Baltika käekäigu nägemine. - kas põhjendatult? ei tea. Ehk oskab keegi aidata hinnata SFG perspektiive?
  • Oota vähekene.. Lähinädalatel on SFG IV kv. aruannet oodata ja ehk leiab ka võrdlusmomenti OEG/BLT saatusega.

    Fondide valikus on teda vähe. See võibolla näitab ka midagi.
  • Praegu on mõtet osta ikka dividendi aktsiaid: Telekom, Tallinna Vesi siis pisut tühja maad ja tulevad kõne alla Saku ja Norma. Muid asju ei näpiks praegu.
  • VSN peaks kindlasti lisama siia nimekirja. 2007 a. kasumi 12,7 mln. ja hetkehinna 1,89 järgi P/E=10,5. Käesolevaks, 2008 aastaks prognoosib juhtkond kasumiks 20 mln.(+57% kasvu) ja aastaks 2010 kasumiks juba 56 mln.(+340%)(vt. arenguvisioon). Käive peaks tänaselt u.250 mln. kasvama u.520 mln. kroonini aastal 2010. Samas on nad kahel eelneval aastal maksnud ka dividende, kas ka sel aastal- ei tea, aga võimalik. Võrreldes teiste meie nn. ` kasvuaktsiatega ` BLT (P/E=20,8) hinnal 2,91 ja OEG (P/E=18,7) hinnal 2,91 saab VSN puhul kasvu osta märksa odavamalt. Aktsia puuduseks on kindlasti vähene likviidsus.
  • Kas keegi siinsetest foorumlastest on juba midagi osta ka julgenud?
  • aviaator,
    Sakut saab nüüd ainult poest osta :)
  • OEG
    Liigagi üle müüdud, suht väikse käibega.
  • OEG alla 1 euri oleks ehk atraktiivne ost. Aga.., kellel on raha?
  • Enamusel on raha. Aga keegi ei julge osta, seisab ilmselt niisama kontol.
  • Velikij, õige jutt. Kõik tahavad pärast uhkustada kui odavalt said ja kui hea asi on aktsiahindade langus.
  • Paneks äkki rahad koku ja ostaks nii ETL kui TEO ära:-)
  • Ahjaa...farmaatsiat tasuks osta...antidepressantidel ja südamerohtudel nüüd mõningat aega hea minek...
  • Paar päeva veel ja siis ostaks juba Tallinna Börsi ära.
  • Teeks ettepaneku pakkuda välja 3 ostetavat aktsiat järgmistes kategooriates (koos minu pakkumistega):
    1. Väike risk, pärast paanika möödumist 10-20% tõusu üsna kindel: ETL
    2. Tugevalt alahinnatud ettevõte, mõne aastaga võib oodata 50-100% tõusu: Harju (ka EEH)
    3. Eduka sündmuste arengu korral võib tõus olla 3-4 korda nt järgmise 5 aasta jooksul: siin on nüüd raskeim pakkuda, aga äkki OEG.
  • http://www.ekspress.ee/2008/10/09/ari/4740-alta-capitali-kohal-haigutab-poole-miljardi-kroonine-auk
    Eesti suurim riskikapitalifirma Alta Capital peab lähikuudel kulutama võlakirjade lunastamiseks üle poole miljardi krooni.
  • White Niggale meeldib risk. (TPD)
    Ka mulle.
    1.OEG
    2.HAE
    3.TPD

  • Arvestage et investorite rahavajadsed hakkavad suurenema kuna rahamass väheneb. Üks kiire võimalus on aktsiad müües oma likviidsust kiiresti suurendada.Kõik muud kiired rahasaamise võimalused on võrreldes sell nupu vajutamisega aeglased.




  • Olen ise ka seda meelt, et selline rohetus on vaid täna ja müü igat põrget.
  • Kristjan kirjutas TI foorumis, et müügisurve on seotud margin-callide realiseerimisega balti turul ja üks null päev kasvõi päästaks olukorra. Täna siis on see murdepunkt? :)
  • TPD limiidis kinni nagu mitmed teisedki aktsiad.
    Huvitavaks teeb aga asjaolu, et TPD bid-s 10k pakk.
    Pilt mida pole vist aastaid nähtud.
  • vaade Tallinna indeksi ajaloole. Mõtlesin korra selle SEB likviidsusfondi kontekstis võrrelda, millises turufaasis kunagi 1998 aastal HOP RTF pidi oma osakuhinna alla hindama. Tagantjärgi vaadatuna toimus see üsna turu põhjade lähedal (1998 suvi), kuid ometi olin ma kunagi 1998 lõpus ühte fondi likvideerides olukorras, kus MA PIDIN müüma enne 31.12.98 ja ma müüsin Hansapanga aktsiaid hinnaga 55 EEK tükk, kirjutades samas investoritele, et ootan nende aktsiate hinna kahekordistumist iga järgneva kahe aasta jooksul (mis ka laias laastus juhtus). Edaspidi oli vähe neid aastaid, kus kohalik börs ei näidanud kahekohalist tootlusenumbrit, 99-l oli see +38%.

    Meil on pragu olukord, kus väljastpoolt vaatlejate hulgas on peaaegu konsensus, et siin on hetkel Islandiga sarnane kriis. Mina nii ei arva. Kuigi aktsiahinnad võivad vabalt mõne tõelises hädas oleva investori sundmüükide tõttu langeda ostjate puudusel mistahes tasemele, kordan oma soovitust: Baltikumist võib langeval turul juba osta tugeva bilansi ja positiivse rahavooga ettevõtete aktsiaid puht nende dividenditootluse pärast. Sellest kordades enam võivad aga lähemate aastate perspektiivis tõusta "2009 aastal 1/3 Baltikumi laenudest mahakirjutavad" Skandinaavia pangad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon