Börsipäev 15. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikust!

    Kui eelmine nädal võis iga päev leida finantssektorist ettevõte, mis 20% kuni 50% miinuses, siis usun, et ka see nädal saab olema turgudel väga põnev (ja volatiilne). Olulisi sündmusi börsi jaoks on tulemas ridamisi. 16. septembril teatatakse enne turgu tarbijahinnaindeksi muutus ning 16. septembril kell 21.15 Eesti aja järgi tuleb Föderaalreservi intressiotsus. 17. septembril tuleb veel andmeid elamuehituse kohta nign 18. septembril esmaste töötu abiraha taotlejate numbrid.

    Samuti on tulemas ka investeerimispankade GS ja MS tulemused - vastavalt 16. ja 17. september enne turu avanemist.

    Aga tänane börsipäev on algamas igaljuhul veristes toonides. S&P indeks on futuuride andmel reedese tasemega võrreldes praeguseks -3.3% madalamal 1216 punkti tasemel ning nafta hind on hoolimata orkaanist Ike samuti 2% punases ning hinnaks $99 barrelist.
  • Kui Lehman Brothersi (LEH) päästmine nädalavahetusel ebaõnnestus, siis Bank of America (BAC), kes võttis mäletatavasti üle ka CFC on teinud $50 miljardilise pakkumise Merrill Lynchi (MER) ülevõtuks. Maksmisviisiks ettevõtte enda aktsiad ning ülevõtu tingimuste järgi ning reedeseid sulgumishindu arvesse võttes teeks see MERi väärtuseks ca $29 aktsia kohta.
  • Ma tegelt ei saagi nüüd aru, miks need indeksid 2-3% miinuses ikkagi on. Ühe jalaga juba hauas olnud Lehman varises manalasse ja positiivne uudis Merilli ostu läbi. Indeksite järgi ju nagu kokkuvõttes mingi hull ja ootamatu asi. Või turg on solvunud, et FED LEH-i ära ei päästnud ja kellelegi mehele ei pannud?
  • Oma osa mängib ka AIG ning lisaks kardetakse võimenduse ja likviidsuse vähenemisest tulenevaid järelmõjusid. Samuti liiguvad juba jutud, et MS ja GS ei saa pikas perspektiivis üksi hakkama ning tuleks liita mõne suurema finantsinstitutsiooniga (IMHO üsna ebatõenäoline). Hirm on suur ning kuigi indeksid võivad terve päeva miinusesse jääda, tähistavad taolised sündmused tihti lühiajalist ekstreemumit.
  • Crude Oil praeguse seisuga veel 4,4 USD all 96,8 USD/barrelist tasemel. Varsti peaks tanklad uuesti hinda langetama. On juba pikemalt seisnud alla 110 taseme.
  • uuesti? köhköh... me siin ükspäev just arvutasime neid "hinnalangusi".
  • to jyriado,
    Tean-tean, et arutati.
    Mingi nädal-poolteist tagasi langes diisel 50 senti/liiter, ja nüüd peaksid kütusemüüjad lähipäevil uusti langetama.
    Selge see, et nad on koid langetama nii palju kui hinnalangus võimaldaks.
  • Ükspäev oli siin arutlusel ka gaasi hind. Saatsin küsimused Iru Elektrijaama ning Eesti Gaasile hinnatõusu asjus, kellest sõltub Tallinna kütte 40% hinnatõus. Iru EJ tõstab Tallinna Küttele hinda 83% ning Iru ütleb, et tema hinnatõus tuleb vaid gaasi hinnatõusust. Samas ei andnud Eesti Gaas vastust, kas Venemaalt ostetav gaas tuleb sisse nende venelaste hinnasuva järgi või on seotud maailmaturu hindadega.

    Iru Elektrijaama vastus:

    Iru EJ soojuse hind on kahekomponendiline ning koosneb muutuv- ja võimsustasust. Seejuures Iru Elektrijaama soojuse hind on määratud Konkurentsiameti poolt sellisena, nagu see tuleks kaasaegsest kõige paremini varustatud katlamajast. Lähtuvalt Konkurentsiameti otsusest nr 205-083/06S 04.12.2006 Iru EJ võimsustasu piirhinnaks on 123 819 kr /MW –aastas ehk 48,7 kr/MWh . Võimsustasu formeerub püsikuludest ning püsikulud ei sõltu toodangu mahust. Inflatsiooni mõju Iru EJ püsikulude suurusele oli eemaldatud sisemiste protsesside efektiivsuse kasvuga. Kulusid on oluliselt vähendatud ning võrreldes 2006 aastaga Iru töötajate arv on vähenenud 150 –st kuni 62-ni töötajani.
    Seni on elektrijaama poolt müüdava soojuse muutuvtasu on 399,57 kr/MWh. Energiaturu Inspektsioon ( Vabariigi Valitsuse seaduse § 105 kohaselt täidab alates 01.01.2008 Energiaturu Inspektsiooni kohustusi Konkurentsiamet) kooskõlastas OÜ-le Iru Elektrijaam ülal mainitud 04.12.2006 otsusega nr. 205-083/06s hinnavalemi soojusenergia hinna muutuvtasu kooskõlastamiseks maagaasi hinna muutumisel. Alates 01.oktoobrist muudab AS Eesti Gaas maagaasi hinna kujundamist OÜ-le Iru Elektrijaam . Fikseeritud maagaasi müügihinna asemel rakendab AS Eesti Gaas maagaasi hinnavalemit, mis paneb maagaasi hinna sõltuvusse muuhulgas ka maailma turul olevate eelneva kuue kuu kütteõlide hindadest. Vaatamata viimastel päevadel toimunud hindade langusele kütteõlide hinnad endiselt oluliselt ületavad aasta tagasi olnud hindade taset. Võttes aluseks tegelikud andmed seisuga 05.09.2008 maagaasi hinna valemis osundatud muutujate kohta alates 01.oktoobrist 2008 moodustab maagaasi hinna kasv OÜ-le Iru Elektrijaam peaaegu 100 %. Lähtuvalt maagaasi kasvust Konkurentsiamet oma 01.07.2008 otsusega nr 7.1-3/08-0023-0028 kooskõlastas alates oktoobrist 2008 Iru EJ-le hinnavalemi alusel arvutatud soojuse piirhinna muutuvtasuks 716,28 kr/MWh. Muutuvkulud moodustavad Iru uuest soojuse hinnast 93,6 % , seega Iru EJ soojuse hinna kasvu ainukeseks põhjuseks on maagaasi ostuhinna kasv.
    Samas juhul kui eelseisval perioodil kütteõlide hinnad jätkavad langust ning maagaasi hind OÜ-le Iru Elektrijaam osutub prognoositud gaasi hinnast väiksemaks, siis kahtlemata Iru Elektrijaam langetab soojuse hinda Tallinna Küttele .

    Eesti gaasi vastus:

    Gaasi müügi- ja ostuhind kujuneb valemi alusel ja on igakuuliselt muutuv. Muutujateks on valemis kütteõlide hinnad ja USD/EEK kurss. Tõepoolest, nagu Te õigesti märkisite, on kütteõlide hinnad maailmaturul viimasel 2 kuul hakanud langema. Loomulikult kajastub see ka gaasi hinnas, aga ajalise nihkega, kuna meie valemites on aluseks 6 eelneva kuu keskmine kütteõli hind. Seega oktoobrikuu hinnas on aluseks aprillist kuni septembrini olnud kütteõlide hinnad ja sellesse perioodi jääb maist-juulikuuni olnud tipphinnad. Kui nüüd selline kütteõlide langustrend jätkub, siis võib eeldada soodsamaid hinnaaluseid alates järgmise aasta algusest, kui kõige kõrgemate hindadega kuud enam mõju ei avalda.
    Samamoodi oli õlihindade tõusu perioodil gaasi hinnatõus ajalise nihkega ja seekord gaasihindade kasuks.
  • Largest unsecured claims on Lehman Brothers

    We outline in table 1 the largest unsecured claims (excluding insiders) listed in
    Lehman Brothers’ Bankruptcy Filing. The European names are highlighted for clarity.
    We note that Lehman Brothers’ bonds are currently trading at around 30 cents in the
    dollar. We assume certain banks may have hedges against these positions.
    Table 1: Largest unsecured claims
    Bank Nature of claim Estimated size ($m)
    Citi (as indenture trustee) bond debt 138,000
    BONY (as indenture trustee) bond debt 17,000
    Aozora bank loan 463
    Mizuho bank loan 289
    Citi (HK) bank loan 275
    BNP bank loan 250
    Shinsei bank loan 231
    UFJ bank loan 185
    Sumitomo bank loan 177
    Svenska Handelsbanken letter of credit 141
    KBC letter of credit 100
    Mizuho bank loan 93
    Shinkin bank loan 93
    Bank of Nova Scotia bank loan 93
    Chuo Mitsui bank loan 93
    Lloyds TSB bank loan 75
    Hua Nan bank loan 59
    Bank of China bank loan 50
    Nippon Life bank loan 46
    ANZ bank loan 69
    Standard Chartered bank loan 77
    First Commercial bank loan 25
    Bank of Taiwan bank loan 25
    DNB NOR bank loan 25
    Australia National Bank letter of credit 13
    Nationa Australia Bank letter of credit 10

    Allikas: Merrill Lynch
  • Short some C @ $15.80. Kõik ülejäänud on liiga all ja C on üks häid variante järgmise ohvri kohale. Mingit väga head tunnet sellega seoses ei ole, nii all olev turg on ohtlik.
  • Saan ma õigesti aru, et Citil 138 miljardi eest Lehmani võlga?
    Ja rõhutaks ühte rida:
    Svenska Handelsbanken letter of credit 141
  • Jah, 138 miljardit.

    Üldiselt, ostetav fall-out jällegi, minu arvates. Tuleb lihtsalt osta tugevaid playereid.
  • Cramer ka kommenteeris ka C-d, võib-olla juba kuskil link olemas, aga video aadress siin:
    http://www.thestreet.com/video/10437082/index.html#10437082
  • Arvab, et C võib olla järgmine ohver (peale BSC-d, WM-i, Leh-i)
  • Ja finantssektorist vaatab täna hommikul vastu eriskummaline pilt. Suuresti sarnane BSC takeunderiga, kus kõik finantssektori ettevõtted olid suures miinuses, välja arvatud Föderaalreservi tagatistega ülevõtu sooritanud JPM. Täna on meil ka üks suur tõusja - MER. Kuid seda takeoveri saamise puhul - MERi ostja BAC ise üle 13% punases.

    Väike väljavõte sektori ettevõtetest:

  • AloV,

    Citi on 138B laenu trustee. S.t. nad ei ole enda booki seda võtnud, vaid sisuliselt administreerivad laenu investorite nimel. Kui Citi bookis oleks 138B laenu, mis kaupleb 30 senti per dollar, siis oleks Citi koheselt ka pankrotis.
  • MER 23 USD? Kas pole liiga suur preemia, või BAC-i aktsiate arv fixitud ja nähes BAC-i langust, mõjutab see omakorda ka MER-i eest saadavat hinda?
  • ***USA:n Empire Manufacturing -indeksi, syyskuu -7,4 % (ennuste +1,0 %, ed. +2,8 %)
  • Blink,
    tundus veidi kahtlane tõesti (aktsia eelturul vaid 8% miinuses). Aga kui panga kliendid kaotavad, ega siis ka pangal väga hästi ei saa minna.
  • MLCO pealkiri ja paar lõiku:

    "Pulling forward our Fed rate cuts: look for -50bp Tuesday"

    "The market is now almost fully pricing in a 25 basis point rate cut tomorrow."

    "Recent events suggest a large deleveraging of thebanking system is picking up steam and suggests the risks to the economy areentirely concentrated in the growth outlook (inflation concerns will take a backseat, or move to the trunk). In that environment, it makes little sense for the Fed towait. While the timing is still highly uncertain, financial conditions are tightening tosuch an extent that we think it makes perfect sense for the Fed to cut rates by 50basis points on Tuesday and we may even see additional moves"

  • Ega vist enam punasemaks minna ei saa...

    Saksamaa DAX -3.95%

    Prantsusmaa CAC 40 -4.99%

    Inglismaa FTSE 100 -4.73%

    Hispaania IBEX 35 -4.75%

    Venemaa MICEX -8.12%

    Poola WIG -3.84%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 N/A (börs suletud)

    Hong Kongi Hang Seng N/A (börs suletud)

    Hiina Shanghai A (kodumaine) N/A (börs suletud)

    Hiina Shanghai B (välismaine) N/A (börs suletud)

    Lõuna-Korea Kosdaq N/A (börs suletud)

    Tai Set 50  -2.02%

    India Sensex -5.41%

  • Market Will Also Weigh on Good Stocks
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    9/15/2008 8:20 AM EDT

    The battlefield is a scene of constant chaos. The winner will be the one who controls that chaos, both his own and the enemies."

    --Napoleon Bonaparte

    The simmering mess in the financial sector is exploding into chaos this morning as Lehman Bros. (LEH) files for Chapter 11 protection, Merrill Lynch (MER) seeks safety in the hands of Bank of America (BAC) and market players contemplate who will be next to go under.

    The optimists have wanted to believe that the worst is over for banks and brokers, but the grim reality is that we still don't have any clarity as to the extent of the problems. The simple reason LEH couldn't find a buyer is that no one really knows how to value its assets.

    I'm not going to go into all the issues weighing on the market. It is painfully clear that we are dealing with an unprecedented situation and it is likely to take a while before things become clearer.

    The big question for us to consider is 'how do we deal with this'? This is as close to an outright crash as we are likely to see and how you deal with it depends on how you are positioned. I've been preaching caution and heavy cash holdings as the market down trended and if you are positioned that way then this action is likely to present great opportunity.

    On the other hand, if you are heavily invested already, you are likely to have a sick feeling in the knot of your stomach.

    And that brings us to the conundrum that this crisis presents. Is this the big purge that finally gets us to a market bottom or is it the start of a further breakdown that takes us to new lows and a further drip lower?

    So far this year the smart move has always been to buy a panic open like this. We have consistently bounced back from this sort of selling and have actually ended up squeezing shorts pretty fast. You can be sure lots of folks are thinking it is going to happen again and are anxious to buy this open.

    From a bigger perspective, this breakdown sets up the indices to make new lows for the year. A bounce off the weak open is eventually going to attract trapped bulls that are anxious to escaped the pain this market has dished out. If you are already heavily invested you may be well served to dump some positions into a bounce.

    If you are not heavily exposed to this market, you may want to look for some buying opportunities to nibble this morning. This is panicky action and some good stocks that are suffering from the issues infecting financials are going to suffer some emotional selling. Look at sectors such as health care, biotechnology, consumer durables and maybe even some technology.

    I've been steadfast in my approach that individual investors should stand aside as this market trends down and don't try to anticipate a bottom. This morning shows why. If you have cash this crisis is what will give you great opportunities.

    You don't want to plunge in recklessly, but you should be considering some moves. The market still has a long ways to go before it bottoms and starts to uptrend but action like this is what will help get us there faster.
    -----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    With equity futures trading significantly lower this morning (S&P futures -43, Dow futures -353), very few stocks are trading higher in premarket... M&A news: NAPS +85.2% (Best Buy to Acquire Napster for $2.65/share), MER +35.5% (Bank of America buys MER in an all stock deal; MER holders to receive 0.8595 BAC shares), LDG +3.3% (WAG proposed to acquire all outstanding LDG shares for $75/share)... Other news: PSS +5.6% (announces that the Court has entered a judgment in the adidas trademark infringement case that reduces the monetary award against the co).

    Allapoole avanevad:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: OTTR -4.9%... M&A news: TTWO -29.4% (ERTS terminates discussions with Take-Two), BAC -14.2% (Bank of America buys Merrill Lynch in a $50 bln all-stock transaction), BBY -3.3% (Best Buy to Acquire Napster for $2.65/share)... Select financial-related names showing weakness following LEH's Ch 11 filing: LEH -91.5% (to file for protection under Ch. 11 - WSJ), AIG -37.6% (S&P puts AIG ratings on creditwatch negative; WSJ reports scrambles to raise cash, talks to Fed; also subsequently downgraded to Neutral from Buy at Merrill and downgraded to Hold from Buy at Citigroup), WM -16.8%, UBS -16.7% (shares hit by speculation of new writedowns in Europe trading- Reuters.com), RBS -15.3%, PMI -13.5%, ABK -13.4%, BCS -13.4%, AXA -10.7%, SLM -10.3%, WB -10.0%, MS -9.4% (downgraded to Hold from Buy at Citigroup), PUK -8.9%, C -8.1%, GS -7.8% (downgraded to Neutral from Buy at Merrill), IBN -7.6%, ING -7.4%, LYG -7.0%, JPM -6.6% (downgraded to Underperform from Neutral at Merrill), STI -6.6%, WFC -5.4%, HBC -3.8%... Select solar names showing weakness as oil drops ~6 pts following passing of Ike: CSIQ -9.8%, ESLR -9.5%, SPWR -9.3%, JASO -8.4%, SOLF -8.2%, YGE -8.0%, TSL -7.8%, STP -6.9%, FSLR -6.8%... Other news: TSRA -24.5%, GE -7.4% (checking for anything specific)... Analyst comments: AGNC -8.5% (downgraded to Neutral from Buy at Merrill), NLY -6.4% (downgraded to Neutral from Buy at Merrill), LOW -5.5% (downgraded to Neutral from Outperform at Credit Suisse), BXP -5.0% (downgraded to Sell at Merrill), HD -4.9% (downgraded to Neutral from Outperform at Credit Suisse), PHM -4.3% (downgraded to Hold at Citigroup).
  • American Intl: Hearing report that Buffett's Berkshire and German insurance giant Allianz in preliminary negotiations to purchase a 'significant 30-40% stake' in AIG
  • AIG veebileht igal juhul ei tööta; vandenõuteoreetikud, ärgake!
  • Vandenõuteoreetikutest rääkides... Tony Creszenzi pakkus RM all hommikul välja, et äkki Fed peab juba täna mingit koosolekut intressimäärade teemadel ja et kuidas finantssektorit tänastes oludes kõige rohkem aidata saaks. Spekulatsiooni aluseks see, et Föderaalreservi intressimäär oli hommikul kerkinud juba 3.75%ni ning Fed ei olnud pakkunud piisavalt likviiidsust, et intress 2% peale alla tagasi tuua:

    Where's the Fed?

    The federal funds rate is trading at 3.75% this morning, well above the Fed's 2% target. Typically, when the funds rate is above the Fed's target rate, the Fed adds money into the banking system.

    The inaction creates suspicion about whether the Fed is preparing to announce an interest rate cut. Perhaps the Fed is waiting for the dust to settle on the many position unwindings that are taking place this morning before making a judgment about the need for money in the banking system. Alternatively, the Fed is engaged in a conference call to discuss any actions to take.
  • First Hour Sector Strength:

    Gold- GLD +1.0%, Bonds- BND +0.60%

    First Hour Sector Weakness:

    Coal- KOL -7.1%, Solar Power- TAN -6.1%, KWT -5.9%, Heating Oil- UHN -5.7%, Steel -SLX -5.7%, Metals/Mining- XME -4.8%, Gas- UGA -4.6%, Energy- XLE -4.3%, IYE -3.7%, Crude/WTI Oil- USO -4.1%, OIL -3.8%, Finance- XLF -4.1%  

  • Street, hoian. Sellepärast mulle ei meeldigi päevad, kus suurelt üles või alla avanetakse :)
  • Jep jimil tunduvad raudsed närvid.Mõni teine oleks juba vajanud kindlasti suhkruvett
  • C on otsustanud langema hakata juba 16.1
  • Sai proovitud AIG-d $4.80 pealt napuotsaga, loodame et NY kuberner annab veidi toetust oma lõunasel kõnel. $6 pealt hakkaks juba positsiooni sulgema. Alla $4 kukkumisel kaalun sulgemist.
  • Ilmselt sai ikkagi mitte kõige õigem märklaud valitud mul, WB on see, mis kõige suurema tule alla jäänud on. Aga ilmselgelt on see praegu laviinina kerkiv sell-off, müük genereerib uut müüki ja osta keegi ei julge.
  • Njaa AIG-st samuti välja pekstud, kas saab enne 0 pidama?
  • Nu C ju langeb ilusti,nice treid aga halb execution.Vb teeb täna C AIGI
  • MER kukub hoogsalt, ilmselt turg ei usu ülevõtmisse selle hinna juures. Ma ka ei usu eriti, aga õige aja panustamiseks magasin maha.
  • XOM on jõudnud samuti kergesse plussi ning toornafta futuurid on kosunud $97.40 peale. Kullafutuurid püsivad samuti kobedas tõusus.
  • AIG põrkaski soovitud vahemiku käies ära 6.30 peal, kuid kahjuks ennast stopiti enne välja.
  • AlariY stopid on halvad asjad...lihtsalt stopitakse välja igalt poolt.
  • (AIG) American Intl follow up on CNBC report that Morgan Stanley to negotiate AIG for bridge loan
    Faber on CNBC says AIG wants bridge loan from Fed which would be backstopped by significant assets. AIG thinks it has until Wednesday to get deal done. Faber says the amount of the bridge loan may be $30 bln, but its hard to say.
  • Stopid ei ole halvad asjad, kuid sellisel turul on neid natuke halb kasutada, sest volatiilsus väga suur. Samas nagu LEH, WM näha oli, on stoppidest siiski kasu.
  • (C) Citigroup issues statement regarding Lehman Brothers bankruptcy filing

    Co issues statement about its role as indenture trustee of Lehman Brothers (LEH) bonds: "Citibank N.A. is listed in the Lehman Brothers bankruptcy filing as an indenture trustee for bond debt of ~$138 bln under Lehman Brothers Holdings Senior Notes. Citi wishes to clarify that our role in this issue is administrative in nature and does not represent exposure for Citi to Lehman. Any assertions to the contrary are false."
  • Paulson andis CNNi peal live intervjuu... Üks osa sõnumist oli, et 'harjuge volatiilsusega' ja 'et FNM ja FRE probleemi lahendamine aitab elavdada housingut, mis on üheks võtmeküsimuseks olukorrast väljatulemiseks.'
  • Paanikat ei külva, aga seda Jim Crameri mõtet vahendan küll:

    You know i try to find the silver lining You know that i like to look at what can go right. You know i didnt care that Lehman went under with no help from the government, BUT I WANT TO MAKE THINGS VERY CLEAR, THIS MARKET CANNOT HANDLE THE COLLAPSE OF AIG. I BELIEVE WE COULD HAVE A WORLDWIDE CRASH IS AIG IS NOT FIXED. THAT'S RIGHT, A WORLDWIDE CRASH.
  • WSJ Breaking News: Federal government asks Goldman, J.P. Morgan Chase to lead $70 billion-$75 billion lending facility for AIG. Full update to follow.
  • Jah muidugi, loobime viimaste allesjäänud hästi funktsioneerivate pankade raha ka halvaksläinud jurale järgi, siis saab kindlasti kohe väga hea.
  • mõistus käsib loss-id sisse võtta, aga käsi ei taha alluda

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon