Hiina mull lõhkemas - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hiina mull lõhkemas

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui Hiina kinnisvara hinnad nüüd kiirelt langevad, aastaga kohati 30% ja nagu China ghost towns videost näha võis, et 64 milj. tühja korterit on hiinas ja ikka ehitavad juurde vaid selleks et GDP kasvu toota.Ma ütleks,et mull on lõhkenud.Mida see maailma majandusele kaasa toob arvestades juba olemasolevaid probleeme?
  • Et siis umbes iga 13-nda töötava Hiina elaniku kohta (keda on ca 65% populatsioonist) on üks tühi korter.

    http://www.eastasiaforum.org/2011/06/20/chinas-demographic-gender-time-bomb/
  • U.S. sends B-52s over China-claimed waters
    http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/11/26/japan-china-senkaku-islands/3746771/

    Oletades, et nüüd nii Hiina kui ka Japan hakkavad sõjaväesse aina rohkem ja rohkem investeerima, siis võib juhtuda et mõlema riigi valuuta ja majandus nõrgeneb. JPY juba nõrk, ja kes teab kui palju investeeritakse juba salamisi.
  • jarzzz
    Mida see maailma majandusele kaasa toob arvestades juba olemasolevaid probleeme?


    Tekib uus tasakaal uuel tasemel. Tegevust jääb vähemaks, nõudlus väheneb, hinnad langevad. Kokkuvõttes on kõik õnnelikumad, sest jääb rohkem aega hobidele :)
  • stefan
    Oletades, et nüüd nii Hiina kui ka Japan hakkavad sõjaväesse aina rohkem ja rohkem investeerima, siis võib juhtuda et mõlema riigi valuuta ja majandus nõrgeneb.


    Tohoh? Teistes teemades räägid ju, et riiklik tellimus pidi majanduse ja SKP mühinal kasvule tõmbama, miljoneid töökohti looma jne.
  • See oleks siis nii kui Jaapani ja Hiina vahele tehtaks sild :-)
  • PeaLiK
    stefan
    Oletades, et nüüd nii Hiina kui ka Japan hakkavad sõjaväesse aina rohkem ja rohkem investeerima, siis võib juhtuda et mõlema riigi valuuta ja majandus nõrgeneb.


    Tohoh? Teistes teemades räägid ju, et riiklik tellimus pidi majanduse ja SKP mühinal kasvule tõmbama, miljoneid töökohti looma jne.


    Jajah, täitsa huvitav, mida USA majandus viimased kümmekond aastat teinud oleks kui Iraaki ning Afganistaani minemata oleks jäetud. Riigivõla muutus on muidugi eraldi teema.
  • Kohe tekkis küsimus, miks Hiina ja Jaapan on hakanud või hakkavad rohkem investeerima sõjaväkke?
  • PeaLiK
    stefan
    Oletades, et nüüd nii Hiina kui ka Japan hakkavad sõjaväesse aina rohkem ja rohkem investeerima, siis võib juhtuda et mõlema riigi valuuta ja majandus nõrgeneb.


    Tohoh? Teistes teemades räägid ju, et riiklik tellimus pidi majanduse ja SKP mühinal kasvule tõmbama, miljoneid töökohti looma jne.

    Tohoh!
    Tõepoolest ka investeeringud sõjaväesse tõstab lühiajaliselt SKP. Majanduse pigem arenemine tuleks aga võrrelda Nõukogude Liiduga, ehk kuidas seal aina suuremad sõjaväekulud majandust pärssis. Hiinat võib tabata sarnast probleemi.

    Huvitav küsimus on nüüd, kes liitub kellega Hiina mere ümber. Kus seisab Taiwan, kus seisab Vietnam jne. Äkki Hiinal pole eriti palju sõpru seal, ja siis küsimus kus seisab Venemaa...
  • Hiina elamuhindade statistika muutub huvitavamaks. Vaadatakse 70 linna.

    Aprill: kuine hinnatõus 44 linnas, langus 8, muutmatu 18 (kokku +0,06% hinnatõus)
    Mai: tõus 15, langus 35, muutmatu 20 (kokku -0,15% hinnalangus)

    Mai kuine langus oli esimene kuine langus kahe aasta jooksul, ehk selles mõttes mitte midagi uut. Aga arvata võib, et mull on nüüdseks veel küpsenud.

    Pikemalt:
    http://online.wsj.com/articles/china-new-home-prices-mark-first-monthly-decline-in-2-years-1403057754

    =>
    Mäletagem kui üllatunud eestlased olid 2007, et kinnisvarahinnad võisid hoopis langeda. Kujutagem nüüd siis ette kui üllatunud hiinlased saavad olema. Hiina riik muidugi üritab langust taltsutada, aga selleks oleks paratamatult vaja tekitada hiiglasuurt inflatsiooni, mis vaevalt ei taheta. Suhe varahinnad/kaubahinnad on niivõrd tõusnud, (nii nagu Eestis 2007), ja kui vaba turgu mitte täielikult reguleerida, siis tuleb lubada seda suhtarvu langeda. See omakorda tähendab paratamatult, kas kinnisvarakrahh, või suur kaubahindade (ja palkade) inflatsioon. Kui lubada spekulatsioon ülespoole, mis Hiina on tõepoolest teinud, siis paratamatult tuleb neil lubada ka krahhi (või alternatiiviks hüperinflatsiooni).

    Viimasel paaril kuul on olnud järsk CNY nõrgenemine, mis sisuliselt tähendab inflatsiooni tekitamine, aga selliste väiksete meetmetega kuhugi ei jõuda, kui meeleolu kinnisvarahindade ümber hakkab muutuma.
  • Hiina kinnisvarasektori jahtumine on tuntavamat mõju avaldamas ka ülejäänud sektoritele, kui tööstustoodang kasvas augustis aeglaseiama tempoga viimase kuue aasta jooksul,

    Value-added industrial output grew by 6.9% in August year -over-year, down from the 9.0% level in July, the National Bureau of Statistics said Saturday. It is the weakest growth seen since December 2008.

    Fixed-asset investment in nonrural China rose 16.5% year-over-year in the January-August period, slower than the 17.0% increase recorded during January-July.

    Retail sales expanded 11.9% year-over-year last month, down from the 12.2% year-over-year level in July.


    Graafika via Zerohedge
  • South China Morning Post kirjutab täna, et kinnisvara hinnalangus jätkus augustis tier 1 linnades aga tehingute arv on nii Pekingis kui Shanghais taastuma hakanud, mis viitaks sektori stabiliseerumisele. Eeldatakse, et valitsus tuleb täiendavate sammudega appi, et aga Bank of Beijingi uudis viitakse selle, et krediidi pakkumine ei käi enam päris pimesi, mis jätab mulje lõdvemast suhtumisest 7,5% majanduskasvu eesmärgi saavutamisse.

    BANK OF BEIJING TO LIMIT LOANS TO LGFV, PROPERTY INDUSTRY
    BANK OF BEIJING TO LIMIT LOANS TO INDUSTRIES WITH OVERCAPACITY
  • Kui juulis langesid kinnisvarahinnad 64s suuremas Hiina linnas 70st, siis augustis kasvas see arv 68ni. MoM oli keskmise hinna langus -1,1% vs -0,9% juulis ja -0,5% juunis.

    WSJ: On an annual basis, the average price in August rose 0.51%, moderating from a 2.43% increase recorded in July..

  • Bloomberg kalkuleerib ka ise Hiina SKP muutust tuginedes erinevatele näitajatele alates elektri tarbimisest ja kaubamahtude muutusest raudteedel ning lõpetades tööstustoodangu ja jaemüügiga. Kuine statistika on muidugi volatiilsem aga nende näitajate põhjal oleks pidanud SKP kasv aeglustuma oluliselt rohkem kolmandas kvartalis, kui peegeldas ametlik statistika.
  • Hiina tarbijahinnaindeksi kasv püsis oktoobris 1,6% peal aga tootjahinnaindeks juba 32 kuud negatiivne olnud (oktoobris -2,2%), tingituna toorainete hinnalangusest ja tõenäoliselt ka nõrgemast sisetarbimisest.
  • Nädalavahetuse peale jäi uudis, et Hiina valitsus on läbi infrastruktuuri investeeringute süstimas majandusse üle 100 miljardi dollari.

    Via Reuters:

    China's top economic planning body, the National Development and Reform Commission (NDRC), approved 21 infrastructure investment projects between Oct. 16 and Nov. 5 with a total investment value of 693.3 billion yuan ($113.24 billion), the official Xinhua news agency said on Saturday, citing state radio.
    The projects included 16 railways and five airports, with the aim of propping up a decline in real estate investment, Xinhua said.
  • http://majandus24.postimees.ee/3008985/hiina-on-raisanud-6-8-triljoni-dollari-vaartuses-investeeringuid

    Pole vast uudis enamikule,aga number on siiski muljetavaldav
  • Kui eelmisel aastal moodustas netoeksport Hiina 7,4% majanduskasvust 0,1 protsendipunkti, siid hiljuti avalikuks tulnud 2015.a esimese kvartali SKP detailide kohaselt oli see osakaal tervelt 1,3 protsendipunkti. Üheks faktoriks oli selles toorainete hinnalangus, mis vähendas impordi väärtust YoY 17%. Seega ilma toorainete odavnemiseta oleks Hiina SKP kasvanud FT kohaselt 7% asemel alla 6% esimeses kvartalis. Commodities fall saves China’s blushes on growth
  • Ja siit küsin jälle oma küsimuse: kui usaldusväärne on Hiina statistika? Pea alati on avaldatud statistika olnud sobilikult enam-vähem vastav plaanituga. Hiina puhul langevad plaanitav ja ennustatav (mis aja möödudes ju muutub) kokku, normaalsel turul pole teps mitte nii.

    No ei usu mina Hiina statistikat, ei usu.
  • Graafik veel kõige värskemat infot ei kajasta, kuid Hiina aktsiaturu võimendus langes 3. juuli 1,91 triljoni jüaani pealt 6. juuliks 1,77 triljonini, aidates läbi margin callide langusele kaasa.
  • veel huvitavaid jutte maalt ja merelt via WSJ

    Even after the peak, new investors opened millions of brokerage accounts so they could play the rally. Sophie Wang, a 32-year-old college art teacher in Nanjing, said in a recent interview that she opened her first stock trading account two weeks ago and bought some shares on “the advice of my hairdresser.”
    Ms. Wang said her holdings are down 32%. “I don’t really follow news on stocks that closely. My hairdresser said it was still a bull market and I needed to get in,” she said. She said she didn’t know what to do when the market started falling and she is still holding her shares.
  • Chinese companies have found a guaranteed way to prevent investors from selling their shares: suspend trading.

    Almost 200 stocks halted trading after the close on Monday, bringing the total number of suspensions to 745, or 26 percent of listed firms on mainland exchanges, according to data compiled by Bloomberg.
  • Hiinlased oskavad "geniaalselt" probleeme lahendada.
  • kui mais kasvas Hiina automüük YoY 3,8% 1,57 miljoni sõidukini, siis juuni tõi esimese YoY languse viimase kahe aasta jooksul

    China’s retail auto sales in June fell 3.2% y/y to 1.43m units, Passenger Car Association says on blog.
    1H auto sales rose 8.4% y/y to 9.89m units
  • Hiina aktsiaturu võimendus 7. juuli seisuga 1,63 triljonit jüaani vs 1,766 triljonit päev varem (graafik uuendamata). kollase joonega on tähistatud Shanghai Composite
  • Üritasin vaadata, mida Hiinas uute väärtpaberikontode avamise statistika teeb aga mingil põhjusel, seda infot mai lõpust saati enam Bloombergisse ei jookse :)
  • Kauplemine peatatud 1300 aktsias 2800st Shanghais ja Shenshenis.
    di.se
  • Hiina aktsiabörsidelt on nüüdseks lastud auru välja 2,8 triljoni dollari jagu. See summa on sama suur, kui Prantsusmaa või Suurbritannia SKT. Selle raha eest oleks saanud Kreeka võlad 9 korda kinni taguda. Hiina börsi mõju on selgelt juba tunda ka Austraalias. ASX 200 (^AXJO) on tulnud 6000 piirilt 5500 alla.
  • Eks hiinlastel nüüd tükk tegemist, et kes ikka olid kõik need finantsasutused, kes need miljonid margin loan kontod inimestele avasid. Shortimise saab aga ju keelata. Hiina asepresident on ju asjatundja, võiks käbedamalt tegutseda. Kes aktsiad müüb - maha lasta, kes shordib - üles puua.
  • Erko Rebane -
    "Üritasin vaadata, mida Hiinas uute väärtpaberikontode avamise statistika teeb aga mingil põhjusel, seda infot mai lõpust saati enam Bloombergisse ei jookse :)"

    graafikule ei mahu ära enam äkki?
  • Kas äkki hakkame põhja lähedale jõudma? Via FT

    HSBC upgraded its rating on China to “neutral” from “underweight” and raised its price target for the Shanghai Composite to 4,000 points (it is currently trading around 3,500), while Goldman Sachs said it expected the CSI 300 index to rise more than a quarter from its current level over the next year.
  • Nomura nedib, et Hiina aktsiaturu languse mõju reaalsele majandusele on väike, kuna hiinlaste säästmismäär on võrreldes paljude teiste riikide kõrgem ning lisaks leidub palju neid, kes alustasid investeerimisega oluliselt varem kui paar kuud tagasi ning pikema perioodi peale on aktsiaturg endiselt korralikus plussis. Auto, lukskaupade ja kinnisvarasektor võivad siiski kannatada.

    Nomura Says China Selloff Poses Only Limited Risk to Economy
  • Võimendus kahanes eile 1,62 triljonilt jüaanilt 1,46 triljonile jüaanile (joonisel tähistatud valgega, kuid uuendamata)
  • Hetkel väike hüpe üles:

    Major Stock Indexes 2:44 AM EDT 7/9/2015

    Japan: Nikkei 225 19855.50 117.86 0.60%
    Hang Seng 24480.26 963.70 4.10%
    Shanghai Composite 3726.24 219.05 6.29%
  • Ime ka, et börs põrkas, kui partei on otsustanud. Viimase radikaalse sammuna Hiina väärtpaberituru regulaatorid keelasid aktsiate müügi kuueks kuuks investoritele, kellel on börsiettevõttetes üle 5protsendiline osalus. Lisaks siis suure osa aktsiatega on kauplemine niikuinii juba peatatud.
  • Kas nüüd tekib nn. must turg kus keegi kingib ( kui müüa ei tohi) oma osaluse teatud summa eest.
  • Samamoodi võib tegelikult kujutada Yellenit või Draghit USA ja Euroopa aktsiaturgude kõrverate all

  • Võimenduse (kollane) langus on aeglustunud.....eile kahanes vaid 1,46 triljoni jüaani pealt 1,44 triljoni jüaani peale
  • Hiina autoturu jahtumine ja müügistruktuuri muutumine rohkem kohalike tootjate ning SUVde kasuks viis Volkswageni Hiina koostööpartneri esimese poolaasta müügi 11,3% langusesse

    • Volkswagen’s China Partner Says Co. 1H Sales ‘Fail’: Auto News
    • Changes in the market structure was “beyond our expectations,” China Auto News report, citing FAW-VW’s board secretary Sun Guowang.
    • FAW-VW 1H sales fell 11.3% y/y: report
    • Sales performance was not up to expectations: Sun
  • Hetkel oleks äärmiselt loogiline üks kiire ja tugev karuturu ralli, misjärel turg jällegi langusele pöörab (veidi mõõdukamas tempos, kui seni) .
  • Hiina automüügi ootuste kärpimine ei tohiks enam kellelegi üllatusena tulla. Via Bloomberg

    Total vehicle deliveries including trucks and buses will probably rise by 3 percent this year, down from the 7 percent projected in January, the China Association of Automobile Manufacturers said Friday. That would be the smallest increase since 2011, when the government unwound stimulus measures unleashed in the wake of the global financial crisis.
  • Võimendus Hiina aktsiaturul on stabiliseerunud 1,4 triljoni jüaanile nüüd juba nädal aega
  • Hea artikkel FTs (China's biggest state banks recruited into stock market rescue), kus räägitakse sellest, kuidas Hiina kohalikud pangad on aktsiaturu päästmiseks appi võetud. Varasemalt pole numbrid teada olnud, kuid nüüd on mahtudele veidi valgust heidetud. Lühidalt kokkuvõttes tegutseb Hiinas 2011.a loodud China Securities Finance Corp (CSF), mis pakub maakleritele likviidust, et viimased saaksid investorite aktsiaostusid võimendada.

    CSF finantseeritakse mitmel moel. Esiteks annab otselaene keskpank, siis emiteerib CSF võlakirju, mida kommertspangad ostavad ning kolmandaks annavad ka kommertspangad otselaene. Värsked andmed näitavad, et viimastel nädalatel on kommertspangad andnud CFSile otselaenusid ligi 200 miljardi dollari eest ning sellele lisaks soetanud veel võlakirju ca 130 miljardi dollari eest. Siia juurde lisanduvad veel keskpanga otselaenud, mis tähendab et aktsiaturu toetamiseks on Hiinas olemas üle 400 mld USD suurune fond. Ehkki raha tuleb erinevatest kanalitest, näib algallika taga olevat suuresti keskpank.

    Still, the central bank regularly lends to commercial banks through various mechanisms, so the PBoC could have provided extra funds to support commercial banks' loans to CSF.
    For the commercial banks, the burden of national service is not too onerous. Their loans to CSF carry little risk, given CSF's status as a state-owned financial institution, and the return on their loans is "pretty good", according to Caijing.

  • Hiina valitsuse ja keskpanga meetmed on aidanud aktsiaturul põhja leida, kuid kiire ralli üles tekitab küsimuse, kas sellega on loodud vundament järjekordseks spekulatiivseks ralliks, sest majanduses pole vahepeal miskit muutunud.

    Bernstein: It’s true that Shanghai now trades at only 16.3x forward earnings versus 16.1x for the S&P500, for example. However, exclude financials and the Shanghai Composite is trading at 26x forward earnings. Because of the over-representation of low growth and low ROIC sectors within the Shanghai Composite (banking, industrials), it arguably should trade at a significant discount to other global indices. The “growth” parts of the Shanghai Composite are still trading at much higher multiples. If the Shanghai Composite industry weightings were identical to those of the S&P 500, Shanghai would be trading at 27x, even today.



    Shanghai Composite
  • Teine küsimus on see, kes ostab turgu üles, sest jaeinvestorite võimendus on püsinud juba mõnda aega stabiilsena 1,4 triljoni jüaani peal

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon