Börsipäev 19. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Langusmeeleolud valitsesid turgudel ka eile ning päeva alguse tugevus anti kiiresti käest ning õhtuks kogunes indeksitele juba päris soliidne miinus. Kui euro oli dollari vastu veel eile lõuna paiku isegi tugevnenud, siis õhtuks kogunes miinust juba 1.5% jagu ning ära käidi juba ka tasemel ca €1=$1.2144. Ca 1 kuu tagasi (aprilli keskpaigas) oli kursiks veel €1=$1.37, mis tähendab, et kuu ajaga on euro dollari vastu kaotanud oma väärtusest 11.5%.

    Varahommikused futuuriturud on juba praegu tegemas Ameerika mägesid. Näiteks hetkel on S&P500 indeksi futuurd kauplemas -0.6% peal, kuid liigutud on 0% ja -1.1% vahel.
  • Makroandmete poole pealt avaldatakse täna kell 15.30 USA aprillikuu tarbijahinnaindeksi muutuse näit, millelt oodatakse 0.1%list kasvu (ilma toidu ja kütuseta tuumiknäiduks samuti +0.1%).
  • Joeli poolt kirjutatu nii-öelda demonstreerimiseks olen lisanud ka paar graafikut. 

    EUR/USD kurss

    S&P 500 indeks 

  • Sel ajal kui naftahind on kukkunud, on maagaasihind hakanud ülespoole liikuma. Mehhiko lahel toimunud õnnetus näitas, et gaasipuurimine on oluliselt ohutum, kui süvaveest nafta ammutamine ning poliitilised jõud võivad tulevikus USAs pooldada gaasi laiemat tarbimist. Samuti on madalad hinnad hakanud tugevalt sisse lõikama gaasisektori pakkumisse. Siin on üks väga huvitav artikkel sellest, kuidas paljuräägitud shale gas drilling võib olla küll odav, kuid kus puurtorne tuleb veelgi kiiremini ühe asukoha pealt teisele viia, sest sellise puurimise korral väheneb surve esimesel aastal mitte enam traditsioonilised 25%, vaid ca 45%.

    Samuti on võimalik, et USA poolt raporteeritavad gaasivarud on ülehinnatud (samuti saab lugeda selle kohta sellest artiklist), kuna ametnikud koguvad tootmisinfot vaid suurematelt puurijatelt ja siis lineaarselt kannavad selle väiksematele tootjatele edasi. Paljud väiksemad tootjad on madalate hindade tõttu aga oma tootmise juba kinni pannud. Artiklis kirjutab Henry Groppe, et usub, et maagaasihinnad tõusevad suve lõpuks madalate varude tõttu juba üle $8. Kui naftahind on mai algusest kukkunud 22%, siis gaasihind on mai algusest tõusnud 10% (praegu maksab gaas $4.35).

  • Bespoke'ilt üks graafik, kust näha, et nafta odavnemine ja maagaasi kallinemine on kõrge oil/natural gas suhte allapoole toonud (ruumi kukkumiseks tundub veel olevat): 

  • Euroopa börsidel käib võimas müügipress - suuremad indeksid on >2% allapoole vajunud.

    ---

    Siin üks eilne kommentaar Paul Volckerilt (mees, kes on hetkel USA finantsregulatsioonide taga), kelle sõnul näitavad Euroopa võlaprobleemid USA riske. Sellised kommentaarid tekitavad paratamatult tunde, et hullem võib veel ees olla.

    Europe's debt problems demonstrate the risks for the United States if it fails to bring its annual deficits under control, former Federal Reserve Chairman Paul Volcker was cited as saying Tuesday in a Reuters report. Volker said the U.S. needed to guard against "uncontrolled borrowing", adding that Europe offered up an illustration of the potential threats that could arise, adding that their leaders faced a struggle to maintain the currency, rebalance the economy and sustain political cohesion, the report said. (link)

     

  • mis balti turu tänase languse põhjus on? (tegelikult näitab terve kuu graafik langust)
    http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/?pg=charts&lang=et&idx_main[]=OMXBBGI&idx_main[]=OMXT&idx_main[]=OMXR&idx_main[]=OMXV&add_index=OMXBBPI&add_equity=LT0000128266&period=month&start_d=19&start_m=4&start_y=2010&end_d=19&end_m=5&end_y=2010
  • Saksa valitsus ei luba enam saksa sodi shortida ja eks nüüd investorid laksivad Euroopas kõike mida veel müüa tohib. Baltikumil kah ju baltisaksa hõng küljes :-)
  • juured, Balti börside tänase kukkumise taga suuresti närvilisus välisturgudel.
  • Balti börsid hoiavad isegi hästi võrreldes muu maailmaga.
    Küll siia ka korralik langus jõuab!
    Kukkumisruumi küllaga ja ega likviidsust ka pole.
  • Kiire ülevaade ka keskpäeval aktsia- ja valuutaturgudel toimuvast:

    Võrreldes hommikuga ei ole turgudel määravaid uudiseid avaldatud - müügisurvet tekitab endiselt Saksamaa "naked" lühikeseks müügi lõpetamine. Ilma võõrkeelsete terminiteta tähendab "naked short selling," et finantsinstrument müüakse lühikeseks ilma finantsinstrumenti laenamata, või finantsinstrumendi laenamist kindlustamata. Investorid aga spekuleerivad, et midagi, millest ei ole turud teadlikud on toimunud. Nii tekkiski üpris laiahaardeline müük.

    Euro odavnemine dollari suhtes on tõsiselt kukutamas ka väärismetallide hindu. Languse eesotsas on plaatina, mille futuur on langenud ca 4.7% ehk 1,611.40 peale untsi kohta. Kulla futuur on langenud langenud veidi alla protsendi.

    Volatiilsuse kasvades on taas tõusma hakanud ka Kreeka võlakirjade CDS, mis kaubleb ca 600 baaspunkti tasemel. Eile kaubeldi küll 620 punkti vahetusläheduses, aga viimase nädala keskmine on olnud umbes 530 baaspunkti.

    S&P 500 futuur (päeva graafik)

     

    EUR/USD kurss (päeva graafik)

    Allikas: Bloomberg Terminal

  • Oskab keegi kommenteerida kuidas võib tänane USA tarbijahinnaindeksi muutus mõjutada EURUSD kurssi?
  • mõtlesin siis tootjahinna indeksi :D sorry
  • WalluWorld, täna ikka CPI ehk tarbijahinnaindeks tulemas. Kui inflatsioon on madal (vastavalt ootustele või alla selle), siis tähendab see, et Fed võib rahulikult oma 0%liste intressimääradega edasi tiksuda. Sellisel juhul oleks see tugi aktsiaturule ja eurole. Kui inflatsioon on oodatust kõrgem, tähendaks see natukene suuremat tõenäosust intresside tõstmiseks Föderaalreservi poolt (kuigi ega nad praeguses Euroopa kriisis ei tõstaks ilmselt niikuinii) ning see toetaks üleostetud dollari tugevnemist veelgi ja võib survestada omakorda ülemüüdud aktsiaturgu.
  • Mingi rumor, et ECB on kohe kohe announcementiga välja tulemas. Eurowide short-selling ban peaks olema teade
  • Mis nad tühja tilgutavad mitu korda. Keelaku üldse aktsiate ja võlakirjade müümine ära.
  • Inflatsioon oodatust väiksem:

    April CPI m/m -0.1% vs +0.1% consensus, prior +0.1%.
    April Core CPI m/m 0.0% vs +0.1% consensus, prior 0.0%.
  • Euro on igaljuhul dollari vastu rallimas. Praegu +0.7%.
  • Kas lhv muudab oma kurssi täistunnil?
  • Ameerika mäed väärtpaberiturgudel on tänasel eelturul juba järje saanud ning kindlasti saab a börsipäev ise olema huvitav. Eelturu üle 1%lisest miinusest on USA indeksite futuurid roninud ca -0.3% peale, kuid põnev on liikumine eelkõige EUR/USD kursis, kus miinuse pealt on rallitud juba +0.8% peale.

    Euroopa turud:

    Saksamaa DAX -2.02%
    Pantsusmaa CAC 40 -2.26%
    Suurbritannia FTSE100 -1.85%
    Hispaania IBEX 35 -2.33%
    Rootsi OMX 30 -2.02%
    Venemaa MICEX -2.18%
    Poola WIG -2.74%

    Aasia turud:
    Jaapani Nikkei 225 -0.54%
    Hong Kongi Hang Seng -1.83%
    Hiina Shanghai A (kodumaine) -0.27%
    Hiina Shanghai B (välismaine) -0.73%
    Lõuna-Korea Kosdaq -0.81%
    Tai Set 50 +0.76%
    India Sensex 30 -2.77%

  • The Bears Are in Control
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    5/19/2010 9:05 AM EDT

    Be bold. Be confident. Be alive. A gallery of possibilities awaits for you when you make change your friend.
    -- Bob Bone

    It is always surprising how quickly the market can give back gains when it corrects. Over the last two weeks, we have given back the bulk of gains for the year. The way in which this has occurred has been textbook market behavior.

    For over a year, we have quickly come back from every breakdown or pull back. As soon as it looked like a change of market character was upon us, we reversed up and made the bears and skeptics feel like fools. The V-shaped bounces had become so routine, that even the bears were afraid to bet against them. Even we broke down and had a classic failed bounce, there were still plenty of folks looking for the V-shaped recovery.

    On Monday, the market had a pretty strong intraday recovery and managed a slightly positive open. Then, on Tuesday, morning we gapped up, and it looked like the bounce was going to occur once again. This time, though, the market action was different -- the dip buyers showed only mild interest, and as the day progressed and further strength did not occur, more market players decided to hit the exits. By the end of the day, the bears were firmly in control.

    The catalyst for this weak action isn't any mystery. It is the problems stemming from the sovereign debt issues in Europe. In many ways, it resembles the issue with Bear Stearns and Lehman, which caused the crash in 2008-09. Although there are relatively small players like Greece at the heart of the crisis, there are so many interconnected financial relationships that the problems spread quickly.

    We really don't have to spend too much time trying to understand exactly what the issues impacting the market are. In fact, it is sometimes better to just watch the price action and ignore the pundits who keep on telling us that the market is overacted.

    There is one major thing you need to know at this point: The charts of the major indices look terrible and we are undergoing a correction. You can go ahead and try to guess when it might end and, of course, there will be some good bounces to play, but the bottom line is that the character of the market has shifted to negative and our No.1 priority should be to protect our capital. There will be time to remount long positions as the market finds support, but at the moment, the bears are in control and we shouldn't try to fight them.

    We our off to a weak start this morning, which is another indication of a change in market character. Over the past year, we'd almost always be looking at a quick bounce after a day like yesterday. We are oversold and short-term traders will be looking for a counter-trend bounce, but the theme now is to sell strength rather than buy weakness.
    -----------------------------------
    Briefing.com vahendusel:
    Ülespoole avanevad:

    In reaction to strong earnings/guidance: IMOS +10.9%, GSOL +10.7% (very light volume; announces intended cash tender offer for up to $60 mln of its outstanding common shares at $9.00/share ), PLAB +9.0%, WSTL +5.0% (light volume), CFI +3.3%, HPQ +2.8%, DE +2.4%, ADI +2.4%.

    Other news: NBS +10.8% (announced a joint initiative that includes their charitable organizations to expand research and raise awareness of adult stem cell therapies), MPET +9.9% (announces additional $15.6 mln investment by its strategic investor), MSPD +2.0% (still checking; chief executive officer was scheduled to serve as a featured panelist at the 2010 VC in the OC and OCTANe Innovation Showcase event yesterday).

    Allapoole avanevad:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: GRRF -6.5% (light volume), CHS -5.4%, HRL -2.6%.

    Select financial related names showing weakness: IBN -5.4%, BCS -3.0%, GNW -2.9%, RF -2.1%, AIB -2.0%, WFC -1.8%, BBVA -1.3% (downgraded to Neutral from Overweight at JP Morgan), HBC -1.0% (trading ex dividend), JPM -1.0%, AIG -1.0%, BAC -1.0%, CS -0.9%, GS -0.4%.

    Select metals/mining stocks trading lower: SWC -9.5%, RTP -4.8%, GOLD -4.2%, BBL -3.6%, AU -3.3%, SLV -3.0%, GDX -2.9%, MT -2.9%, BHP -2.9%, EGO -2.6%, HL -2.5%, VALE -2.5%, LIHR -2.2%, ABX -2.0%, AUY -1.5%, NEM -1.5%, GLD -1.3%, FCX -1.3%.

    Select oil/gas related names showing weakness: PBR -2.0%, SLB -1.2%, STO -1.1%.

    Select solar names ticking lower in early trade: FSLR -2.8%, SOLF -2.2%, STP -2.1%, JASO -2.0%.

    Other news: ACGY -6.0% (still checking), GFC -4.8% (pulling back from yesterday's 4+ point surge higher; also says it is co policy to not comment on unusual mkt activity or rumors), Q -3.2% (trading ex dividend), FUQI -3.2% (provides financial filing status update; Co currently anticipates filing its 2009 annual report and restated quarterly reports in June 2010 ), VRSN -3.1% (pulling back in early trade; got boost yesterday from reports that the co's security business may be taken over), SI -3.1% (still checking), VOD -2.8% (still checking), HAUP -2.3% (continuing to pull back from last week's surge higher; co issued press release with Q3 results, but these results were disclosed in filing on May 14), .

    Analyst comments: CRH -3.4% (downgraded to Underweight from Neutral at JP Morgan), DHI -3.1% (removed from Conviction Buy List at Goldman), TJX -1.7% (downgraded to Neutral from Buy at Goldman), FIS -0.9% (downgraded to Reduce from Neutral at SunTrust).
  • ECB declines to comment on potential curreny statement
  • BA....hmmm...äkki BanAan? Või siis BoamAdu..
    Oleks tore teienekord vähe pikemalt lahti kirjuatada, mis kontekstist juttu?
  • Näitas viimast hinda 15.74 ja muutust -51, Portu näitas korraks isegi 12k lossi.Ma hakkasin juba silma tilkasid otsima.
  • Oleks vist aeg tunnistada, et kriis on jälle käes.
    Kellel raha vaba, need saavad praegu ülisoodsalt osta.
    Need, kes sees, need kõrbevad.
  • Neljapäeval oli põrge üles, siis oleks pidand kõik maha müüma. Nüüd ei tee enam midagi. Tuleb kannatada. Loodetavasti päris põhja ei lähe.
  • Jep oleks pidanud neljapäev ära müüma. Osta vist veel vara.
  • Maksutulude kogumiseks on USA taas tõsisemalt kaalumas netimängurluse legaliseerimist - link ka siia. 

  • Uskumatu ,et GIGM peab sellele depressiivsele tampimisele vastu.
  • Turg hetkel üsna kriitilisete tasemete juures. S&P 200 EMA/SMA on 1102 punkti, kui siit toetust ei saada, siis tehniliselt läheb pilt väga koledaks.
  • Kusjuures DWA ka päris kõvasti vastu punnind. Ega see pilt praegugi eriti ilus ei ole.
  • Hilja juba. Eelmine nädal oleks pidanud :)
  • BA näitas minuarust haridust vist.

    Nii, nüüd oleks veel vaja ka kuld destabiliseerida, siis oleks terve turg peata kanu ja sihitult hulpivat paanikas raha täis.
  • 7. mail tsiteeris Joel Kukemelk tabavaid sõnasid:

    ... but the risk to the downside at this point is too great to ignore.

    ... but if you don't have a time frame of just a few hours, the better strategy is to stand aside and wait for better clarity.

    Nüüd see juhtuski. Õiged sõnad olid. Aga nüüd on juba hilja müüa, aga ostuks kuldne aeg, kellel vaba raha.
  • Bloomberg TV is running a headline saying Sen. Dodd to drop plan for compromise amendment on derivatives
    Turg pressimas ülespoole!
  • Miks sa hiievana arvad, et nüüd ostuks kuldne aeg? 5 päev järjest pressib turg päeva teises pooles ülespoole aga ikkagi kokkuvõttes allapoole.
  • hiievana,homme veel paremad ostukohad!
  • Kõik on ennustamisega tegelema hakanud:-))
  • Ma ennustan ka. Homme käitub turg nii nigu keegi täna ei oodanud!
  • Euro on täna dollari vastu korralikku rallit tegemas ning plussis juba 1.4%. Viimase aja seotust vaadattes võiks see iseenesest aidata ka kogu turu veel täna plussi vedada.
  • pandkaru1
    Kas just täna, aga soodus ostuaeg on lähipäevadel: täna, homme, ülehomme. Sõltub ka aktsiast. Eks veidi võib veel langeda, loomulikult. Langus on alati kindel, tõus ebakindel.

    Superaktsia AEZ on isegi täna + 1,6%, kokku on tõusnud aastaga +300 %. Kahjuks müüsin sügisel ära.
  • Täna tasub osta PAL, kuna päris põhjas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon