Börsipäev 9. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna kohtuvad Viinis OPECi esindajad, et otsustada naftatootmise võimaliku vähendamise üle. Nafta hind on oma tippudest juba 30% langenud ning osadele OPECi riikidele (Liibüa, Iraan) ei ole nii suur hinnakõikumine meelepärane, lisaks kardetakse veel edasist langust. Samas ütles Saudi-Araabia esindaja alles hiljuti, et ka hind $100 barreli eest on liiga palju. Tänagi on kõik pilgud pööratud Saudi-Araabia väljaütlemistele, kuna just maailma suurimalt naftatootjalt võiks oodata kõige suuremat kärbet. Siiski ei peeta mahtude vähendamist praeguse hinna juures tõenäoliseks ning näitekse on selle vastu astunud ka Kuveit.
  • Kui ma ei eksi, siis vähendamist pooldavad tänaste tasemete pealt vaid Iraan ja Venetsueela - vähemasti ametlikest väljaütlemistest lähtuvalt.
  • Libyan National Oil Corporation (NOC) chairman Shukri Ghanem said, "Anyone that is overdoing their quota should respect it." 

    Otsene vihje Saudi-Araabiale, mis hoolimata osade OPECi liikmesriikide vastuseisust paari kuu eest tootmist tõstis. Teisisõnu pooldab ka Liibüa tootmismahtude vähendamist.

  • Kui siin hiljuti Alistair Darling rääkis, et Suurbritannia on silmitsi viimase 60 aasta raskeima majandusolukorraga, siis vastavalt on ka naelsterling maailmaareenil oma väärtust kaotanud. Aastaga on näiteks EEKi ja seega ka EURi vastu kaotatud ca 15% ning ka dollariga võrreldes on pilt sama – nael nõrgenenud 13%.

    Maailma suurima valuuta hedge-fond International Foreign Exchange Conceptsi sõnul on aga nael aastases perspektiivis jätkuvalt ca 20%(!) dollari vastu liiga tugev. Samas, lühemas perspektiivis on lühikeste positsioonide arv naelas kasvanud juba nii suureks, et teatud põrge võib siit siiski tulla. 5. septembri seisuga polnud naela lühikesed positsioonid olnud kunagi niivõrd suured alates 1992. aastast alates.

    A decline in the U.K. currency to $1.50 by July 2009 is a ``fairly reasonable'' possibility, said Taylor at FX Concepts. Against the euro, the pound may be overvalued by between 5 percent and 10 percent, he said.

    Suurbritannia nael vs Eesti kroon (1 aasta graafik):

    Suurbritannia nael vs USA dollar (1 aasta graafik):

  • Oot, palju me tanklates bensiin langenud ongi.. 50 senti? Krt, ma pean matemaatika erikursusi võtma. Kuidas on võimalik, et 50 senti = 30% langust?
  • Enamuse bensu hinnast moodustavad maksud
  • Hm, see oli ka Äripäeva kahtlane arvutus. Kui nafta hind dollarites on langenud 30%, siis peab ka bensiini hind samapalju langema. Unustatakse, et elame krooni/euro maailmas ja dollar on vahepeal tipust pea 12% euro vastu tugevnenud. Kui nüüd veel ka aktsiis lisada, siis bensiini hind ei saagi niipalju langeda kui on langenud nafta hind.
  • Arusaadav muidugi täiesti. Kuid eks ole teada, et kui maailmaturul hind tõuseb, on kiired tõstma ka siinsed olijad. Vastupidi läheb tiba aega.

    50 senti on 18 krooni puhul siiski umbes 3% langus...
  • Küsisin sellel teemal ka infot Mazeikust, kes neid lepinguid siin suurematele edasi müüb. See et hinnad seal maailmaturul odavnevad ei ole otseselt seotud roterdammi sadama hindadega ja seal need muutused ei ole teps mitte nii kiired.
  • Palun selgitage veel, miks Tallinna küte tõstab oktoobrist toasooja hinda 40%. Gaasi maailmaturu hind on kukkunud pea aastatagusele ajale. Kas Venemaa müüb meile gaasi oma hinnasuva järgi, või on kuskil ka mingi seletus?
  • Kõige kallim bensiin, mis mul õnnestus tankida, oli 01.07.2008 18,55EEK/liiter.
    01.09.08 tangitud bensiin oli 17,35EEK, kui sealt aktsiis (ca. 5,6EEK) maha võtta, siis langus on sel perioodil olnud 9,3%.
    (Jutt 95E-st)
  • 01.01.2009 peaks aktsiis jälle tõusma.
  • Võtke ikka sellesthinnast maha ka transpordi kulutused, mis tehakse kütuse tarnimisel lõpptarbijatele tanklatesse, ning loomulikult ka ikka vana hea KÄIBEMAKS.
    Ega asjata ei kõidud välja sellist infot, et nafta tõusmisel 200 USD/barrelist puhul maksaks bensiin ca 23-24 krooni/liiter.
    Kui hulgihind on Hollandis ca 7 usd (ei tea päris täpselt), siis see on see peamine osa, mis tõusma hakkab. Ja muidugi lisaks siis ka proportsionaalselt käibekas.
  • (DB) Deutsche Bank upgraded to Hold from Sell at Societe Generale
    (CS) Credit Suisse upgraded to Buy from Sell at Societe Generale

  • Google puhul täna mitu positiivset kommentaari väljas, kas aasta põhade ligi müüdud aktsiale annavad need kommentaarid täna toetust?
    (GOOG) Google: Anit-trust challenge to Yahoo search deal likely - Stifel
    Stifel believes that two recent developments relating to the Google-Yahoo! search-advertising outsourcing partnership have increased the likelihood of an anti-trust challenge, added uncertainty to the deal and fueled weakness in Google shares. Despite the uncertainty firm believes GOOG shares are oversold and represent an attractive buying opportunity. Firm believes the annual rev opportunity to Google from the partnership is insignificant, less than 1% of 2009 projected revenue of $21 bln. Firm says the one-two punch of the Litvack hiring and ANA objections suggest to them that the Google-Yahoo! partnership likely will be challenged by the Justice Department. Firm says that strategically the deal keeps Yahoo! away from former suitor Microsoft, which is a key goal of Google.

    Piper Jaffray poolt lisati Googel ka nende Alfa Listi.
  • (LEH) Lehman Brothers: Ladenburg adjusted LEH's earnings ests

    Ladenburg notes the earnings ests for LEH have been adjusted as follows: a) the fiscal 2008 est (ends Nov 30) has been lowered to a loss of $7.39 per share from an earlier loss est of $6.33 per share; b) the fiscal 2009 est has been increased slightly to $2.02 per share from $1.93 per share; and c) the 2010 est has been increased to $2.70 per share from $2.60 per share. Firm notes the third fiscal quarter loss estimate has been increased to $3.17 per share from an earlier loss estimate of $2.32 per share reflecting the unusually poor August experienced by the securities industry. Firm says announcements suggest that LEH has failed to construct any positive deal concerning Neuberger Berman, its good bank/bad bank thesis, the sale of its commercial real estate properties, and or the adjustment in other asset values.
  • Lahendaks selle foorumis tõstatud bensiinihinna probleemi siis ära.

    Võtame impendiumi toodud hinnanäite 18.55 EEK/liitri kohta. 18% käibemaksujärgne hind on sel juhul 15.72 krooni. Võtame siit maha aktsiisimaksu 5.62 krooni liitri pealt ning järgi jääb hind 10.10 krooni. Eeldades, et bensiini transport, edasimüük jne on jätkuvalt sama hinnaga (palgainflatsiooni, maarendi inflatsiooni kompenseerivad langevad energiahinnad, mille läbi võidavad bensiini vedavad veokid), siis nafta hinna langus $147st barreli pealt $105/barreli kohta peaks sellest 10.10 kroonises hinnas kaasa tooma 28.5%lise languse ehk hind peaks tanklates vajuma 10.10-10.10*0.715 = 10.10-7.22 = 2.88 krooni ehk 15.67 kroonini.

    Nii, aga see eeldaks nüüd dollarikursi stabiilsena püsimist. Mis aga loomulikult ei ole stabiilsena püsinud. Teeme siis siia kõrvale eestlase jaoks reaalsema arvutuse. Jätame kõik hinnad samaks, kuid arvestame, et dollar on tugevnenud EEKi vastu vahemikus 01.07.08 kuni 09.09.08 tasemelt 9.93 tasemele 11.06. Ehk tugevnenud 11.4%. Seega valuuta muutusega läbi korrigeeritult peaks 95 bensiini hind tanklates vajuma 10.10-10.10*0.715*1.114 = 2.06 krooni ehk 16.49 kroonini.

    Seega jah, teatud hinnalangus (nt 40-50 senti tänasest hinnast maha) on veel võimalik ja tõenäoline, kuid samuti pole midagi kardinaalselt paigast ära, nagu arvutused näitavad.
  • Credit Suisse downgrades European banks and maintains underweight on US Banks

    Credit Suisse downgrades European banks to Underweight from benchmark, and kept underweight on US banks. They remain cautious on US banks for the following reasons: Valuation is not obviously attractive. On price-to-book, US banks are trading at near the trough reached in 1990 - 0.73x versus 1.0x currently. However, on price-to-tangible book banks are trading at 1.73x vs trough multiple of 0.90x in the early 1990s. The firm says this crisis looks worse than the S&L crisis. The firm also says US banks are not cheap relative to European banks. Firm says the key to US banks performance is housing. The firm says they would be cautious about banks with high exposure to mortgage and consumer loans, and high leverage. Firm highlights MTB, USB and CYN. They prefer banks which have low loans-to-deposits ratio, low leverage and low P/PPP namely CNB and BBT.
  • Arvutuse juurde võiks veel väikese korrektsioonina lisada, et kui lõpphind on väiksem ~50 senti, siis ka proportsionaalselt käibemaks oleks ca 8 senti väiksem.
  • Varsti on enamus analüüsimaju Goldman Sachsi (GS) ootusi kvartali eel ära kärpinud. Täna langetab Ladenburg oma ootusi.

    Ladenburg is lowering ests for GS. The adjustments are as follows: a) the fiscal 2008 estimate (ends November 30) has been lowered to $12.60 per share from $14.16 per share (consensus $14.58); b) the 2009 estimate is being cut to $15.48 per share from $16.64 per share (consensus $18.11); and c) the 2010 estimate is being reduced to $18.06 per share from $19.29 per share. Business in a word has been "lousy" in the third fiscal quarter (ended August 31). There has been no vitality in the investment banking sector. Trading activity has suffered in virtually every area. Private equity activity has been weak. The credit derivatives market has slowed. Prime brokerage is not doing well. Retail commissions are suffering. Plus, and most importantly for Goldman, the equity markets have done poorly.
  • Mul on selline tunne, et need analüütikute kommentaarid Google'i (GOOG) kaitseks täna eriti määravaks ei saa. Notable Calls vahendab Piper Jaffray note'i, kus analüütik Gene Munster lisab aktsia Alpha Listi hinnasihiga $785 hinnasihiga. Samas on Munster olnud ettevõtte suhtes juba pikemat aega überbullish ja kellelegi see üllatusena enam ei tohiks tulla.

    GOOG on hetkel eelturul +0.4%, kuid samas on turg tervikuna ka positiivne ja QQQQ +0.2%.
  • Saksamaa DAX +0.25%

    Prantsusmaa CAC 40 +0.23%

    Inglismaa FTSE 100 +0.66%

    Hispaania IBEX 35 -0.37%

    Venemaa MICEX -7.49%

    Poola WIG -1.07%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -1.77%

    Hong Kongi Hang Seng -1.46%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0.11%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +1.07%

    Lõuna-Korea Kosdaq -1.00%

    Tai Set 50  -0.44%

    India Sensex -0.30%

  • Riskihimulisemad võiksid kaaluda paarinädalase hoisondiga kauplemispositsiooni võtmist RSX-s - Venemaa aktsiaturgu kajastavas ETF-s. Kuigi oleme pikaajaliselt muutunud Venemaa suhtes ettevaatlikumaks, siis RTS on tippudest kukkunud juba 43%, samas mitmed languse taga olnud riskid on vähenemas. Gruusiast tõmmatakse vägesid aeglaselt välja, Mecheli saaga on sisuliselt lõpusirgel ning TNK-BP probleemid lahenemas. RSX hetkel - 5.7% ning kaubeldakse $32.45 juures. Ise läksin pikaks $32.7 pealt.
  • LEH Lehman Brothers: Korea Financial Services Commission Spox says Chairman never made remarks indicating talks had ended - Reuters
  • ECONX July Wholesale Inventories +1.4% vs +0.7% consensus, prior +0.9%
    ECONX July Pending Home Sales m/m -3.2% vs -1.5% consensus, prior +5.8%
  • Kui Koreaga asi ikka käib, kas siis ehk võiks LEH-i võtta?
  • LEH-il oleks siit võimalus põrgata, kuid stopid kindlalt paika panna ja kogused hoida väiksemad, kuna uudise peale ei suudetud esimese hooga taastuda. Hetkel kogu finantssektor eilse ralli järel suhteliselt nõrk.
  • Veel bensuhinna täienduseks: (Joel: siis nafta hinna langus $147st barreli pealt $105/barreli kohta peaks sellest .,..)
    Võime siiski eeldada, et kogu nafta (bensu tootmiseks) ei ole ostetud ülemise hinnaga ja samuti ei ole alumise hinnaga, siis keskmine ülemine kokku hind on madalam ja alumine kõrgem - seega need vahed pole nii suured. Mida kauem alumine hind püsib või langeb , seda ootuspärasem ka bensu hinna langus.
  • First Hour Sector Strength:

    Retail- XRT +1.3%, Healthcare Providers- IHF +0.80%, Small Caps- IWM +0.60%, Cons Disct- VCR +0.50%, Large Cap Tech.- QQQQ +0.20% Biotech- BBH +0.20%, IBB +0.20%, XBI +0.20%

    First Hour Sector Weakness:

    Metals/Mining- XME -7.6%, Coal- KOL -6.8%, Solar Power- TAN -6.7%, KWT -6.0%, Gold Miners- GDX -6.5%, Steel- SLX -5.4%, Ag/Chem- MOO -5.5%, Energy- XLE- 4.2%, Nat Gas- UNG -4.4% 

  • Siin muid plaane ka lehmani osas: http://www.cnbc.com//id/26622615?__source=yahoo|headline|quote|text|&par=yahoo
  • Eespool soovitati RSX - et tippudest üle 40% langenud. Miks Vene turg on langenud on enam-vähem teada. Aga ka ligi 40% on umbes samal perioodil kaotanud EWZ - üldiselt kiidetud/soovitatud Brasiilia turgu kajastav indeks. Mis on lahti, kas keegi teab?
  • LEH -40% ja kukub edasi? Midagi on kusagil pahasti.
  • LEH -21.12%

    Bove expects Lehman to lose $7.39 per share for its full fiscal year before returning to profitability in fiscal 2009.

    Despite the uncertainty, Bove maintained a "Buy" rating and a price target of $20.
  • "Rumors about Lehman are dragging stocks and the dollar down," said Greg Salvaggio, a currency trader at Tempus Consulting in Washington. "It's Bear Stearns redux: We are re-living it with Lehman all over again." (Reporting by Lucia Mutikani and Vivianne Rodrigues; Editing by Tom Hals)
  • LEH Lehman Brothers spokeswoman declines comment on share move - Reuters
    LEH Lehman Brothers' credit default swaps widen 50 bps to 385 bps, according to analyst - Reuters
  • Tänase päeva (anti)kangelane on igaljuhul Lehman (LEH). Aktsia kauplemine meenutab üha enam BSC'd viimastel päevadel...

  • pead südamest tänama neid, kes müüsid mulle ligi 100k FCSE 11 ja 10 kandis
  • Kas retaili (RTH) suhtelisele tugevusele viimase kuu aja jooksul mingit ratsionaalset seletust ka on?
  • lauris71, short this mot***f***r. Eks nafta kukkumine paneb asja high-flyima. Väga optimistlik lend.
  • LEH Lehman Brothers: Fed declines to comment on drop in Lehman shares - Reuters
  • Vanaema

    EWZ ja kogu Ladina-Ameerika langus, vt ka näiteks ILF

    tähtsuse järjekorda on raske määrata, aga
    1) long commodity - short USD unwinding peksab Brasiilia turgu nii läbi toorainehindade languse kui läbi kohaliku valuuta nõrgenemise USD suhtes
    2) riskiisu vähenemine maailmas tähendab raha väljavoolu aktsiaturgudelt üldiselt, eelisjärjekorras siiski arenevatelt turgudelt
    3) täna on pigem käimas järgmine staadium, aktsiaturgudele jäänud raha switch arenevatelt turgudelt (Ladina-Ameerika, Kagu-Aasia, Ida-Euroopa, Venemaa) arenenud turgudele (USA, Lääne-Euroopa, Jaapan) - vt. näiteks EWZ vs IVV, IEV ja EWJ 6 kuud
  • RTH olulised komponendid on discounterid, neist tähtsam WMT, mis aastaga +40%, rasketel aegadel on probleeme eelkõige specialized retailers vms. sektoril
  • LEH Lehman Brothers: U.S. SEC declines comment on Lehman - Reuters
  • oli vist selline info, et eelmise majanduslanguse ajal laiali saadetud maksutagastuse tshekkidest leidsid ca 25% kasutust Wal-Martis, eks discounterid riisusid koore ka 2008 mai-juunis laiali saadetud tshekkide osas
  • Selle peale tasub ehk Targetis (TGT) lühikeseks minna, sest töötuse kasv ning maksutagastuste lõppemine peaks aktsia vähemalt praegustelt tasemetelt alla tagasi tooma. WMT-st ollakse kallimalt hinnatud ning hinnatase on ühe jaemüüja kohta juba üsna soolane.
  • Ka kinkekaartide hord läks enamus toidule aasta alguses, millest Wal-Mart oma osa sai.
  • Midday Sector Strength:
    Retail- XRT +0.20%, Bond Fund- BND +0.20%, Cons Stpl- XLP +0.10% Small Caps- IWM +0.10%

    Midday Sector Weakness:
    Solar Power- TAN -7.6%, KWT -7.2%, Financial Srvc- IAI -5.3%, IYG -3.3%, Homebuilders- XHB -5.4%, Metals/Mining- XME -4.7%, Ag/Chem- MOO -4.5%, Gold Miners- GDX -4.5%, Coal- KOL -4.0%, Clean Energy- PBW -3.7%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon