Börsipäev 19. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Yale'i ülikooli kohaselt on alates 1825. aastast S&P 500 lõpetanud 40-50% miinuses ainult 1931. aastal. Samas vahemikus kaupleb indeks ka täna ning kui aasta lõpetataks üle 50% miinusega, oleks see esmakordne 183 aastase peridoodi vältel. Et tegemist on tõpoolest suure langusega, näitab asjaolu, et ka vahemikus 30-40% kukkumist on esinenud ainult korra - 1937. aastal. 20-30% langus on toimunud kuuel korral, viimane neist 2002. aastal.

    Kui vaadata teise äärmusesse, siis S&P 500 indeks on 50-60% tõusnud koguni viiel aastal, kolm neist jäävad 19. sajandisse ning kaks toimusid 1933. ja 1954. aastal.
  • Tallinnas siis kaubamajal sund müügid? Küsimus, mitu % peab aktsia kukkuma , et toimuks sundmüük?
  • TKM kardetavasti endiselt üks East Capitali suuremaid possusid...
  • Madis, huvitav statistika. Ma pakuks, et jõulueelne shoping mingil määral ikka ka turgudel toimub ning võib miinust väiksemaks süüa. Jõuluimesid vist siiski ei tasu oodata. Earningutega on lood nagu nad on... S&P 500 viimase kvartali kasumid on keskeltläbi ka 17% kukkunud. Isegi kui sundmüügid v.a, on negatiivne uudisvoog lihtsalt räme.

    Kuid kui sisse arvestada 20% dollari tugevnemine loetud kuudega miinus 17% ettevõtete kasumite kukkumised, pole too miinus ühti väga suur.
  • Huvitav oleks teada ka, mis juhtus järgmisel paaril aastal pärast neid suuri kukkumisi? Kas langeti edasi? Pärast 2002 a. langust tuli küll mitu aastat korralikku tõusu.
  • Praegu räägitakse, et turud on käitunud viisil, kus ajaloost midagi võtta ei ole. Sellele tuginedes tekkis mõte, et järsku ongi karuturg kolme kuuga läbi? Kiire ja võimas arteriaalne verevalamine ja edasi pumba juurde?
  • stocker - majandusteooria üks kirjutamata seadusi on ju see, et "asjad lähevad p****e huvitaval viisil, mida keegi ei oota." Sellest saab tuletada sarnase üteluse taastumise kohta. Hetkel vist on V-kujuga taastumine see, mida kohe mitte keegi ei oota :-D
  • Stocker - ma olen pikalt seda sama mõtet puurinud igate pidi. See oleks ju täiesti üks variant - tänases seisus on aadrilaskmine toimunud enneolematu tempoga ja sama põhjusega mis oli 1929 - margin call. seega reaalselt oleks isegi äkki vähem kukkunud ?
    tol korral saadi ka asi suhtelist kiirelt kontrolli alla, juba natukese aja pärast olid turud üleval kuid ära ei suudetud hoida eelolevat karuturgu. seega äkki on tõesti tuleb siin pool aasta tõusu, kuid siis oluline kuidas majandus jalge alla saab.

  • kaidokese küsimuse vastuseks siis nii palju, et 2000. aasta oli vahemikus 0 kuni -10%, järgnev 2001. aasta vahemikus -10% kuni -20% ning 2002. aasta -20% kuni -30%. 2003. aasta tõi positiivsed meeleolud ning tõusu +20% kuni +30%, 2004. aasta +10% kuni +20% ning ka 2005., 2006. ja 2007. aasta olid turgudel positiivsed, küll aga väiksemas ulatuses.
  • 1937. aasta -30% kuni -40%lisele kukkumisele järgnes 1938. aasta tõus vahemikus +30% kuni +40%...
  • kaidoke, tegelikult mõtlesin juba enne sama.

    Peale 1931. aasta rekordlangust langeti 1932. aastal edasi, kuid aasta kogulangus jäi 8% juurde. Keerulised ajad tähendavad aga suut volatiilsust ning 1932. aastasse jääb suurima langusega kahekuuline periood (aprill-mai), mil S&P 500 langes 38%. Sellele langusele järgnes ajalooliselt suurim kahekuune tõus (efektiivse turu teooria töötas suurepäraselt :)), mil indeksid tõusid juulis-augustis 90%. Huvitav on asjaolu, et 1934. aasta majanduskasvu suutis turg taas ette prognoosida, 1933. aasta tootlus oli 54%, kuid 1934. aasta oma -1%. Majandusel läks jätkuvalt hästi ning 1935. aastal tõusis indeks 48%.

    1937. aasta suurele langusele järgnes 1938. aastal 31% tõus, taaskord võttis majandus peale lühikest jahtumist kiired tuurid üles 1939. ja eriti 1940. aastal.
  • Siin kajastamata jäänud ÄP uudis, et veebruarist pikendatakse Balti börside lahtiolekuaega kella 16:00-ni. Ma arvan, et hea muudatus.
  • TaivoS, miks see hea on? Kas samamoodi hea nagu puu kasvamise pingeline jälgimine?
  • No siis ameerikamaa mehed saavad ka varajasel hommikul paar treidi teha :)
  • Osade bambuseliikide kasvamine pidi soodsas olukorras ka silmaga nähtav olema :P

    ma usun, et oled ka seda meelt, et hetkel Balti turgudel toimuv, ei ole normaalne. Palju turuosalisi ära hirmutatud. Kui taastub turgude normaalne toimimine ja siin ollakse ka vähe laiemalt nõus osalema, siis usun, et nii Leedus ja ka Eestis läheb see asja ette.

    Läti turule küll samas piisaks vist ka ühest tunnist üle päeva.
  • Otseselt pole jah kasu kuna Baltikumis pole vähemalt 10 suurt blue chippi millest mõistlik indeks koostada ja mida inimesed ka mujalt maailmast jälgida üritaks. Selliste suurte ka indeksitesse kuuluvate ettevõtete tekkimine oleks palju olulisema tähendusega.

    Eesti Energia, Hansapank, telekomid Eestist ja Leedust, Maźeikiu, VP Market grupp, Elko, Latvenergo annaks juba hea mahu aga enamus neist ei ole börsil või on juba viidud uue omaniku alla, st ka ei saa enam kohalikult börsile tulla.

    Mõni hetk tagasi siiski oli vähemalt Eestis IPO pipeline´s rohkem kui üks ettevõte. Turuolukorra paranemisel võiks nad järjest ikkagi börsile tulema hakata ja pikemas perspektiivis ehk kasulik pikendada kauplemist.
  • TaivoS, vastupidi ma leian, et praegu Balti turgudel toimuv on nii sisest kui välist konteksti arvestades täiesti normaalne. Mis puudutab Läti turgu, siis mitte midagi hullu ei juhtuks, kui see uksed suleks (paar paberit võiks lihtsalt mingil muul turul kaubelda).
  • seekord võiks olla tõesti teistmoodi ja turud edasi kukkuda ja kukkuma jäädagi
    nagu ei iial varem
    oleks ammu aeg need aktsimanipulaatorid tilgatumalt vaeseks laostada.
  • aiai sapp läks silma.

    aga asjast rääkides just nüüd oleks firmadel mõistlik aktsiaid emiteerida ja ennast börsile noteerida.
    Tunduks nagu hetkel üks mõistlikke rahakaasamise vahendeid.
    Muidugi peab hind olema soodne ja ettevõte tugev.
  • Hinnasurve annab oodatust kiiremini järgi:

    October CPI m/m -1.0% vs -0.8% consensus, prior 0.0%
    October Core CPI m/m -0.1% vs +0.1% consensus, prior +0.1%
    October CPI y/y +3.7% vs +4.0% consensus, prior +4.9%
    October Core CPI y/y +2.2% vs +2.4% consensus , prior +2.5%

    October Building Permits 708K vs 774K consensus; prior revised to 805K from 786K
    October Housing Starts 791K vs 780K consensus; prior revised to 828K from 817K
  • Saksamaa DAX -3.58%

    Prantsusmaa CAC 40 -2.61%

    Inglismaa FTSE 100 -2.57%

    Hispaania IBEX 35 -1.61%

    Venemaa MICEX -6.75%

    Poola WIG -0.59%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -0.66%

    Hong Kongi Hang Seng -0.77%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +6.04%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +6.95%

    Lõuna-Korea Kosdaq -2.57%

    Tai Set 50 -3.06%

    India Sensex 30 -1.83%

  • You Don't Have to Play the Wall Street game
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    11/19/2008 7:48 AM EST

    The doorstep to the temple of wisdom is the knowledge of our own ignorance.
    -- Charles Haddon Spurgeon

    No matter what is going on in the stock market, the nature of vast majority of investment advice is that you should continue to hold on to your positions and/or buy more. There is never a time when traditional investment managers will not find good "values."

    That is what people on Wall Street do. They find places for you to put your money. They don't want you to just sit there in some money market account because they won't feel like they are doing their jobs and they can't justify charging you fees and commissions.

    The end result is that very few folks on Wall Street will ever say they don't know where the market is headed. They don't want to be seen as uncertain because that doesn't seem very professional. They would much rather be wrong with great confidence than do little until there is greater clarity.

    Individual investors don't have to play that game. They can simply say, "I'm confused and uncertain about this market, so I will hold high levels of cash and wait for better odds before I put my cash to work." Traditional Wall Street really hates that approach because it renders useless all their predictions about market direction and advice about great values.

    If you have any doubts about that, just review all the advice and predictions made by Wall Street professionals so far this year. I'll bet that at least 90% of what you have read talks about bottoms, is bullish and suggests that you accumulate some great bargains. That is just the nature of Wall Street, and it doesn't work well at all when we are in a bear market like we are in now.

    Individual investors need to block out all that noise and embrace the idea that we don't know when the market will make a lasting turn. Once we admit that, we can track the action patiently and objectively. We don't have to rush back in with our precious capital; we can watch for things to set up and for the market to prove that it really can produce a lasting bounce.

    Trying to stay patient and unemotional in a market that is dominated by professionals constantly pushing you to do something isn't easy, but you'll be amazed by the control and comfort that it provides. You'll actually start to feel like you really will make some good returns again by staying patient while you watch all the others flailing about, making their grand declarations about what will happen next.

    The biggest problem this market continues to face is the crazy volatility. Some folks like to say this is a great trading market. Maybe for a few with ultra-short-term time frames, but for most traders, the moves are far too big, fast and random to allow for good trading. In markets like this you will hear a lot about five-minute time frames, and you might start to think you'd better trade that way. You might try it, but until we can pick individual stocks in a calmer market, the trading is going to be extremely difficult.

    We have a little softness this morning and the news wires are a bit slow; the focus is mainly on how bad this economy really might be. Overseas markets were mostly weak and we have oil down and gold steady.
    -----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    In reaction to strong earnings/guidance: PSUN +3.6% (also upgraded to Neutral at UBS), LDK +1.3%, PVH +1.2%... Other news: IDMI + 0.2% (continued strength from yesterday's 60% jump), UN +2.6% (still checking), TEVA + 1.9% (Albany Molecular Research announces agreement with Teva Pharma and Barr Labs to settle litigation in ALLEGRA and ALLEGRA D-12 U.S. patent dispute), MGM +1.9% (James Murren elected Chairman and CEO), NOK + 1.7% (still checking).

    Allapoole avanevad:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: TSL -8.0%... M&A news: FONR -23.3% (very light volume; says not interested in entering into a merger or other agreement with Diversified Lending Group)... Select financials trading lower: ING -8.7%, UBS -6.6%, BCS -5.8%, DB -5.0%, HBC -4.5% (trading ex-dividend), MS -3.8%, MER -3.5%, C -2.5%, JPM -2.2%, GS -1.3%... Select oil/gas related names showing weakness with crude lower: ACGY -9.1%, STO -3.9%, RDS.A -3.2%, TOT -2.6%, BP -1.5%, XOM -1.0%... Select solar names trading lower following TSL results: SOL -6.6% (downgraded to Neutral at Credit Suisse), SPWRA -5.2%, FSLR -2.8%, STP -1.8%... Select metals/mining names showing weakness: BBL -4.6%, RTP -4.1%, BHP -3.7%, MT -2.9%, GOLD -2.5%... Other news: SYT -6.0% (still checking), GM -4.5% (says Opel brand not for sale; talk of selling Opel brand "pure speculation" - DJ), LVS -4.2% (modestly pulling back after yesterday's late rebound), RCL -2.8% (announces discontinuation of dividend), TM -2.0% (Toyota to cut output, Nissan downbeat - Reuters), SNY -1.7% (settles on Allegra, Nasacort generics in U.S. - Reuters.com)... Analyst comments: SUN -2.8% (downgraded to Sell at Deutsche), CSCO -1.8% (removed from Conviction Buy List at Goldman - Bloomberg).
  • Mis valuutaturu catalystiks oli? Postbank?
  • Solarite sektorist LDK beatis kergelt ootusi ning tõstis ka prognoose, kuid aktsia kaupleb -1.8% languses. Seda eelkõige tänu TSL-ile, kes pani täna tulemustega korralikult pange. Süübinud kvartalitulemustesse ei ole, kuid tundub üsna huvitav ja TSL on selle mõne rea kirjutamisel juba +5.6% tõusu läinud. See peaks eelkõige LDK-le ja ka ülejäänud sektorile tuge andma.
  • Tundub, et turuosalised ootasid LDK-lt veel paremat etteastet, aktsia -3%, samal ajal TSL +9%.
  • Dept of Energy reports that crude oil inventories had a build of 1599K (consensus is a build of 1000K); gasoline inventories had a build of 539K (consensus is unchanged); distillate inventories had a draw of 1471K (consensus is a build of 700K).

    Ühest äärmusest on nafta hind teise äärmusesse jõudnud, millele viitab ka see, et negatiivsetele uudistele reageeritakse pigem positiivselt. Seetõttu võiks tehnilist laadi põrget oodata, lühiajaliselt tundub langus liiga järsk. Fundamenataalselt on aga pilt nukram ja trendi muutust on veel vara oodata.

  • Täna lastakse jälle verd kõvasti või lennatakse taevasse. Loogika pooldab langust aga seda pole enam ammu näinud.
  • Valuutaturul toimuvad taas korralikud liikumised ja seda mõlemas suunas lühikese aja jooksul. Kui 3 tundi tagasi kaubeldi tasemel €1=$1.264, siis vahepeal ralliti tasemele €1=$1.281 ning nüüd oleme taas all €1=$1.258. Kui Forexi liikumised juba päevasiseselt 2% ligidal, pole siis imestada muude varade volatiilsuse üle...
  • Bloomberg reported that MSFT CEO Ballmer said MSFT is done with all acquisition talks with YHOO; Ballmer says search deal with YHOO is interesting, but there are no active talks on a search deal with YHOO.
  • Valuuta liikumise põhjuseks peaks olema casual flow. Peaks, sest kommentaar on natuke segaselt kirjutatud.

    Sterling jumps vs weak dlr, brushes off BoE minutes

    Flows overtook fundamentals, dealers said, and the dollar stumbled across the board due to a big buy orders for euros. This boosted sterling even as BoE minutes showed that board members had considered an even bigger rate cut, suggesting further aggressive moves might be on the way

    Traders cited buying from a U.S. bank on sterling/dollar from the $1.50 level upwards, moving the pound up more than 3 cents from levels seen just after the BoE minutes were published.
  • No nii nüüd siis aeg ralliks. 1 tund enne lõppu nagu alati.
  • Ja müüakse auku päeva lõpus:), loodame, et tuleb optsiooni nädala lõpuks sell off, siis oleks põhjust jõulu ralliks!
  • See kord mitte. Kui köik arvavad, et turg saab ainult langeda, siis tehakse ärtust ära.
    Aasta tagasi oldi muidugi teisel arvamusel.
  • Turul hetkel peale C nii mõnigi tunduvalt tugevam ettevõte päris korralikult ülemüüdud.
  • Doug Kass

    Throughout the day, I have heard that a financial-biased hedge fund was in a liquidation mode.
    Throughout the day, I have heard that a financial-biased hedge fund was in a liquidation mode.
    I suppose I should have posted this earlier in the day based on the carnage this afternoon in brokerages, insurers and banks.
  • Turud jõudnud uutele põhjadele - turgu vaadates tundub tõenäoline, et nii mõnigi hedge-fund sai laupäeval lõppenud rahade fondist väljakutsumisel suuremad tagasikutsumispalved, kui oli oodatud...
  • Igavesti vahva turg jah...
    Ei taha praegu kraaksuda, aga need, kes on suutnud rahas olla ja hakkavad lähitulevikus jupikaupa turgudele sisenema, naudivad mingil hetkel ajaloolises võrdluses väga kõrget tootlust.
  • Kas mitte C-ga seonduv hedge-fond ei läinud likvideerimisele viimastel päevadel ? Ja arvatavad sadades miljonites kahjumid C-le..

  • Venemaa turud homme suure tõenäosusega kinni.
  • Loodame, et neil alkoholi müüki ei piirata...
  • Kogu euroopa pakatab "optimistist" homme ja kaasa arvatud globaalne partner baltikum. Aeg ostmiseks vist parim.
  • No pole enam lausa sõnu turu liikumiste kohta..........................
  • Buffet teeb enne surma hullema investeeringu?
    Millal ta ütles,et cash is trash
  • Arvan, et Buffet võib seda endale lubada. Mõned miljardid ees või taga ei tee temast veel vaeslast.
  • Aga Buffetit ei saa enam järgmine kord rahustuseks ette lükata. Samasugune luuser nagu kõik teisedki :)
  • andke nüüd aega atra seada... Buffetit sõimati IT mulli ajal ka et on ikka tohman. Läks paar aastat mööda ja ei olnudki nii loll see mees. Cash võib suhteliselt varsti uuesti trash olla
  • Minu meelest tuleb Cramer-it sõimata. Ta on see aasta ikka totaalselt ämbrit kolistanud, et kahju kohe temast. Huvitav, kas ta ka oma sõnade järgi toimis?
    Buffeti vanal on GS ja GE ostmisega tugev seljatagune olemas, teda sõimata küll ei maksaks. Selliseid tehinguid saab ainult üks mees teha ja see on tema ise.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon