Börsipäev 9. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Buffett on võtnud CNBC peal sõna, öeldes, et majandus on lühiajaliselt n-ö kaljult alla kukkunud ning et tänased enneolematud valitsuse kulutused toovad kaasa suurema inflatsiooni kui 1970ndatel. Hmm...what about oil price? OPEC on omalt poolt üritamas kõigi vahenditega hinda ülespoole suruda ning nüüd planeeritakse juba neljandat tootmiskärbet.

    Huvitav uudis täna ravimisektorist, kus käib viimasel ajal korralik ülevõtumaania (2 kuud tagasi ostis PFE ära WYE). Merck ostab Schering Plough - ülevõtu väärtuseks ca $41 miljardit ja hind ca 30% preemiaga SGP reedese sulgumishinna suhtes. Iga SGP aktsionär saab 0.5676 MRK aktsiat +$10.5 raha aktsia kohta. Seega puhast raha pannakse ülevõtu alla ca $18.3 miljardit.
  • Nädal on läbi. Nüüd võiks öelda mis LHV kontorikülastajatele sünnipäevaüllatuseks oli.
  • Islandi valitsus astus sammukese pankrotile taas lähemale, riigistades viimase suurema panga (Straumur-Burdaras Investment Bank), kui viimane ei suutnud oma tänaseid, 33 miljoni euroseid kohustusi enam täita. Börsiindeksi -14.2%-line langus jääb sügiseste kukkumiste kõrval suhteliselt tähtsusetuks...

  • USA kellakeeramine tähendab seda, et tänasest järgnevad kolm nädalat kaubeldakse teisel pool lompi alates 15.30-st kuni 22.00-ni Eesti aja järgi
  • Amazon kauplemas kolm protsenti plusspoolel, kuna Piper Jaffray arvates suudab ettevõte tänu heale teenindusele ning kõrgele kliendirahulolule konkurentidelt turusa võita ning tõstab seetõttu soovituse tasemelt "neutraalne" tasemele "osta". Kindle müügitulude osakaal võiks analüüsimaja prognooside järgi kasvada selle aasta 2%-lt 4%-le 2010.a
  • Telekomide kukkumisel on mõni muu põhjus ka peale selle, et niisama?
  • Kui öösel kauplesid ES futuurid 671 peal, olles reedesest põhjast vaid minimaalselt ülevalpool, siis praegu ollakse ründamas 700 punkti tasemele - sellest läbiminek võiks ootavate pullide hiireklahvi ostunupule vajutamisele kaasa aidata. Aga paalju tööd veel turul ees ning 10-20 punktilisi päevasiseseid swinge näeme kindlasti.
  • MSM, ei, ei tee nalja.
    Kui minuga need lahked neiud seal nalja ei teinud, siis just see komm oligi üllatus. Küsisin ekstra üle :)
  • TaivoS: Baltikumi osas järjekordne devalveerimispaanika, muud midagi.
  • 1929. aasta 4. septembril oli indeksi väärtuseks 31.70 punkti. Lõplik põhi tehti 8. juulil 1932. aastal 4.40 punkti peal. Kokku langust 86.12% 2 aasta ja 10 kuuga (ehk ca 2.53% keskmiselt ühes kuus). 1 aasta ja 5 kuuga kukuti tipust 46.37%.

    Vaatame nüüd käimasolevat langust. Viimane tipp tehti 11. oktoobril 2007. aastal 1576.09 punkti peal. Senine 6. märtsi päevasisene S&P500 indeksi põhi on 666.79 punkti. Seega täna kokku langust üle 900 punkti ehk 57.69% tipust ja seda 1 aasta ja 5 kuuga (ehk ca 3.39% kuus).

    See, et täna on aktsiaturg kukkunud sama aja sees rohkem, kui 29-32 kriisi alguses, näitab ikkagi, kuivõrd suures ulatuses on tänastes aktsiahindades negatiivsust juba sisse arvestatud. Aktsiaturg justkui viitaks, et olukord saab olema hullem, kui 29-32 ajal - seda ei tahaks mitte uskuda. Pigem on põhjuseks turult ära voolanud raha, mille kohta 6. märtsi börsipäeva foorumisse ka graafiku panin.

    S&P500 indeksi viimase 15 aasta graafik:

  • US TREASURY SAYS DETAILS ON TOXIC ASSET/BANK PLAN TO BE UNVEILED IN "COMING WEEKS" - Reuters
  • Joel,
    kas saan õigesti aru, et see turult eemalolev rahahulk näitab, et seda on 100x rohkem, kui S&P indeksis olevate ettevõtete turuväärtus?
  • Ei, tegu on protsendiga turukapitalisatsioonist.
  • 2007. aasta keskel oli see ca 45%, täna ca 110+%.
  • Tänud!
    Arvestasingi, et niisuurt rahajääki ei saa olla.
    Sellegipoolest on tegemist märkimistvääriva näitajaga ja võiks vähemalt korra kuus sellel muutusel silma peal hoida.
  • Karuturu ralli võiks nagu alata juba. SP täna 700 peale tagasi ja üleüldse jõudu pole enam languseks.
  • Joel, palju net vaba raha on muutunud? s.t. korrigeerituna indeksite muutusesse.
  • Ootasingi seda küsimust. Küsimuse sisu on tegelikult, et kas reaalselt on ka raha aktsiaturult välja voolanud või on rahasumma olnud pidevalt konstant ning aktsiaturu turukapitalisatsiooni tõttu on lihtsalt protsent niimoodi tõusnud.

    2007. aasta oktoobris oli raha suhe S&P500 indeksisse ca 45%. Täna on see ca 110+%. Samal ajal on indeks kukkunud 57%. 45%/(1-0.57)=104%. Ehk reaalselt net raha on ka kõrvale läinud, kuid mitte nüüd väga palju. Kuid tegelikult, sellest hoolimata võib tulla börsile ka raha, mis on 'turult kõrval' olnud juba aastaid või aastakümneid. Võlakirjad ja hoiused ei yieldi põhimõtteliselt midagi, paljude ettevõtete dividend yield on suurem. Ja langenud turukapitalisatsiooni tõttu oleks ka ainuüksi konstantne rahasumma pakkumas korralikku buying powerit, kui see peaks aktsiaturgudele tulema.

    2000-2002 karuturu järel tõusis see näitaja 65%ni... täna pea kaks korda kõrgem.
  • Raha on lihtsalt haihtunud tuulde, või lihtsalt on kahjumitega müüdud tohutus koguses aktsiaid
  • Eemalolev rahahulk ? kellel seda küll on piisavalt ?
  • Enne kui see olematu raha ära põleb ei tule reaalset raha turule... edaspidi majanduskasv heal juhul 0-1 aastas arenenud riikidel, kui enda investeeringuid päästa ei suudeta või soovitakse pigem kodumaad turgutada. Tasub mõelda, milline kaardimajake on alates sajandivahetusest püsti pandud... IT mulliga ei põlenud see raha ära...hetkel päästetakse riiklike garantiidega. Raha tuleb turule, aga selle tagatis on küsitav. Oht on see, et tekitatakse uus naftamull ja kui see suure osa maailmast käpuli surub pole enam auru kusagilt võtta või tuleb kuidagi kõikidest kohustustest väljuda.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon