Börsipäev 13. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud sulgusid eile madalamatel tasemetel (S&P 500 -0.2%), erandiks oli Nasdaq, mis lõpetas nullis tänu tehnoloogiasektori tugevusele. Kuigi ka teised indeksid suutsid päeva lõpus natuke taastuda, mõjutasid kogu turgu negatiivselt energia- ja finantssektor. Energiasektori nõrkus tulenes eelkõige nafta hinnast, mis lõpetas eile ligi 2% madalamal ehk $93 barrelist. Ka Euroopa aktsiaturud taandusid viie aasta tippudest, kui Stoxx Europe 600 indeks sulgus -0.6% miinuses.

    Eile Hiinas lõppenud 4-päevane Kommunistliku Partei juhtide kohtumine tõi endaga kaasa hulgaliselt lubadusi reformide suhtes, mida kavatsetakse läbi viia tulevatel kuudel ja aastatel. Muuhulgas võeti vastu otsus laiendada meditsiinisüsteemi ja haridussektori reforme, kiirendada vabakaubanduse tsoonide arendamist, eemaldada turubarjääre, uuendada tulude jaotuse süsteemi. Rahvusvahelise üldsuse tähelepanu oli eelkõige riigiettevõtetega seotud aspektidel, kuna viimased domineerivad mitmeid tööstusharusid ja piiravad seega eraettevõtete tegevusvabadust. Ametliku teadaande kohaselt peavad reformid välja tooma avalikus omanduses oleva majanduse juhtiva rolli, mis viitab sellele, et riigiettevõtete domineerimine jätkub. Üldiselt leidis raport palju kriitikat, kuna reformide sõnastus oli väga hägune ja pigem täis ilusaid mõtteid kui konkreetseid ettepanekuid. Samuti luuakse reformide komitee, mis analüütikute sõnul näitab, et täpne tegevusplaan pole ilmselt veel paigas. Sellest tulenevalt on ka mitmed Hiina aktsiaindeksid alustanud päeva negatiivselt.

    Eile kõnelenud Fedi ametnikud leidsid, et lõdvema monetaarpoliitikaga tuleks veel mõnda aega jätkata. Kuigi Lockhart mainis, et võlakirjade ostuprogrammi vähendamist võidakse detsembri kohtumisel kaaluda, leidis ta, et rahapoliitika peaks olema lõdva veel mõnda aega. Minneapolise haru juht Kocherlakota nimetas turu ootusi detsembri kärpimise suhtes mõistetamatuks, leides, et praeguse majandussituatsiooni juures tuleks kindlasti jätkata stiimulprogrammiga. Kumbki kõneleja pole FOMC liige.

    Makrokalendrist on täna oodata Suurbritannia septembrikuu töötuse määra ning eurotsooni septembrikuu tööstustoodangu muutust.

    11.30 Suurbritannia töötuse määr (september)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodangu muutus (september)
    14.00 USA hüpoteeklaenude taotlused

    USA ja Euroopa indeksite futuurid on kauplemas 0,3% madalamal.
  • Käibe järgi USA suurima majaehitaja D.R. Horton aktsia rallis +4,7%, kuna majade müügihinna tõstmise tõttu ettevõtte käive ja kasum kasvasid. D.R. Hortoni neljanda kvartali puhaskasum kasvas 139,5 mln dollarini (0,40 dollarit aktsia kohta) aastataguse 100 mln dollari pealt (0,30 dollarit aktsia kohta). Analüütikud ootasid kasumiks 0,40 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte neljanda kvartali käive kasvas 1,8 mld dollarini aastataguse 1,3 mld dollari pealt. Kvartalis müüdud majade arv kasvas 6 866 peale varasema 5 575 pealt. Keskmine müügihind kasvas 15% võrreldes aastatagusega ehk 261 400 dollarini. Uued tellimused vähenesid kvartalis 2% võrreldes aastatagusega ehk 5 160 majani. D.R Hortoni käive kvartalite lõikes:

  • UBS langetas hulgimüüja Costco Wholesale (-0,5%) aktsia soovituse „neutraalne“ peale varasema „osta“ ning kinnitas aktsia 124 dollarilist hinnasihti. Analüüsimaja hinnangul on Costco jätkuvalt globaaselt kõige atraktiivsema jaemüügi ärimudeliga. Costco väärtus põhineb täielikult liikmemaksutuludel, mida tuleks vaadata kui kasvavat püsivat tulu. Viimase 10-aasta jooksul on liikmemaksutulu kasvanud keskmiselt 8-9% aastas tänu uute poodide avamisele ning liikmemaksu tõstmisele. Kuigi UBSi hinnangul liikmemaksutulu kasv jätkub, on see nende hinnangul juba täielikult aktsia hinda sisse hinnatud.
  • Eile leppisid ELi juhid kokku tuleva aasta eelarves, mis näeb ette kulutuste vähenemist 6% võrreldes käesoleva aastaga. Kokku tehakse 2014. aastal kulutusi €135,5 miljardit. Eelarve, mille üle arutati 16 tundi sisaldab endas ka €3,9 miljardit kulutusi, et aidata Euroopa 19 miljonil noorel töötul oma kvalifikatsiooni tõsta ja töökohti leida. Kriitikute meelest on seda muidugi vähe, sest keskeltläbi kulutatakse ühe noore töötu kohta 200 eurot. Lisaks said raha juurde migratsiooniprogrammid ja piirikontroll. Põllumajandustoetusteks on tuleval aastal ette nähtud €43,8 miljardit. Eelarve jõustumiseks läheb veel vaja Euroopa ministrite ja Euroopa Parlamendi heakskiitu järgmisel nädalal.
  • Analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    • Tesco Cut To Neutral Vs Overweight At Hsbc
    • Standard Chartered Downgraded To Underperform At Mizuho
    • Wolseley Raised To Overweight Vs Equalweight At Morgan Stanley
    • Wood Group Raised To Outperform Vs Neutral At Credit Suisse
    • Amec Cut To Neutral From Outperform At Credit Suisse
    • Tate & Lyle Cut To Hold Vs Add At Numis
    • Crh Cut To Underperform Vs Outperform At Raymond James
    • Pz Cussons Raised To Buy Vs Neutral At Goldman
    • Aareal Bank Cut To Hold Vs Buy At Kepler Cheuvreux
    • Atos Raised To Overweight Vs Equalweight At Morgan Stanley
    • Arkema Raised To Buy Vs Neutral At Citi
    • Arcelormittal Cut To Underperform Vs Neutral At Exane
    • Aegon Raised To Buy Vs Hold At Ing
    • Prosegur Cut To Neutral Vs Overweight At Jpmorgan
    • Volvo Cut To Equalweight Vs Overweight At Barclays
    • Cargotec Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
    • Securitas Cut To Underperform Vs Neutral At Credit Suisse
    • Norsk Hydro Raised To Neutral Vs Sell At Citi
    • Ssab Added To Morgan Stanley’s Best Ideas List
  • UK tööturult tuleb positiivseid uudiseid. UK töötu abirahade taotlejate arv vähenes oktoobris 41 700 võrra, oodati vähenemist 30 000 võrra. Samuti tulid tugevad numbrid septembrikuu kohta, kui oodatud 113 000 töökoha asemel loodi 177 000 töökohta. Töötuse määr vastas ootustele, langedes augusti 7,7% pealt 7,6% peale.

    UK- Jobless Claims Change (Oct): -41.7K vs -44.7K. Estimate: -30.0K
    UK- Employment Change 3M/3M (Sept): 177K vs. 155K. Estimate: 113K
    UK- ILO Unemployment Rate (Sept): 7.6% vs. 7.7% in August. Estimate: 7.6%
  • Eurotsooni tööstustoodang langes septembris võrreldes augustiga 0,5% ning jäi alla analüütikute oodatud -0,3% suurusele ootusele. Võrreldes aastatagusega kerkis tööstustoodang 1,1% vs prognoositud 0%.

    Eurozone: Industrial Production WDA y/y (Sept): +1.1% vs -1.1%. Estimate: 0.0%
    Eurozone: Industrial Production SA m/m (Sept):-0.5% vs +1.0%. Estimate: -0.3%
  • USA möödunud nädala hüpoteeklaenude taotlused langesid võrreldes eelneva nädalaga 1,8%, eelmise korra kukkumist korrigeeriti väiksemaks.

    US Mortgage Applications (Nov 8) fell 1.8% and last week's reading was revised from -7.0% to -2.8%.
  • Inglismaa keskpank avaldas täna oma inflatsiooniraporti, milles tuuakse ettepoole võimaliku intressitõstmise tähtaega, kuna UK majandus on viimastel kuudel hästi kosunud ning arvatakse, et 7%-line töötuse määr saavutatakse Q2 2016 asemel Q3 2015. Majanduskasvu väljavaadet ei muudetud ning Carney sõnul jääb seekordne taastumine võrreldes varasematega tagasihoidlikumaks.

    Huvitava lisana oli seekord raportile kaasa pandud ka keskpanga varasemate prognooside paikapidavuse analüüs, kust selgus taaskord, et ennustamine on tänamatu töö. Nii näiteks loodeti, et taastumine on kiirem, kui perioodil Q2 2010 kuni Q2 2013 oodati nelja kvartali keskmiseks SKP kasvuks 3% ning inflatsiooni langemist keskpanga 2% eesmärgi juurde 2012. aastaks. Tegelikult aga oli keskmine SKP kasv antud perioodil 1%, mis tähendab, et Q2 2013 SKP tase osutus 7% madalamaks kui oodatud (vasak graafik). Ning vastupidiselt prognoosidele ei läinud inflatsioon langustrendi, vaid hoopis kiirenes pea 5%-ni (parem graafik). Raportit saab täismahus lugeda siit.
  • Briti supermarketite kett Sainsbury kallines Londoni börsil +3,40%. Ettevõtte 30. septembril lõppenud poolaasta puhaskasum kasvas aastatagusega võrreldes 9% võrra £340 miljonini ning müügitulu suurenes 4,4% võrra £13,95 miljardini. Ettevõtte müügitulu on kasvanud 35 järjestikust kvartalit ning turuosa on suudetud tõsta 16,8 protsendini. Sainsbury online-müük suurenes läinud aastaga võrreldes 15% võrra, lähipoodide müük 20% võrra ning enam kui aasta aega avatud olnud poodide müügitulu (v.a kütus) kasvas 1,4% võrra. Lisaks kärbiti kulusid £55 miljoni võrra, mis aitas ärikasumimarginaalil paraneda 0,07% võrra 3,47% peale.
  • Maailmas suuruselt neljas õlletootja Carlsberg kaubeldi Taani börsil +0,09% kõrgemale. Ettevõtte III kvartali müügitulu kahanes aastataguse 18,59 miljardi Taani krooni pealt 17,97 miljardi krooni peale ning ärikasum kahanes samal perioodil 3,60 miljardi krooni pealt 3,43 miljardi peale. Puhaskasumit teeniti 2,21 miljardit krooni aastataguse 2,14 miljardi asemel ning see ületas analüütikute ootusi, milleks oli 2,1 miljardit krooni. Õllemüügi maht kahanes aastaga 39,7 miljoni hektoliitri pealt 38,6 miljoni peale. Täisaasta prognoosid jäeti hetkel veel muutmata ning täisaasta ärikasumiks oodatakse 10 miljardit krooni ning puhaskasumile oodatakse mulluselt tasemelt (5,60 miljardit krooni) keskmist ühekohalise protsendi suurust kasvu.
  • Maailma suurim pankadevaheliste tehingute maakler ICAP kallines Londonis +4,68%. Ettevõtte septembris lõppenud poolaasta käive kahanes aastaga 1,3% võrra £736 miljonini ja jäi alla analüütikute poolt oodatud £742,5 miljonile, kuid maksueelne kasum kasvas samal perioodil 1,5% võrra £139 miljonini. Kulusid suudeti poolaasta jooksul £40 miljoni võrra vähendada ning 2014. aasta märtsis lõppeva fiskaalaasta maksueelsele kasumile prognoositi marginaalset kasvu.
  • CROX kauplemas 12% kõrgemal, kuna väidetavalt otsib firma endale ostjat.
  • SPY tegi (jälle) kõigi aegade tipu - 177,89
  • Cisco Systems beats by $0.02, misses on revs; Gross margin below mid-point of guidance; co announced $15 bln stock repurchase program

    CSCO kauplemas kerges miinuses, $ 23,55 kandis
  • Ben Reitzes - Barclays
    Thank you. Hi. Couple of things that you didn’t mention but I was wondering in emerging markets especially there’s been a lot of concern out there about the NSA snooping and the impact that’s had on global IT and global IT brands like yourself?


    John Chambers - Chairman and CEO
    Sure. Ben, I think, if you look at it, it is an impact in China.

    Said ikkagi oma laksu kätte Hiinast, Hiina on ca 30% käibest ja see oli -18%
    Andis ikka oodata.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon