Balti börsid 14. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 14. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tallinna börs veetis terve eilse päeva ca 0,3% plusspoolel ja tegi veel enne sulgemist läbi väikese tõusu, lõpetades 0,6% kõrgemal. Balti indeks kerkis vähem ja oli +0,25%. Käibe poolest oli suhteliselt tavapärane päev - tehinguid tehti miljoni euro eest, kuid seda ilma blokkideta. Seekord jagunes käive päris ühtlaselt ära mitme ettevõtte vahel: enim vahetatutest olid Olympic +1%, Tallink -0,1%, Šiauliu bankas +2,4% ja Tallinna Vesi oli suurim tõusja +3%-ga. Suurimate langejate seas olid Olainfarm -2,2%, Apranga ja II kv tulemused avaldanud Premia Foods olid mõlemad -1,9%. Apranga avalikustas eile keset kauplemist, et eelmise nädala neljapäeval ja reedel liikunud suurte blokkide taga (3,2% ettevõtte aktsiatest) olid seni ostupoolel olnud suuromaniku Darius Mockuse müügid.

    Mõnevõrra üllatuslikult tulid eile õhtul Silvano FG II kv tulemused (link siin), Arnolt tuleb neile ka paar rida kommentaariks päeva jooksul. Täna suurematest ettevõtetest ükski tulemusi ei avalda (va SAF Tehnika Lätist), kuid homme on tulemas Tallinki ja reedel Arco Vara vahearuanded.
  • Börsilt on tulnud teade ka alternatiivturu kolmanda liikme Baltic Telekomi kohta, kelle võimalikust noteerimisest teavitati juuli lõpus, kuid ettevõtte kohta siis rohkem infot ei olnud. Börsiteatest: Baltic Telekom on 2013. aasta veebruaris asutatud valdusettevõte, mille põhitegevus on Läti telekommunikatsioonifirma Telekom Baltija AS-i aktsiakapitali haldamine. Telekom Baltija on tegutsenud Läti turul 13 aastat kaubamärgi Triatel all, tegeledes peamiselt mobiilsete ja juhtmevabade andmeedastusteenuste müügiga. Baltic Telekom omab 19,5% Telekom Baltija AS-i aktsiatest.

    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=568544&messageId=702205
  • Tänane Äripäev kirjutab, et Eesti Meedia senine omanik, norralaste Schibsted, on müümas Baltikumi ärisid (Postimees, Kroonpressi trükikoda, Kanal2 jt) Eesti Meedia juhtkonnale. Internetis küll ainult paar rida:
    http://ap3.ee/article/2013/8/13/kupsemas-kumnendi-tehing-eesti-meediaturul

    E24's saadaval pikem lugu: http://www.e24.ee/1348518/eesti-meedia-juhtkond-tahab-ettevotte-schibstedilt-valja-osta
  • Läti elatusminimum alanes juulis juuniga võrreldes 0.9 protsenti ja oli 178.85 latti, teatas statistikaamet. Tööstuskaupade osakaal elatusmiinimumis oli 61.82 latti, toiduainete osakaal 56.14 latti ja teenuste osakaal 55.29 latti. Aastaga on elatusmiinimum juulis tõusnud 1.2 protsenti ehk 2.11 latti. Keskmine Läti netopalk oli esimeses kvartalis 350 latti ja vanaduspension 180,54 latti, vahendab BNS.
  • Töötuse määr langes 2013. aasta II kvartalis 8,1%ni, teatab Statistikaamet. Oluliselt vähenes pikaajaliste töötute arv.

    Tööjõu-uuringu andmetel põhinev töötuse määr oli II kvartalis märgatavalt madalam nii eelmise kvartali kui möödunud aasta II kvartaliga võrreldes (mõlemal puhul oli töötuse määr 10,2%). Tööpuudus on olnud langustrendis 2010. aastast alates. Töötute hinnanguline arv oli II kvartalis 57 000, mis on 14 000 võrra väiksem kui aasta varem.

    Töötuse määr soo järgi, I kvartal 2008 – II kvartal 2013

    Allikas: http://www.stat.ee/65121
  • Arco Vara äripindade osakonna juht Priit-Martti Ojari ütles, et Soomes võib leida ka odavamat tööstuskinnisvara kui Tallinnas, kuid hind oleneb eelkõige asukohast ja konkreetsest kinnisvarast. http://www.e24.ee/1347946/arco-vara-soomest-voib-leida-odavamat-toostuskinnisvara
  • FAO toiduhinna indeks oli juulis keskmiselt 205,9 punkti, 4 punkti (ligi 2%) allpool juuni korrigeeritud väärtust ning 7 punkti (3,3%) madalam kui juulis 2012. Indeks on nüüdseks langenud kolmel järjestikusel kuul. Juulikuine langus oli suuresti ajendatud teravilja madalatest hindadest maailmaturul. Ka soja- ja palmiõli, suhkru ning liha- ja piimatoodete noteeringud olid juunikuisest madalamad.


    Allikas: http://www.ki.ee/wordpress/?p=1554
  • Arno Tara
    Töötuse määr langes 2013. aasta II kvartalis 8,1%ni, teatab Statistikaamet. Oluliselt vähenes pikaajaliste töötute arv.

    Tööjõu-uuringu andmetel põhinev töötuse määr oli II kvartalis märgatavalt madalam nii eelmise kvartali kui möödunud aasta II kvartaliga võrreldes (mõlemal puhul oli töötuse määr 10,2%). Tööpuudus on olnud langustrendis 2010. aastast alates. Töötute hinnanguline arv oli II kvartalis 57 000, mis on 14 000 võrra väiksem kui aasta varem.

    Töötuse määr soo järgi, I kvartal 2008 – II kvartal 2013

    Allikas: http://www.stat.ee/65121


    Natuke kallutatud on see number ilmselt, tean mitmest (pikaajaliselt töötuna arvel olevast) allikast, et viimastel kuudel on Töötukassa olnud üsna resoluutne - kui ametlikult tööle ei lähe, ei ole ka töötuna arvel.
  • Rinja, struktuurides on kallutatud jõud! (:

    Tegelikult on kasvanud ka tööhõive määr, nii et Sinu hirmul pole alust:

    15–74-aastaste tööhõive määr oli II kvartalis 63,0%. Hõive kasvas nii eelmise kvartali kui eelmise aasta sama perioodiga võrreldes (siis oli hõivemäär vastavalt 60,8% ja 60,9%). Tööga hõivatute hinnanguline arv oli 645 000. See kasvas nii töötute kui majanduslikult mitteaktiivsete (need, kes ei tööta ega otsi tööd) arvu vähenemise arvelt.
  • Arvestades, et SA kasutab vanu andmeid (tuginevad 2000. a loendusel) on nii tööhõive kui töötuse tegelik määr mõnevõrra suurem:

    2012. ja 2013. aasta hinnangute arvutamisel on eelnevate perioodidega võrreldavuse tagamiseks kasutatud Statistikaameti avaldatud arvestuslikku rahvaarvu 01.01.2012 seisuga, mida ei ole korrigeeritud 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse andmetega. Tööjõu-uuringu 2000.–2013. aasta andmed täpsustatakse pärast kahe loenduse vahele jäävate aastate rahvaarvude korrigeerimist ja avaldatakse 2014. aasta I kvartalis.
  • Rinja
    Natuke kallutatud on see number ilmselt, tean mitmest (pikaajaliselt töötuna arvel olevast) allikast, et viimastel kuudel on Töötukassa olnud üsna resoluutne - kui ametlikult tööle ei lähe, ei ole ka töötuna arvel.

    Statistikaameti andmed ei põhine töötukassal vaid küsitlustel. Seega - kas töötukassa resoluutsus on Sinu allika tööle lõpuks pannud või pole ta enam töötukassa rahasaajate nimekrijas, olles töötu jätkuvalt edasi. Sellele vaatamata Sinu allikas peaks ikkagi kajastuma statistikaaameti andmetes kui töötu.
    Tööandjad saavad arvestada reaalselt töötukassa numbritega, mitte statistikaameti numbritega, kui tahavad uusi töötajaid saada ning otsivad infot tööturu olukorra kohta.
  • Silvano II kvartali tulemused jäid oodatust natuke nõrgamaks. Ettevõtte käive kasvas II kvartali 1.3% tõustes 36.9 miljoni euroni (LHV: EUR 39.3m). Müüginumbrid jäi alla meie ootustele kõigil turgudel peale Valgevene, kus käive suurenes 24.9% aastatagusega võrreldes. Vaatamata kõrgemale müügitulule langesid ettevõtte tegevuskulud teises kvartalis. Brutorentaablus langes II kvartalis 35.8%ni (Q2/12: 36.6%) ja puhasrentaablus 12.2%ni (Q2/12: 13.3%). Kokkuvõttes langes ettevõtte II kvartali puhaskasum 5.5% jäädes 4.3 miljoni euro piirimaile (LHV: EUR 3.7m).
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=568607&messageId=702291
  • Leedus tehti esimesel poolaastal ehitustöid 2.6 miljardi liti eest, mis on 2.8% rohkem kui eelmisel aastal. Teises kvartalis tehti ehitustöid 1.9 miljardi liti eest, millest 128 miljoni liti eest välismaal, vahendab BNS.
  • Maksuamet peaks varsti avaldama 2.kvartalis keskmiselt töötasu saanud inimeste arvu, kui sellest ellimineerida pensioniealised, kes käivad tööl, saaksime mingi numbri, mis on ilmselt oluliselt väiksem kui 645000.
  • Lisasime Balti analüüside alla uue Apranga analüüsi, milles tõstsime ettevõtte õiglase väärtuse hinnavahemiku EUR 2.25 - 2.45 pealt EUR 2.85 - 3.15. Analüüsiga saate lähemalt tutvuda siin.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon