Päevakaja - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Päevakaja

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • martenk
    Pressikonverentsilt jäi silma ja häirima selline seik "Politsei jõudis sündmuskohale vähem kui kümne minutiga". Keset argipäeva, ilusa ilmaga, üpriski lahja liiklusega? Kui kaugel see lähim patrull oli siis? Lennujaamast jõuab samal ajal Vabaduse väljakule vähem kui kümne minutiga ja seda ilma tulede-vilede abita...


    Ilmselt ei ole seda veel keegi reaalselt mõõtnud. Kindlasti ei võtnud selle kategooria kutsele jõudmine aega 10 minutit.
  • Ei ole vaja alati surmavat jõudu kasutada. Käitu alati sellise põhimõtte järgi nagu see oleks sinu enda poeg. Milleks vanemad teda 33 aastat toitsid ja katsid? Iga inimene on kellegi laps, elukaaslane, isa jne.
    Antud juhul oleks aidanud mõni suurem külmrelv, kurikas, labidas, tänavakivi-telliskivi, võimalusi on palju. Ise oleks julgenud mõne teise külmrelvaga talle kallale minna.
    Aga noh tegu tehtud ja tagantjärgi on kõik targad. Väga kahju muidugi, meid eestlasi ei ole liiga palju.

    Suured riigid võivad endale tapmisi lubada, seal nii või teisiti inimelu väärtus väiksem.
  • Vabaduse väljakul nugadega vehkinud ja surnuks tulistatud 33-aastane mees oli Eesti üheks rikkaimaks ärimeheks peetava, Transferwise kaasasutaja ja tegevjuhi Kristo Käärmanni vend Jaanus.
  • Tundub, et poiss kas läks lolliks või kõrvetas oma ajud mingi droogiga ära
    https://www.facebook.com/jaanus.kaarmann
  • Näitab politsei ebapädevust lihtsalt maha lasta, teisiti oleks ka kindlasti võimalik kahjutuks teha.
  • Ärge nüüd hakake politseid süüdistama, tema tegi mis pidi, kodanik ohustas reaalselt teiste isikute elu, ei allunud korraldustele, isegi hoiatuslasud ei pannud tagasi tõmbama, mis siis üle jäi kui pihta lasta, kuskilt läheb piir millest politsei peab reageerima jõuga.
    Kas me tahaks sellist politseid kes oleks jooksnud tegelasel sabas ja halanud et ole nüüd hea mees ja pane see nuga maha, me ausõna ei tee sulle midagi.

  • Ei, ma ei süüdista politseid.... Lihtsalt huvitav oleks teada:
    Kas keegi oskaks öelda, mida politsei täpselt või täpsemalt tegema peaks?
    Ma pakuks välja närvigaasi, näiteks närvigaasipüstolist laskmine.
    Näiteks veel: taseri kasutamine.
    Milline oli tõenäosus, et ta nugadega vehkimise juures selle noaga sihtmärgi pihta ei viska?
  • Märulipolitsei oma kilpidega oleks mehe lihtsalt pikali jooksnud aga üksik politseinik lähivõitlusse ei läinud ja andis tuld. Kahjuks poisil oli mingist droogist korralik nihe ajus toimunud ja ta läks tänavale kedagi tapma. Ilmselt ei suutnud ohvrit välja valida, ühes videos jalutas kaksikutega lapsevankrist koos emaga mööda väga lähedalt. See läks ikka üle noatera napilt.
  • mx77
    Tundub, et poiss kas läks lolliks või kõrvetas oma ajud mingi droogiga ära
    https://www.facebook.com/jaanus.kaarmann

    Andekate lastega perekondades juhtub sedasi tihti. Üks laps on äärmiselt edukas, teine on kas kriminaal või hullumajas kinni.
  • Mulle meenub see lugu, kus politsei kõksas purjus tsiklimeest. Pärast oli ka hala, et väike tupsununnu oleks nii kõrge kiiruse peal ju surmagi saanud! Samamoodi tänasega, kui oleks keegi noor ema oma lapsega mööda kõndinud ja noahoobi saanud, siis oleks ilmselt kisa lahti, et meie politsei on liiga pehmeke...
  • Sõltub ka varustusest mis on politseil parasjagu kaasas. Kumminuiaga sageli ei tee midagi. Oleks politseioperatisiooni olnud võimalik ette valmistada oleks kindlasti 33a hullumeelne elus.
  • kindsigo
    Märulipolitsei oma kilpidega oleks mehe lihtsalt pikali jooksnud aga üksik politseinik lähivõitlusse ei läinud ja andis tuld. Kahjuks poisil oli mingist droogist korralik nihe ajus toimunud ja ta läks tänavale kedagi tapma. Ilmselt ei suutnud ohvrit välja valida, ühes videos jalutas kaksikutega lapsevankrist koos emaga mööda väga lähedalt. See läks ikka üle noatera napilt.

    Kas seal oli märulipolitsei brigaad kohal, koos kilpide, veekahuriga ning suure soomustatud vangikong-bussiga, et üksikisiku-"massirahutusi" läbi viiv tüüp saaks õigesse kohta? :-)
  • Eestis vist ei tohi kasutada taserit, samas võib see ka maha võtta nõrgema südamega tegelase. Närvigaas vabas õhus pole vist ka päris see mis aitab, vaja suht lähedalt lasta ja kui juhtub kõvem tuul olema siis võid ka ise laksu saada kui juhtud allatuult olema. Ei oska öelda kui suur on kummikuuli efekt, kas tõmbab korraks pikali ja pildi tasku või ei. Kunagi prooviti sellist lahendust et nn. haavlid on kotis ja saad selle kotiga pihta ( Jackassi ühes osas testiti seda), pidada ka hea matsu andma.

    Kas meie politsei treenib laskma inimest jalga, enamus siluette tiirus on kehasse laskmiseks? Ning kas on eriti vahet kas lasta inimest rindu või lasta reie ülaossa nii et arterist on jupid.
  • luarvikluarvik
    Jalga on võimalik tulistada.


    Linnas jalgu sihtides on suur võimalus, et läheb jalgadest mööda ja asfaldi rikošetist võib tabada eemalviibijaid.
  • Videost tundub ,et politsei tulistas paaniliselt selle mehe pihta. Kui väitetakse ,et midagi oli õhtu siis see võib õige olla küll. Õhku, st mööda.
    Minu arusaamist mööda noamees ei ähvardanud sellel hetkel enam reaalselt teiste inimmeste elu vaid oli politsei kontrolli all. Või politsei üritas teda kontrollida, juriidilises mõttes kontrollis. Ja see kontroll oli väga mannetult ellu viidud.
    Vaadake kasvõi Soome politsei käitumist Kalevipojaga.
    Kui politsei oleks tahtnud oleks ta pidanud relva välja võtma, isikule lähenema, talle konkreetsed korraldused andma, lasud õhku tegema ja vajadusel jalga laskma.
  • Põhimõtteliselt õige, aga Vabaduse Väljakul pole politseinikul võtta ei kurikat, labidat, tänavakivi ega telliskivi. Seega jäävad gaas ja teleskoopnui. 2 politseinikut oleksid ilmselt võinud nende vahenditega ka ründajast jagu saada (gaas peaks neil mõikama mitme meetri pealt), aga samas oleks risk oma elule ja tervisele olnud märkimisväärne. Ilmselt saab teoretiseerida ka selle üle, et kas situatsiooni oleks saanud de-eskaleerida politseinike rahulikuma või sõbralikuma käitumise abil.

    Videol hämmastas, et politseinikud jätsid pihtasaanu kiirabi tulekuni sisuliselt vedelema, olles teda pisut jalaga lükanud ja kindlaks teinud, et rünne on lõppenud ja relvad eemal. Äkki oleks pidanud proovima esmaabi osutamist, kasvõi vaatama, et pihtasaanu hingamisteed on vabad.

    martk
    Ei ole vaja alati surmavat jõudu kasutada. Käitu alati sellise põhimõtte järgi nagu see oleks sinu enda poeg. Milleks vanemad teda 33 aastat toitsid ja katsid? Iga inimene on kellegi laps, elukaaslane, isa jne.
    Antud juhul oleks aidanud mõni suurem külmrelv, kurikas, labidas, tänavakivi-telliskivi, võimalusi on palju. Ise oleks julgenud mõne teise külmrelvaga talle kallale minna.
    Aga noh tegu tehtud ja tagantjärgi on kõik targad. Väga kahju muidugi, meid eestlasi ei ole liiga palju.

    Suured riigid võivad endale tapmisi lubada, seal nii või teisiti inimelu väärtus väiksem.


  • luarvikluarvik
    Jalga on võimalik tulistada.


    Selles osas on sul õigus ja minu teada seda ka õpetatakse politseinikele, et tabada tuleb vähem elutähtsaid kohti kui puudub vahetu oht sinu elule. Tulistamise õigsuses ma ei kahtle, politsei tegi õige otsuse vaadates mis mujal Euroopas toimub.
  • to ttrust - lugedes siinseid ekspertarvamusi, jääb ainuke variant et politsei peaks omama üleloomulikku võimet olla tagantjärele vähemalt sama tark kui needsinatsed "tagantjäreleeksperdid", ja seda juba enne kui juhtuma hakkab.
    Igale politseinikule kohvritäie eri toimega heidutusvahendite näpu otsa nuputamise asemel võiks lähtuda ikkagi eeldusest, et tema korraldused on täitmiseks ja kui juba õhku tulistatakse, on asi väga-väga kuri. Antud juhul on tegemist erandliku situatsiooniga - selgelt vaimse häirega isik, ei allu, aga on ilmseks ohuks kaaskodanikele. Mingit käitumisjuhist selle pealt looma hakata on mõttetu. Hea, et ta oma "häälte" mõjul midagi metoodilisemat ei planeerinud, näiteks pommirünnakut. Luarvikutele jääb ainult soovida, et esiteks ei peaks nad ise kunagi olema samas olukorras tulistanud politseinkuga - tegema otsust, mis on lõplik ja tagasipöördumatu, ja seda äärmiselt piiratud info (kes noamees oli ja mis tal peas vilistas, selgus hiljem) põhjal ning ajaaknas (ta võinuks iga hetk söösta kallale ükskõik kellele). Ning teiseks, et keegi tema lähedastest ei saaks sarnases olukorras täiesti ülekohtuselt kannatada, kuniks kohalviibiv politsei nuputab, millist tõrjemeetodit oleks kõige humaansem kasutada või üritaks ründajat hoolega ainult jalgadesse tabada...
  • seoses selle teemaga vaatasin korra relvaseadust. Soovitan tsekata, ilmselt suurel osal on keelatud relvi kodus.
    https://www.riigiteataja.ee/akt/73058 St. pätil võib olla, mida iganes, enda kaitseks on valikud väiksed....ja hoidku jumal kui millegi keelatuga end kaitsed.
  • Sekeldaja, ma olen täiesti nõus. Ma lihtsalt spekuleerisin et mida võiks veel kasutada politsei varustusest, aga ega neid pole tavaliselt politseil kaasas.
    Pipragaasipihustist "laskmisel" paistab see mõjuvat ainult siis kui sealt lähtuv vedelikujuga tabab sihtmärki otse näkku ja siis ka umbes kuni paari meetri kauguselt.
  • Vabandust, kui sarkasm on too dark ja/või kohatu, aga tabasin end mõttelt, et handotõnumaade, raivoorgusaarte jt. näod on parem ka igaks juhuks hästi meelde jätta... sest sarnasus näiteks tõnumaaga on jahmatav.
  • noblesse
    Videost tundub ,et politsei tulistas paaniliselt selle mehe pihta. Kui väitetakse ,et midagi oli õhtu siis see võib õige olla küll. Õhku, st mööda.
    Minu arusaamist mööda noamees ei ähvardanud sellel hetkel enam reaalselt teiste inimmeste elu vaid oli politsei kontrolli all.


    Ei tea, mis videot sina vaatasid, mina näen siit igatahes küll kribult, aga selgelt, et tüüp jookseb enne kukkumist amokki ose (teda tullistanud?) politseiniku peale. Tulistas paaniliselt? Kuidas sa ise tulistanud oleks - akadeemiliselt, rahulikult, vasaku käega korvpalli põrgatades? Poleks üldse tulistanud, vaid sisendanud ründajale "Lase lahti, sule silmad, kujutle end troopilisele rannale..." ???
  • Politseinikud on koolitatud tulistama mitte jalgadesse, vaid rindkerre - ja selleks on head põhjused

    Silmas tuleb pidada ka seda, et kuna Vabaduse väljak on rahvarohke koht, tuleb lähidistantsilt sihtida sinna, kuhu on võimalik pihta saada. Kujutate ette, et politseinik sihib kätt, mis on hästi liikuv ja sellesse laskesektorisse võivad sattuda kõrvalised inimesed? Tuleb valida ohutu suund ja arvestad, et rünne lõppeks kohe. Sellise intensiivse tasemega, nagu oli see nugadega jooksmine, oli konkreetne lask ka eesmärgiga, et rünne koheselt lõppeks.

    ning:

    Toon ühe näite viie aasta tagusest ajast, kui Otepääl ründas üks psüühiliselt haige inimene politseinikke noa ja puukaikaga. Politseinikud kasutasid olukorra kontrolli alla saamiseks gaasi ja teleskoopnuia. Mingit mõju need ei avaldanud, kuna inimene oli ilmselt ka mingi aine mõju all. Juhtumi tõttu sai üks politseinik raskesti viga, teda pussitati alaselga. Tänaseks on ta teenistusest lahkunud.
  • Kurb lugu igapidi. Ega siin polegi praegu kohane kritiseerida politsei tegevust ega ilkuda hukkunu üle. Muidugi eelistaksin ma politseid, mis inimesi tänaval maha ei lase (ega aja autoga alla), aga selles tänases olukorras oleks ilmselt minagi tulistanud.
    Lihtsalt üks kurb lugu sai veel kurvema otsa. Faatum.
  • Huvitav kas Jaanus Käärmannil mingisugune psühhiaatriline diagnoos ka oli? Skisofreenia näiteks?
  • Marvin
    Kurb lugu igapidi.


    Huvitav, kas augustis Turu linnas kahe pussitamise tagajärjel hukkunu pere jaoks ei olnud kurb lugu?
    Mis seal vahet, kas katus sõidab allahi, alko, droogi või wifi-lainete tagajärjel ja mis värvi on nuga hoidev käsi.


  • Muidugi oli kurb lugu. Kas ma olen vastupidist väitnud?
  • Fakt on see, et afektiseisundis inimese igasugusel moel hoiatamine või ähvardamine toob alati kaasa eskalatsiooni.
    Sellepärast toimus eskalatsioon just politsei juuresolekul ja mitte varem.

    Ning antud juhtum ei ole mitte mingil moel hoiatuseks/õpetuseks järgmistele noakangelastele. Kui nad on afektiseisundis ja valmis surma minema, siis nende ähvardamine lõppeb alati ühte moodi. Tuleb aru saada, et selline inimene on juba äärmuslikus vaimses seisundis ja ei olegi võimeline mõtlema ratsionaalselt.

    Politsei elukutseline läbirääkija oleks suutnud suure tõenäosusega ka jutu teel ohu likvideerida. Igasuguseid võimalusi on, kui on tahtmine. Tapmine tuleb ühiskonna jaoks kõige kallim kuna riigivõimu suhtumine inimelusse kandub ühiskonna kõikidesse kihtidesse ja tekib surnud ring. Mida vägivaldsem on riigivõim seda vägivaldsemad on ka selle alamad. USA on hea näide kuhu üks ühiskond politseivägivallaga jõuda võib. Norra on ilmselt vastupidine näide (näiteks Norra vanglasüsteem ilmselt üks maailma parimaid - retsidiivsus kõige madalam).
  • ttrust
    Huvitav kas Jaanus Käärmannil mingisugune psühhiaatriline diagnoos ka oli? Skisofreenia näiteks?


    Vaadates tema FB lehe postitusi siis juhtus midagi softiga kas lisandite toimel või oli lihtsalt tõsine lühis.
  • ttrust
    Huvitav kas Jaanus Käärmannil mingisugune psühhiaatriline diagnoos ka oli? Skisofreenia näiteks?

    Ega kedagi vägisi psühhiaatri juurde ei saadeta, kuni ta ise vabatahtlikult sinna ei lähe või pole otseselt ohtlik endale või teistele. Pole arstil käinud, pole ka diagnoosi. Ega Tõnumaa/Orgusaar/Säde jne on ka tõenäoliselt puhaste paberitega, kuigi nende FB postitused on kohati sama kvaliteediga nagu varalahkunud härrasmehel.
  • martk
    Ei ole vaja alati surmavat jõudu kasutada. Käitu alati sellise põhimõtte järgi nagu see oleks sinu enda poeg. Milleks vanemad teda 33 aastat toitsid ja katsid? Iga inimene on kellegi laps, elukaaslane, isa jne.
    Antud juhul oleks aidanud mõni suurem külmrelv, kurikas, labidas, tänavakivi-telliskivi, võimalusi on palju. Ise oleks julgenud mõne teise külmrelvaga talle kallale minna.
    Aga noh tegu tehtud ja tagantjärgi on kõik targad. Väga kahju muidugi, meid eestlasi ei ole liiga palju.

    Suured riigid võivad endale tapmisi lubada, seal nii või teisiti inimelu väärtus väiksem.


    Kurat, see on nii loll jutt, et paha hakkab. Vii ennast veidikenegi kurssi noavõitlusega ja saad ise ka aru. Muide, noavõitlust harjutades/treenides on üks esimesi asju, mis selgeks tehakse see, et reaalses konfliktis saad peaaegu alati viga. Pead selleks olema valmis ja oskama kaitsta ennast nii, et need vigastused sul ei oleks elutähtsad. Nüüd rääkida, et politseinik oleks pidanud Norrisena käsivõitlust pidama riskeerides pea kindlate vigastustega on debiiliku jutt.

    Selles olukorras pole mitte mingit küsimustki, kas tulirelva kasutamine oli ainuõige lahendus.

    Lihtsalt infoks, et juhul kui noaga ründav isik on sinust 15-20 meetri kaugusel, on sul rünnaku algamisel max 2 sekundit aega tulirelva kasutamiseks.
  • luarvikluarvik
    Jalga on võimalik tulistada.


    jalga lastud 9mm kuul ei pea jooksvat tegelast kinni. Löögienergia on liiga väike. Eriti kui ta mingi mõju all on.
    + jooksjale jalga pihta saada - see on juhus. Kes ei usu, proovigu.
    Olen osalenud õppustel, kus mängitakse läbi noarünnakuid - peale tulirelva ei ole seal kahjuks reaalset muud adekvaatset vastust.
    Rääkida nuiadest ja gaasist - sellises olukorras need ei oleks midagi aidanud ja/või oleks risk ametniku elule ja tervisele liiga suur olnud.
    Mingist läbirääkijast rääkida olukorras, kus asi läks hapuks loetud minutitega, ei ole üldse mõtet.
  • Ära aja ise debiiliku juttu. Pole arvanud, et palja käsi peaks minema noa vastu. Küll aga on ründajal väga keeruline pareerida kurikat või labidat (kui neid kuskilt võtta oelks olnud). Samuti ei hoolinud see tüüp sellest, mis selja taga toimub.

    Tal oli lõputu hulk võimalusi inimesi rünnata, kuid ta ei teinud seda.
  • martk


    Tal oli lõputu hulk võimalusi inimesi rünnata, kuid ta ei teinud seda.


    Teist sama palju jäi tal ka kasutamata. Kes ütleb, et NEID poleks ta samuti kasutanud?
  • Hästi lihtne on öelda, et laseme kõik maha. Tulemuseks on see, et kurjategijad kasutavad ettevaatusabinõusid -
    relvastuvad ja päeva lõpuks on kordades rohkem laipasid. Nagu USA näide väga hästi tõestab. Ehk tasuta lõunaid ei ole olemas.
    Samuti, kui tavakodanikud näevad, et inimeste tapmine on täiesti ok, siis hakkavad olmekuritegudes inimesed rohkem hukka saama. Tavakodanikud relvastuvad, et kaitsta kurjategijate eest ja kurjategijad relvastuvad, et kaitsta ennast ohvri ja politsei eest. Täna on Eestis tulirelvaga relvastatud kurjategijad üliharv nähtus ja enamasti pääsevad nii kurjategijad ja tavakodanikud ilma verevalamiseta. USA-s see nii ei ole.
  • Lgp Hr. martk.

    erinevalt Teist olen ajajooksul läbinud nii erinevate tulirelvade, kui teleskoopnuia ja lisaks neile veel mitmete erivahendite koolitused, õppused jne. Seega on mul üsna hea, loomulikult mitte täiuslik, ettekujutus, kus neid vahendeid kasutada ja milleks nad "võimelised" on.
    Sellest tulenevalt julgen ka sellel teemal sõna võtta.
  • martk
    Ära aja ise debiiliku juttu. Pole arvanud, et palja käsi peaks minema noa vastu. Küll aga on ründajal väga keeruline pareerida kurikat või labidat (kui neid kuskilt võtta oelks olnud). Samuti ei hoolinud see tüüp sellest, mis selja taga toimub.


    Labidad patrullidele kohustuslikuks?

  • Üldiselt kui keegi tahab ilma igasugu koolitustele minemata umbes teada, mis tunne on noarünnakut vastu võtta, siis andku mingile näiteks 7a vanusele rüblikule marker koos ülesandega endale täpp peale joonistada. Tasub veel väike hasart ka vahele panna, stiilis et kui õnnestub siis ta saab jäätist vms.
  • Ma kaldun markt poolele. Kui noamees oli mingis uimas ja käitus nagu videost näha oleks pidanud noa ära võtma ja vastu vahtimist panema. Kainerisse viima. Olukord oli politsei kontrolli all ja ohtu eraisikutele ei olnud. Inimesed olid kaugel. Põhjust tulistada ei olnud. Noamees jooksis noaga politsei poole. Vaevalt ta teda noaga lööma oleks hakanud.
    Kui politsei kartis oleks pidanud eest ära minema ja inimesed ümbruskonnast evakueerima. Puhas tahtlik tapmine.
  • Mind häirib see, et võõraid inimesi ollakse valmis nii kergelt teise ilma saatma, Delfi kommentaarides kiidetakse veel takka.
    See noor mees oleks võinud olla meie kõigi perekonna liige. Ta ei olnud terrorist vaid lihtsalt vaimselt haige.
    Kas oleksite pooldanud tapmist ka siis, kui ta oleks olnud teie enda vend/poeg? Kas Kristo Käärman on rahul politsei tegevusega?
  • Ainuke etteheide politseile on, et reageerimine võttis aega. Viru tänav ja Raekoja plats on kesklinnas sellised kohad, kus patrullid peaks 24/7 väljas olema. Täna on ohutase kõikjal Euroopas niivõrd kõrge, et lisameetmed on tarvilikud. Vanalinnas seevastu pole kunagi politseid näha.
  • martk
    Hästi lihtne on öelda, et laseme kõik maha.


    Kes, kus ja millal ütles "Laseme kõik maha!"?
    martk

    Tulemuseks on see, et kurjategijad kasutavad ettevaatusabinõusid -
    relvastuvad ja päeva lõpuks on kordades rohkem laipasid. Nagu USA näide väga hästi tõestab. Ehk tasuta lõunaid ei ole olemas.


    Mitut sellist juhtumit aastas/kuus/nädalas on vaja, et kurjategijad silmnähtavalt relvastuma hakkaksid?
    martk

    Samuti, kui tavakodanikud näevad, et inimeste tapmine on täiesti ok, siis hakkavad olmekuritegudes inimesed rohkem hukka saama.

    Kunagi hakati ühe maantee äärde tuuleparki rajama. Jaburaim vastu"argument", mida mäletan, oli et "mööduvate autode juhid jäävad tuulikuid vaatama ja liiklusõnnetuste arv lõigul tõuseb tohutult". Sinu väide on sama jabur.


  • Need, kes heidavad ette politseiniku käitumist ei oma mitte vähimatki aimu selliste konfliktide olemusest, ohtudest ega lahendamisest. Kui kasvõi natukenegi ennast kurssi viia, siis ilmselt arvamus muutuks kardinaalselt. Üks lihtne võimalus basicuga tutvuda: https://tlk.ee/taktikaline-nuga/

    Lahtiütelus: Kannan ise pea igapäevaselt kaasas kahte peidetud enesekaiselist metallist vidinat. Tuldsülgavaid riistasid kaasas ei kanna, vaid hoian spetsiaalses kapis. Harjutan kõikidega regulaarselt. Seetõttu võtsin siin ka julguse suhteliselt kindlalt arvamust avaldada.
  • Vot ei teagi nüüd. Äkki oli see politseinik ka kellegi isa, poeg, sõber? Äkki ta ei tahtnud saada noaga kõrri tööpäeva esimeses pooles. Nii palju küsimusi, nii vähe vastuseid. Keeruline juhtum.
  • Sinu poole tormab hullumeelne, kaks nuga püsti peos. Sa oled politseinik, kohustatud tagama korda ja turvalisust. Mõtlemisaega on paar kümnendiksekundit. Reageerimisaega sekundi jagu lisaks.
    Pakkuge, lumehelbed, humanistlike optsioone. Helistame sõbrale, 50/50 või kasutame publiku abi?
  • Nagu videost näha käis kaks või kolm pauku enne kui mees jäi pidama ca meeter enne politseinikku. Inimene jookseb päris mitu meetrit sekundis.
  • Sekeldaja

    martk

    Tulemuseks on see, et kurjategijad kasutavad ettevaatusabinõusid -
    relvastuvad ja päeva lõpuks on kordades rohkem laipasid. Nagu USA näide väga hästi tõestab. Ehk tasuta lõunaid ei ole olemas.


    Mitut sellist juhtumit aastas/kuus/nädalas on vaja, et kurjategijad silmnähtavalt relvastuma hakkaksid?

    See on tunnetuslik küsimus. Iga politsei poolne tapmine tõstab tõenäosust, et mõni kurjategija arvab, et oleks aeg tulirelv hankida.

    Ma eeldan, et kõigile on see loogiline konstruktsioon arusaadav - riigivõim on oma käitumisega alamatele eeskujuks. Igal pool ja alati. Vägivald toodab vägivalda.
    USA on politseivägivalla propageerimises teistest riikides väga kaugele ette jõudnud. Põhjused on USA-le omane relvafanatism ja politsei suhtumine inimelusse.
    Eestil ei ole lootustki USA-le järgi jõua, kuid iga samm selles suunas on samm vales suunas.



  • luarvikluarvik
    Jalga on võimalik tulistada.

    Millal Sa viimati relva käes hoidsid?
    Liikuva märgi pihta tulistanud oled?
    Mis distantsilt?
  • Südalinnas, südapäeval rikkis tarkvaraga ning metallist käepikendustega tekkinud olukorra vaibumise lahendas see politseinik ära.

    Olen kunagi istunud autos väljakutsel, kus kedagi pussitati. Teada oli, et pussitaja vabanes sama päeva hommikul vanglast küünlapuhuja paragahvi kandes. Mind kui rohelist lähedale ei lastudki, aga tüüp oli kõigi õnneks jõudnud end peo ajal faasi juua, kus tema kahjutukstegemine ei pidanud olema fataalne. Nuga oli made by vanakooli tsooni.

    Kõik treeningud ja laskmised on ju ok, aga praktikas on "sinu poole tormab kaks nuga" reaalselt läbipõdenuid tikutulegagi raske leida. Tüdrukud, jalga lastakse filmides.

    Minu arvamus martk osas on ammu, et ta pole adekvaatne, see süvenes nüüd tunduvalt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon