Pro Kapital Grupp (PKG1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Pro Kapital Grupp (PKG1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tore uudis täna, aga aga millis(t)ele börsi(de)le.
  • väljavõte

    Äriühing on esitanud NASDAQ OMX Tallinnale taotluse aktsiate noteerimiseks NASDAQ OMX
    Tallinnale põhinimekirjas (edaspidi „noteerimine”)
  • Alates 27. augustist 2012 kuni 7. septembrini 2012 toimub Eestis, Lätis ja Leedus AS Pro Kapital Grupp („Äriühing“) aktsiate avalik pakkumine.

    Avaliku pakkumise eesmärk on hankida täiendavat omakapitali kontserni kinnisvaraarendusprojektide rahastamiseks. Lisateave avaliku pakkumise tulude kavandatud kasutamise kohta on esitatud pakkumus- ja noteerimisprospektis (edaspidi „prospekt”).

    AS Pro Kapital Grupp on Eesti juhtiv kinnisvaraarendusettevõte, kelle tegevusalaks on kaasaegsete suuremahuliste kinnisvaraprojektide arendamine Eesti, Läti ja Leedu pealinnades ning ettevõtte tegevus on suunatud nii äri- kui eluasemeprojektide arendamisele.

    Pakutavad aktsiad

    Pakkumine hõlmab ainult uusi emiteeritavaid aktsiaid. Äriühing pakub kuni 37 000 000 äriühingu uut emiteeritavat aktsiat aktsia nimiväärtusega 0,2 eurot (edaspidi „pakutavad aktsiad”). Aktsiaid pakutakse (i) Eesti, Läti ja Leedu avalikkusele (edaspidi „jaepakkumine“) ja (ii) Eesti, Läti ja Leedu ning teiste riikide kutselistele investoritele (edaspidi „institutsionaalne pakkumine”; jaepakkumine ja institutsionaalne pakkumine edaspidi üheskoos nimetatud „pakkumine”). Lisaks pakutavatele aktsiatele võib AS LHV Pank (edaspidi „peakorraldaja”) nõuda võimaliku ülejaotamise katteks täiendavalt 1 000 000 uut aktsiat (edaspidi „täiendavad aktsiad”) väljalaskmist samaaegselt pakutavate aktsiate väljalaskmisega.

    Institutsionaalse pakkumise ja jaepakkumise osade suurus, sh Eesti investoritele jaepakkumise raames eraldatud pakutavate aktsiate arv, ei ole eelnevalt kindlaks määratud. Institutsionaalse ja jaepakkumise raames jaotatavate pakutavate aktsiate koguarvu määrab kindlaks äriühing koostöös UAB-ga Porta Finance (edaspidi „nõustaja”) ja peakorraldajaga pärast pakkumise perioodi (edaspidi „pakkumisperiood”) lõppemist (vt allpool „Tähtajad”).

    Eeldusel, et märgitakse ja emiteeritakse kõik 37 000 000 pakutavat aktsiat ja kõik täiendavad aktsiad ning ühtegi äriühingu poolt väljalastud vahetusvõlakirja ei ole vahetatud aktsia vastu, on äri- ühingu aktsiakapitali suurus 18 237 084,40 eurot, mis koosneb äri- ühingu 91 185 422 aktsiast (edaspidi „aktsiad”) aktsia nimiväärtusega 0,2 eurot, ning pakutavad aktsiad ja täiendavad aktsiad moodustavad 41,67% äriühingu aktsiakapitalist.

    Äriühing on esitanud NASDAQ OMX Tallinnale taotluse aktsiate noteerimiseks NASDAQ OMX Tallinnale põhinimekirjas (edaspidi „noteerimine”).

    Tähtajad

    Pakkumisperioodi algus – 27. august 2012 kell 10.00;
    Pakkumisperioodi lõpp – 7. september 2012 kell 16.00;
    Pakkumishind ja pakutavate aktsiate jaotamine määratakse kindlaks ja avaldatakse – 10. september 2012 või sellele lähedane kuupäev;
    Pakutavate aktsiatega arveldamine – 13. september 2012 või sellele lähedane kuupäev;
    Aktsiatega kauplemise alguskuupäev NASDAQ OMX Tallinna põhinimekirjas – 14. september 2012 või sellele lähedane kuupäev.

    Pakkumishind

    Pakkumishinna määrab äriühing koostöös nõustaja ja peakorraldajaga pärast institutsionaalsete investorite nõudluse väljaselgitamist (book-building). Pakkumishind jääb hinnavahemikku 1,90 kuni 2,05 eurot.

    Märkimiskorraldusi saab esitada ainult hinnavahemiku maksimumhinnaga 2,05 eurot iga pakutava aktsia eest, mida investor soovib märkida.

    Prospekt

    Pakkumist ja noteerimist käsitlev prospekt inglise keeles ja selle eestikeelne kokkuvõte on elektrooniliselt kättesaadavad Eesti Finantsinspektsiooni kodulehel (www.fi.ee) ja äriühingu kodulehel www.prokapital.com/investors. Enne märkimisotsuse tegemist palun tutvuge põhjalikult prospektiga.
  • The Group plans to use the net proceeds:

    - Tondi Quarter in Tallinn
    - Peterburi Rd. Shopping Centre in Tallinn
    - Tallinas St. Residential Complex in Riga

  • 2000-2001

    Track record Tallinna Börsil ja seoses sellelt lahkumisega. Enne 2000-01-01 pole vist saadav, kui õigesti mäletan oli aga aktsia kaua väga paigalseisev. Hea märk siiski, et noteerimise lõpemisel väikeaktsionäre ei kiusatud.
  • Ühesõnaga, investoritele müüakse 173,2-186,9 miljoni eurose turuväärtuse juures kahjumlikku ettevõtet, millel on pärast IPOt varasid 139 miljoni euro eest. Vabandust, kuid tegemist on kinnisvaraettevõttega, mitte maailma turge vallutava kuuma startupiga. Minu arvates on IPO maht Tallinna Börsi jaoks liiga suur. Kas me näeme siin ühe korraliku ebaõnnestunud IPO? Muidu oleks ükskõik, kuid see rikub niigi halba Tallinna Börsi usaldust ja aktiivsust.
  • Ainus positiivne asi on maht 76milli! Kui see suudetakse täis märkida siis näitab välishuvi kogu Baltikumi vastu ja tõstab ka teiste börsil olijate hinda.Arco on margi täis teinud ja ka Pro Kapitali enda minevik pole plekitu.
  • Unconsolidated financial statements of the parent:

    Total assets: € 98 998 000
    Total liabilities: € 128 025 000

    Hmm...

    http://prokapital.com/wp-content/uploads/2012/08/Interim-Report.pdf
  • esimene emotsioon - thanks, but no thanks

    pakutaks arenduste taustal veel mingeid hästi solid rahavoo objekte, siis teine asi, aga Kristiinest juba väljutud
  • SideKick
    Ühesõnaga, investoritele müüakse 173,2-186,9 miljoni eurose turuväärtuse juures kahjumlikku ettevõtet, millel on pärast IPOt varasid 139 miljoni euro eest. Vabandust, kuid tegemist on kinnisvaraettevõttega, mitte maailma turge vallutava kuuma startupiga. Minu arvates on IPO maht Tallinna Börsi jaoks liiga suur. Kas me näeme siin ühe korraliku ebaõnnestunud IPO? Muidu oleks ükskõik, kuid see rikub niigi halba Tallinna Börsi usaldust ja aktiivsust.


    Siinjuures võib lisada et 2011 aastaruandes on kirjas, et sealne kinnistute väärtustehinnang on tehtud "independent expert" poolt. (lk 42). Seoses IPO-ga nüüd siis hoopis teistele järeldustele jõutud...
  • Stefan,

    Newsec on andnud ka korraliku diskleimeri - nt Kalaranna elurajooni projekti EUR 24m väärtuse juures on kasutatud arendaja andmeid - "Development parameters of the property: Detail planning, constructional permits etc.,
    areas, finish, etc. provided by the Client (the detail planning or developing plans or the
    legal issues related to the subject has not been checked by the Valuer)." Teisisõnu, tulemus on tellija materjalist.

    Pre-money P/B ratio on 1,6x, enamus vara on arendatavad maatükid. Täpsema ülevaate saamiseks tulevikuprognoosidest peaks objektikaupa aktsiaanalüüsi süvenema. See IPO on inst. investorite pärusmaa, jaeinvestori jaoks oleks see pimesi ost.
  • Hinnang mis tehti seoses ARC IPO-ga osutuski naljanumbriks. Samas täna kaupleb ARC ilusti alla book-value. Nüüd pole küll enam 2007 vaid 2012 ja ma ei usu et Pro Kapitali hinnang on nagu omal ajal Arco oma. Siiski saab olema raske kaitsta börsil kauplemist üle booki, ma pakun. Selleks on vaja väga selgeid indikatsioone, et Pro Kapitali bilansis on rängalt alla hinnatud varasid.
  • Pro Kapitali emissiooni õnnestumisel võib suurim võitja olla hoopis Arco aktsionär.
  • tarvis on varasid rängalt alla hinnata, et suuta põhjendada üle book value hinda? doesn't make much sense

    kui Lõuna-Euroopast just mikromajanduslikku üllatust ei tule, siis pakuks, et IPO-t täis ei märgita ning tullakse plaanitust väiksema floatiga ikkagi turule
  • * "tänane" Arco aktsionär, tänase seisuga, ettevaatavalt, tingimuslikult.
    Mingid varasemad allahindlused/võidud/kaotused või mis hinnaga keegi kunagi IPOst ostis, see jätab täitsa külmaks.
  • Kust tuleb arvamus, et ARC kaupleb alla book value? Olen seda korduvalt arvutanud ja iga tulemuseks, et kohustused ületavad varasid.
  • Taivo: JUHUL KUI bilansis OLEKS alahinnatuid varasid, SIIS võiks turg aktsepteerida kinnisvaraarendaja kauplemist P/B üle 1.
    relk: hrm hrm
  • jah ma saan aru, lihtsalt IPO ajal on selline olukord veidi absurd.

    paistad siin-seal pigem optimistliku varjundiga - kavatsed märkida?
  • Hommikul äripäevast lipsas läbi, et prospektis või kuskil mujal on kirjas, et mingi rootsi hindamisfirma kohaselt on hinnad palju kõrgemad, kui pro kapital ise on hinnanud ning selle järgi oleks P/B alla ühe. Muidugi kus on siin loogika? Mina kujutan küll ette, et suurematel hindajatel peaks ühesed standardid olema, muidu pole asjal nagu pointi...
  • roltsik
    Hommikul äripäevast lipsas läbi, et prospektis või kuskil mujal on kirjas, et mingi rootsi hindamisfirma kohaselt on hinnad palju kõrgemad, kui pro kapital ise on hinnanud ning selle järgi oleks P/B alla ühe. Muidugi kus on siin loogika? Mina kujutan küll ette, et suurematel hindajatel peaks ühesed standardid olema, muidu pole asjal nagu pointi...


    Kinnisvaraarendusprojekti hindamine on puhas loominguline tegevus, millel ei pruugi väga tihti olla ühtegi kokkupuutepunkti objektiivse reaalsusega. Üldisemas mõttes kannatab paber kõike.
  • suffiks
    roltsik
    Hommikul äripäevast lipsas läbi, et prospektis või kuskil mujal on kirjas, et mingi rootsi hindamisfirma kohaselt on hinnad palju kõrgemad, kui pro kapital ise on hinnanud ning selle järgi oleks P/B alla ühe. Muidugi kus on siin loogika? Mina kujutan küll ette, et suurematel hindajatel peaks ühesed standardid olema, muidu pole asjal nagu pointi...


    Kinnisvaraarendusprojekti hindamine on puhas loominguline tegevus, millel ei pruugi väga tihti olla ühtegi kokkupuutepunkti objektiivse reaalsusega. Üldisemas mõttes kannatab paber kõike.


    Eks erinevused võivad olla suured, aga nii lihtne see siiski ka ei ole. Hinnad peaks vastama turuseisule ehk kui on võimalik mõni teine analoogne projekt odavamalt saada, siis ei tohiks hind kõrgem olla. Suured käärid võivad olla aga nt rendile antud kinnisvara puhul, kus hinnangu alguseks tihti ongi ainult rendihind, mida makstakse. Hetkel on aga tegemist puhtalt arendusprojektidega, kus pole rendilepinguid all ning selliseid kääre olla ei saa. Mina lähtun ikkagi P/B 1,6-st.
  • Ma näen nende "webinaari" esitlusmaterjalist, et nad rõhutavad, et enamik kinnisvara sai ostetud juba aasta 2000 kandis. Samas ma ei saa üle ega ümber sellest,et 2011 aastaaruandes räägitakse "fair value"-st ja "independent expert" (lk42). Hea küll, varud olevat soetamishinnaga.

    Väga loomulik on igal juhul võrrelda Arco Varaga, ehk siis võrrelda kinnisvaraportfelli ja juhtkondi. Ma ei tea kumb aktsia on parema hinnaga.
  • Mis puudutab Preatonit, siis on muidugi nii, et paljud kohe arvavad, et ta tahab vaid väikeaktsionäride raha enda kätte ja ongi kõik. Ise ma äkki poleks nii pessimistlik arvestades eelmise börsioleku lõppuga kus aktsia hind oli siiski pigem tõusvas suunas. Samas ma loen küll, et näiteks Finnlines'i omanik Grimaldi olevat raskes seisus kuna seal Lõunaeuroopas pole ajad eriti head investoritele, ja selles valguses võiks äkki ka Preatoni investeeringud olla pinge all. Disclaimer: ma ei tea üldse mis investeeringuid tal on või kus.
  • relk
    Kust tuleb arvamus, et ARC kaupleb alla book value? Olen seda korduvalt arvutanud ja iga tulemuseks, et kohustused ületavad varasid.

    relk
    - Ma arvan, et ettevõtte omakapital/aktsiate arv on praegu kuskil 4,5 EUR, ehk aktsia kaubeldakse alla selle.
    - Juhul kui kohustused oleksid varast suuremad, siis oleks ettevõte pankrotis.
  • LHV pensionifondid on viimasel ajal kogunud raha ülimadala intressimääraga deposiiti. Kas nüüd teame põhjust?
  • SideKick
    LHV pensionifondid on viimasel ajal kogunud raha ülimadala intressimääraga deposiiti. Kas nüüd teame põhjust?


    SK, hea tähelepanek. Saame näha kas ja kui palju LHV fonde aktsiad emissioonil soetab.
    Aga nagu me kõik teame - otsused langetakse iseseisvalt. :-)
  • sir_tonis
    Eks erinevused võivad olla suured, aga nii lihtne see siiski ka ei ole. Hinnad peaks vastama turuseisule ehk kui on võimalik mõni teine analoogne projekt odavamalt saada, siis ei tohiks hind kõrgem olla.


    Mis asi see turuseisule vastav hind on müüdavate korterite puhul? Kas EUR 3000/ruut kusagil Käovi*ujaanis Tallinna linna mõistes on turuhind? Või äkki on see pigem double-windsoriga kinnisvarahindaja ülioptimistlik nägemus, mis tellijale meeldib? Äkki on reaalsem seal kortereid müüa EUR 1800-2400/ruut vahemikus, aga seda ei saa kirja panna, kuna kukutaks projekti väärtust paberil 70%?

    Ainus asi, millest hindajad end arendusprojekte hinnates kammitseda lasevad, on ülemine hinnapiir, mis on eelkõige nahaalsuse ja taktitunde küsimus. Ma eeldan, et see piir on midagi sellist, et kui üle poole inimestest, kes hinda kuulevad, minestavad või oksendama hakkavad, siis ilmselt on hind liiga kõrge.

  • stefan
    relk
    Kust tuleb arvamus, et ARC kaupleb alla book value? Olen seda korduvalt arvutanud ja iga tulemuseks, et kohustused ületavad varasid.

    relk
    - Ma arvan, et ettevõtte omakapital/aktsiate arv on praegu kuskil 4,5 EUR, ehk aktsia kaubeldakse alla selle.
    - Juhul kui kohustused oleksid varast suuremad, siis oleks ettevõte pankrotis.


    Ma pidasin jah mitte bilansilisi näitajaid silmas vaid pelgalt seda, et kui täna ARC'i portfell maha müüa (mõistliku aja jooksul professionaalsete turuosaliste kaudu) siis kohustusi sellest tagasi ei maksa.
  • Mis puutub Newsec'i hindamisakti siis tegu on Investment Valuega (sellel puudub seos nii Market Value kui ka Fair Value). Investment Value puhul hinnatakse projekti väärtust tema tänasele omanikule eeldades, et ta leiab mõistlikel tingimustes täiendavat oma- ja laenukapitali, et projekt mingi ajaga valmis ehitab ning see loodetud hinnaga maha müüb ja siis sealt tahetud kasumi saab.

    Miks seda hinnangut prospektile lisaks pannakse jääb selgusetuks.
  • relk


    Miks seda hinnangut prospektile lisaks pannakse jääb selgusetuks.


    Põhimõtteliselt on ju see ettevõtte DCF valuation, eeldades uue kapitali kaasamise õnnestumist. Annab indikatsiooni Pro Kapitali potentsiaalse IPO järgse post-money väärtuse kohta.
  • Eeldusel, et nad saavad 3 aasta pärast sellise ehitushinna nagu nad täna arvavad ja eeldusel, et nad müüvad 7 aasta pärast korterid maha sellises üüratus mahus selle hinna pealt mida nad täna arvavad.

    Turuhind oleks ainuke objektiivne lisa prospektile.
  • No ettevõtte hindamine ongi igasuguste tulevikku vaatavate eelduste tegemine ja usu müük :) Kinnisvara puhul on ju "turuhind" samuti arenduse hind tuleviku rahavoo baasil ja Pro Kapital müüb IPO-l oma tulevikku. Või mida sa mõtled? Arenduste all oleva maa turuhinda?
  • http://www.e24.ee/959568/peterburi-tee-uus-kaubanduskeskus-voib-valmida-oodatust-hiljem/
    Kuigi hiljuti teatas Pro Kapital, et sai oma Peterburi teele kavandatavale kaubanduskeskusele ankurrentnikuks Selveri ning lepingutega on kaetud teisedki pinnad, pole tegelikkuses keskusele tehtud veel projektigi.

    Esialgne tähtaeg, mille Pro Kapital uue keskuse valmimiseks välja käis, oli 2014. aasta teine pool, ent praeguseks on firma pidanud tähtaja üle vaatama ning täna märkis firma juhatuse liige Allan Remmelkoor üheks terminiks 2015. aasta kevad. «Sõltub sellest, kuidas edenevad ehitusload,» sõnab ta.
  • juured
    http://www.e24.ee/959568/peterburi-tee-uus-kaubanduskeskus-voib-valmida-oodatust-hiljem/
    Kuigi hiljuti teatas Pro Kapital, et sai oma Peterburi teele kavandatavale kaubanduskeskusele ankurrentnikuks Selveri ning lepingutega on kaetud teisedki pinnad, pole tegelikkuses keskusele tehtud veel projektigi.

    Esialgne tähtaeg, mille Pro Kapital uue keskuse valmimiseks välja käis, oli 2014. aasta teine pool, ent praeguseks on firma pidanud tähtaja üle vaatama ning täna märkis firma juhatuse liige Allan Remmelkoor üheks terminiks 2015. aasta kevad. «Sõltub sellest, kuidas edenevad ehitusload,» sõnab ta.


    Juhin tähelepanu, et viidatud artikkel on ebatäpne ning praeguseks hetkeks on E24 ja teised väljaanded oma vea parandanud.

    Pro Kapitalile on hetkeks väljastatud Peterburi tee kaubanduskeskuse ehitusluba (http://www.e24.ee/960086/pro-kapital-uus-kaubanduskeskus-sai-ehitusloa/)
  • Kui läbi aastate on Ülemiste Keskus kurtnud, et nende suuruse kohta käib seal liiga vähe külastajaid ja paistab, et ka Sikupilli Keskusel ülihästi ei lähe, siis millega üritab Pro Kapitali uus Peterburi tee kaubanduskeskus endale piisavalt kliente meelitada? Ankurrentnik on Peterburi tee keskusel "Selver".
    Kas on kusagil lähemalt ka selgitatud Pro Kapitali kaubanduskeskuse kontseptsiooni, et mis oleks see maasikas nende ärieduks?
  • Kui Kristiine keskus alustas siis mulle meeldisid rullikutel ringi tiirutavad teenindajad Primo poes. :) (erinev valik teistest)
    Praegu võiks ka kuskile midagi uut tulla Selveri, Prisma ja Rimi kõrvale.
  • @ttrust
    viimasel ajal rohekm vist räägitud rentnike valimise võimalusest ja ruumipuudusest, vt.:
    http://www.ehitusinfo.ee/index.php?id=298,11648,0,0,1,0
  • Kui Kristiine alustas, siis nende suurim eelis oligi (peale rullikutel siresäärsete neidude :) ) totaalselt teine kaubavalik ja mitte ainult Primos vaid ka muudes poodides. Meil on kaubanduskeskused nagu üksteise kloonid ja kui aus olla siis mulle jääb mõistatuseks, kuidas nad suudavad neisse meelitada kliente, kelle igapäevamarsruut ei sõida neist mööda. Igasühes on same shit with same price.
  • Opex, toodud link pole Sinu väitega kuidagi seotud, v.a laienemisplaanid (aga olnud jutuks juba ammu).
  • Loodame, et IPO toob märkimisväärselt "värsket" raha juurde, mitte aga ei jaga seda piskut Balti börsil ümber,
  • No se link saigi selle pärast pandud, et näidata, et kliendi ja kauplejapõuda pole enam. Igaüks võib äp-st otsida lisa.
  • Kui vaba raha on siis mitte siseneda ning oodata millal suurem purakas alla ära kukub ma saan aru.
  • Swedbanki pensionifondid Pro Kapitali aktsiaid ei märgi

    Väljavõte LHV viimasest ülevaatest:

    Baasstrateegia portfellides on pärast Google’i müüki aktsiaid ligikaudu 35%, võlakirju 45% ja raha 20%. Kuna hoiuseintressid (eriti lühiajaliste hoiuste puhul) on langenud väga madalatele tasemetele (0,4% aastas
    nädalase hoiuse eest kuni 1,8% aastase hoiuse eest), ei ole me kontodel ka vaba raha agressiivselt hoiustanud. See tähendab, et võimaluste tekkides saame oma ideid vaba raha olemasolu tõttu ka koheselt realiseerida.

    Ou jee, Pro Kapitel, here I come.
  • See oleks ikka fenomenaalne ämber kui LHV ise märgiks. Samas on see ilmselt olnud IPO saamise kokkuleppe osa.
  • relk,
    kust sa juba ette tead, et see on ämber? Investeering kinnisvarasse on ju väga pikalt ettevaatav ja ega vist likviidsus kah pensionifondi eriti ei koti.
  • Ma ei ütlegi, et seda teha ei tohiks. Ostku peale hinnakorrektsiooni turult. Hetkel on siililegi selge, et alusvara tegelik turuväärtus on kaks korda madalam. Rääkimata sellest, et pensionifondide abiga ei tohiks IPO'sid endale kaubelda.
  • Küsimus pole isegi selles kas pakkumise hind on kallis või odav. Kui aktsia hiljem mistahes põhjusel vajuma peaks on kohe süüdistajad platsis, et pensionifondide rahaga päästeti IPO ja kindlustati endale teenustasu. Mingid jutud Hiina müüridest siin kardetavasti üldsust ei rahusta. Ehk siis maine risk on suur.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon