Tambiks veidi vasakpoolseid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tambiks veidi vasakpoolseid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Asi on juba korraldatud, astud Kaitseliitu ja võid kasvõi iga nädalavahetus endale määratud relvast lasta, seda lahtikokku lapata jne. Või siis paar-neli korda aastas, nagu enamus. Ilma väljaõppeta üksiküritaja on relvakonfliktis nagunii suht nullile läheneva kasulikkusega nähtus, jah, Ukrainas nad organiseerisid neist 13ndal tunnil välja ilmunud vabatahtlikest midagi, aga ka seda tööd oleks ju palju mugavam rahuajal teha.
  • "opex"
    ...Ei tundu Iisraeli stiilis üdini militariseeritud ühiskond veel vajalik ega ihaldusväärne.


    Kas Sa sellest saad aru, et kui Ukraina asemel oleks valitud Suwalki operatsioon ja Baltiriigid, siis oleks juba nagu hilja??
    See on ikka imestama panev kuidas mõni ei saa isegi praegu aru, et kui napilt läks.

  • "jesper"
    Asi on juba korraldatud, astud Kaitseliitu ja võid kasvõi iga nädalavahetus endale määratud relvast lasta, seda lahtikokku lapata jne. Või siis paar-neli korda aastas, nagu enamus.

    Vot oleks see siis vaid nii. Tegelikult pead iga kord teenistusrelva ja moona väljastamiseks avalduse tegema ja kui allkirja alla saad, siis relvuri maast üles ajama, et laost kätte saada. Tagastamisel sama. Teenistusrelva koju hoiule saamine on omaette kadalipp ja moona aastased limiidid näo kohta pole ligilähedaseltki sellised, et võid kasvõi iga nädalavahetus endale määratud relvast lasta. Ka kujutab see määratud relv endast tavaliselt "aeru", mis pole just kaasaegne tükk. KL laskepäevadel korraldatavad harjutused kujutavad endast relva baasõpet, kus lastakse kolmest põhiasendist, mis ammendab ennast üsna kiiresti, ega anna pingesituatsioonis relvakäsitsemise oskusele just palju juurde.

    Paljud kaitseliitlased, kes baasoskusest edasi soovivad areneda, on endale kõrvale soetanud isikliku kaasaegse tsiviilrelva (tüüpiliselt mingi AR-15) ja tegelevad lasketreeningutega klubilises vormis (nt. nii).Täpselt samasugune isiklike tsiviilrelvadega tehtav klubiline tegevus tomub ka politseis. Tõesti ei mõista, miks peaks seda oksa saagima.
  • "opex"
    Ja "mis" küsimuse vastus on olukord, et kui kõik, kes kuitahes napilt relvaloale kvalifitseeruvad, saavad osta mistahes relva, tekib mingeid pinges wannabe Rambosid oi kui palju.

    Relvadega rambotamine ongi just ebaküpse ühiskondliku relvakultuuri tunnus. Kui inimesel on maast-madalast olnud võimalus selle valdkonnaga kontrollitud keskkonnas, instruktori juhendamisel tutvuda, läheb esialgne õhin ja uudishimu kiiresti mööda ja asendub praktiliste ohutusteadmiste ja käsitsusoskusega. Tegelikult tekib sellest mõne ajaga isegi teatud tüdimus. Sellisele inimesele ei avalda mingit muljet (õigemini avaldab üpris negatiivset muljet) läikivate relva-gadgetitega eputamine ja hollywooditamine ning seeläbi tekibki ühiskonnas tauniv suhtumine igasugusesse relva-rullnoklusesse. Arvestades ka, et igasugused ühiskondlikult ohtliku käitumise ilmingud nagu täis peaga sõitmine jms. välistavad võimaluse relva omada, on sellel ka distsiplineeriv mõju.

    Riigikaitseõppe lülitamine riiklikesse õppekavadesse pole kuskilt otsast ühiskonna militariseerimine. Relvakäsitsus on vaid üks ja isegi mitte domineeriv osa sellest õppest. Kas seda võib vaja olla, võib igaüks suvalist ajalehte sirvides ise mõtiskleda. Kui aga peaks vaja minema, võivad need teadmised ja oskused olla elu ja surma küsimus selle kõige vahetumas tähenduses.
  • "opex"
    Hetkel tundub mulle küll nati overkill hakata valimatult kõiki paaniliselt relva-koolitama. Ei tundu Iisraeli stiilis üdini militariseeritud ühiskond veel vajalik ega ihaldusväärne. See on hea küsimus küll, kuidas korraldada, et soovijad end vabatahtlikult kurssi saavad viidud uuemate relvadega.


    Pigem ongi probleemiks instruktorite puudus. Kaitseliidu liikmete arv kasvab juba pool aastat mühinal. Ja õpetada pole vaja ainult relva laadimist, sihtimist ja puhastamist. Vaja on õpetada ka koostööd, et üksteist toetataks mitte kogemata sõpradele tina ei antaks.
  • "PeaLiK"
    Relvadega rambotamine ongi just ebaküpse ühiskondliku relvakultuuri tunnus. Kui inimesel on maast-madalast olnud võimalus selle valdkonnaga kontrollitud keskkonnas, instruktori juhendamisel tutvuda, läheb esialgne õhin ja uudishimu kiiresti mööda.

    Eespool paistsid toetavat USA mudelit "vaba mees vabal maal peab saama vabalt kuitahes suure relva osta", nüüd räägid instruktorist. Kas USAs on ebaküps relvakultuur, seal ju antakse lapsele relv kätte u. siis kui tagasilöök teda enam nurka ei lennuta. Kui huvi kaob, siis peab vägisi sundima relvadega tegelema, eksole? Sest mida muud see 'õppekavadesse lülitamine' on. Mida soovitad ameeriklastele, rohkem vabadust?

  • Mina pooldan seda, et Eestis areneks sarnase relvakultuurini nagu seda on Soomes ja Norras, kus iga saja elaniku kohta on keskeltläbi 30 tsiviilrelva (Eestis vaid 5), registreeritud relvadega seotud kuritegude arv väike ning läbi selle, et pea igaühe pere- või sugulusringis on mõni relvaomanik, puudub ka relvade demoniseerimine. Sinult aga pole peale su tavapärase vasak-avangardistliku patsifistliku möögimise "guns are bääd" ühtegi sisulist argumenti. Respektist selle vastu, et teised peavad täitma lünga sinu vastutustunde puudumise ja viitsimatusest panustada oma lähedaste julgeolekusse, võiksid taibata vähemalt vait olla.
  • Oo vau, relvaentusiast ei suuda oma vaateid kaitsta, vaid peab hakkama solvama ja möögijaks nimetama. Tubli.
    Viskas närvi mustaks? Selline see olen-Rambo-sest-mul-on-revolver inimtüüp ongi põmst. Kui me võtaks viuna köögis siis laseksid mu maha, eks. Mul ei ole üldse midagi relvade vastu mõistlikes kontrollitud piirides, ise küll ei oma.
    Kogu eelnev oli kontrarianism selle mingi kneejerk reaktsiooni kohta, et nüüd järsku peame olema hambuni relvastatud, koolidesse sõjaline. Kõik kohustuslikuks jne. Seda kõike muide Soomes ega Norras vist pole.
  • "opex"
    Kui me võtaks viuna köögis

    Tead, ei ole kombeks. Sellised kogemata paljastuvad slip-id defineerivad inimest ilmekamalt, kui nad arvatagi oskavad. Krimirubriigi uudistes prevaleerib köögis tinutamisega kaasnevate tegevustena peaasjalikult üksteisele pudeliga äsamine või kööginoaga pussitamine. Tulirelvi pole selliste käeulatusse tõesti vaja.
  • Eesti erinevus Soomest ja Norrast on see, et meil on venelaste ja venekeelsete hulk väga suur, seega ka paadunult pätistunud inimeste hulk on väga suur. Samas paadunult pätti relvade ametlik kättesaamatus ei takista, ta muretseb oma relva ka mustalt.
  • Ega ma pole ka köögis (as in eraldi ruum) ammu joonud, kui siis moodsas kööktoas kus pukid köögimööbli juures. Tundus lihtsalt sobiv konstruktsioon kirjeldamaks kontrolli kaotanud relvahullu.

    Soomes on MPK süsteem. Maanpuolustuskoulutus. Seal saab end vabatahtlikult koolitada lasta ja huvi on, eriti nüüd. Ka online kursused, kas EVs üldse midagi nendega võrreldavat on? www.is.fi/kotimaa/art-2000008651867.html
  • Sinu ja paljude teiste rahvuspopulismi kalduvate inimeste närvikava, kibestumust, äkkiviha ja vastumeelsust kõige teistsuguse vastu teades, tuleb ainult tänulik olla, et teil teenistusrelvi kodus ei lubata hoida. Kogu see relvateema on puhtalt populistide poolt USAst imporditud kultuurisõda, wannabe rambode onamine oma tamasseri raudadega, riigikaitse seisukohast ei oma kodus relva hoidmine mingit tähtsust.
  • "opex"
    Ega ma pole ka köögis (as in eraldi ruum) ammu joonud, kui siis moodsas kööktoas kus pukid köögimööbli juures. Tundus lihtsalt sobiv konstruktsioon kirjeldamaks kontrolli kaotanud relvahullu.


    See on kusjuures tõsine probleem! Meil kukkus kunagi üks stiilipidu, kus oli plaanis maika väel köögis viina võtta ja lauale laotatud ajalehele laotatud saksumenti peale võtta, läbi. Esiteks selgus, et kõigil potentsiaalsetel osalistel on köök elutoad. Ainuke sel hetkel "kättesaadav" köök oli liiga tilluke, et kõik ära mahuks. Ja pealegi selgus, et seoses Jaama turu renoveerimisega on kadunud ka see "putka" kust helesiniseid väljaveninud maikasärke sai osta.

    P.S. See kõik oli enne teatud "kuupäeva". Täna sellist üritust isegi ei plaaniks, sest see jääks väljapoole hea maitse piire. Sellise võib korraldada alles siis, kui hetmenid on Moskvas.
  • Koht mis müüs väljaveninud st. kasutatud maikasid? Üsna....niche.
  • mykoloog, väga raske on okupeerida riiki kus igal teisel on relv ja lahingu jaoks sobiv kogus moona. Seni kuni naabriks on venemaa ei tea ma ühtegi teist alternatiivi. Siis ei toimu ka mingit tsiviilelanikkonna vägistamist. Või hakkad ka ajama siin seda niiska, et Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem. Jah see fakt ise on õige, aga endiselt ei ole kaitstud piisavalt! Situatsioon peab olema selline, et kui venelane sisse tungib, siis igas korteris või eramus lõppeb tema maine eksistents.
  • Eks ta ole, kui keegi proovib riigikaitse teemadel diskuteerida seisukohast, et äkki saab Iisraelipärase sunduseta, jättes inimestele endale ruumi otsustada palju nad panustada soovivad, on ta kanepikimuja ja/või kommunaaljoodik. Odav.
    Kle sa tundud ise 'kõiketeadjana', kui nii üleolevalt ja patroniseerivalt arvamust esitad, mis vaid üks paljudest.
    "Opinions are like assholes; everybody has one and they usually stink"
  • Kaitseliit näeb muidugi vaid plusse, paraku ei suuda ega taha nad hinnata riske. Vähemalt rahuajal on riskid minu arvates suuremad kui see kasvanud operatiivsusest saadav kasu. Närvihaige maakas, nagu sina, automaatrelv kodus, võiks olla olemata.
  • "opex"
    Eks ta ole, kui keegi proovib riigikaitse teemadel diskuteerida...

    Diskuteerida?
    Ma annan kohe alguses ühemõtteliselt mõista, et relva omamise vaieldamatuteks eeldusteks peab olema lojaalsus riigi ees, seaduskuulekus ning teo- ja vastutusvõimelisus ja selgitan neutraalselt ning argumenteeritult tsiviilrelvade riigikaitselise aspekti olemust ja seda, et tänases kiirelt halvenevas julgeolekuolukorras võiks riigikaitseõppe lülitamine õppekavadesse olla hea mõte ning selle peale hakkab tulema mingit woke-sitta rambotamisest, militariseerimisest, relvasundusest, kneejerk reaktsioonidest ja lõpetuseks veel lamedemagoogiline: "...laseksid mu maha, eks". Väga hea arusaam "diskussioonist" on sul küll.
  • Enamasti on sellel närvihaigel maakal juba ammu relvad kodus, vaatamata riigi üldisele poliitikale relvi mitte inimeste kätte anda. Seega vahet pole.
    Vaata ka: Lihula mõrtsukas Mikk Tarraste.
    Samuti on kuritegelikus maailmas ringlemas mustad relvad, kust kurjategijad neid hangivadki ning kui riik keelab kaitseliidul relvi kodus hoida, siis tulemus on ikkagi sama, ehk vahet pole.
  • "mykoloog"
    Kogu see relvateema on puhtalt populistide poolt USAst imporditud kultuurisõda, wannabe rambode onamine oma tamasseri raudadega, riigikaitse seisukohast ei oma kodus relva hoidmine mingit tähtsust.


    Šveits, Iisrael - lollid ja USA populistide kultuurisõja mõju all kibestunud maakad? wannabe rambod?
    Äkki sa kirjutaksid neile mykoloog :D:D et kuulge poisid, mis te teete, kas te ei saa aru, et olete Alex Jonesi podcastide mõju all :D
  • Võib ka küsida, aga kümned riigid mis ei ole nagu Iisrael või nagu Sveits? Mis neil viga on?
  • "opex"
    Võib ka küsida, aga kümned riigid mis ei ole nagu Iisrael või nagu Sveits? Mis neil viga on?


    Viga? Viga on see, et vaenlase rünnaku puhul võivad kaotada suure osa oma territooriumist, mida hiljem on väga raske tagasi saada. Kuni kevadeni võtsid enamus riigid asja liiga lõdvalt ja arvasid ekslikult, et sõjakoledused jäid eelmisesse sajandisse. Sai ju selgeks seegi, et me ise olime veel aasta tagasi ilma tõsise kaitseta, aga ametnikkond muudkui leeleotas kui hästi kõik on. PS. tsiviilkaitse on meil endiselt null. Päästeamet hakkab virtuaalreaalsuse abil õpetama varjumist... see ei ole isegi naljakas enam.
  • "opex"
    Võib ka küsida, aga kümned riigid mis ei ole nagu Iisrael või nagu Sveits? Mis neil viga on?


    Iisrael on parim võimalik analoog Eestile oma suhteliselt võimatu ekistentsi tagamisest massiivselt suurema ja agressiivse naabri kontekstis. Seega on meil sealsest mentaalsusest tohutult õppida ning ilmselt oleks ratsionaalsem mitte piuksuda mingeid testosteroonivaeseid naiiv-patsifistlikke loosungeid, mis on sisult veel hädavareslikumad kui za mir. Vatnik peab üle piiri tulles teadma, et kohalik “fašist” võib talle absoluutselt igast põõsast tuld anda. Ja tulebki igast põõsast anda. Meie tulemus geograafilises loteriis lihtsalt ei võimalda meil relvadesse suhtuda nagu lasteaia kunstiõpetaja. Vähemalt, kui me tahame, et meil siin ka tulevikus oleks lasteaiad ja kunstiõpetajad.
  • "sr71"
    mykoloog, väga raske on okupeerida riiki kus igal teisel on relv ja lahingu jaoks sobiv kogus moona. Seni kuni naabriks on venemaa ei tea ma ühtegi teist alternatiivi. Siis ei toimu ka mingit tsiviilelanikkonna vägistamist. Või hakkad ka ajama siin seda niiska, et Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem. Jah see fakt ise on õige, aga endiselt ei ole kaitstud piisavalt! Situatsioon peab olema selline, et kui venelane sisse tungib, siis igas korteris või eramus lõppeb tema maine eksistents.


    Käsirelvade tähtsus tänases moodasas sõjas on pea olematu. Käsirelva omamine mõjub sõdurile pigem psühholoogiliselt. Piisab sellest, kui jälgida Ukraina sõja käiku - enamus kaotusi on kaudtule tagajärg. Reeglina sõdur ei jõuagi vastasesle nii lähedale, et oma isiklikku relva kasutada. Seda vähem suudavad seda teha tavalised kodanikud, kellel ei ole mitte mingit sõjalist väljaõpet.
  • "opex"
    Võib ka küsida, aga kümned riigid mis ei ole nagu Iisrael või nagu Sveits? Mis neil viga on?

    Suured, ohutus kohas või ise põhjuseks väiksematele Iisrael või Šveits olemiseks. Ja kui lääne mullist välja vaatad, siis mõnel soojal maal on automaat nagu käekott. Meie elukorraldus on pigem erand.
    "mx77"

    Käsirelvade tähtsus tänases moodasas sõjas on pea olematu. Käsirelva omamine mõjub sõdurile pigem psühholoogiliselt. Piisab sellest, kui jälgida Ukraina sõja käiku - enamus kaotusi on kaudtule tagajärg. Reeglina sõdur ei jõuagi vastasesle nii lähedale, et oma isiklikku relva kasutada.

    Veel üks suurepärane, lausa geniaalne tähelepanek. Ole hea, helista Vene või Ukraina väejuhatustele, lao oma mõtted letti, et käsirelvad on mõttetud, saad ehk auraha kokkuhoiu eest. Praegu nad ullikesed millegipärast kulutavad tohutult aega ja raha mõttetuks jalaväereservide treeninguks, kas siis ise (venelased) või Briti instruktorite käe all (ukrainlased). Lollid!
    Seda vähem suudavad seda teha tavalised kodanikud, kellel ei ole mitte mingit sõjalist väljaõpet.

    Aga nendel meie kodanikel, kellele koju relva andmisest juttu, on see "mingi sõjaline väljaõpe".
  • [quote="Lord Bogdanoff"]
    "opex"
    Veel üks suurepärane, lausa geniaalne tähelepanek. Ole hea, helista Vene või Ukraina väejuhatustele, lao oma mõtted letti, et käsirelvad on mõttetud, saad ehk auraha kokkuhoiu eest. Praegu nad ullikesed millegipärast kulutavad tohutult aega ja raha mõttetuks jalaväereservide treeninguks, kas siis ise (venelased) või Briti instruktorite käe all (ukrainlased). Lollid!


    Arvad sa vaeseke tõesti, et neid õpetatakse seal 100 meetri kauguselt märki tabama???
    Väga hea on vaadata neid venelase tshmobikuid, kellele on ainult automaat pihku pistetud ja max nädal õpetatud sellega pauku tegema - pesuehtne kahuriliha.
  • "mx77"

    Arvad sa vaeseke tõesti, et neid õpetatakse seal 100 meetri kauguselt märki tabama???

    Jah. Pic related, ukrainlased Suurbritannias, 100 meetri kauguselt märgi tabamist harjutamas.

    "mx77"

    Väga hea on vaadata neid venelase tshmobikuid, kellele on ainult automaat pihku pistetud ja max nädal õpetatud sellega pauku tegema - pesuehtne kahuriliha.

    Kui juba vaatamiseks läks, sa vaata vahelduseks kuidas selles sõjas kaevikuid puhastatakse. Droonidelt videomaterjali küllaga.
  • Kaudtuli, šmaudtuli. See on korra juba olnud. MS II arvasid ka "edumeelsed" kindralid, et "pole seda jalaväe-tühja vajagi, meil on tankid ja lennukid". Paraku selgus, et mingi punkti (olgu see taktikalises mõttes oluline või mitte) territooriumi või ala hõivamiseks ja KONTROLLIMISEKS* sobib kõige paremini (ja tegelikult sobib ainsana) JALAVÄGI. Lihtne soldat relv käes.
    *Kontrolli all peame silmas, et vastase tsiviilstruktuurid hõivatakse ja allutatakse (ajutiselt) sõjaväe kontrollile ja vajadustele.
    Nüüd seletage mulle kuidas seda "ei ole vaja" ja seda saab teha ka näiteks lõhnastatud pabertaskurätikuga lehvitades. (Suruda maha viimased vastupanukolded. Kasvõi hõivata vallutatud asulas side, raudteejaam ja sild. Korraldada seal valve, sundida kohalik tsiviilametnikkond koostööle).
    Palun... variandid? Lillekimbuga?
  • Sõja algus.. VDV soomuki- ja moonakolonn üritab maad mööda läbi murda oma Hostomeli lennuväljale maabunud õhudessandi juurde. Nende vahel on vaid üks Kiievi eeslinn. Mida teha?

    Võtavad LHV foorumi lahti, otsivad taktikalist nõu ja saavad seda: Käsirelvad, jalavägi on mõttetu. Jalavägi ei jõua nii lähedale, et käsirelvadega ohuks olla - torud vaid neile psühholoogiliseks toeks antud.

    Selge - mingit totrat jalastunud julgestust kolonni tiibadele teeäärseid aiataguseid kontrollima pole vaja, lihtsalt sõidame otse hanerivis läbi, 100% ohutu, guaranteed multibagger ROI.

    Aga tee ääres majade vahel on Ukraina kibestunud maakad, wannabe rambod. Tänapäeva sõja kombeid eirates tulevad lähedale ja lasevad ära kolonni esimese ja viimase masina - kolonn on iseenda poolt nüüd kinni pargitud. Ei saa edasi ega tagasi, masinatest välja tulla ja ringkaitset võtta ei saa - olematu tähtsusega käsirelvad hoiavad kõike tule all. Keskealised boomerid kannavad soomukite automaatkahurite tulest kaotusi, aga oma rumalas arusaamatuses nad võitlevad edasi.

    Mõne minuti pärast on bockivennad, poetagused relvahullud edastunud oma suurtükkidele peatatud kolonni asukoha, ning kahurväelased asuvad liikumatu sihtmärgi pihta tööle.

    Mürsurahe all plahvatavate masinate seest on kuulda tankistide hõiskeid - "Haha, meil oli õigus! Tänapäevases sõjas enamus kaotusi on kaudtulest! Saite nüüd!"
  • Käesolevaga esitan Lord Bogdanoffi ülaloleva meistriteose Aasta Kommentaari tiitlile.
    Vähkresin põrandal, hirnudes kirjeldatut ette kujutades ja napakate progressiivaktivistide üle, kelle idiootliku kelbaseta autori inspiratsioon olemata oleks.
  • HÜSTEERIA! PAANIKA! AR-15 VOODISSE KAASA, NAISED SÕTTA, LAPSED ARMEESSE. KOHE. EILE! :)

    Osad siin nii pöördes, et ei näe muud varianti eksistentsiks kui Iisraeli moodi ühiskond, mis on selline sest seda on aastakümneid rünnatud. Ülejäänud riigid on erinevad, aga see ei loe, oleme nagu iisrael, sest......sõdasõdasõda.
    Võtaks rahulikumalt, nagu Soome, Norra, näit.? Eisaseisaaeisaa, peame olema nagu Iisrael.

    Mis siis, et ükski teine mõistlik riik pole otsustanud olla nagu Iisrael. Sest pole vajadust olla nii äärmuslikult militaarne ühiskond. Eestil ka pole vaja, piisab kui tehtaks KL-i kaudu saadavaks inff, või Soome MSK moodi süsteem. Inimesed asuvad ise riiki kaitsma, mitte ei pea neid sundima.
  • Käesolevaga esitan Lord Bogdanoffi ülaloleva meistriteose Aasta Kommentaari tiitlile.
    Vähkresin põrandal ja lihtsalt hirnusin kirjeldatut ette kujutades ning napakate progressiivaktivistide üle, kelle idiootliku kelbaseta autori inspiratsioon olemata oleks.
  • Rahuajal ei pea militaarrelva kodus hoidma, see võib vabalt kuskil relvalaos seista. Sellest oli jutt, mitte sellest kas sõdur peab relvaga 100m kauguselt märki tabama või kas jalavägi on üldse vajalik või ma ei tea mida siin veel tõestada üritatakse mingil mulle arusaamatul põhusel. Ütlen ühe korra veel igaks juhuks: rahu ajal ei ole sõjaväerelva kodus hoidmine vajalik.
  • "opex"
    HÜSTEERIA! PAANIKA! AR-15 VOODISSE KAASA, NAISED SÕTTA, LAPSED ARMEESSE. KOHE. EILE! :)

    Kes siin teemas selliseid asju nõudnud on? :)
    ükski teine mõistlik riik pole otsustanud olla nagu Iisrael.
    Šveits tho.
    Ja üldse, kui sõna võtta Soome teemal, siis arvake ära, kes on 'relvi elaniku kohta' arvestuses maailmas 10. kohal.
    Võiks ka lugeda Soome tsiviilkaitse kohta - hullud peavad 'igaks juhul' üleval maailmalõpupunkreid (Soome varjendite süsteem).
    "mykoloog"
    Rahuajal ei pea militaarrelva kodus hoidma, see võib vabalt kuskil relvalaos seista.

    Põhimõtteliselt nõus. Probleem on ainult selles tüütus üleminekuajas rahu ja sõja vahel, kus traditsioonidest kinni hoidvad konservatiivid alati annavad esimese löögina tiibraketivalangu oma vastase relvaladude jm. sõjaajaks vajaliku pihta.
    Sellest oli jutt, mitte sellest kas sõdur peab relvaga 100m kauguselt märki tabama või kas jalavägi on üldse vajalik või ma ei tea mida siin veel tõestada üritatakse mingil mulle arusaamatul põhusel.

    Rahu, beib, kui pingsalt loed, siis kogu arutelu ei keerle ainult sinu ümber :) Foorumi kasutaja esitas väite, et käsirelvad on mõttetud - järelikult pole vaid nendega relvastatud reservi vaja. Ma tõin vastuseks elulise näite, kus reserv arvas oma mõttetuse kohta teisiti.
  • Sveits ja Iisrael on täiesti erinevad riigid. Mis teeb Sveitsist üldse kuidagigigi Iisraeli sarnase? Luba relva kodus hoida pole sama kui kohustuslik sõjaväeteenistus kõigile sh. naistele.
    Üldse kui teha 'militariseerituse' skaala, siis Iisrael on kaugel teistest lääneriikidest, selgelt outlier aga ometigi järsku siin on mehed nii pöördes, et ei näe muud varianti kui olla nagu Iisrael. Hüsteeria on nii suur.
    Ei saa olla nagu Soome, peab olema nagu Iisrael kindlasti.
  • "opex"
    Sveits ja Iisrael on täiesti erinevad riigid. Mis teeb Sveitsist üldse kuidagigigi Iisraeli sarnase? Luba relva kodus hoida pole sama kui kohustuslik sõjaväeteenistus kõigile sh. naistele.

    LMGTFY https://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Switzerland
    Ei saa olla nagu Soome, peab olema nagu Iisrael kindlasti.

    Kus seda öeldud on? Isegi Soome tase oleks juba kõva edasiminek valmiduses hädaolukordade lahendamiseks (mitte ainult sõda, ka nt. looduskatastroofid).
  • Loe. Siin eespool on mehed pöördes. Mida ma olen terve selle vaidluse tõuganud ongi mingi mõistlik, Soome moodi olukord. Sellest pole EV ka eriti kaugel, huvi KL ja riigikaitse vastu on tugev ja ajas kasvav. Sommidel on see koolitussüsteem, mida olen siin eeskujuks kordi toonud. KL moodi aga pigev erinev.
  • "opex"
    Loe. Siin eespool on mehed pöördes. Mida ma olen terve selle vaidluse tõuganud ongi mingi mõistlik, Soome moodi olukord. Sellest pole EV ka eriti kaugel, huvi KL ja riigikaitse vastu on tugev ja ajas kasvav. Sommidel on see koolitussüsteem, mida olen siin eeskujuks kordi toonud. KL moodi aga pigev erinev.

    Olen loll autist, palun viita tsitaadiga, mis sinu jaoks eelpoolsest postitustest on eriti pöörane ja miks.
  • Toetan Lord Bogdanoffi 21:32 kommentaari kui selgelt aasta parimat.
  • "mykoloog"
    Rahuajal ei pea militaarrelva kodus hoidma, see võib vabalt kuskil relvalaos seista. Sellest oli jutt, mitte sellest kas sõdur peab relvaga 100m kauguselt märki tabama või kas jalavägi on üldse vajalik või ma ei tea mida siin veel tõestada üritatakse mingil mulle arusaamatul põhusel. Ütlen ühe korra veel igaks juhuks: rahu ajal ei ole sõjaväerelva kodus hoidmine vajalik.


    Üks Ukraina õppetunde siiski on, et relvastuse välja jagamine sõjalise konflikti alguses ei tööta. Esiteks üritatakse vastase poolt hävitada võimalikult palju relvaladusid ja teiseks ei ole nii suuremahuline logistika piisavalt kiiresti võimalik. Seega sõja ettevalmistamiseks oleks laiali jagatud relvastus super.
    Probleem on selles, et Eestis ei suudeta adekvaatselt kontrollida inimeste (vaimset) tervislikku seisundit. Lihtsa näitena kõik epileptikud, keda ma tean sõidavad igapäevaselt autoga. Nii et relvade välja jagamisega oleks tegemist sisuliselt õnnetusega, mis hüüab tulles.
  • "Lord Bogdanoff"
    "opex"
    Loe. Siin eespool on mehed pöördes. Mida ma olen terve selle vaidluse tõuganud ongi mingi mõistlik, Soome moodi olukord. Sellest pole EV ka eriti kaugel, huvi KL ja riigikaitse vastu on tugev ja ajas kasvav. Sommidel on see koolitussüsteem, mida olen siin eeskujuks kordi toonud. KL moodi aga pigev erinev.

    Olen loll autist, palun viita tsitaadiga, mis sinu jaoks eelpoolsest postitustest on eriti pöörane ja miks.

    Pöördes (inimene) ja pöörane on 2 erinevat asja. Need:
    - Riigikaitseõpe riiklikesse õppekavadesse - pealik
    - igale teisele relv ja lahingu jaoks sobiv kogus moona - sr71
    - Iisrael on parim võimalik analoog Eestile - m6mm
  • "nastik69"

    Probleem on selles, et Eestis ei suudeta adekvaatselt kontrollida inimeste (vaimset) tervislikku seisundit. Lihtsa näitena kõik epileptikud, keda ma tean sõidavad igapäevaselt autoga. Nii et relvade välja jagamisega oleks tegemist sisuliselt õnnetusega, mis hüüab tulles.


    Epileptikud võivadki autoga sõita. Haigus on erineva kuluga, paljud vormid alluvad päris hästi ravimitele. Afaik kui arsti kinnitus olemas, et teatud arv aastaid pole hooge esinenud siis saab load ilusti.
  • "opex"
    Võib ka küsida, aga kümned riigid mis ei ole nagu Iisrael või nagu Sveits? Mis neil viga on?

    Meil on ühe sellise lillelapsepatsifistliku, enda kaitse teistele delegeerinud riigi kohta terve teema siin: Saksamaa - Euroopa silmakirjalikkuse kehastus
    Mine loe ise, mis neil viga on.
  • "mx77"
    Seda vähem suudavad seda teha tavalised kodanikud, kellel ei ole mitte mingit sõjalist väljaõpet.

    Kaitseliitlased ei ole eeldatavasit need tavalised kodanikud, kellel "ei ole mitte mingit sõjalist väljaõpet". Vähegi motiveeritud kaitseliitlane saab praegu väljaõpet nii palju et vähe pole.
  • olles küll militaristika alal täielik võhik, aga vaadates, kui palju meie ühiskonnas on vaimse tervise probleeme, millistes kogustes pannakse tina, iga nädal on neli õnnestunud enesetappu, koolikiusamised, poliitilised pinged, rahvuslik segregatsioon, majanduslik ebavõrdsus ja kõik muu sinna juurde, siis mind nagu natuke hirmutab sedatüüpi 'igale kodanikule tukk koju' teooria. äkki me oleme siiski veel riigina veids liiga toores sellise rahvusliku relvastumise jaoks.
  • Pseudoteemade vahele üks reaalne probleem: NBI suspects arms sent to Ukraine might be in criminal hands

    Igast sõjalisest konfliktist jõuab kurjategijate kätte tohutu kogus illegaalseid relvi ja mitte ainult püssid vaid ka granaadid jms. Balkanilt pärinevad relvad pauguvad Rootsis iganädalaselt ja Ukrainast on hakanud saabuma lisa, aga neid tegelasi, kes seal paugutavad vasakpopulist ei torgi sest nad on "omad" ja probleemilt tähelepanu kõrvale juhtimiseks kõlbab teenistujate ja seaduskuulekate kodanikke kottimine hästi.
  • olles küll militaristika alal täielik võhik, aga vaadates, kui palju meie ühiskonnas on vaimse tervise probleeme, millistes kogustes pannakse tina, iga nädal on neli õnnestunud enesetappu, koolikiusamised, poliitilised pinged, rahvuslik segregatsioon, majanduslik ebavõrdsus ja kõik muu sinna juurde, siis mind nagu natuke hirmutab sedatüüpi 'igale kodanikule tukk koju' teooria.

    "Igale kaitseliitlasele tukk koju" on täiesti arukas strateegia. Igale kodanikule - ehk mitte. Aga iga mõistlik kodanik võiks muidugi kaitseliitlane olla küll :).
    See nimistu kõigest koledast, mis meie ühiskonna olemas on, on muidugi päris hea meeldetuletus sellest, miks vasakpoolseid ikka tampida tuleb. Veel pisut ja hirmutavad tunduvad ka neli aastaaega, sügisene tuul, novembri pimedus, märjad varbad jms.
  • "muurek"
    äkki me oleme siiski veel riigina veids liiga toores sellise rahvusliku relvastumise jaoks.


    Vastuargumendina võiks välja tuua, et "riigina küpseks saamine" tiblade okupatsiooni viljastavates tingumustes käib kindlasti kiiremini, eks? Justkui oleks seda proovitud aastatel 1940-1991 (pisikeste "pausidega" vahel). Ei märganud erilist küpsemist.
  • "Draax"
    Epileptikud võivadki autoga sõita. Haigus on erineva kuluga, paljud vormid alluvad päris hästi ravimitele. Afaik kui arsti kinnitus olemas, et teatud arv aastaid pole hooge esinenud siis saab load ilusti.

    Mina olen epilepsia läbi põdenud, kilode kaupa ja aastakümnete viisi ravimeid söönud ning terveks saanud. Sõidan auto, mootorratta ja purjekaga ja vahel õpetan teisigi kaht esimest tegema.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon