Maksta tagasi laenu või panna summa tähtajalisele hoiusele - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maksta tagasi laenu või panna summa tähtajalisele hoiusele

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere!
    Loodan leida abi otsustamiseks. Kumb variant oleks mõttekam kui hetkel käes natukene vaba raha.

    1) Kas panna see raha BIG hoiusele aastaintressiga 7,1 % 1 aastaks = ca. 14 000 intressi
    2) Maksta tagasi eluasemelaenu selles summas (tagasi saaks maksta juunis) - laenumakse väheneb ca. 1200 eek kuus kuni augustini (Euribor koos marginaliga kuni augustini 4,7 %). Augustis uus graafik (arvestuslikult 5,5 % Euribor koos marginaliga) siis väheneks laenumakse ca. 500 eek, kuni veebruarini.
    Samas mida suuremad on laenuintressid, seda rohkem saab makse tagasi?

    Mida siinne forumirahvas asjast arvab. Loodan asjalikule abile.

  • Mis laenuintress koos marginaaliga on? Nüüd ja arvestuslikult tulevikus?
    Kui hoiuseintress > laenuintress, siis hoiusele. Kui laenuintress > hoiuseintress, siis maksa laenu tagasi.
    Arvesta ka maksusoodustust laenuintressi arvutamisel (ehk siis reaalintressi).
    Ja deposiidi pikkus max. 1 aasta, siis võid pikendada. Euribor muutub ja ilmselt eelarvekärpeid arvestades pole kaugel aeg, kui see intresside tulumaksusoodustus seadusandlikul tasemel ümber vaadatakse.
  • Kuni augustini laenuintress koos marginaaliga 4,7% . Augustist veebruarini arvestan ca. 5,5% koos marginaaliga. Marginaal 0,4%
    Deposiidi pikkuseks arvestangi ca. 1 aasta. Seda ei usu, et tulumaksusoodustus täielikult kaotatakse - pigem vähendatakse määra.
  • Sinu laenuintress tuleb peale tulumaksutagastust 3.71%. Muideks BIGi hoiuselt (EEK) teenib 8% (12-23 kuud). Arvesta ka riske, ilmselt on eluasemelaen euro baasil, st on üleval krooni devalveerimise risk. Lisaks BIG ei ole just kõige kindlam pank. Hoiuseid tagatakse eraisikule 20 000 euro ulatuses, hüvitades 90% põhisummast ja selleks ajaks kogunenud intressist. Seega üle 20 000 euro BIG-i ei soovitaks paigutada.

    Isiklikult kasutan samasugust ideed õppelaenu puhul. Eelistan olla võlavaba, kuid praegu oleks rumalus kogu õppelaenu varem tagasi maksta.
  • Devalveerimise risk jääb, seda küll. Ja BIGiga pole varem tegemist olud jah - väike kartus ikkagi sees, tundub ka mulle, et pole kõige kindlam. Viimane muidugi suhteliselt palju oma mõtetes kinni. Deponeeritav summa ei ületa 20 000 eurot.
  • Sampopank 6,2% intress. Krediidipank 6,3% intress. Ka need ületavad sinu laenuintressi.
    Lisaks peaksid arvestama seda, et kui tagastad koheselt laenu, siis tuleb üldjuhul selle eest maksta lepingutasu ja/või trahvi, kui sa just ei teata ette 3 kuud või kui sul ei ole teistest erinev leping sõlmitud. Nii, et igaljuhul kuni järgmise intressiperioodi muutumiseni pane hoiusele ja tee 3 kuud enne igaks juhuks avaldus pangale, et soovid laenu selles ja selles summas tagasi maksta. Kui sa siis tagasi maksad, siis saad seda teha tasuta ja kui ei tee pole ka midgai lahti.
  • to. summer

    Aitäh soovituse eest. Asi selles ongi, et kohe-kohe saabub võimalus tasuta tagasimakseks ja seepärast uuringi erinevaid võimalusi ja püüan leida seda õiget keskteed.
    Makstes tagasi laenu väheneb ka kroonirisk ja puudub ka see risk, et BIGiga midagi juhtuda võib
    Hoiustades kasvab kroonirisk ja tuleb juurde ka BIG risk. Samas rahaline võit vist eriti suur ei ole (hoiustades BIGi) arvestades juurde tulevaid riske.
    Hoiustades raha Samposse või Krediidipanka jään nö. nulli.
  • Enneaegse tagastamisega ei kaasne lepingutrahvi või muud tasu kui teha seda peale pangalt uue intressimäära teatise saamist.
  • ehk iga kord euribori ülevaatamisel (üldiselt iga 6 kuu tagant) võib seda teha? Isegi kui uus intressimäär on madalam?
    Kas see kehtiv kogu summa ennetähtaegsel tagastamisel või ka osa tagastamisel?
  • TO Gonzaleze:

    oskad kuskile viidata ka, et mis alusel selline asi toimib, et peale uue intressimäära teatise saamit võib laenu tagasi maksta? Pangad ise sellist soovitust ei anna krt vaid tahavad 3 kuud etteteatamist:)
  • summer, sellise õiguse annab Võlaõigusseadus
  • Kuigi ei ole kindel, mis VÕS punktile viidatud on, kipun arvama, et see käib ainult kogu summa tagastamise kohta. Kui osa summast tagasi maksta, on nii või naa tegu eraldi kokkuleppega ning tingimused sõltuvad sellest kui oluline pangale oled.
  • tõstsin siia ümber

    772250
    Mis oleks mõistlik, kas maksta pool kodulaenust, investeerida see summa börsil või osta üks 2...3toaline korter ja see välja üürida?
  • Ära tõsta palun 10a vanasse teemasse... Killib ju arutelu
  • 'Kõik varaklassid on ülehinnatud' on nüüdseks mingi 2 aastat vana tsitaat?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon