Börsipäev 11. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud lõpetasid reede tugeva noodiga, kui S&P 500 indeks tõusis +1.3%. Optimismile aitas kaasa tugev novembrikuu tööjõuraport ja eelmiste kuude revideerimised, samas kui arvati, et protsendipunkti võrra tõusnud töötuse määr on piisav, mille juures Fed jätkaks võlakirjade ostuprogrammi senises mahus. Kogu nädala lõikes lõpetas S&P 500 0,5% plussis ehk natuke allpool rekordtaset. Stoxx Europe 600 indeks nädalaga sisuliselt ei liikunud.

    Makromajanduslikul poolel oli eelmine nädal vägagi üllatusterohke. Esiteks langetas Euroopa Keskpank reaktsioonina madalale eurotsooni inflatsiooninäidule intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra 0,25% peale. Peale selle jätkatakse pikaajaliste tagatud laenude programmi kuni 2015. aasta keskpaigani ehk aasta võrra rohkem kui varem. Ja et sõnum turgudele paremini kohale jõuaks toonitati ka, et keskpangal on veel tulevärki ning intresside nulli lähedale jõudmine ei piira keskpanga tegevust. Kuigi euro langes ning võlakirjade hinnad rallisid, osutus aktsiaturgude esimene reaktsioon ülespoole petlikuks, kui Draghi ütles oma pressikonverentsil, et regiooni inflatsioon võib madalaks jääda veel pikka aega. Turuosalised esialgu veel intressikärbet ei oodanud, kui Bloombergi küsitluse kohaselt prognoosisid vaid 3 analüütikut 70-st sellist käiku.

    Teiseks üllatas positiivselt USA oktoobrikuu tööjõuraport, mis näitas 204 000 töökoha loomist. Lisaks korrigeeriti eelneva kahe kuu numbreid 60 000 võrra ülespoole. Kui arvestada ka seda, et USA majandus kasvas esialgsel hinnangul kolmandas kvartalis oodatud 2% asemel 2,8%, hakkasid turuosalised üha tõenäolisemaks hindama ka võlakirjade ostuprogrammi kärpimist detsembris. USA 10-aastase võlakirja tulusus hüppas reedel 2,75% peale, mis on kõrgeim tase alates septembri keskpaigast. Bernanke aga ise vihjas, et tööjõuturul veel olukord nii hea pole ning 7,3%-line töötuse määr ka natuke alahindab tegelikku seisu.

    Seoses USA keskpangaga on nädala üheks tähtsündmuseks neljapäeval toimuv Senati panganduskomitee istung, kus uueks Fedi juhiks peaks kinnitatama Janet Yellen. Kuna komitee heakskiit peaks olema kindel, jälgitakse tähelepanelikult Yelleni seisukohti majanduse ja monetaarpoliitika osas. Lisaks võlakirjade ostuprogrammi kärpimise vihjetele soovitakse ilmselt teada saada ka Yelleni pikemaajalist nägemust.

    Tänane makrokalender on tühjavõitu, kuid nädala jooksul peaksime teada saama Saksamaa ja Suurbritannia inflatsiooninäidu (teisipäeval), Jaapani kolmanda kvartali esialgse SKP kasvu (kolmapäeval), Saksamaa, Prantsusmaa ja eurotsooni kolmanda kvartali SKP näidu (neljapäeval) ning USA tööstustoodangu kasvu (reedel). USA võlakirjaturud jäävad täna Veteranide päeva tõttu suletuks.

    Aasia turud on alustanud kauplemist valdavalt plussis, kui investorite fookuses on eelkõige homme lõppev Hiina juhtide kohtumine majandusreformide teemal. Nädalavahetusel on maailma suuruselt teine majandus avalikustanud ka makroandmeid oktoobri näitajate koha. Tööstustoodang tõusis aastatagusega võrreldes 10,3%, inflatsioon jäi ootustele alla, olles 3,2%, tootjahinnad langesid 1,5% ning jaemüük kerkis 13,3%.

    USA aktsiaturgude futuurid on kauplemas 0,1% madalamal.
  • USA rõivamüüja Gap aktsia rallis +9,8%, kuna ettevõtte oktoobri võrreldavate poodide müük kasvas 4% oodatud 0,1% asemel. Seal hulgas kasvas kaubamärgi Gap müük 5%, Banana Republicu müük 1% ning Old Navy müük 2%. Analüütikud ootasid Gapi ja Old Navy kaubamärgi müügilt alla 1% kasvu ning Banana Republicult 3% langust. Lisaks teatas Gap, et ootab kolmanda kvartali kasumiks 0,70-0,71 dollarit aktsia kohta samal ajal kui analüütikud ootavad kasumiks 0,66 dollarit aktsia kohta.
  • Goldman Sachs tõstis söekaevandaja Peabody Energy (+4,04%) aktsia soovituse „osta“ peale varasema „neutraalne“ pealt ning hinnasihi 26 dollari peale varasema 21 dollari pealt. Analüüsimaja põhjendab soovituse tõstmist ettevõtte rahavoo paranemisega, atraktiivse valuatsiooni, söe hinna põhja tegemisega ning täiendava kulude kärpe ja müügi kasvuga Austraalias.
  • Päevapakkumiste portaali Groupon aktsia rallis +6,4%, kuna ettevõtte kolmanda kvartali kahjum osutus analüütikute ootusest väiksemaks. Ettevõte teenis kolmandas kvartalis 2,6 mln dollari suuruse kahjumi oodatud 3 mln dollari asemel. Käive kasvas kvartalis vaid 5% ehk 595 mln dollarini oodatud 616 mln dollari asemel. Groupon teatas ka, et ostab Lõuna-Korea internetiettevõtte Ticket Monster 260 mln dollari eest, et areneda üha rohkem päevapakkumiste portaalist püsivalt tuhandeid pakkumisi pakkuvaks portaaliks.
  • BMW grupi sõidukite müük tõusis oktoobris võrreldes eelneva aastaga 5,2%, kokku müüdi eelmisel kuul 165 851 sõidukit. Perioodil jaanuar-oktoober kasvas müük 7,3%, jõudes rekordilise 1,6 miljoni autoni. Brändide lõikes on BMWde müük kümne kuuga kerkinud 8,6%, MINIsid on samal ajal müüdud 0,8% enam ning BMW mootorrattaid 8,5% rohkem. Müügikasv on peamiselt tulnud Aasiast, kus autotootja müüs 10 kuuga 469 434 autot ehk 17,7% rohkem kui eelmisel aastal. Ameerikas on müük jaanuar-oktoober tõusnud 11,1% ning väikseimat kasvu on näidanud Euroopa turg 0,1%-ga.
  • Mõned tänased analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    • Ab Foods Cut To Equalweight Vs Overweight At Barclays
    • Bt Group Raised To Overweight Vs Neutral At Jpmorgan
    • Bskyb Cut To Reduce Vs Buy At Nomura
    • Itv Cut To Neutral Vs Buy At Citi
    • British Land Co. Cut To 'sell' At Deutsche Bank
    • Rsa Insurance Cut To Neutral Vs Overweight At Jpmorgan
    • Ladbrokes Cut To Reduce Vs Hold At Oriel
    • Paragon Raised To Outperform Vs Sector Perform At Rbc
    • Daimler Added To Least Preferred Auto Shares At Bofaml
    • Deutsche Bank Cut To Underperform Vs Neutral At Mediobanca
    • Deutsche Telekom Cut To Sell Vs Neutral At Goldman
    • Adidas Added To Ubs’s Most Preferred List
    • Fiat Removed From Least Preferred Auto Shares At Bofaml
    • Repsol Cut To Hold Vs Buy At Investec
    • Finmeccanica Cut To Sell Vs Hold At Socgen
    • Sas Cut To Underweight Vs Neutral At Hsbc
    • Ratos Raised To Buy Vs Neutral At Swedbank
    • Ramirent Raised To Buy Vs Hold At Nordea
  • Ericsson on väljas värske Mobility Report’iga, milles märgitakse, et kasutuses olevate nutitelefonide arv küündib käesoleval aastal ca 1,9 miljardini. Kuue aasta pärast peaks see arv aga olema isegi kolmekordistunud, ulatudes 5,6 miljardi ühikuni. Kui praegu on veel nn. tavatelefone üle kogu maailma rohkem kasutuses, kui nutitelefone, siis positsioonid peaksid vahetuma 2016. aastal. Samas regioonilised erinevused jäävad suureks. Kui 2019. aastal on pea kõik Lääne-Euroopas ja Põhja-Ameerikas müüdavad telefonid nutitelefonid, siis Lähis-Idas ja Aafrikas ulatub nende osakaal 50%-ni. Lisaks märgitakse raportis ära ka, et mobiilivõrkude andmemahud on viimastel aastatel kõvasti kasvanud, kui kolmandas kvartalis olid ühe kuu keskmised andmemahud 80% suuremad kui aasta tagasi samal ajal. Q3 2013 andmemahtude kasvunumber oli suurem kui 2009. aasta neljandas kvartalis keskmiselt tarbitud andmemaht. Raport täies mahus kättesaadav siit.
  • Itaalia tööstustoodang tõusis septembris võrreldes augustiga 0,2%, kolme kuu liikuv keskmine langes 1%. Võrreldes 2012. aasta septembriga langes tööstustoodang 3%, kuigi tööpäevi oli käesoleval aastal ühe võrra rohkem. Üheksa kuuga on Itaalia tööstustoodang kahanenud 3,9%.
  • Countrywide üksus on endiselt valmistamas peavalusid Bank of Americale (BAC), kui selgus, et eelmisel kuul kahtlaste laenude edasimüümises Fannie Mae’le ja Freddie Mac’ile süüdimõistva otsuse saanud ettevõte peab rahatrahvidena valitsusele maksma $864 miljonit. Kohtu sõnul pettis Countrywide perioodil august 2007 kuni aprill 2008 mõlemat hüpoteeklaenudega tegelevat valitsusasutust, müües halva kvaliteetidega laene turvaliste laenude pähe. Lisaks keskendus Countrywide oma äriprotsessis pigem mahule, kui kvaliteedile, eemaldades laenude heakskiitmise protsessil mitmeid kontrollpunkte, et laenude loomise protsessi kiirendada. Valitsus virutas BAC’ile ikka täie rauaga ehk valurahadena küsiti maksimaalseid summasid, mis seadus ette näeb. Valitsuse sõnul on see selge sõnum, et hüpoteeklaenude pettustesse ei suhtuta kergekäeliselt. BAC on varasemalt kommenteerinud, et kaalub võimalusi otsuse edasikaebamiseks, tähtaeg valitsusele vastamiseks on 20. november.
  • Internetisektori aktsiad on eesotsas Facebookiga (FB) nägemas nõrkust, kui Morgan Stanley langetab internetisektori väljavaate „in-line“ peale. Analüütikute sõnul on kaetavate ettevõtete 2014. aasta EBITDA ootused tõusnud 1-2%, kuid ettevõtete turuväärtused on kerkinud 57%. Ehk peamiselt on tõus tulnud väärtuskordajate kasvust, mitte tõusnud ootustest ja seega ei näi praegused tasemed enam kuigi atraktiivsed.
  • Briti suurim kahjukindlustusfirma RSA Insurance Group odavnes täna Londoni börsil -10,27%. Ettevõte tegi möödunud nädala reede õhtul teatavaks, et täisaasta ärikasum jääb analüütikute ootustele $112 miljoni võrra alla, kuna firma Iiri äriüksus vajas $134 miljoni väärtuses lisakapitali, et sealse üksuse maksevõime kordaja alla 200% ei vajuks. Kahtlustatuna raamatupidamise korraldamise nõuete teadlikus rikkumises, kõrvaldati Iiri üksuses töölt kolm tegevtöötajat, kelle seast kaks olid tegevjuht ja finantsjuht. Olukorda määrati uurima auditeerimisfirma PwC.
  • Maailmas suuruselt kolmas plaatina tootja Lonmin kallines Londonis +4,45%, kuna ettevõte murdis kasumisse. Ettevõtte 30. septembril lõppenud fiskaalaasta puhaskasum ulatus $166 miljonini aastataguse $410 miljoni suuruse kahjumi asemel. Täisaasta plaatina müük ulatus 696 000 Trooja untsini, mis on vähem kui läinud aasta 701 831 untsi, kuid ületas firma enda prognoose, milleks oli 660 000 untsi. 2014. fiskaalaasta müügitulemuseks prognoositakse 750 000 untsi. Müügitulu tuli aastaga $1,61 miljardi pealt alla $1,52 miljardi peale.
  • Briti telekomifirma BT Group kallines +0,22%, kuna ettevõte võitis £897 miljoni suuruse pakkumisega kolme aasta pikkuse õiguse lasta eetrisse UEFA Meistrite Liiga jalgpallimänge alates 2015. aastast. Konkurentfirmad British Sky Broadcasting, kes omas senist õigust tippliiga jalgpallimängudele alates Premier League sünnist 1992. aastal ja ITV odavnesid see-eest börsil -10,39% ja -1,56% võrra.
  • Ravimifirma Shire'i aktsia tõusis +1,04% võrra ajaloolistesse tippudesse, kui ettevõte teatas, et ostab $4,2 miljardi ($50 aktsia kohta) eest USA ettevõtte ViroPharma. Tegu on 27% suuruse preemiumiga ViroPharma aktsia reedese sulgumishinna ees. Shire prognoosib, et ühinemisel tekkiv sünergia aitab kulusid 2015. aastaks $150 miljoni võrra vähendada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon