Investeerimiskonto deklareerimine 2013 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investeerimiskonto deklareerimine 2013

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • OEG1T kohta:
    3.4. Investeerimiskonto kaudu investeerimine
    Investeerimiskonto kaudu OEG aktsiatesse (finantsvara) investeerinud aktsionär saab investeerimiskontole laekunud või sinna viivitamatult üle kantud kogusummast deklareerida 65% (6,5 senti aktsia kohta) investeerimiskonto sissemaksena, kuna see kasumiosa on Lätis ja Leedus tulumaksuga maksustatud.

    PRF1T makse 10 senti peaks kuuluma tulumaksuga maksustamisele ja seda investeerimiskonto süsteemis sissemaksena deklareerida ei saa.
  • Tundub jah, et Premia kapitali väljamakse on maksustav. EMTA'le on http://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=27&t=60083 esitatud konreetne küsimus, kahjuks pole (veeel) vastust.

    to sir_tonis: Isegi neil, kes investeerimiskontot kasutavad, tulid kõik tehingud ja kapitali vähendamised eeltäidetud deklaratsioonis eraldi ridadele - need tuleb käsitsi kustutada, kui vastavad aktsiad on investeerimiskonto süsteemis.
  • Mind huvitab selline asi, et miks siin genereeritavas raportis dividendide teenustasud default väljamaksena on näidatud?
  • Need teenustasud ei ole väärtpaberi soetamise või võõrandamisega seotud kulud ning seega on väljamaksed.
  • Kui kasutan investeerimiskonto süsteemi, siis kas OEG väljamkase võiks EMTA eeldeklaratsiooni realt 6.4. ära kustutada? Invetseerimiskonto aruanne loeb OEG väljamakse juba niikuinii 100% sissemakseks.
  • Kui kiirelt peaksid LHV-st saadetud inv.konto aruande andmed EMTA-s kajastuma? Sai vist juba pühapäeval saadetud aga siiani ei miskit.
  • To akis , mina kustutasin ära EMTA eeldeklari realt 6.4 ära ja kustutasin ka ära OEG laekumise investeerimiskonto aruandest. Lisasin tuludeklaratsioonis punkti 6.5 sissemakse 65% ulatuses OEG laekumisest eraldi real. Ei ole kindel, kas nii päris õige on.
  • To akis: OEG1T laekumist ei tohi 100% kajastada investeerimiskonto sissemaksena, seda saab teha vaid 65% ulatuses.
    To 2korda2: aruanne peaks kohale jõudma järgmiseks päevaks, kui seda ikka ei ole, siis tasuks ühendust võtta info@lhv.ee

  • Aga kuidas kajastada investeerimiskontol ülejäänud 35% OEG1T laekumisest?
  • Tänud AloV, maksed kohal ja deklar kinnitatud.
  • Ülejäänud 35% pealt tuleb maksta tulumaksu ehk seda ei tulegi investeerimiskonto süsteemis kajastada. Kui sissemaksena seda ei kajastata, siis jääk ei suurene ning seega raha kontolt väljavõtmisel tekib tulumaksukohustus.
  • Swed-s kirjutatakse nii :"Tehingutasud, komisjonitasud jm tehinguga otseselt seostatavad kulud on sissemaksed, väärtpaberikonto kuuhooldustasu aga väljamakse". Maksuamet andis foorumis vastupidise vastuse.Eelmine aasta panin kõik teenustasud sissemakseteks,deklarit paranduseks tagasi ei saadetud.Kumb variant on lõppude lõpuks õige ?
  • Teenustasud võib panna ainult sellisel juhul sissemakseks kui need tehakse varasemalt teenitud kasumi arvelt, kui seda tehakse eelneva sissemakse arvelt, siis topelt sissemakset teha ei tohi. Rahandusministeeriumis juhendis on selle kohta üsna keeruline näide ning jutu mõistmiseks oleks hea see läbi mõelda. LHV aruandes oleme vaikimisi teenustasud välja võtnud (so sissemaksena ei arvesta), kudi need on võimalik sinna lisada.
  • 1. Eelmisel aastal deklareerisin investeerimiskontona kaks kontot A ja B.
    2. 2011 aasta jooksul kandsin kogu vara kontolt A kontole B.
    3. Kogu 2012 aasta oli konto A jääk 0 ja ühtegi tehingut ei toimunud.

    Kas ma selle aasta deklaratsioonis pean endiselt konto A ära märkima kui investeerimiskonto või piisab ainult kontost B?
  • Selle küsimuse suunaks pigem maksuametile, et kuidas nad näevad ette investeerimiskonto lõpetamist ning kas varem deklareeritud kontod tuleb igal aastal uuesti deklareerida.

  • AloV
    To akis: OEG1T laekumist ei tohi 100% kajastada investeerimiskonto sissemaksena, seda saab teha vaid 65% ulatuses.

    Kui jätta alles maksuameti eeltäidetud deklaratsiooni rida 6.4, ehk 35% OEG laekumisest ,mille pealt maksuamet võtab tulumaksu maha ,siis pole inv.konto aruandes skeemitama hakata ning saab 100% kanda sissemaksuks. 65% eest on siis maksnud tulumaksu OEG ja 35% eest olen maksnud ise
  • Alo, see "sissemakse arvel" mõiste defineerimine tekitas segadust juba eelmisel aastal ja kahjuks pole Maksuamet ametlikes selgitustes seda lihtsamini arusaadavaks muutnud. Kui tahta korrektselt arvet pidada, missugune teenustasu kanne sobib sissemakseks ja missugune mitte, peaks ju hakkama sisuliselt arvet pidama, kui suur on igal ajahetkel (s.o. teenustasu kande kuupäeval) varasemalt teenitud kasumi jääk?

    Ise tegin eelmisel aastal nii, et 2011. aasta kõige esimese ostu teenustasu ei arvestanud sissemakseks (kasumi jääk: 0), kuid kõik järgnevad teenustasud kuni aasta lõpuni välja arvestasin. Oli hea aasta ja kasumi jääk tõusis aasta lõpuni tõusvas joones ja nii oli lihtne arvestada.

    Kui aga on hüplik aasta ja pole nii ilmselgelt arusaadav, kas kasumi jääk on positiivne, siis peaks hakkama rea haaval välja arvutama kasumi jääki peale igat tehingut. Lisaks peab igakordsel teenustasu sissemaksena arvestamisel kasumi jääki selle sama teenustasu võrra omakorda vähendama.

    LHV võiks Maksuametile ettepanekuid teha, et investeerimiskonto regulatsiooni teenustasude kajastamisel lihtsamaks ja vähem vaeva nõudvamaks muuta. Meil pidi ju olema lihtne ühetaoline maksusüsteem. Kuniks veel on :)
  • Kirvereegliks jah, et kui investeeringud on kasumis, siis võib teenustasusid sissemaksena kajastada kui aga mitte, siis ei või. Üsna tülikas igal juhul.
  • Leidsin mingi Taavi Rõivase koostatud dokumendi.Lugege punkti 8. Kõigepealt las räägivad ministeerium ja maksuamet omavahel selgeks mis õige on.Mina kannan kõik teenustasud sissemaksena nagu tegin eelmine aasta ja kui saadetaksegi tagasi siis olen midagi valesti teinud

    § 172 Investeerimiskonto

    (1) Tulumaksukohustuse edasilükkamiseks tuleb:
    1) finantsvaralt saadud intress või selle vara võõrandamisest või hoiuse- või kindlustuslepingu alusel saadud summa kanda viivitamatult selleks krediidiasutuses või krediidiasutuse püsivas tegevuskohas avatud kontole (edaspidi investeerimiskonto) ja
    2) finantsvara soetada üksnes investeerimiskontol oleva raha arvelt.

    (2) Investeerimiskontole kandmise nõuet ei pea täitma § 15 lõike 4 punktis 11 nimetatud korras finantsvara vahetamise korral.

    (3) Investeerimiskonto võib avada lepinguriigi või Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni liikmesriigi või sellise riigi, kellega Eestil on kehtiv tulu- ja kapitalimaksuga topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise leping, residendist krediidiasutuses või krediidiasutuse nimetatud riigis asuvas püsivas tegevuskohas.

    (4) Investeerimiskontol olevat raha ei või kasutada muude kohustuste tagatisena.

    (5) Investeerimiskontolt väljamakse tegemisel maksustatakse summa, mille võrra kõikidelt investeerimiskontodelt tehtud väljamaksed ületavad kõikidele investeerimiskontodele tehtud sissemakseid alates esimesest finantsvara soetamisest.

    (6) Investeerimiskonto väljamaksena käsitatakse kõiki investeerimiskontolt tehtud kandeid, millega ei soetata finantsvara või mida ei kanta üle teisele investeerimiskontole. Väljamaksena käsitatakse ka finantsvaralt saadud summat, mida ei kanta lõike 1 kohaselt investeerimiskontole.

    (7) Investeerimiskonto sissemaksena käsitatakse kõiki investeerimiskontole tehtud kandeid. Sissemaksena käsitatakse ka enne konto investeerimiskontona kasutusele võtmist sellel olevat jääki. Sissemaksena ei käsitata summat, mis saadi finantsvaralt lõike 1 kohaselt või mis kanti üle teiselt investeerimiskontolt.

    (8) Finantsvara soetamise või võõrandamisega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud võib deklareerida investeerimiskonto sissemaksena.

  • Veel üks küsimus? Kui saata investeerimiskonto raport juba Teie poolt loodud kujul kas pärast deklaris on võimalik muuta seda ühte rida mis puudutab OEG väljamakset et 100 % muuta 65%-ks
  • >>>.ain25 - Lugege punkti 8.
    Ma pakun, et siin on mõeldud kulu, mis on tehtud MITTE investeerimiskontolt. Et kui näiteks tehingutasu mingil põhjusel võetakse mingilt teiselt kontolt, siis võib seda deklareerida investeerimiskonto sissemaksena.
  • Minu loogika oleks, et kui pank võtab minu investeerimiskontolt mingeid teenustasusid ostu/müügi- või dividendi teenustasu siis minu jaoks ei ole see väljamakse, sest ma ei ole seda ju ise kätte saanud.
    Kui mul võetaks teenustasud võetaks mõnelt teiselt kontolt siis võiks see punkt 8 rakenduda ehk ühel juhul oleks teenustasu ning sissemakse teisel juhul pigem mitte.

    Ehk siis oma deklaratsioonis võrdsustan nad oma vahel ning ei deklareeri. Igaühe vaba valik muidugi ning eluliselt ei ole summade vahe teab mis suur
  • LHV-s koostatud ja EMTA-le edastatud maksuaruannet on võimalik EMTA-s hiljem muuta.
  • Mul on varasemalt olnud tegud kuidas muuta deklaratsioon selliselt esitatuks, et ta EMTAs läbiks automaatselt kontrolli ja (eluasemelaen) tagastus kenasti toimuks. Seekord sai siis nii tehtud, et kustutasin PRF ja OEG eeltäidetud read EMTAs ära. Investeerimiskonto raportis vähendasin samas OEG rida (PRF on nii vai naa FT). Seni ei ole tagastust toimunud :). Kas keegi on oma sendid EMTAst juba kätte saanud?
  • kolumbus
    Kui jätta alles maksuameti eeltäidetud deklaratsiooni rida 6.4, ehk 35% OEG laekumisest ,mille pealt maksuamet võtab tulumaksu maha ,siis pole inv.konto aruandes skeemitama hakata ning saab 100% kanda sissemaksuks. 65% eest on siis maksnud tulumaksu OEG ja 35% eest olen maksnud ise


    Ise ma mõtlesin ka alguses seda varianti kasutada, aga siis lõi see retoorilise küsimuse tuluke põlema, et milleks siis üldse investeerimiskonto süsteemi kasutada, kui ikka tulumaksu maksta... Hetkel on mul esitatud juba kolmas parandatud deklaratsioon ja seekord selline, kus investeerimiskonto sissemakseks on märgitud 65% OEG tegelikust väljamaksest (Läti ja Leedu dividend), vastav kanne tuludeklaratsiooni alajaotuses 6.4 on mul nüüd ära kustutatud ja 35% OEG tegelikust väljamaksest (osa aktsiakapitali vähendamise arvelt) lugesin investeerimiskonto süsteemi siseseks finantstuluks, mille tulumaksu kohustuse lükkan edasi, kuna investeerimiskontolt seda välja kandnud ei ole ja olemas-olev sissemaksete jääk on positiivne.

  • Kokkuvõtvalt võib öelda, et see investeerimiskonto süsteem on muutnud tulude deklareerimise märksa põnevamaks kui see vanasti oli.

  • .
    Tankist_007
    kolumbus
    Kui jätta alles maksuameti eeltäidetud deklaratsiooni rida 6.4, ehk 35% OEG laekumisest ,mille pealt maksuamet võtab tulumaksu maha ,siis pole inv.konto aruandes skeemitama hakata ning saab 100% kanda sissemaksuks. 65% eest on siis maksnud tulumaksu OEG ja 35% eest olen maksnud ise


    Ise ma mõtlesin ka alguses seda varianti kasutada, aga siis lõi see retoorilise küsimuse tuluke põlema, et milleks siis üldse investeerimiskonto süsteemi kasutada, kui ikka tulumaksu maksta... Hetkel on mul esitatud juba kolmas parandatud deklaratsioon ja seekord selline, kus investeerimiskonto sissemakseks on märgitud 65% OEG tegelikust väljamaksest (Läti ja Leedu dividend), vastav kanne tuludeklaratsiooni alajaotuses 6.4 on mul nüüd ära kustutatud ja 35% OEG tegelikust väljamaksest (osa aktsiakapitali vähendamise arvelt) lugesin investeerimiskonto süsteemi siseseks finantstuluks, mille tulumaksu kohustuse lükkan edasi, kuna investeerimiskontolt seda välja kandnud ei ole ja olemas-olev sissemaksete jääk on positiivne.



    Asi lihtsalt selles, et maksuametnikele ei meeldi, kui eeltäidetud rida ära kustutada, siis suunatakse deklaratsioon kohe järelkontrolli ning saada oleva summa tagastamine viibib. Lisaks pole vaja inv.konto tehingute ridade seast vaja otsida ja parandada seal olevaid andmeid, sest 100% väljamakse on seal juba automaatselt sisse kantud.
    Kui aga inimesel tagasi saada midagi ei ole ja peaks selle väljamakse tõttu hoopis maksuametile juurde hakkama maksma, siis jah võiks selle 100% küll 65%-le parandada.
  • 18.02.2013 8:53
    AloV
    To Nullpointer: mainitud rida kustutada ei või, LHV maksuaruandes aktsiakapitali vähendamised kajastatud ei ole. Kuidas muutub soetamismaksumus on alles maksujuristiga täpsustamisel.

    AloV
    OEG1T kohta:
    3.4. Investeerimiskonto kaudu investeerimine
    Investeerimiskonto kaudu OEG aktsiatesse (finantsvara) investeerinud aktsionär saab investeerimiskontole laekunud või sinna viivitamatult üle kantud kogusummast deklareerida 65% (6,5 senti aktsia kohta) investeerimiskonto sissemaksena, kuna see kasumiosa on Lätis ja Leedus tulumaksuga maksustatud.


    Esialgne küsimus(15.02.2013 21:56) oli, kuidas vanaviisi deklareerides (mitte investeerimiskonto) tuleb parandada OEG1T rida EMTA poolt eeltäidetud deklaratsiooni punktis 6.4 "Osaluse vähendamine, likvideerimisjaotised". EMTA poolt on seal 0.00 (st tulumaks kogu väljamakselt). Kas ma saan õigesti aru, et soetamismaksumuseks tuleks panna väljamakse * 0.65, kuna sellelt osalt on Lätis/Leedus tulumaks makstud? Ehk, et tulumaks tuleks maksta vaid ülejäänud 35%-lt väljamakselt?
  • http://www.olympic-casino.com/content/editor/files/juhend-aktsionarile-16042012.pdf
    Näide 1: Kogu või osaline soetusmaksumuse deklareerimine, ostetud aktsiad Residendist füüsiline isik ostis 2012. a jaanuaris 100 OEG aktsiat hinnaga 1 euro tükk. Investeerimiskontot ostmiseks ei kasutatud. Kokku oli ostetud aktsiate soetusmaksumus 100 eurot.2012. a oktoobris makstakse OEG poolt aktsionärile 10 eurot (10 senti aktsia kohta), millest 65% on maksuvaba osa. Aktsiate arv jääb aktsiakapitali vähendamise tulemusena samaks.
    Aktsionär deklareerib veerus 3 aktsiate kogu soetusmaksumuse 100 eurot ja väljamakseks veerus 4 3,5 eurot. Tekib kahjum 96,5 eurot. Kui 2012. a saadakse väärtpaberite müügist kasu, siis on kasust võimalik tekkinud kahju maha arvata (või siis edasi kanda kui kasu ei saadud). Edaspidi loetakse nende aktsiate (100 tk) algse soetusmaksumuse asemel uueks soetusmaksumuseks 0 eurot.
    Alternatiivina deklareerib aktsionär veerus 3 aktsiate soetusmaksumusena 3,5 eurot ja seega vähendab algset soetusmaksumust 3,5 euro võrra. Soetusmaksumuseks jääb nende aktsiate (100 tk) osas 96,5 eurot, mida saab edaspidi kasutada, näiteks aktsiate müümisel. Aktsionär peab säilitama info soetusmaksumuse jagamise kohta.
  • Kas sissemaksed märgitakse deklaratsiooni kuupäevalises järjekorras või võib seda teha koondsummana? Ja kas Eestist saadud dividendid tuleks ka teha kuupäevalises järjekorras või võib kanda ka koondsummana?
  • Investeerimiskonto sissekanded tuleb igal juhul teha kuupäevalises järjekorras ja koondsummat märkida ei saa.
  • minu 21.02. välja pakutud lähenemine toimis. Tagastus tuli eile ära.
  • Kuidas tuleks märkida varasemad aktsiasoetused investeerimiskontole sissemakseteks? Maksuametnik rääkis, et need võib teha kõik ühe kandena, aga mis konto ja kuupäeva ma sinna siis panen?
  • Aitäh! Aga millena tuleks deklareerida tehingutasud? Väljamaksena?
  • kui sul võetakse tehingutasusid investeerimiskontolt, siis sa ei deklareerigi. Kui võetakse mõnelt muult kontolt siis on sissemakse.
  • Ma ei saa ühest asjast aru:

    Kuidas saab kasumi arvelt makstud teenustasu panna sissemakseks?

    Näide:
    1) Kontol 15000€, millest kasum 10000
    2) Ostan 2000€ eest aktsiaid, millest teenustasu 100
    3) Müün kasumiga 3000€ eest aktsiaid, millest teenustasu 100

    Kuna kasumiosa on (10000€), saan panna teenustasud 2x100€ sissemakseteks ? Kuidas see loogiline on, teenustasud ju vähendavad niigi mu kasumit ja nende pealt ma maksu ju ei maksaks?
  • Teenustasu peaks olema sissemakse siis kui teed seda mõnelt teiselt kontolt peale investeerimiskonto.

    Hooldus/haldustasud on aga väljamaksed, sest sa justkui saad mingit teenust, mis on muidugi kaheldava väärtusega teenus minu meelest, sest midagi kliendi jaoks tuntavat justkui ei tehta. LHV-l muidugi hooldustasu ei ole.

    Targemad parandage ...
  • Selle kohta on EMTA foorumis ka üks veider näide:
    EMTA
    Näite alguses on investoril 28 "edasilükatud maksekohustust"
    Ta ostab 225-ga + 3 tehingutasu, ning müüb 228-ga, (ilma tehingutasuta -> kokku täpselt ostuhind)
    Tavaloogika ütleks, et viimane tehing on kokku maksuneutraalne,
    aga EMTA kinnitab maksukohustuse vähenemist 25-le.
    Pakuks küll, et siin on seaduselooja väikese näpuka sisse kirjutanud...
    Või tahab ta aktiivset kauplemist motiveerida ? :)
  • See sama EMTA näide ongi mis mu segadusse ajas. Kas keegi on sellest aru saanud?

    Näide 4.2
     Investor A investeerimiskontol on 228 rahaühikut ning sissemaksete jääk on 200
    rahaühikut.
     Investor A teeb investeerimiskontolt väljamakse 200 rahaühikut.
     Investor A investeerimiskontol on 28 rahaühikut ning sissemaksete jääk on 0 rahaühikut.
     Investor A kannab oma investeerimiskontole täiendavalt 200 rahaühikut.
     Investor A ostab AS ABC aktsiaid 225 rahaühiku eest ja maksab investeerimiskontolt
    tehingutasu 3 rahaühikut.
    Sellisel juhul on lubatud tehingutasu sissemaksena deklareerida. Tehingutasu summat ei
    ole varem sissemakse osana arvestatud.

    Kui seda vahepealset -200 ja +200 eurot ei oleks, mis olukord siis oleks? Kas siis oleks ka tehingutasu sissemakse?
  • Küsimus: Kui ma olen LHVst saatnud EMTAsse investeerimiskonto andmed, siis kas ma pean 6.5 I või II osa veel täiendavalt täitma või piisab sellest, kui "Näita Maksu- ja Tolliameti andmeid" vaatavad mulle vastu õiged numbrid?
  • LHV-st jõuavad andmed EMTA-sse kohale järgmiseks päevaks ja kui need on deklaratsioonil näha, siis tasub need korra veel üle vaadata ja deklaratsioon kinnitada.
  • Kas ma saan õigesti aru, et kui mingi investeerimiskontona kasutatav maksekonto investeerimiskonto arvestussüsteemist välja arvata (lõpetada selle pangakonto kasutamine investeerimiskontona) ja võtta see konto edaspidi tavalise arveldusarvena kasutusele, siis tuleb selle maksekonto kui investeerimiskonto lõpetamise hetke rahaline jääk deklareerida lihtsalt tuludeklaratsiooni vastavas osas väljamaksena? Ja ongi kõik?
  • Rahaline jääk, aga lisaks ka sellelt soetatud väärtpaberite turuväärtus.
  • "lisaks ka sellelt soetatud väärtpaberite turuväärtus" jääb osaliselt arusaamatuks...

    Soetatud väärtpaberite turuväärtuse deklareerimine oleks nagu mõistetav, kui nende väärtpaberite positsioon väljuks lõplikult investeerimiskonto arvestusest ja siseneks traditsioonilise arvestuse süsteemi. Kui olemasolev väärtpaberite positsioon aga jätkab osalemist investeerimiskonto süsteemis, näiteks teise arvenumbriga investeerimiskontona kasutatava maksekonto kontekstis (sama isiku teisel väärtpaberikontol, mis on seotud teise maksekontoga, või samal väärtbaberikontol, aga mis seotakse uue investeerimiskontona kasutatava maksekontoga), siis siin kohal avaldub minu arusaamisvõime piir.
  • Eelasin, et inimesel on ainult üks investeerimiskonto.
  • Silvano tegi meil siin ka aktsiakapitali vähendamise. Kuidas seda investeerimiskonto korral maksuametile esitada?
  • Paraku ei ole saanud kinnitust, kas see tehti maksustatud kasumi või maksustamata kasumi arvelt. Esimesel juhul saaks seda kajastada sissemaksena ning teisel juhul mitte.
  • Mina saan investeerimiskonto kontekstis asjast aru nii, investeerimiskonto süsteemis tuleb see aktsiakapitali vähendamisega seotud väljamakse laekumine investeerimiskontole tuludeklaratsioonis deklareerimata jätta täpselt nii, nagu investeerimiskonto süsteemis ei deklareerita kannetena väärtpaberite ostu ja müügi tehinguid ning varasemate sissemaksete arvelt kaetavaid tehingutasusid (raha "tekib" ja liigub investeerimiskonto sees).

    Asja võib parema arusaamise eesmärgil nii vaadata, et selle aktsiakapitali vähendamise väljamaksega vähendati nagu tagantjärele väärtpaberite algset ostmise hinda. Kusjuures tuleb tähele panna, et kui kõnealune väljamakse toimus investeerimiskonto süsteemi kaasatud väärtpaberite arvelt, siis tuleb ka vastav eeltäidetud rida deklaratsiooni osas 6.4 ära kustutada.

    Ise olen täpselt nii teinud teist aastat järjest ja ei tunne ennast maksukurjategijana :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon