Oma aktsiate tagasiost Baltikumis - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Oma aktsiate tagasiost Baltikumis

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oskab keegi mulle kuidagi põhjendada, miks Baltikumis firmad eelistavad dividendi oma aktsiate turult ostmisele? Kuidagi ei lähe teooriaga nagu kokku.
  • Ehk seetõttu, et mitmete ettevõtete juhid on ühtlasi ka suuromanikud, kes vajavad oma elujärje säilitamiseks/tõstmiseks raha?
  • No mul oleks nagu ähmaselt meeles, et kui maksuerisused välja jätta, siis ei tohiks olla vahet kas jagada dividendi või osta aktsiaid turult kokku. Aga Eestis on ju päris suur vahe - kui kokku ostad, siis tulumaks puudub ja ka investorid saavad juriidilise keha kaudu hinnatõusust tuleneva kasumi tulumaksuvabalt realiseerida. Dividendide pealt maksavad kõik täie rauaga. Ntx. Norma või TEO. Sama teema oli kapitalistruktuuriga, ntx ETLi puhul. Loengus oli meil välisõppejõud, kes tahvlil tõestas, kuidas ETLi aktsia hinda saaks tõsta laenu kaasmaisega.
  • aktsiate tagasiostu vältimine oli muuseas üks teema ka reedesel Telekomi üldkoosolekul. On üsna selge, et tänu tuumikomaniku soovile on ettevõte teadlikult loobunud reast sammudest, mis võiks ettevõtte väärtust suurendada. Nii et see dividendide maksmine on olnud kogu aeg "paremuselt teine" poliitika, millega aktsionäride suu kinni topiti, et nad liiga palju selles suhtes vinguma ei hakataks, et ettevõte ei tegutse parimast praktikast lähtuvalt. Ei optimeeri kapitalistruktuuri, ei osta aktsiaid tagasi jms. Üldkoosolekul oli see päris humoorikas hetk, kus nii Kalm, kui ka Telia jur. nõustaja mulle näppu viibutasid ja väitsid, et aktsiate tagasiostu mõte on ainult turuhinna toetamine, mis on pähh-pähh ja seega on selge, miks nad seda 2008 aastal hoolimata minu sellekohasest nõudmisest ei teinud. Ja siis, huvitav küll, järgmisel aastal teeb tuumikomanik ülevõtmispakkumise lähtuvalt "turuhinnast". Kuna LHV aktsiamäng on nüüd läbi, siis võiks ju ühel teatud ametkonnal olla aega ka selliste muidu selgelt uurimiseks liiga suurte asjade jaoks...
  • See turuhinna toetamine on jah imelik väide, aga noh, sisu on ju sisuliselt see, et nad oleksid võinud ka vastuseks ka mõnda suvalist haikut esitama hakata.

    Pigem on õige küsida, millisel ettevõttel oleks olnud optimaalne aktsiaid tagasi osta olukorras, kus nende hind on põhjendamatult odav ning ettevõtte kapitalistruktuur seda võimaldaks. Esimesena tuleksid meelde ETL ning Norma, kuid seal ei ole tuumikomanikul mingit motivatsiooni seda teha.

    Ainus, mille puhul ma ei näe ettevõtte huvidega vastuolu, likviidsuspositsioon on väga rikkalik ning aktsia on olnud dirt-cheap, oleks Merko. Seal ma tõepoolest ei mõistnud, miks tagasiostu ei tehtud. OK, maksti 3,5 EEK dividendi, kuid sub-3 EUR hinnaga oleks võinud aktsiaid kokku osta küll, rääkimata hindadest alla 2,5 EUR, kus oli aktsiaid väga palju saada.

    Enamike ettevõtete aktsiate hinnad on käinud väga madalatel tasemetel, kuid enamike puhul on ka äripoolel palju küsimusi olnud, seega likviidsuse kulutamine aktsiate tagasiostuks polnuks laialdaselt mõistlik.
  • NCN otsustas kah dividendi kasuks - Lumanil oli raha vaja.

    Norma ja ETL puhul oleks ka suuromanikule kasulik olnud vabaturult aktsiaid osta: kokku ostetakse väikeinvestorite aktsiad ja need tühistatakse -> suuromaniku osa firmas kasvab.

    Miks ETLis nii ei tehtud on nüüdseks selge: oli vaja võimalikult madalat aktsiahinda.
  • SideKick, kuidas suuromaniku osalus firmas kasvab turult aktsiate kokku ostmisel? Osalused jäävad ju samaks, osaluste väärtus aga lihtsalt suureneb.
  • OK, kui rääkisid suuromaniku, mitte ettevõtte poolsest kokkuostust, siis küll.
  • ettevõttel on 10 aktsiat. nendest 5 kuuluvad autolivile ehk 5/10 ja 5 võrdselt viiele teisele investorile (à 1)

    Norma ostab turult kokku kaks teiste investorite aktsiat ja tühistab need. Normal on nüüd 8 aktsiat, millest autolivil 5 ehk 5/8 firmast.
  • Aga, kui firma ostab kõik aktsiad tagasi, siis tekib küsimus, et kellele see firma lõpuks kuulub?
  • to: privador

    Kuule see on non-issue. Isegi Railroad Tycoon 2's oli see lahendet selliselt, et viimast 1000 aktsiat tagasi osta ei saa.
  • Wall Street Raider lubas küll, mälu järgi (10+ aastat tagasi) : - )
  • Eriti lahe oli skeem, kuidas cash-rich firmade üle kontrolli saavutades oli võimalik nende cashi kasutada oma holding firma aktsiate sky-high ostmiseks, et siis stocki eest veel suuremaid cash-rich firmasid ära osta. Rinse, repeat kuni olidki maailma direktor. Oh well..

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon