LHV Pro vs. Tark Investor - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV Pro vs. Tark Investor

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • ei suutnud kiusatusele vastu panna

    speedy conzales Re: Börsipäev 31. juuli 01/08/08 10:15
    nii, asi läheb huvitavaks: LHV Pro oponeerib Tark Investor'le
    vastavalt K lühike ja K pikk
    sihid 45 ja 59

    kristjan.lepik Re: Börsipäev 31. juuli 01/08/08 10:29
    Speedy, seda on ka varem juhtunud - 2007 kirjutati LHV Pro all, et Motorola on üks hea ettevõte ning parem investeering kui Nokia. Meie tees oli, et Nokia on hea rahapaigutus ning Motorolast tasub eemale hoida, kuna ettevõte executioniga raskustes (marginaalid nõrgemad) ning kaotamas turuosa.

    Meie Nokia idee läks +46% kasumiga lukku
    LHV Pro Motorola idee praegu -52%

    karvakera Re: Börsipäev 31. juuli 01/08/08 10:31
    Nüüd siis vastupidi näited LHV-lt? Või ei ole te komprat kogunud?

    kristjan.lepik Re: Börsipäev 31. juuli 01/08/08 10:39
    Aga Kelloggi puhul on ka ajahorisondid erinevad, meil investeerimisidee ja paar aastat, LHV puhul "maksimaalselt paar kvartalit". Tuleb tunnistada, et mul pole väga tugevat veendumust, mis Kelloggiga lähikuudel juhtuda võiks, aga LHV-l tundub, et siis on. Kuid peamine tees ei saa olla "tarbija hakkab vaatama mitte-bränditud toodete poole", sest see protsess ei muutu nii lühiajaliselt oluliselt.
  • ma arvan, et sellised vastasseisud teevad kõiki ainult tugevamaks

    hetkel siis 1:0 Targale investorile ? (Nokia ja Motorola eest)
  • suht võrreldamatud timeframe-id, kui alguses langeb ja hiljem tõuseb siis mõlemal õigus
  • Kunagi oli terav diskussioon ka INTC versus AMD teemal. Kahjuks ei mäleta ega ole ka aega järele vaadata, kes mingit seisukohta pooldas.
    Aga jah, sellega tuleb nõustuda, et vastasseisud ja väitlused teevad kõiki tugevamaks - kokkuvõttes võidab klient.
  • win win oleks ka rahuldav tulemus, ega verd siit ei otsi, aga selline vaidlus on tervislik
    kui keegi ka minu pikkadele bear case'id üles ehitaks, siis oskaks asju ka teise nurga alt vaadata
  • Meie arvates on erinevad arvamused aktsiate osas Eesti investeerimismaastikul üksnes tervitatav nähtus. Kelloggi (K) puhul häirib meid ettevõtte juures siiski eelkõige aktsia kõrge valuatsioon.

    Mis Motorolasse ja Nokiasse nüüd puutub, siis võrdlus pisut asjakohatu. Nagu WhiteNigga ütles, on timeframe'id suhteliselt võrreldamatud. Nimelt üks idee on jätkuvalt lahti ja teine kinni pandud. Mobiiltelefonide tootjatesse pikaajaliselt investeerimine tervikuna pole olnud hea mõte ning Motorola sattus meie radarile üksnes kui võimalik turnaround story, mitte kui tees sektori atraktiivsusest - kes TI soovituse peale pikaajalist Nokia investeeringut tänaseni hoiab, on oma positsiooniga kahe aasta järel koos dividendidega veel vaid ca 15%lises plussis. Meie 8. veebruari kommentaar, mil Nokia maksis €25, oli järgmine: “Kui ühel hetkel selgub, et ka turuliider (Nokia) on vastuvõtlik maailma majanduse jonnitujudele ja tarbimise piiramistele, võib reaktsioon selles Motorola konkurendis olla juba aga väga verine.” Täna on Nokia aktsiahind sellest tasemest 30% madalamal.

    Samas, tervitame ka TI meeskonna Nokia edukat investeeringut ja õigeaegset idee sulgemist ning loodame, et arvamuste paljusus loob Eesti investoritele veelgi paremad alused kvaliteetsete investeerimisotsuste tegemiseks.

  • Just sellepärast ongi selline teema mõtetu, et võrreldakse võrreldamatut ja hakkab üks lõputu Pontu raipe üleaia edasi-tagasi loopimine. Hoopis põnevam oleks lugeda, kui TI ja LHV ütleksid et ticker K on 31.12.2009 buy or sell. Põnevam siis väikeste pulikate jaoks. Iseasi miks nad seda peaksid tegema ja mis see siis nagu neile endale annaks?
  • minu arust võrreldakse vägagi võrreldavaid asju
    olenemata ajahrisondist on mõlema idee alused fundamentaalsed ning välja käidud ka samadelt hinnatasemetelt
    kui näiteks mõni stock on lühiajaliselt sell, siis järelikult ei ole ka pikemaajaliselt praegu ostukoht

    puhkjapojad
    kui sinu jaoks on mõttetu lugeda argumente, miks mõnda stock'i peaks ostma või shortima, siis oled vales kohas
  • LHV teesid:

    * Sisendihindade tõus- Tulevikutrendide määramine väga raske, aga igaljuhul on tänaseks päevaks mais robinal tipust alla veerenud, marginaalidele ohtralt hingamisruumi. USA ei astu tõonäoliselt teist korda etanooli subsiidiumite ämbrisse. Suhkruroost toodetav Brasiilia etanool on end tõestanud ja maisist ei hakka saama odavamat etanooli kui suhkrust.

    * Tarbija nõrkenemine- Muidugi ta nõrkeb, aga Kelloggil on tohutu tooteportfell, kus on nii low-end kui high-end tooted, lisaks mastaabiefekt jaemüügikettidega kauplemisel. Kui oled 10 aastat hommikul harjunu Kelloggi helbeid sööma, kas tõesti on hommikusöök esimene asi, mille pealt kokku hoiad? Inimene leiab tohutult kokkuhoiu variante enne kui ta hakkab hommikuti no-name nätsket maitsetut stuffi endale sisse ajama.

    * Analüüsis mainiti, et Kelloggi ehk toiduainetööstuse valuatsioonid on Häbiväärselt kõrged. Julge väide arvestades, et W. Buffet investeeris ca 6 kuud tagasi sarnase valuatsiooniga Krafti (KFT)
  • Joel, mispidi oli Motorola idee võrdlus Nokiaga asjaohatu? Nokia ja Motorola tegutsevad samal turul ning teie soovitus oli, et Nokia asemel tuleks rahapaigutuseks valida Motorola. Alates teie idee avaldamisest on dollaris mõõdetuna Nokia +5% ja Motorola -52%.

    Laiemalt vaadates - olen ka sellega nõus, et arvamuste paljusus on positiivne, eks iga investor saab ise oma peaga kogu info põhjal otsused teha. Ja eks globaalselt aktsiaid nii palju, et tõenäosuslikult on päris harvad juhtumid, kus sama aktsia kohta erinevad nägemused.

    Ja üks nüanss veel - kui keegi räägib sinu ideele või positsionile vastu, siis kiputakse tihti seda isiklikult võtma ja ka vaidlustes isiklikuks minema. Ma ise olen proovinud seda ikka vältida, sest erinevad arvamused on tegelikult pigem kasulikud - algajad kipuvad positsiooni soetamise järel otsima vaid neid uudiseid, mis teesi toetavad, ma tihti proovin käituda vastupidi - otsida oma positsioonile vastuväiteid - kui neid on palju, siis tuleb positsioon üle kaaluda, kui neid on vähe, siis väga tore.
  • Ivari,

    Just needsamad väited, mis sa siin välja oled toonud, on tänastel optimistlikel turuosalistel meeles mõlkumas. Ja need on ka paljude analüüsimajade hinnasihtide põhjenduseks – ettevõtet katab 19 analüüsimaja, neist ükski pole ettevaatliku soovitusega väljas :) Kui keegi tõstaks soovitust ‘neutral’i pealt ‘buy’le, siis pole sel enam mingit efekti. Kui nüüd ühel päeval näeksime aga ‘reduce’ või ‘sell’ reitingut, on pidu karude laual.

    Loomulikult oleme teadlikud energia-, teravilja ja muude sisendihindade liikumisest. Samas, mis maisi puutub, siis alla on tulnud üksnes lühema aja futuurid. Kaugemale ulatuvad futuurid on jätkuvalt tippude lähedal. Väike näide:

    Detsember 2008 futuurid:

    Detsember 2009 futuurid:

    Tarbija eelistuste kohta siis veel väike kommentaar – Kelloggi tooteportfell on ikkagi pigem high-end tarbija jaoks. Nende low-end ei saa kaugeltki vastu turu low-end’ile. Ja kasumlikkuse vähenemiseks ei pea tarbijad isegi loobuma Kelloggi toodetest vaid ümber orienteeruma Kelloggi high-end toodetelt madalama marginaaliga low-end toodetele. Muideks – hommikuhelbed eestlastele ei ole ka ameeriklastele ainult hommikuhelbed. Ka üks analüütik konverentsikõnel ütles, et “ärge muretsege, ma ostan jätkuvalt neid helbeid ja söön õhtul kodus piimaga” ; )

    Ja mis Buffettisse puutub, siis see mees investeerib 10 aastaste horisontidega. Aga üldiselt Kelloggi ees seisvaid riske ja ‘geneeriliste toiduainetega’ lahingu pidamine võib meie arvates lihtsalt minna pisut verisemalt, kui turg seda tänase valuatsiooni juures sisse hindab.

  • Speedy- ma arvan, et ma ei ole üldse vales kohas ja minu comment ei olnud kuidagi offencive, nii et ärme erutu. Mis ma öelda tahtsin oli see, et kuna mingit finishi joont ei ole ja sekundis/meetris tulemust ei mõõda, siis on õigus kõigil, kõiks sõltub horisondist. Buy or sell argumentide lugemine tegutsemiseks hädavajalik, lihtsalt TI või LHV vahel skoorimõõtmisest ei tule midagi välja, sest vastused saavad olema just sellised nagu Joeli oma oli. Ma ei usu, et siin tekib kasvõi üks olukord, kus LHV või TI ütleb, et panime pange jah ja teise analüüs oli õigem. Muud ei midagi.
  • mis on sinu või minu jaoks siin olulisem - kas täpselt mõõdetav tulem või protsess ise?

    inimesed kirjutavad asjast ja see on hea lugemine

    nagu ka Madis ütles, väga lahe foorum ;)
  • Joel,

    Nõus, aga ma ei arva, et tegemist on 'priced to perfection' stooriga.

    Mina isiklikult shordin pikaajalisemalt peaasjalikult ainult reaalselt kehvasid nõrga execution, cash-flow ja bilansipositsiooniga ettevõtteid. Tõeliselt ebamugav on minu jaoks mängida 2 kvartalit maailma toiduainetööstuse ühe tipu vastu, kus on tööstuse teravaimad kriidid. Iga hetk kui aktsia näitab nõrkust võib K ootamatult tulla välja massiivse aktsiate tagasiostuprogrammiga, lisaks mkt. cap 20B näitab, et langust võidakse kasutada ka ülevõtuks. Risk/Reward ei ole hetkel minu jaoks lihtsalt piisav.

  • Kelloggil (K) oli massiivne aktsiate tagasiostuprogramm tegelikult aasta alguses täiesti autoriseeritud. Kuna me kõik teame, mis maailma aktsiaturgudel juhtus 2008. aasta jaanuaris, mil turud elasid üle tohutu müügilaine, siis kukkus ka Kellogg ja liikus nobedasti $52 pealt $46le. Ja seda hoolimata $650 miljonilisest aktsiate tagasiostuprogrammist, mis esimeses kvartalis täies ulatuses huugama pandi (nüüd autoriseeriti muidugi uus aktsiate tagasiostuprogramm $500 miljoni ulatuses).

    Ja eks kõik sõltub inimesest - idee ei olegi kõigile paraku atraktiivne : ) Me oleme sellest täiesti teadlikud. Erinevad argumendid kõrvalt on alati teretulnud.
  • Ma arvasin, et selle pealkirja all tuleb juttu foorumite ühendamisest. Mitmed teemad on dubleeritud ja mõlema lugemine on aja raiskamine.
    Kunagi LHV võttis ju ühe, mis ta nimi nüüd oligi, foorumi teemad üle.
  • Ma olen Ivari mõtetega üldplaanis nõus.

    Valuatsioon - Kellog's kaupleb P/E järgi mõõdetuna üsna sektori keskmise juures, ei saa seda kuidagi "häbiväärselt kalliks" lugeda. Kui ma midagi sektorist kaaluks shortida, siis ehk HSY või CAG, kus viimasel ajal olnud executioniga probleeme ning Hershey tooteportfell mu meelest ka kergemini asendatav.

    Sisendhindade tõus - siiani on suutnud Kellogg's oma tugeva turupositsiooni tõttu toorme hinnatõusu ka tarbijale edasi anda. Loomulikult on sellel võimel piir, kuid samamoodi on piir ees ka maisi hinnatõusul. Kui peaks olema veendumus, et mais siiski rallib lähiaastatel edasi, siis on mõistlikum maisi hinnatõusule panustada.

    Tarbija nõrkus - see ilmselt jätkub ja ma saan ka aru, et tarbija loobub nii mõnegi elektroonikavidina ostust ja võib-olla ostab Gucci asemel Levist. Aga kui sa oled harjunud Kellogg'i tooteid iga hommik sööma, siis kas tõesti on see 4 USD paki hind nii oluline, et hakkad selle asemel ostma 2,50 USD maksvaid Shangai Lice Noodle Snack'e? Ma olulises mahus seda küll ei näe.
  • 4 USD pakk vs 2.5 USD Shanghai Lice Noodle Snacks ;D

    Aga see poleks esimene kord, kus niimoodi odavamate toodete poole pöördutaks. Starbucks(SBUX) ?
  • Muide, Kaubamajas on hommikusöögihelveste hinnad järgnevad:

    -) Kellogg’si šokolaadiga riisikrõbinad Choco Krispies maksavad 118 EEK/kg.

    -) Leedus toodetud analoogne toode – Oho! šokolaadiga riis – maksab 72.65 EEK/kg.

    Seega on järgi tehtud toode 38.4% võrra soodsam, mis on osade tarbijate jaoks täiesti arvestatav vahe. 

  • Analüütikud tööhoos. Jätkuvalt lahe foorum. :)
  • Noh, lepik on hea müügimees. Enda müümise oskus on elus oluline. Kui seda muidugi teiste arvelt teha, siis on natuke imelik.

    Kas nüüd selle üle kaagutada tasub, et õnnestus ühe korra normaalse hinnaga nokiat osta..ei tea. Sama hästi võiks väita, et Icahn, kelle keskmine motorolas on siiani vist 20 kandis on debiilik.

    Kumma track-record on pikas perspektiivis parem?

    Polegi nagu midagi võrrelda. Üks on tühikargaja ja teine on suurte munadega hedgie, kes on miljardeid teeninud.

    blah, ajaraisk.
  • enek:Enda müümise oskus on elus oluline. Kui seda muidugi teiste arvelt teha, siis on natuke imelik.

    Kas enek polnud üks nendest, kes püüdis LHV Pro nime kaaperdada asutades samanimelise blogi?
  • Steni toodud pilt iseloomustab hästi seda teemat: üks pakk on teisest oluliselt suurem ja teisel pakil veel lisaks kiri TASUTA
  • pööra tähelepanu sama postituse teisele ja kolmandale reale.
  • Peaaegu terve aasta on LHV Pro sooviatud TKM akumuleerida. Selle aja jooksul on TKM langenud 10 lähedalt 5 lähedale. Ja nüüd siis äkki - MÜÜ! Pärast aastast pidevat akumuleerimist sügava kahjumiga.... Lahe teenus!
    Hea, et K.L. uskusin, kes on olnud smast ajast vastupidisel seisukohal ja omanud ise putte.
  • kõik need soovitused, mis välja käiakse, ei ole ju kohustuslikud. Igaüks uurib neid ja teeb lõpuks ikkagi ju ise enda otsuse, kas seda soovitust usaldada või mitte. Ja pealegi on võimalik tegeleda nii paljude erinevate aktsiatega, et ei pea nui neljaks mingis aktsias valima, et kas see läheb üles või alla. Kui enda visioon puudub ja soovitused/argumendid/faktid/jne sind ei veena, saada see aktsia pikalt ja tegele mõne muuga.
    Mind ausalt äeldes kohe üldse ei koti see K aktsia, siht 59 paari aastaga on ikka räigelt mage lugu praeguse hinna pealt 52 46 (kahjuks ei tea, mis hinna pealt see 59 siht välja käidi). Tähtajaline hoius toodab ka paremini sel juhul ja täiesti riskivabalt.
  • Lisaks oodatavale madalale tootlusele jääb K puhul veel üles ka USD risk, nii et riski ja tulu suhe on ????
  • "Kas enek polnud üks nendest, kes püüdis LHV Pro nime kaaperdada asutades samanimelise blogi? "

    nelc, minu arvates pole sa asjast õigesti aru saanud. tol ajal ei üritanud mitte keegi end müüa. Muide, mina sain sealt blogist paar head ideed... ja kui LHV seminaril ühe kohta neist kinnitust küsisin, siis tehti asi täiega maha.
  • Stens, kusjuures see sinu toodud näite protsentuaalne erinevus on pea täpselt sama nagu selle 4 USD vs. 2,5 USD näite puhul, aga nagu öeldakse - üks pilt räägib rohkem kui 1000 sõna :)

    Aga selle tarbija nõrgenemise kohta veel:
    1) Ma nõus, et võimalus odavama kauba poole pöördumiseks on, kuid ma jätkuvalt seda meelt, et see ei toimu olulises mahus Kelloggi jaoks - USA on vaatamata praegustele majandusraskustele väga jõukas riik ning 4 USD mis maisikrõbuskite paki eest tuleb tasuda, pole oluline summa.
    2) Üks tegur mis Kelloggi kasuks räägib - USAs on tarbija nõrgenemisega hakanud inimesed järjest vähem sööma väljas ja järjest rohkem kodus. Ma arvaks, et see trend on jätkumas ning tasakaalustab võimalikku odavamate toodete poole pöördumist.
    3) Kui nüüd pilti täpsemalt vaadata, siis on näha, et Kelloggi toodetega tuleb kaasa veidi bränditud nänni. Eks see ole tootja jaoks ekstrakulu, kuid need kellel lapsed kodus, teavad ilmselt piisavalt hästi, kui kuum teema on Kung-Fu Panda ja kui kiiresti poodi tagasi saadetaks, kui selle Leedu Ohoo! paki julgeks kodus välja võtta.

    Viru1000, tootluse kohta - kui vaatad Kelloggi pikemat graafikut, siis näed, et tegemist on väga rahuliku vana majanduse aktsiaga. Ja sealt 25+% aastatootlust oleks mu meelest ebarealistlik oodata. Sellega koos muidugi ka risk väiksem ja kukkumisruumi vähem kui enamikul aktsiatel turul. Hinnasiht oli meil aastaks, jälgime fundamentaalset pilti, võimalik, et peame seda ka tõstma.
  • Mutionu, kahjuks peab tõesti tunnistama, et Kaubamaja soovitusega ei läinud ootuste kohaselt. Aktsia soovitus sai langetatud Osta pealt Akumuleeri peale 11. oktoobril (hind oli siis EUR 8.5) ja sellest ajast on hind alla tulnud 34% (soovituse sulgemiseni). Arvasime, et üldise turu nõrkuse taustal võib mõningast korrektsiooni hinnas oodata ja soovitasime seetõttu positsioon võtta osade kaupa. Nüüdseks on aga asjaolud muutunud ning pidime soovituse langetama Müü peale fundamentaalsetel põhjustel. Esimese kvartali nõrkade marginaalide ning teise kvartali müüginumbri allajäämise tõttu kohandasime enda prognoose alla ning Kaubamaja väärtus, võrreldes konkurentidega, ei ole enam atraktiivne. Peamine põhjus soovituse langetamise taga on Selveri (65% oodatavast 2008. aasta käibest) langevad marginaalid ning müügikasvu järsk aeglustumine, mida me ei oodanud (ootasime, et esmatarbekaupade ja toitlustusturg peab paremini vastu).
    Siit annaks minu meelest tõmmata seose ka Kellogi teesi suunas – võib ju loota, et ameeriklane ei tee vahet USD 4 ja USD 2.5 maksval krõbuskipakil, kuid vaadates Selveri tulemusi tundub siiski, et nõnda saab see olema. Eelistused liiguvad rohkem sooduskaupade poole ning hinnale hakatakse enam tähelepanu pöörama.
  • To:Henri Adams

    Miks te hinnasihti ei määra? Soovitust määrates arvestate kindlasti ka ju current price.
  • Mõtlesime hinnasihi määramise või mittemääramise peale pikalt ja otsustasime, et olulist lisainfot selle määramine antud hetkel ei anna. Loomulikult võiks ju öelda, millisel hinnatasemel aktsiad taas soodsad tunduvad, aga seda ju tänaste prognooside pealt. Arvatavasti tuleb aga tulevikuski prognoose korrigeerida, mistõttu hakkaks ka hinnasiht muutuma. Seega ... mulle tundub, et praegune hinnasihi väljaütlemine ei annaks väga palju lisainfot.

    Kindlasti anname teada, kui meie arvates taas Kaubamaja võiks osta, aga seda juba uute prognooside, teistsuguse turusentimendi jms toel.

  • Siit annaks minu meelest tõmmata seose ka Kellogi teesi suunas – võib ju loota, et ameeriklane ei tee vahet USD 4 ja USD 2.5 maksval krõbuskipakil, kuid vaadates Selveri tulemusi tundub siiski, et nõnda saab see olema. Eelistused liiguvad rohkem sooduskaupade poole ning hinnale hakatakse enam tähelepanu pöörama.

    et eesti krobuskiostjad määravad k käekäigu ..
    voi saab eesti tarbijaid 1 yhel vorrelda ameeriklastega?.
  • Me ei tea tegelt ju keegi, mis juhtub siis, kui USA-s hakkab säästmine olema IN, tarbimine OUT. Kui aga see tõesti toimub, muutuvad ilmselt väga paljud olulisemadki asjad peale rahva krõbuškieelistuste.
  • Kas keegi seletaks võhikule mida tähendab termin "closing price", kui sellega on määratud hind tulevikus? Nt. www.lme.com lehel on sept.08 alumiiniumi "closing price" 2726, aga feb.09 on "closing price" 2810. Kas on tegemist mingite futuurtehingute hindadega?
  • Established for over 130 years and located in the heart of The City of London, the London Metal Exchange is the world's premier non-ferrous metals market. It offers futures and options contracts for aluminium, copper, tin, nickel, zinc and lead plus two regional aluminium alloy contracts.
  • toun, kui tulevikus oleks hinnad, siis oleks me ju kõik juba ziljonärid? Need on päevalõpu sulgemishinnad, erinevate kuude futuuridel on erinevad hinnad. Aga võhikuna ära futuuride peale küll oma energiat raiska.
  • andke mulle andeks minu idiotism, aga kuidas seostuvad viimased postitused käesoleva teemaga?
  • Kui mõnele aktsiale antakse "müü" soovitus, siis järelikult ootab Lhv aktsia hinna edasist langust? Näiteks selge see, et Kaubamaja marginaalid on surve all. Samas võis seda ette aimata ka juba ajal, kui Kaubamaja hind oli tõesti 8,5 ning soovitus "akumuleeri". Seega mulle tundub, et Lhv Pro poolt antakse aktsiatele soovitusi selle järgi, mis on aktsia hetkeline väärtus, mitte aga selle järgi, mis on selle aktsia perspektiiv. Analüütikud peaksid aga ju soovitusi andma perspektiivi järgi. Kui aga praegu on soovitus "müü", siis mind huvitab samamoodi aktsia hinna sihtväärtus - on see siis 5 eurot või 4 või 3 eurot? Reiting "müü" justkui sellele ei viita, et Lhv arvates võiks sihtväärtus 5 peal olla. Ühesõnaga on Lhv arvates siis perspektiiv veelgi negatiivsem?

    Kui analüütikud ei soovi tänaste prognooside alusel sihtväärtusi välja käia, siis polegi neist ju palju kasu. Seda, kas aktsia on täna odav või mitte, oskab öelda väga suur hulk foorumikasutajaid. Ettevõtte majandustegevuse läbimängimiseks on aga vaja märksa rohkem tööd ja teadmisi ning paljudel pole selle jaoks lihtsalt aega ega võimalusi. Kogu selle valguses tundub, et sihtväärtuse väljajätmine on lihtsalt mugav vabandus välistamaks eksimust.
  • LHV ajahorisondi 6-12 kuu puhul võiksid nad tõesti FA peale jätta aja kulutamata. Vaid kasutada enda võimalikke kogemusi sentimendi hindamiseks. Ning siis ka nii öelda, et me ei hinda ettevõtet vaid aktsiat.
    Hetkel on aga pudru ja kapsad. Hinnatakse nagu ettevõtet, samas 6-12 kuud on liiga lühike ajahorisont, et antud analüüsist kasu oleks, ehk fundamentaalnäitajad realiseeruks aktsia hinnas ka vastandliku sentimendi puhul.
    Samas hinnasihte ei anta (mitte, et neist väga kasu oleks), seega nagu hinnatakse ainult ettevõtet.

    igatahes segadus.

    Kokkuvõte:
    On 2 lühikeses plaanis eraldiseisvat lähenemist:
    a) analüüsida aktsiat (sentiment, momentum, inside trading, TA, AA vmi). Hinnasihid antakse, lühiajalised
    b) analüüsida ettevõtet (mis on EPS ja rahavood 1,2,3,4,5 aasta pärast, juhtkond jne). Hinnasihte ei anta, maksimaalselt antakse eeldatav div yield praeguse hinna juures

    Lühikese ajahorisondi puhul need analüüsid ei pruugi kattuda. Pikemas perspektiivis on rahavoo suurenemine suhteliselt heas korrelatsioonis aktsia hinnatõusuga.
  • Lisaks ettevõttele tuleb hinnata ka aktsionäride strtuktuuri ning kohvipaksu pealt ennustada, kes neist tahab oma osalust müüa, kes aktsiaid juurde osta. Niikaua kui seda ei tehta, on hinnasihi paikapanek igati tore asi, aga sel hinnasihil poleks mitte mingit pistmist tegeliku aktsia hinnaga. Samuti tuleb kohvipaksu pealt ennustada, kas suur välisraha hakkab sel sügisel (või mistahes muul ajahetkel) uuesti baltikumi saabuma või määravad aktsiahindu ainult kohalikud pisispekulandid.
  • paistab, et Tark Investor korjab K-mehikesega siit peagi järgmise punkti
    kuigi pikemaajaliselt pole vast asi veel selge (tarbija hääletust näeme tulemustega), siis vähemalt lühemas perspektiivis on LHV Pro turu arvamust valesti hinnanud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon