Parimate investorsuhetega Balti ettevõtted - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Parimate investorsuhetega Balti ettevõtted

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuuendat aastat järjest tunnustasid Balti börsid suurepäraste investorsuhetega välja paistnud börsiettevõtteid. Baltimaade parimate investorsuhetega börsiettevõtte tiitli pälvis kolmandat aastat järjest Leedu telekommunikatsiooniettevõte TEO LT, talle järgnesid Tallinna Vesi Eestist ja Grindeks Lätist. Toon siin ära 2011.a esikolmikud riikide lõikes:

    NASDAQ OMX Tallinn
    1. Tallinna Vesi
    2. Tallink Grupp
    3. Baltika

    NASDAQ OMX Riia
    1. Grindeks
    2. SAF Tehnika
    3. Olainfarm

    NASDAQ OMX Vilnius
    1. TEO LT
    2. Invalda
    3. Apranga

    Aga millised peavad olema head investorsuhted? Milliste kriteeriumide alusel neid hinnata?
  • jahe, üks hea kriteerium on näiteks see, et ettevõtte juht näiteks vahetult enne emissiooni ei ütle, et tegemist on hea investeeringuga - või siis vahetult enne kasumihoiatust ei teata, et ettevõttel läheb hästi. Ka oleks hea, kui ettevõtte juhid ei ütleks pärast IPOt, et kaasasime lolli raha - heh-heh-hee. Kui seda suudetakse vältida, siis on juba okei. :-D
  • 3.Baltika?
    Kes neid investorsuhteid hindas ja mis kriteeriumid?
  • SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul on investorite kriitika Baltika suhtes põhjendatud, kuna ettevõte on korduvalt näidanud, et nende jutt ja numbrid ei lähe kokku.

    «Kui ettevõte pikka aega raha ei tee ning tegeleb seetõttu suhteliselt pidevalt investoritelt (täiendava) raha kaasamisega, on esiteks kuskil midagi valesti,» kommenteeris Koppel ERR Uudistele Baltikale investoritelt osaks saanud süüdistusi vastaka informatsiooni jagamises.

    «Ei tohi unustada, et tegemist on avaliku ettevõttega, mitte kellegi sooloprojektiga. Avalik ettevõte peaks ideaalis oma kommunikatsioonis olema sirgjooneline ning võimalikult üheselt mõistetav,» lisas Koppel. «Teemaks oleva jaekaubandusettevõtte puhul on probleemiks kujunenud see, et positiivsetele signaalidele ettevõtte juhtkonnast järgnevad selgelt (väga) negatiivsetena tõlgendatavad majandustulemused.»
  • Karum6mm, midagi ei ole: jutt igati õige. Ka minule on täiesti mõistetamatu Baltika tunnustamine. Aga ma püüdsin foorumi algses postituses olla neutraalne ning näha, kas see kellegi silma veel riivab.

    Teiseks on minu jaoks mõistetamatu OLF-i Lätis 3-le kohale jäämine. Minu isikliku hinnangu järgi väärisid nad esikohta kogu Baltikumis. Ja seda pika puuga. Aga see on minu hinnang.
  • jahe, Sinu küsimus on igati õigustatud. Proovin pisut selle konkursi tagamaid avada.

    Balti parimate investorsuhetega ettevõtete välja selgitamist juhib finantsekspertidest koosnev rahvusvaheline žürii; ettevõtteid hinnatakse enam kui 100 kriteeriumi alusel. Ettevõtete hindamisperiood kestab juuli algusest juuni lõpuni, hindamine algab sügisel ning auhinnad ulatatakse talvel. See tähendab, et tänavu jaanuaris tunnustatud ettevõtted olid viidatud hindamiskriteeriumite alusel parimad perioodil juuli 2010 - juuni 2011.

    Hindamiskriteeriumid jagunevad viide suuremasse rühma:
    - esimeses hinnatakse ettevõtte aastaaruannet ja hea ühingujuhtimise aruannet (s.t. aruannete kvaliteeti, mitte ettevõtte kasumlikkust);
    - teises hinnatakse kvartaalseid aruandeid;
    - kolmandas hinnatakse turuosalistele edastatava info kvaliteeti ja avalikustamise operatiivsust;
    - neljandas hinnatakse info avalikustamist veebis, näiteks ettevõtte kodulehel;
    - viiendas lähtutakse väärtpaberianalüütikute hinnangutest ettevõtte investorsuhetele.

    Rohkem infot hindajate, hinnatavate ettevõtete ja hinnatavate kriteeriumite kohta leiad meie kodulehelt: http://www.nasdaqomxbaltic.com/et/bors/ettevottest/baltic-market-awards/hindamine/

    Kalle Viks
  • Keegi oleks võinud sellele rahvusvahelisele finantsekspertidest koosnevale žüriile kõrva sosistada, et Baltika vähemalt diskreetselt hindamata jätta. Tulemus ju Tallinna lõikes tsipa halenaljakas, kas pole? On siis periood, mis ta on.
  • http://www.ap3.ee/opinion/2012/2/29/kommentaar-investoritega-suhtlemisest-nii-ja-naa

    Üpriski õiglane kriitika. Siia lisaks veel ettevõtete soovimatuse aruannetes pikemalt ka jooksvate tulemuste kohta selgitavaid kommentaare jagada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon