Börsipäev 30. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatamata sellele, et Hiina töötleva tööstuse aktiivsust kajastav HSBC PMI näitaja alanes detsembris 55,3 punkti pealt 54,4 punkti peale, ei ole see Aasia positiivset sentimenti täna  rikkunud. Üheks erandiks on Jaapani aktsiaturg, kus jeeni tugevnemine dollari suhtes on kahjustamas eksportijate väljavaateid. Nikkei 225 sulgus -1,12% madalamal.

    USD/JPY

    Tänase makrokalendri fookuses on USA majandusnäitajad. Kell 15.30 avalikustatakse möödunud nädala esmase töötuabiraha taotlejate number, mis on viimastel kuudel aeglaselt madalamale tiksunud ning konsensuse arvates näeme kerget langust ka seekord, kui näitaja peaks alanema 420K pealt 416K peale. Kestvate taotluste mahuks oodatakse 4060K (eelneval nädalal 4064K). Kell 16.45 avaldatakse detsembrikuu Chicago PMI ja kell 17.00 novembrikuus pooleli olnud kinnisvaratehingute arv. 

    Euroopa on avanemas nulli läheldal, USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% plussis.

  •  Kuigi USA ettevõtted istuvad rekordilise rahavaru otsas ning on suutnud tänu madalale kulubaasile ja paranenud käibenubritele oma marginaalid taastada, siis uusi töötajaid ollakse jätkuvalt veel vastumeelsed suuremas mahus juurde palkama. Oktoobris väljaspool põllumajandussektorit loodud 172 000 töökohta andsid trendi muutumiseks juba lootust, kuid novembri tööjõuturu statistika valmistas 39 000 töökoha lisandumise näol selge pettumuse. NYTimes on pannud kokku kaks huvitavat graafikut, milles järeldatakse, et pelgalt rahvaarvu kasvu arvesse võttes peaks USA-s igal kuul tekkima juurde 125 000 töökohta. Siia juurde lisanduvad aga miljonid töökohad, mis kadusid kriisi tõttu ning mis peaksid uuesti tekkima, et 9,8%list tööpuudust alla tuua.

  • Sel aastal avaldub meil börsihindades jälle päris tugev aastavahetuse efekt, IMO.
  • Täna on Balti turgudel selle aasta viimane kauplemispäev. Kuigi Eesti ja Leedu turul kuulub homne päev siiski T+3 arveldustsüklisse (Lätis aga mitte), ei toimu aasta viimasel päeval reaalset kauplemist juba viimased neli aastat.
  • Šveitsi frank on täna uuesti tugevust näitamas. Kõikide aegade tipp tehti nii euro kui dollari vastu.
  • Samal ajal kui põhjapoolkera maadleb karmi talvega, siis Lõuna-Ameerikas valitsev kuumus on kahjustamas põllumeeste saaki. Tähelepanu keskpunktis on peamiselt Argentiina, kes on maisi teiseks suurim eksportija ning sojaoa kolmandaks suurim eksportija. Ehkki Argentiina maisi eksport pidanuks 2010-2011 saagiaastal 3,25 miljonilt hektarilt 4,0 miljonile hektarile suurenenud külvipinna tõttu suurenema, siis  WSJ andmetel võib kuiv ilm vähendada  tänavust maisi saaki 16% 19 miljoni tonnini.  

    "If we don't get rains by Three Kings Day [Jan. 6], we will be looking at even more severe problems," said Ernesto Ambrosetti, chief economist at the Argentine Rural Society, that nation's main farmers' organization.

    Mais

  • Kas AIB -NYSE jääb püsima või võetakse Usa börsilt maha jaanuaris,seega investorid rahast ilma? Teab keegi sellest täpsemalt?
  • Eile ilmunud uudise kohaselt tegid USA kodude sundäravõtmised III kvartalis korraliku hüppe üles. Ametnike sõnul on üheks tõusu põhjuseks see, et pangad on kõik võimalused laenumaksetega hätta jäänud inimestele kodud alles jätta ära kasutanud.

    Uute sundäravõtmiste arv kasvas kolmandas kvartalis 380 tuhandeni, mis on 31,2% tõus, võrreldes eelmise kvartaliga. Käimasolevate sundäravõtmiste arv kasvas 1,2 miljonini ehk 4,5% tõus, võrreldes eelmise kvartaliga ja 10,1% tõus, võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

  • See uudis USA kodude kohta on küll karm. Mis edasi???
  • Ma ei ole suutnud leida ühtegi infokildu selle kohta, mis AIB ADR-st võiks edasi saada ja võib-olla polegi pank veel selles osas midagi konkreetset otsustanud. Hetkel jätkatakse AIB aktsiatega kauplemist nii Iiri kui Londoni börsil kuni 25 jaanuarini, pärast mida need delistitakse ja kolitakse kohalikule OTC turule. Ehk saab selle kuupäeva lähenedes asi selgemaks. Morningstar usub, et ADR-id delistitakse. Link  

  • Risto,
    kas USAs käib kah nii, et kodu võetakse küll ära, aga võlg jääb ikka üles? Või on nii ja naa?
  • Aga üldjuhul kui ADR delistitakse, siis antakse omanikule võimalus vahetada need lihtaktsiate või sularaha vastu
  • MSM. Foreclosure'i puhul pannakse maja müüki ning loodetakse sealt saadava tuluga katta järelejääv laenukohutustus. Kui müügi pealt teenitakse rohkem, siis ülejäänud summa läheb endisele majaomanikule. Kui aga pank ei suuda maja eest saadud rahaga inimese laenukohutust katta, siis mõnedes osariikides on finantsasutustel õigus seda erinevust sisse nõuda.
  • MSM, ma ei tea, kuidas kodulaenudega lood on, aga rääkisin suvel ühe USA advokaadiga, kes on spetsialiseerunud eraisikute pankrottidele, ja tema jutust sain ma aru, et seal on eraisik pärast pankroti väljakuulutamist kõikidest kohustustest vaba ja võib alustada puhtalt lehelt. Aga pean kordama, et ma pole selles küsimuses kuigi teadlik. Igatahes ta pööritas silmi, kui ma ütlesin, et Eestis jäävad eraisikule peale pankroti väljakuulutamist mitmeks aastaks piirangud peale. Keegi teadjam võiks siin meid valgustada.

    marti837, IV kvartalis ilmselt see statistika nii hull ei ole ja olukord peaks mõnevõrra stabiliseeruma, sest üks põhjus nii suureks sundvõõrandamiste tõusuks tulenes ka sellest, et nö kodude säilitamise programmis osales ka palju neid inimesi, kes tegelikult ei kvalifitseerunud kodu allesjäämise tingimustele ja nad lasti süsteemist lihtsalt läbi.
  • Nüüd näen, et Erko juba vastas MSMi küsimusele.
  • Goldman Sachs and Morgan Stanley (MS) Q4 ests cut at Credit Suisse
  • Tänased huvitavamad upgrade/downgrade-d

    Upgrades:

    Public Service (PEG) - Estimates increased at Jefferies

    Macy's (M) -Estimates increased at Soleil

    BTY International (BTUI) - Target increased at Wunderlich

    Coinstar (CSTR) - Named top pick in online content sector at Piper Jaffray

    Netflix (NFLX) - Named top pick in online content sector at Piper Jaffray

    Priceline (PCLN) - Named top pick in online content sector at Piper Jaffray

    UR Energy (URG) - Rodman & Renshaw raise uranium price forecast and mention co. positively

    Downgrades:

    Goldman Sachs (GS) - Estimates reduced at Credit Suisse


    Morgan Stanley (MS) - Estimates reduced at Credit Suisse

  • Päris karm, mitte ühtegi reitingumuudatust.
  • USA esmased töötuabiraha taotlejad 388K vs oodatud 415K. Jätkuvate taotlejate arv 4,128 miljonit vs oodatud 4,084 miljonit.
  • Gapping up

    M&A news: APC +5.3% (seeing early strength following UK Dally Mail story reporting BHP may be planning bid for the company).

    Select metals/mining continuing to climb higher: DROOY +4.0%, URRE +3.8%, URG +2.8%, SLT +2.8%, GFI +1.3%, EXK +1.0%, DNN +0.9%, SLW +0.9%, RIO +0.7%.

    Metal mining names being picked up on rare earth theme seeing continued strength: TIV +45.5% (in the precious metals and industrial minerals business and is likely being picked up as a rare earth metal play), CHGS +17.8% (continued momentum from this week's 50%+ surge higher; develops, manufactures and sells a range of mineral-based, heat-resistant products), CNAM +11.1% (continued strength; sells and distributes a variety of metal ore to the metal refinery industry in China), XING +7.4% (recently aquired a Lead-zinc-Copper mine in China), OSN +5.1% (Recent IPO being picked up on rare earth momentum; jumped 16% yesterday), CDY +5.1% (continued strength; invests in mining properties around the world), GMO +3.9% (continuing to surge to new 52 week highs; involved primarily in domestic exploration and development of molybdenum), REMX +3.3%, AVL +2.1%, REE +1.4%.

    Other news: VISN +12.4% (VisionChina Media and Focus Media announce the purchase of VISN Common Shares), CGEN +5.6% (signs $5 million R&D funding agreement in support of its pipeline program), PULS +5.5% (ticking higher; earlier this week the co confirmed receipt of letter from Bel Fuse indicating its intent to nominate three candidates for election to the board), ENDP +3.1% (receives FDA approval for FORTESTA), DSCO +1.9% (trades under DSCOD, discloses it entered into a Supply Agreement with Genzyme).

    Analyst comments: XOMA +3.9% (Recent financing extends cash runway into Q3:11 and through major clinical value drivers in Q1:11 - Wedbush).

  • Gapping down

    In reaction to disappointing earnings/guidance: ARKR -12.7% (thinly traded; ticking lower).

    Select oil/gas related names showing modest weakness: RIG -1.1%, CEO -0.9%, BP -0.8%, WLT -0.8%, TOT -0.7%, E -0.5%.

    Other news: FMCN -3.9% (VisionChina Media and Focus Media announce the purchase of VISN Common Shares), ARMH -1.7% (still checking), SI -0.8% (checking for anything specific).

  • USA indeksite futuurid indikeerimas avanemist nulli lähedal. EUR/USD +0,56% @1,3298, kuld -0,27% @ 1409,7 USD, nafta -1,12% @ 90,07 USD.

    Euroopa turud:

    Saksamaa DAX -1,16%
    Prantsusmaa CAC 40 -0,78%
    Suurbritannia FTSE100 -0,21%
    Hispaania IBEX 35 -0,75%
    Rootsi OMX 30 -0,35%
    Venemaa MICEX +0,22%
    Poola WIG -0,15%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -1,12%
    Hong Kongi Hang Seng +0,13%
    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0,29%
    Hiina Shanghai B (välismaine) +0,40%
    Lõuna-Korea Kosdaq +1,67%
    Austraalia S&P/ASX 200 +0,32%
    Tai Set 50 -0,31%
    India Sensex 30 +0,66%

  • Chicago detsembrikuu PMI 68,6 vs oodatud 61,0 punkti; novembrinäit oli 62,5.
  • Euro on dollari vastu tõusnud täna 0,65%, läbides $1,3300 piiri.
  • Lõpetamata kodumüükide arv tõusis novembris 3,5% vs oodatud 0,8%. Eelmise kuu näit korrigeeriti alla 10,1% peale. Aastases lõikes vähenes müükide arv 2,4%, samas kui eelmise kuu langus oli 22,6%.
  • Abercrombie & Fitch upgraded to Buy at Wall Street Strategies - tgt $65
  • Kes viimaste päevade sündmusi võlakirjaturul on jälginud, siis USA 30-aastase hüpoteeklaenu intress moodustas täna uue 7 kuu tipu ehk 4.86%. Paraku pärsib kõrgem intress kinnisvaraturgu, mis omakorda mõjub kinnisvarahindadele negatiivselt. Vähemasti saab Fed olla kindel selles, et QE2 on tublisti upitanud aktsiaturge ning aidanud erinevaid investeerimispanku. Probleem on aga selles, et keskmist tarbijat programm veel siiani aidanud ei ole (paralleele võib tõmmata ka QE1ga ning paar päeva tagasi avaldatud Case Shiller kinnisvarahindade indeksiga). Uuel aastal vanad mured.
  • Allolev graafik viitab eelnevalt Risto poolt öeldule. Kui sundvõõrandamiste (foreclosure) arv on hüppeliselt kasvanud, siis võlgnike maksevõimetus on oluliselt vähenenud (delinquent mortgage). Kuna täna valdatud numbrite kohaselt kestab hüpoteeklaenu maksmata jätmise korral sundvõõrandamiseni viiv protsess 499 päeva (tegemist on ühtlasi rekordiga), siis tegelikult on kasvav arv sundvõõrandamisi pigem tagajärg ning seda võis ka oodata. Kui veel rohkem statistikasse süüvida, siis veel 4.3 miljonit hüpoteeklaenu maksed on jäetud 90ks või rohkemas päevaks hooletusse ehk tulevatel kuudel on oodata sundvõõrandamiste kasvu. Sundvõõrandamise protsessis on veel omakorda 6.92 miljonit hüpoteeklaenu. Kui viidata mu eelmisele postitusele, siis paraku kinnisvarahindade langedes ning intressimäärade tõustes on oodata uusi makseraskusi, mis keskmiselt 499 päeva pärast tähendab sundvõõrandamist.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon