Maailma- ja Eesti gaasiturg - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maailma- ja Eesti gaasiturg

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub, et Eestil oleks hädast vaja LNG-terminaali. Teised Lääneeuroopariigid kasutavad nüüd olukorda ära ja ostavad kukkunud spot-hindade järgi. Eesti ilmselt maksab "naftahinna järgi".

    Algeria’s energy minister, plans to seek commitments from 11 gas exporting nations to reduce output and end a glut that’s caused U.S. prices to fall 28 percent since December. Russia, holder of the world’s largest reserves, said it doesn’t intend to cut supply, and Qatar, with the third- largest reserves, is opening new export facilities.
    ...
    The fuel’s value is falling as Qatar raises liquefied natural gas output 44 percent this year and new supplies from North American shale rock cut U.S. imports to their lowest in more than a decade last year. Purchasers have reduced their take from long-term contracts priced to oil and bought more from spot markets such as the U.K., where the price for same day delivery is 21 percent below its five-year average.
    ...
    U.K. natural gas for delivery tomorrow dropped 11 percent this year in London to 31.5 pence a therm ($4.85 a million British thermal units), ... /... .../...Spot prices are cheaper than pipeline gas supplied under long-term contracts to Germany, Europe’s biggest importer, which last month cost more than $8 per million Btus
    ...
    “The spot gas element in our overall supply portfolio has almost doubled,” Wulf Bernotat, chairman and chief executive officer of E.ON, said last month..../... Russia’s OAO Gazprom, Europe’s biggest gas supplier, agreed earlier this year to adapt its long-term contracts after talks with customers including E.ON.
    ...
    The Qataris want to produce the most gas possible to maximize output of natural-gas liquids, said Caruso, formerly administrator at the U.S. Energy Information Administration. It’ll be difficult for exporters to agree on supply quotas because much of the investment has already been made, he said.
    ...
    In the U.S., gas has fallen 28 percent this year.../...If shale production can be replicated in Europe and Asia, it will threaten the two main markets for gas exports, Caruso said. GECF is “certainly concerned about the success of shale gas technology in North America,” he said.
  • April 22 (Bloomberg) -- President Dmitry Medvedev agreed to spend $40 billion to cement Moscow’s ties with Kiev after five years of tension by cutting gas prices to Ukraine in return for an extended Russian naval presence in the Black Sea.
    ...
    The $40 billion is to be considered “investment aid” in Ukraine’s economy, Yanukovych said. The lease on Russia’s Black Sea Fleet base on the Crimean peninsula was extended until 2042, with the possibility of a five-year extension.
    ...
    Gazprom agreed to a 30 percent discount on 30 billion cubic meters of gas this year, as long as the savings don’t exceed $100 per 1,000 cubic meters. It will increase imports to Ukraine to 36.5 billion cubic meters in 2010, Chief Executive Officer Alexei Miller said in Kharkiv.
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a6M2g.vn9O0c&pos=9
  • Dagens Industri kirjutavat, et Viking Line ehitab kaks gaasikütusega laeva mis hakkab paari aasta pärast sõitma Stockholmi ja Turu vahel. Hange peaks käima ja hind olevat 3,5-4 mrd SEK.

    => LNG vajadus muudkui kasvab Läänemere idapoolel.
  • Insaiderid ostavad:

    May 3 (Bloomberg) -- German officials and business leaders including Bert Ruerup, ex-chairman of Chancellor Angela Merkel’s council of economic advisers, and RWE AG Chief Executive Officer Juergen Grossmann are buying Greek government bonds to express solidarity for the debt-stricken country, Handelsblatt reported.
  • Paldiski veeldatud maagaasi (LNG) terminali projekt sai Keskkonnaameti heakskiidu, teatab Balti Gaas.
    http://www.logistikauudised.ee/Default.aspx?ArticleID=a2f9aecc-fb1d-415a-aaa4-8d92367265df
  • June 22 (Bloomberg) -- Lithuania’s incentive to build an LNG terminal has been strengthened by a dispute between Russia and neighboring Belarus that threatens to disrupt natural gas supplies, Prime Minister Andrius Kubilius said today.
    ...
    Belgium’s Exmar NV and two U.S. companies, SAIC Inc. and Excelerate Energy LLC, are studying the feasibility of an LNG terminal in Lithuania, the ministry said in March. The government had said the terminal may cost as much as 670 million euros (2.3 billion litas.) A possible location is Klaipeda, a Baltic Sea port, adjacent to Klaipedos Nafta AB, Lithuania’s oil products terminal, the government has said.
    http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aKX7OJmiOKa4
  • Venemaa ajaleht Kommersant kirjutas, et kui Euroopa riigid maksid Gazpromile esimeses kvartalis tuhande kuupmeetri gaasi eest 265–270 dollarit, siis nii Eesti kui ka teised Balti riigid 318,2 dollarit.

    Eesti Arengufondi nõukogu esimees Raivo Vare ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et sisuliselt maksab Eesti kinni Gazpromi kahjumi teistel turgudel.

    Vare selgitas, et mõned aastat tagasi toimus gaasiturul suur muutus ja Euroopasse hakati tooma odavamat vedelgaasi, mis lõi hinnad alla. Nendes riikides, kus oli võimalik osta odavamat vedeldatud gaasi, tuli Gazpromil oma hindu langetada.
    http://www.e24.ee/?id=295230
  • Siin aga räägib Kotov, et Eestis on gaas odav: Eesti Gaas: kliendid põhivõrgu riigistamisest ei võida

    "Juulis maksab eramajale gaas Eestis 6,70 kr/m³, Saksamaal Hamburgis 11,20kr/m³, Soomes 10,10 kr/m³. "

    Ja Kotovi jutt tundub kordades loetavam kui mingi Vare halin.
  • Kas Saksamaal ja Soomes gaasile aktsiisid ka kehtivad?
  • Selgemast selgem on aga see, et gaasi maailmaturuhinna ning kohaliku tarbija makstava hinna vahel on koletud käärid. Populistliku klähvimise asemel tundub asi olema nii, et kliendid võidavad põhivõrgu riigistamisest küll, aga oleneb sellest, kuidas me LNG-d oma sadamatesse saame.
  • Ehk siis TÄNA kindlasti tarbija infra riigistamisest ei võida ning kui plaan on konkreetne, siis sama aktiivselt peaks tegema lobitööd naabrite juures ning leppima kokku LNG terminali loomise osas. Kuuldavasti Eesti liiga väike, et see vaid enda tarbeks ära tasuks. Viimasel ajal paraku sisendite osas vaid inflatsioonilist survet olnud regulatsioonimuudatuste tõttu (tõusvad vee hinnad, tõusvad elektrihinnad). Oleks viimane aeg teha midagi, millega kohaliku tootja ja tarbija konkurentsivõime ka tõuseks.

    Ja kui LNG terminali projekt sunnib Gazpromi hindu langetama, muutes projekti (erainvestori jaoks) mõttetuks, on ka see oluline töövõit.
  • See Vare on ilge lammas jah. Samas võib ilmselt eeldada, et üks asi on rääkida kogu riigi tarbitava gaasi keskmisest sisseostuhinnast, millest oli jutt Kommersandi artiklis ja mida too Vare kommenteeris ning mis on oluline Gazpromile kui solotarnijale ja suhteliselt ebaoluline eramajaomanikule kui arbitraarse hinnakujundusprotsessi lõplikule kannatajale. Hoopis teine teema on rääkida mingi eramaja tarbija keskmisest hinnast, mis on seotud jumal teab millega ja mis on tihti viiel erineval viisil avalikult või peidetult ristsubsideeritud ja maksustet.

    Suffiks Gaasitarnete OÜ näiteks pakub eramaja gaasitarbijatele gaasi üleüldse hinnaga 0,01 EEK/kuupmeeter*. Ehk ligi 600 korda odavamalt kui Eesti Gaas. Ainult idikad on Eesti Gaasi kliendid. Tulge kõik minu juurde gaasi ostma.

    * Hind kehtib, ostes vähemalt ühe lennukikandja ja kogustele kuni 1 kuupmeeter ühe ostja kohta. Tarnija jätab endale õiguse tarneid lõpmatult edasi lükata
  • Võrguteenuse hind on 0,99536 km-ga kr/m³.
    Ja aktsiis 0,4404 km-ga kr/m³.

    Lennukit otsa ei lähe.
  • Ja muide aktsiisi ei kehtestanud EG, vaid EV.
  • to: troim

    See kõik on tore, aga me räägime erinevalt kujunevatest erinevatest asjadest. Vare kommenteeris teemat "Eesti maksab gaasi eest nii ja nii palju". Kotov räägib "Eesti eramajaomanik maksab gaasi eest nii ja nii palju". Energiakandjad ja nende hind on alati sisepoliitika teema ja väga tihti doteeritakse ühte valdkonda teiste arvelt mingil eesmärgil. Võibolla Soomes näiteks maksustatakse gaasi nimme selleks, et tarbimist all hoida. Sommide energiabilansis on gaasi osakaal ebanormaalselt madal, mida võib lugeda nende teadliku poliitika tulemiks. Kuigi siin väib ilmselt eeldada, et eratarbijate osa on ebaoluline ja peamiselt on selle poliitika tulemusel suudetud Gaas metsa-tööstusest eemal hoida, võib siiski ka eramaja gaasihind olla selle poliitika ripats. Ma ei tea, ei viitsi uurida. Saksas võibolla sama teema, võibolla midagi muud.
    Point on selles, et Eesti riik kui Sina, mina, onu Paul ja tema koer Muki, in corpore, maksame gaasi eest rohkem kui Heinz ja sõbrad või Teemu Kuopiost koos oma suguseltsiga. See ei välista seda, et pärast riiki gaasi sisse toomist keskmiselt odavamalt kui meie riiki, maksab näiteks Teemu kauge sugulane, kes elab kusagil igikeltsal, gaasi eest rohkem kui onu Paul meil siin.
  • Selge. Tahaks kuulda Kotovi kommentaari Vare kommentaaridele. Hetkel ma ei saa pihta kuidas täpselt see võimalik on. EG kindlasti ei doteeri midagi ja usun, et EV samuti mitte.
  • Ei peagi. Isegi kui EG millegi (näiteks tööstustarbija) arvelt ei subsideeri kohalikku eratarbijat, võivad Soome ja Saksa võibolla lihtsalt maksustada või tagurpidi subsideerida. Samuti võib sealpool olla mitu middlemani oma kõrgete kuludega, infrastruktuuri maksud või jumpus teab mis.
  • Palun sõnasta see "tagurpidi subsideerimine" kuidagi nii, et sellest saaks aru ka Anna-Maria Galojan ja Ryan Angelos. Kõik muu oli arusaadav.
  • Tagurpidi võrreldes skeemiga, et tööstustarbija suppab eratarbijat. Ehk siis, eratarbija suppab tööstustarbijat. Viimane on võimalik küll ainult poolagraarses, suure eragaasitarbijate arvuga Ida-Euroopas, mitte energiaintensiivses Lääne-Euroopas.
  • Postitan siia jälle Eesti gaasimüügi statistikat, nii et Vare numbritest saab ette kujutada Eesti kahjumeid:
  • Oleks siis veel tegu tavalise firmaga, aga tegu vaenuliku riigi riigifirmaga, mille teenitud kasumist suur osa läheb otse sõjalisteks kulutusteks. Pealeselle, et käib pidev naabrite poliitiline survestamine selle toru kaudu.
  • Kas saan õigesti aru, et kõik usuvad Vare numbreid ja Kommersanti?

    Kas Eesti Gaasi palgal olevad sajad Eesti kodanikud, kujutavad endast sisepoliitilist riski, sest soetavad saadud palga eest vaid relvi?
  • Lisaks sellele, et see kuri firma maksab sadadele eestlastele palka, tellib see kuri firma siit ka meeletus koguses muid teenuseid. Näiteks, EG ostab sisse väga suurte summade eest IT teenuseid Eesti arendajatelt. See kurjuse telg tuleks sandistada. Milleks meile IT meestele Gazpromi raha? Nad ju ka ostavad selle eest relvi või joovad lihtsalt maha.
  • Vaevalt, et need Vare numbrid olid. Tõenäoliselt olid need ikka Kommersandi numbrid.

    Btw, kas keegi on kusagil Eesti Gaasi nimetanud kurjaks firmaks? Kes on Eesti Gaasi rünnanud? Eesti Gaasil puudub tõenäoliselt oluline võimekus mõjutada seda hinda, millega gaasi sisse ostetakse. Võetakse, millega saadakse, pannakse oma algodel põhinev marginaal vahele ja kupatatakse edasi. Nad on nagu McDonaldsi frantsiisiputka, suurt pilti nad ei mõjuta. See, et nad PR vallas peavad Gazpromi liini hoidma, on arusaadav, esiteks on nad Gazpromi sidusettevõte, teiseks on nende huvides hoida kogu Eestis põlev gaas Gazpromi märgiga, kuna seal on nede rubla vahel. Kui peaks hakatama kusagilt mujalt LNG'd vedama, siis sealt nemad enam oma kümnist korjata ei saaks. Seega maailm on endine, Taani riigis endiselt kõik hästi.
  • Kuna Tallinna Vesi suhteliselt edukalt läbi peksti, siis tekib kindlasti suur kiusatus peksta veel mõnda monopoli. Inerts on sees. Eesti Gaas hakkab kindlasti mõttetult molli saama.
  • Let's not go there again. Loomulikke monopole tulebki ohjeldada. Loomulik monopol on rahatrükkimise litsents eraõigusliku isiku käes. Kui sel üldse lubada erakätes olla, siis tuleb kapitali tootlikkus päris rangelt ära piirata, kuna ühiskond võidab sellest oluliselt.
  • "Australia is likely to challenge Qatar as the world’s largest LNG exporter, according to Beveridge. Worldwide LNG consumption may increase to 300 million metric tons a year in 2015 from 180 million tons in 2009, he said in his report."
    ...
    "“Strong” growth is expected in China, where LNG demand may reach 46 million tons a year in 2020,"

    http://www.bloomberg.com/news/2010-07-27/lng-demand-may-turn-australia-into-qatar-of-the-pacific-bernstein-says.html
  • "Australia will account for about 60 percent of new global LNG production capacity added in the next five years, he said."
    sama allikas
  • The State of Qatar is well on its way to reaching its goal of having 77 million tonnes of LNG production capacity by the end of this year and in doing so reinforcing its position as the leading LNG supplier in the world, HE Qatargas CEO Sheikh Khalid bin Khalifa Al-Thani said.
    http://icci-oic.com/en/icci-en/News.aspx?id=301&§ion=2
  • Olen ka monopolide ohjeldamise poolt, aga mitte stiilis, kus Kadri Must & Co lihtsalt segast peksavad. Minu arust on Kotovi jutt mõistlik ja seni ei ole kuulnud ka mingeid adekvaatsemaid argumente.
  • Millal Kadri Must ja Co pole segast peksnud?
    Nad lausa ju astmelist tulumaksu ja muid jubedusi taotlevad :-(
  • troim, ma ei mõista hästi su frustruatsiooni

    miks ei peaks olema tarbijale hea, et ka teised operaatorid Eesti gaasiinfrale ligi saaksid, sest samal ajal kui maailmaturul on gaasihind odavnenud, on Eestisse tarnitav gaas (tänu nafta hinnaga seostamisele) ainult kallinenud?

    Olgu, Eleringi "riigistamine" tõi tarbijale kaasa ebameeldiva hinnatõusu. Samas oli Eesti elektrienergia siseturul üsna odav. Gaasiturul on vastupidised lood.

    Mõtisklesin eile õhtul sama teema üle ning huvitav, mida teeks selline operatsioon secondary marketil kaubeldava Eesti Gaasi aktsia hinnaga? On üsna ebatõenäoline, et juhul kui riigistamine isegi nii ruttu kui 12 kuu jooksul toimuma saaks (ilmselt üsna bullish estimate), siis cash tuleb peale, aga turg ise ei muutu, kuna uusi operaatoreid veel pole. Kui palju on praegu Eesti Gaasi market cap?
  • ma ei mõista ka seda frustratsiooni
    TaivoS, siiski nii tähenärimise korras: hinnatõusu tõi ikkagi turu avamine mitte eleringi riigistamine imho. Need on küll seotud omavahel kuid mitte päris sama asi.
  • Jep,
    astmeline tulumaks ja muud jubedused on saatanast mis tuleks põletada tuleriidal. Kütteks kasutada soovituslikult gazpromi gaasi.
  • Mu esmane frustratsioon tulenes vastuolulistest andmetest, aga suffiks seletas asja üsna hästi lahti. Siiski tahaks Kotovi kommentaari ka sellele. Järgnev frustratsioon tulenes sellest, et hakati rääkima vaenuliku riigi firmast.

    Üldiselt kõik mu frustratsioonid lahenesid.

    Turuväärtust hetkeseisuga ei tea.
  • opex,

    jah mõistagi nõus, süntaksi probleem
  • Ei pea Eesti Gaasi vaenulikuks ning teadagi on ta kõigest Gazpromi käepikendus, kuid käib lihtsalt räme monopolistliku olukorra ära kasutamine. Kui hakata mõtlema, et hinna osas suudab konkureerida Katarist laevaga toodav ning kahekordset protsessimist vajav LNG võrreldes naabrusest läbi torujuhtmete tuleva (odavaim transpordiliik üldse) gaasiga, siis on ka nooli loopivale ahvile selge, et midagi on ikka korrast ära.
  • Vene gaas on Eestile väga selge julgeolekurisk, ja siinjuures ei ole absoluutselt oluline millise riigi kodanikud seda äri siin koha peal ajavad, või millisele riigile makse maksavad. Käsuliin on väga ühene, Kreml -> Gazprom -> EG.
  • Ehk teisisõnu see järgnev väljavõte Kotovi jutust on puhas vale?

    ---
    Kõik küsimused, mis on seotud võrgule ligipääsuga, lahendab AS EG Võrguteenus, tema poole on pöördunud näiteks ka nii Paldiskisse kui Muugale veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajada soovivad ettevõtted. Gazpromil puudub igasugune võimalus takistada LNG terminalide rajamist ja liitumist võrguga. Euroopa Komisjoni koordineerimisel töötatakse välja Balti mere regiooni gaasiinfrastruktuuri integreerimise ja varustuskindluse tõstmise kava (BEMIP), milles osaleb ka AS EG Võrguteenus. Lisaks teostab AS Eesti Gaas koostöös Soome gaasifirmaga Gasum uuringuid Eesti-Soome vahelise gaasitoru ehituseks. Seega on väited nagu Gazprom ei teeks midagi uute tegijate turuletulekuks valed, mitte ainult sellepärast, et see polegi Gazpromi kohustus ja on tegelikult AS EG Võrguteenus ja AS Eesti Gaas igapäevane töö, vaid vale ka sisuliselt, sest sellist tööd tehakse. Oluline on veel märkida, et 63% Eesti Gaasist kuulub Euroopa Liidu ettevõtetele ehk Gazprom üksi ei saa kuidagi otsustada Eesti gaasimajanduse saatust.
    ---

    Ma ei saa pikemalt EG kaitsmisega tegeleda, pean paralleelselt E-tervise laialilammutamisega tegelema. Veel hullem monopol, mis sunnib kõiki arste oma pilli järgi tantsima.
  • troim,
    Kotovi jutt ei ole otseselt vale. Mõtle ise, kas omanikul (EG on 100% AS EG Võrguteenused omanik) on võimalik juhatust mõjutada (kuni väljavahetamiseni), kui juhatus peaks tegema omanikule ebasobivaid tehinguid?


  • Palju rohkem huvitavaid graafikuid ka:
    http://europe.theoildrum.com/node/6803#more

  • http://europe.theoildrum.com/node/6803#more

  • http://europe.theoildrum.com/node/6803#more
  • "European LNG import potential could grow with as much as 50 Gcm/a towards 2015."
    sama allikas
  • Tegelikult peaks Euroopa potensiaal kildagaasinduses ka suur olema, seda pole lihtsalt veel uuritud ja puuritud.
  • MOSCOW, August 20 (RIA Novosti) - European clients of Russian gas export monopoly Gazprom are dissatisfied with supply prices, and one of them, E. On Ruhrgas is pressing for discounts, Vedomosti business daily said on Friday.

    Gazprom's output hit a historic low last year, while exports to Europe, the company's key source of hard currency, crashed 11.5 percent due to a significant difference between its prices and prices of its European competitors. Europe is now developing a spot market for gas, where gas under short-term contracts is cheaper than under long-term contracts favored by Gazprom.
    ...
    Vedomosti said that at least five enterprises got discounts from Gazprom, causing it to lose about $2 billion of revenue in 2010 alone.
    ...
    Gazprom does not plan to give up easily, however. Statoil is boosting its European sales with a year-on-year increase of 22 percent in the second quarter compared to Gazprom's 1.6 percent, but losing profit, Vedomosti quoted the gas giant official as saying.
    http://en.rian.ru/business/20100820/160271847.html
  • Stefani gaasi-graafikud on huvitavad: palju summaarselt tarbiti ja palju iga riik eraldi tarbis gaasi viimase 9 aasta jooksul. Mis mind muigama pani, oli see, et tarbimise kõikumine on 10%, max 15%, mis pole ju eriti palju, võrreldes selle tohutu gaspromi-kisaga, mis selle ümber käib.
    Palju huvitavam oleks vaadata sellist graafikut nii, et palju iga riik eraldi ja palju euroopa kokku maksis gaasitarnete eest gaspromile läbi 9 aasta.
  • Rootsi kohta:

    5.1.5 Oil for heating and hot water continues to decrease
    The use of oil for heating and hot water in dwellings and non-residential buildings
    totalled 3.3 TWh during 2008. Compared to 2007, this was a decrease of
    30 percent. Compared with 2002 the decrease was 77 percent, making oil the
    energy carrier that decreased the most during the period 2002-2008.


    http://webbshop.cm.se/System/ViewResource.aspx?p=Energimyndigheten&rl=default:/Resources/Permanent/Static/2bdad6589c6a4dabb6edb7609fb1d305/ES2009_10W.pdf

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon