Berkshire Hathaway (BRK) ajad läbi? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Berkshire Hathaway (BRK) ajad läbi?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Investeerimismaalima vana vaal vajub...
    Eeskujulike investeerimispõhimõtete viljeleja, investeerimisraamatute autor ja alati kriisiolukordadest terve nahaga väljatulija põrus eile 12%.

    Mis nüüd edasi saab?
    Kas on vaja uued reeglid kirjutada?

    http://www.cnbc.com//id/27810126?__source=yahoo|headline|quote|text|&par=yahoo
  • Berkshiren osake on pudonnut lokakuun alun jälkeen 36 prosenttia. Sijoittajien mukaan Buffettin yhtiö kärsii niistä jälkilöylyistä, jotka heitettiin AIG:n ja Lehman Brothersin luottamuskriiseissä. Yhtiön A-osake maksaa tänään noin 87 500 dollaria; vasta syyskuussa sen hinta liikkui 150 000 dollarin tuntumassa.

    Buffettin kuulun lausunnon mukaan johdannaiset ovat "finanssimarkkinoiden joukkotuhoaseita". Nyt näyttää siltä, että tuho on tarttunut myös vakaana pidettyyn Berkshireen.

    Berkshire Hathaway tunnetaan lähinnä vakuutusbisneksestä, mutta se omistaa joukon hyvin perinteisten toimialojen yhtiöitä: NetJets, Dairy Queen, See's Candies ja Fruit of the Loom löytyvät Berkshiren salkusta. Syys-lokakuussa Buffett sijoitti rahaa myös General Electricin ja Goldman Sachsin osakkeisiin.

    Goldmanin osake (-46%) ja GE:n osake (-38%) ovat pudonneet selvästi Buffettin sijoitusten jälkeen.

    Osakkeen alamäki ei hermostuta, Buffett kertoi vastikään Fox Business Networkin haastattelussa. Berkshiren osake laski voimakkaasti myös vuosina 1974-75 ja 1998-2000. Berkshire Hathawayn markkina-arvo on tällä haavaa 136 miljardia dollaria, kun vuoden alussa se oli 216 miljardia dollaria.

    Olli Herrala
    olli.herrala@kauppalehti.fi
    +1-718-369 1595
  • to filipendula:
    Milleks uued reeglid?
    ütled et "investeerimisraamatute autor" - keda sa küll mõtled? W. Buffett pole ju ühtegi raamatut kirjutanud, küll on teised temast ja tema tegemistest kirjutanud ...
    "alati kriisiolukordadest terve nahaga väljatulija põrus eile 12%. " - kes ütles et kriis on juba läbi? vaatame asjad siis uuesti üle kui kriis läbi saab. Kriisi pikkusest räägitakse et see lõppeb kas järgmisel aastal või ka aastal 2010. seega aega veel on asjade parandamiseks.

    ei ole vaja ju dramatiseerida ühte ajalõiku aastas, pealegi igale langusele järgneb tõus. kui sul raha on siis äkki ostaks mõne BRK? mina nii jõukas pole. kui saaks isegi mõne "eestlase" osta oleks hää.

    BRK ning ka paljude teiste tugevate ajad ei ole läbi, vaid ikka alles ees :)
  • Mis ta ütles? Alla viie aasta ei ole mingi investeerimine. Mina pole küll kuulnud, et ta kauplemisega tegeleks.
  • Buffet ostab seda,mis on odav -lihtne ja loogiline
  • 5 aasta pärast ohivad kõik, et on ikka geenius ja miks mina küll neid samu asju ei ostnud
  • Täpselt nii! Lihtsalt hirm on nii suur, et ei julge osta. Hiljem saadakse aru, et ahneks tuleb minna siis, kui teistel on hirm nahavahel.
  • pigem arvan ma et müüjaid on palju. näiteks need kes ostsid BRK ammu-ammu või siis lihtsalt ammu.

    vaatame 3 ostjat. neist üks ostis BRK.A 5a tagasi, teine 10a tagasi ja kolmas ostis 1990 jaanuaris (yahoo.com pikemat aega ei näidanud - ning siia näitesse pole ka pikemat ajahorisonti tarvis)

    5 aastat tagasi (2003 nov) maksis A-aktsia $83,750, 10 aastat tagasi (1998 nov) $67,900 kuid 1990 aasta jaanuaris $7,455 - täna (26.nov 2008) kell 22,30 maksab $100,100! (allikas: www.yahoo.com)

    siit on väga kerge arvutada, kes neist kolmest saab suurima müügi ja-ostuhinna vahelise kasumi. ning kui raha hädasti tarvis siis lähevad enne isikliku kinnisvara müümist ikkagi aktsiad.

    Smile, filipendula! Smile!!! :)
  • Tõstaks teemat.

    Teeks juriidilise keha millega kamba peale osta üks A-aktsia?
  • Milleks? Osta B-aktsia kui A-d ei jõua osta...kõik on sama, ainult likviidsus B-l suurem.
  • See miski inesteerimisfondide vm. seaduse alla ei käiks? Private equity vehicle oleks nagu.
    Variant on trackeri järgi lihtsalt neid aktsiaid osta, muudatused tuleks läägiga kahjuks küll ja vbl valel hetkel. Ja otseomanduses mitte-listitud firmade äridest kasu ei saaks, mis teeb asja mõtetuks.
    http://www.cnbc.com/berkshire-hathaway-portfolio/
  • Berkshire Hathaway Exec Buys Up the Stock
    Ajit Jain, a vice chairman of Berkshire Hathaway (ticker: BRKB ) made his first open-market purchase of class A shares of the conglomerate headed by his boss, Warren Buffett.
    Jain paid a total of $19.9 million for 67 class A shares of Berkshire, which trade as BRKA, on Dec. 18. He paid an average per-share price of $296,515.01. Jain was named a Berkshire vice chairman earlier this year after more than three decades of service at the company.
  • Kas keegi julgeks osta BRK-B aktsiat täna hinnaga 170 dollarit, aasta alguse tipp oli 230 dollarit? Viimati oli nii odav 2017 suvel. Või on risk liiga suur ja keegi ei tea mis USA majanduset üldse saab ja teiseks kui Buffet ära läheb kas see viib aktsia hinna alla või just üles, et "vana pidur" eest ära sai...
  • Julgesin ise ka, võtsin kohe 10 tükki neid 168,56 ameerika raha tükist...
  • Ettevõtte jooksev market cap on Google Finance andmetel 409 mlrd USD.
    Ettevõttel on consol tasemel ca 137 mlrd USD raha bilansis.

    Seega iga turuväärtuse dollari kohta on 33 senti sularahana kontol (või iga B aktsiaga saab 170 USD hinna juures saab 57 USD väärtuses sularaha).
    Lisaks sellele on ettevõttel täielikult omatud ettevõtteid, mis teenivad tugevat positiivset rahavoogu.
    Lisak sellele on ettevõttel kõvasti raha börsil noteeritud ettevõtetes, mille väärtuse taastumise korral suureneb ka BRK positsioonide väärtus.

    Paljud turuosalised olid pettunud selles, et turbulentsi esimese 2 kuu jooksul pole BRK pannud seda suurt rahajääki kusagile tootlikesse varadesse nagu varasemate kriiside ajal. Aga küsimus on nüüd siin see, millele keegi vastust ei tea - kas selleks korraks ongi põhjas käidud ja Buffetil võimalus maha magatud? Või ootab hullem ees.
    Aktsionäride üldkoosolekul Buffett rääkis, et seni on FED pakkunud meeletutes kogustes likviidsust ja ettevõtted, kellel on olnud raha vaja on saanud seda paremate tingimustega kui BRK soostuks pakkuma. Ehl siis suuremaid variante 3 -
    - Kui kriis ongi läbi ja turud edasi jätkavad tõusmist - sellisel juhul jättis ta võimaluse kasutamata.
    - Kui tuleb pikk problemaatiline periood siis sõltub edasisest FEDi tegevusest
    a) Kui reaalselt rahaprinterid jäävadki uugama ja ettevõtetelt suurema tellimuse peale neile ainult jälle võimsust juurde pannakse - siis ei pruugi ka edaspidi tekkida tal häid paigutuskohti ja raha väärtus võib hakata vähenema
    b) Kui mingi hetk ikkagi likviidsusega kõiki tohutult üle ei ujutata / hakkab tunduma, et selline otsese finantssektori välise omaniku kaasamine nagu BRK seda on, pakuks ettevõttele suuremat väärtust - siis ei ole veel midagi katki BRK jaoks.

    Ise oman ka mikroskoopilises mahus BRK.B'd (otsin jupp maad kõrgemalt - ca 190 tasemelt, pärast seda kui see vahepealse 160 pealt juba kõvasti põrganud oli) aga praegu pole rapsinud positsiooni sulgema veel. Rohkem kui Buffeti otsused tundub murekohaks olemagi see, et investeeringute nimel võisteldakse pmst FEDiga, kelle keldris rahaprinterid asuvad.
  • Tänud põhjaliku vastuse eest, see oli mul esimene ost USA börsilt, seepärast põnnusin, seni ainult Balti börsil songinud (Sadam ja Vesi peamiselt).
    Ise olen pensionär, iga sent arvel. Kandsingi osa raha investeerimiskontolt minema, et rohkem hullu ei paneks.
    Ega keegi teagi mis saab, Jaak ja Seppo pole sellist asja näind, Grahami papil oleks võrdlus suure depreka ja suure sõjaga...
  • Minu kaks senti miks BRK turgu lasin kohe märtsi alguses. Teema on selles, et Berkshirel on pea pool väärtusest rahades või võlakirjades ja need ei teeni turu keskmist tulu, samas pakub võimalust midagi väärtuslikku osta kui midagi ripakile tekib. Teistel sellist raha ei ole. Aga neid võimalusi ei tule enam naljalt, sest pea kõik on ülehinnatud ega tule alla korralikult tänu FEDile ja kui ka kõik kunagi alal tuleb, siis ikkagi on väga raske turgu võita sest raha on palju. Ongi olukord kus liiga palju on raha ja piki aastaid ei ole seda kuhugi asjalikult panna ehk tekib turu tootlusele mahajäävus. BRK on lihtsalt liiga suur ja pikas perspektiivis nad ei saa enam üle turu tootlust teha sest ei ole midagi head odavalt osta ja siis tuleks juba suvaliselt osta ja kui ostad suvaliselt, siis ei pruugi teenida ka keskmist.
    tl;dr: BRK on ammu juba liiga suur et teenida turust enam.
  • See raha on tegelikult ju kindlustuspreemiad ehk kellegi teise raha. Ettevõttel on varasid 760b ja raha+võlakirjad sellest 150b. Seega ikkagi tegelikult overweight equities. Vaba raha suurim väärtus on nö. optsionaalsus. Juhul kui peaks sügisel karmim teine laine tulema (ja uued põhjad), saab selle tööle panna. Juhul kui ei tule, siis ilmselt Berkshire vajub ja on hea enda aktsiaid kokku osta ;) Ja alati on võimalus, et tuleb mingi eradiil ka lauda.
    Minu jaoks suurim boonus Brk puhul see, et suurte kindlustusriskide jaoks on raske hetkel ilmselt tugevamat partnerit leida (eriti edasikindlustuses). Segastel aegadel on see suur väärtus. Riskidena näen seda, et uus valitsus lükkab ettevõtete tulumaksu 30%+ peale ;)

    Siin jooksid paljud need teemad läbi ka:
    https://buffett.cnbc.com/2020-berkshire-hathaway-annual-meeting/
  • Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. sold off most of its Goldman Sachs Group Inc. stake, a longtime holding that slumped nearly 33% during the first quarter as the global pandemic roiled financial markets.
    The company cut its investment in JPMorgan Chase & Co. by 3% in the first quarter. Buffett’s company has been a big investor in banks in the past, normally trying to keep many of those stakes below a 10% level often scrutinized by regulators.
    https://finance.yahoo.com/news/berkshire-sells-majority-goldman-stake-205627025.html
  • Algajate teemas vastust ei saanud, kopeerin oma küsimuse igaks juhuks siia ka....

    Kas keegi oskab seletada Berkshire madalat P/E'd? Kuidas see saab olla 15 kandis, samas nende kõige suurem osalus Apple on 42 ja vaevalt ülejäänudki eriliselt väikesed on. Kas see tähendab, et Berkshire on odavam võimalus osta Applet?
  • "toonik"
    Kas see tähendab, et Berkshire on odavam võimalus osta Applet?

    Paneme siis konkreetse vastuse: ei, P/E kaudu ei saa neid asju võrrelda isegi siis, kui BRK ainuke vara oleks Apple
  • "toonik"
    Algajate teemas vastust ei saanud, kopeerin oma küsimuse igaks juhuks siia ka....

    Kas keegi oskab seletada Berkshire madalat P/E'd? Kuidas see saab olla 15 kandis, samas nende kõige suurem osalus Apple on 42 ja vaevalt ülejäänudki eriliselt väikesed on. Kas see tähendab, et Berkshire on odavam võimalus osta Applet?


    Sest praegu oleme põhimõtteliselt buumi lõppvaates ja kasvuaktsiad on populaarsed, klassikalised valuatsiooni meetrikud on aknast välja visatud ja väärtusaktsiad on ebapopulaarsed. PE polegi nii tähtis. Üldine meelestatus BRK ja WB suhtes on ülinegatiivne. Sama nagu 2000 buumi ajal kus räägiti, et WB on vana ja ajast maha jäänud.

    Panustan, et turg hindab see aasta BRK.B ümber vahemikku 275-300 usd.

    Kui just mingit suuremat krahhi ei tule...
  • BH AGM aka the Woodstock of Capitalism toimus 2. a. järjest virtuaalselt, mitte kümnete tuhandete osavõtul Omahas. Buffett (90) matkas LA-sse kus ta parem käsi Munger (97) elab. Järeltulev põlvkond, Ajit Jain (69) ja Greg Abel (58) olid ka käepärast a neil vist nii suurepärast klappi pole kui üheksakümbistel bossidel.

    During a 4-hour session, Buffett and Munger — fuelled by Diet Coke and peanut brittle — signalled no interest in walking away. “I would like to point out that in 3 years Charlie will be ageing at 1% a year,” Buffett laughed. “We will have the slowest ageing management, percentage wise, by far, that any American company has.”

    Berkshire, which for decades outperformed the S&P 500, has slipped behind that index in the past 5 years. WB defended the conglomerate’s activity during the pandemic, including its sale of stakes in major airlines which have since recovered significantly. Berkshire also reduced its positions in leading banks and did not make a large acquisition. He conceded that selling some Apple shares was “probably a mistake”, however. Berkshire’s stake in the iPhone maker remains significant, comprising about 39% of its total declared investment portfolio. Buffett admitted his surprise at America’s “red hot” recovery. “Economy right now, 85% of it is running at super-high gear.”

    Critics assert that Berkshire is struggling to keep in step with the times. Buffett, who controls almost a third of the voting power, ensured 2 motions were easily defeated. The first, supported by just over 25% of votes cast, called on it to publish annual reports on its climate change efforts. The second, with the backing of 24%, proposed greater disclosures on diversity. Although Buffett does not dispute the importance of either issue, he said such group-wide requirements would be “asinine” for a vast conglomerate built around autonomy.
    He expressed an aversion to “moral judgments” on stocks and said he had “no compunction” about owning shares in Chevron, the oil group. Munger concurred. “I don’t think we think we know the answer to all these questions about global warming. The people who ask the questions think they know the answers. We’re just more modest.”

    Buffett opened meeting with a warning to the influx of day traders dipping their toes into the market.
    “We’ve had a lot of people in the casino in the last year,” Buffett said. “Nobody tells you when the clock’s going to strike 12 and it all turns to pumpkins and mice. There’s a lot more to picking stocks than figuring out what’s going to be a wonderful industry in the future,” he said, noting that some 2,000 automobile companies were established in the US on 20th century. “In 2009 there were 3 left, 2 of which went bankrupt.” Munger branded the popularity of apps like Robinhood “God-awful”. He said: “I don’t mind the poor fish that gamble. I don’t like the professionals that take the suckers.” Munger, a long-time critic of cryptocurrency, also described bitcoin as “disgusting and contrary to the interests of civilisation” and “I don’t welcome a currency that’s so useful to kidnappers and extortionists and so forth.”

    This year’s unprecedented level of SPAC floats was symptomatic of the “gambling impulses” that had taken hold across the market and this “killer” surge in blank-cheque listings had curbed BH’s ability to pursue acquisitions, WB said. He said his investment giant would not have “much luck” with takeover deals despite its $145.4 billion cash pile, citing the hundreds of SPACs scouring industries for targets.
  • Charlie Munger ei jõudnud kahjuks sajani.
    https://finance.yahoo.com/news/charlie-munger-warren-buffetts-longtime-investing-partner-dies-at-99-211406297.html

    Suur mees on lahkunud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon