Börsipäev 15. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Janet Yelleni toetav hoiak võlakirjade stiimulprogrammi jätkamise suhtes ning kommentaarid USA majanduse nõrga taastumise kohta, toetasid eile indeksite tõusu uutele rekordtasemetele. Natuke jäi teistest maha suuresti tehnoloogianimedest koosnev Nasdaq, mida hoidis tagasi Cisco Systemsi (CSCO) tagasihoidlikud tulemused ja prognoosid. S&P 500 indeks kerkis +0.5%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks +0.8% kõrgemal, hoolimata sellest, et SKP kasvunumbrid näitasid, et euroala majanduslik taastumine ei püsi praegu kuigi tugevatel alustel.

    Eilsel Senati panganduskomitee istungil erilisi ootamatusi ei kuulnud. Yellen toetas hetkel käimasolevat stiimulprogrammi ning näis, et kuigi kiire tal selle lõpetamisega pole. Kuigi Yellen tunnistas, et QE-ga ei saa lõputult jätkata, pole mingit kindlat aega programmi lõpetamiseks paika pandud ning tähtis on, et programmi ei lõpetataks ajal, mil majanduslik taastumine on nõrk. Lisaks mainis tulevane keskpanga juht, et P/E suhteid ning aktsiate riskipreemiat arvesse võttes, ei näi hetkel aktsiaturul mulli olevat. Lisaks aktsiaturule, said Yelleni ütlustest tuge võlakirjahinnad, mis küll pärastlõunal natuke järele andsid, tingituna tavapärasest madalamast nõudlusest USA 30-aastaste võlakirjade järele. USA 10-aastase võlakirja tulusus langes 0,03 protsendipunkti ehk 2,7% peale.

    Aasia aktsiaturud on eeskujuks võtnud USA liikumise, kui Nikkei aktsiaindeks on esimest korda alates maikuust kauplemas 15 000 punktist kõrgemal tasemel. Ka Hiina aktsiaturud rallisid, kui Morgan Stanley sõnul on mured ümmarguse jutu pärast Kommunistliku Partei juhtide kohtumisel ülepaisutatud ja et ilmselt avaldatakse reformide täpsemad detailid 7-10 päeva pärast.

    Tänane makrokalender on suhteliselt hõre, kui peamistest indikaatoritest tasub mainida eurotsooni oktoobrikuu lõplikku inflatsiooninäitu, mis ootuste kohaselt vastab esialgsetele numbritele ning USA oktoobrikuu tööstustoodangu muutust.

    12.00 Eurotsooni tarbijahinnaindeksi muutus (oktoober)
    15.30 Empire Manufacturing indeks (november)
    15.30 USA impordi hinnaindeks (oktoober)
    16.15 USA tööstustoodangu muutus (oktoober)

    USA ja Euroopa aktsiaturgude futuurid on kauplemas 0,1% kõrgemal.
  • Maailma suurima jaemüüja Wal-Mart Stores (+0,2%) kolmanda kvartali kasum kasvas 2,8% ehk 3,74 mld dollarini (1,14 dollarit aktsia kohta) aastataguse 3,64 mld dollari pealt (1,08 dollarit aktsia kohta). Tulemus ületas analüütikute aktsiapõhise kasumi ootust 0,01 dollari võrra. Ettevõtte käive kasvas 1,7% ehk 115,7 mld dollarini, kuid tulemus jäi analüütikute 116,8 mld dollari suurusele ootusele alla. Võrreldavate poodide müük vähenes kvartalis 0,1%. Võrdluseks, aasta varem kavas müük 1,7%. Sam’s Clubi võrreldavate poodide müük kasvas 1,1%. Väljaspool USA kasvas müük 0,2% ehk 33,1 mld dollarini.

    Wal-Mart kärpis majandusaasta kasumiprognoosi vahemiku 5,11-5,21 dollari peale aktsia kohta varasema 5,10-5,30 dollari pealt. Neljanda kvartali kasumiks prognoosib ettevõte 1,60-1,70 dollarit aktsia kohta ning analüütikud 1,69 dollarit aktsia kohta. Wal-Marti aktsia viimase 12-kuu graafik:

  • Kaubamajade operaatori Kohl’s aktsia tegi -8,1% kukkumise, kuna ettevõtte kolmanda kvartali kasum vähenes 18% ehk 177 mln dollarini (0,81 dollarit aktsia kohta) aastataguse 215 mln dollari pealt (0,91 dollarit aktsia kohta). Käive langes kvartalis 4,4 mld dollarini aastataguse 4,5 mld dollari pealt. Analüütikud ootasid kasumiks 0,86 dollarit aktsia kohta ning käibeks 4,55 mld dollarit. Lisaks langetas ettevõtte majandusaasta kasumiprognoosi 4,08-4,23 dollari peale aktsia kohta varasema 4,15-4,35 dollari pealt.
  • Meediaettevõtte Viacom (-2,8%) neljanda kvartali kasum kasvas 24% ehk 804 mln dollarini (1,68 dollarit aktsia kohta) aastataguse 650 mln dollari pealt (1,26 dollarit aktsia kohta). Korrigeeritud kasum kasvas samal ajal 1,55 dollari peale varasema 1,21 dollari pealt. Ettevõtte käive kasvas kvartalis 8,6% ehk 3,7 mld dollarini. Analüütikud ootasid kasumiks 1,44 dollarit aktsia kohta 3,6 mld dollari suuruse käibe juures. Ettevõtte suurima ehk meedia-telekanalite üksuse käive kasvas kvartalis 7% ehk 2,5 mld dollarini tänu reklaamitulu ning liikmemaksu kasvule. Filmi-meelelahutusüksuse käive kasvas 11% ehk 1,2 mld dollarini.
  • Mõned tänased analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    • Rsa Insurance Cut To Hold Vs Buy At Berenberg
    • Serco Raised To Buy Vs Neutral At Ubs
    • Perform Group Cut To Equalweight Vs Overweight: Morgan Stanley
    • Rolls-royce Added To Bofaml Cap. Goods Most Preferreds
    • Gkn Exit Bofaml Emea Capital Goods Most Preferred List
    • Lancashire Cut To Underweight Vs Equalweight At Barclays
    • Hiscox Cut To Underweight Vs Overweight At Barclays
    • Intertek Cut To Neutral Vs Overweight At Jpmorgan Prudential Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
    • Tullett Prebon Cut To Market Perform Vs Outperform At Kbw
    • Drax Raised To Overweight Vs. Neutral Athsbc
    • Sap Raised To Overweight Vs Equalweight At Barclays
    • Munich Re Cut To Equalweight Vs Overweight At Barclays
    • Osram Cut To Underweight Vs Equalweight At Morgan Stanley
    • K+s Raised To Buy Vs Hold At Bankhaus Lampe
    • Legrand Added To Bofaml Cap. Goods Most Preferreds
    • Eads Exit Bofaml Emea Capital Goods Most Preferred List
    • Sodexo Cut To Neutral Vs Buy At Ubs
    • Ahold Cut To Neutral From Overweight By Jp Morgan
    • Swiss Life Raised To Buy Vs Hold At Berenberg
    • Barry Callebaut Raised To Buy Vs Neutral At Ubs
    • Aker Raised To Buy Vs Hold At Dnb
    • Ericsson Raised To Buy Vs Hold At Santander
  • Volkswagen tegi eile suurima sõidukite tagasikutsumise ettevõtte ajaloos, kui üle maailma peab kontrolli minema 2,6 miljonit sõidukit. Päris palju antud autodest asub Hiinas, täpsemalt 750 000 Volkswageni ja Audi mudelit. 1,6 miljonil 7-käigulisel autol vahetatakse käigukasti õli, 800 000 Tiguani mudelil vahetatakse kaitsmed ning 239 000 Amarok mudelil tuleb asendada kütusevoolikud. Kuigi tagasikutsutavate autode arv on suur, siis analüütikute hinnangul on majanduslik mõju Volkswagenile väike ning ärikasumile erilist mõju ei tohiks olla. Samas märgitakse, et tagasikutsumiste risk nii Volkswageni kui ka terve tööstusharu puhul on suurenenud, tulenevalt uuest tootmissüsteemi juurutamisest, kus samu komponente kasutatakse korraga paljudel mudelitel.
  • Eilsed Wal-Marti tulemused lõpetasid USA kolmanda kvartali tulemuste hooaja. Kokkuvõtvalt suutis 2268 raporteerinud ettevõttest kasumiootusi lüüa 58,6% ettevõtetest, mis alates 2009. aasta märtsist ületab vaid käesoleva aasta esimese kvartali näitajat (allolev graafik). Üheksandat kvartalit järjest jätkus ka trend, kus prognoose langetanud ettevõtteid oli rohkem (täpsemalt 4,5 protsendipunkti rohkem) kui prognoose kergitanud firmasid.
  • Nagu oodatud, siis eurotsooni oktoobrikuu revideeritud inflatsiooninumbrid olid samad võrreldes esialgselt raporteeritutega.

    EUROZONE ECON: CPI (Oct F): -0.1%m/m, +0.7%y/y vs. +0.5%m/m, +0.7%y/y prior. Estimate: -0.1%m/m, +0.7%y/y
    EUROZONE ECON: CPI Core (YoY)(Oct): +0.8% vs. +0.8%. Estimate: +0.8%.
  • Hiina on avalikustanud oma plaanitud reformide juures detailsemad kavatsused. Näiteks plaanitakse muuta leebemaks ühe lapse poliitika, kus paaridel lubatakse saada kaks last, kui üks vanematest on oma perekonnas olnud ainus laps. Lisaks kavatsetakse lubada välismaistel omanikel luua väikese ja keskmise suurusega panku, luua uusi vabakaubandustsoone ning hinnata ametnike tegevust mitte ainult saavutatud kasvu, vaid ka üldpildi ja võlataseme järgi, kavatsetakse ka luua valitsuse võlajuhtimise süsteem.
  • McKinsey & Company on väljas raportiga, mis analüüsib erinevate keskpankade stiimulprogrammide mõju majandusagentidele intressitulu ja –kulu seisukohast. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis suurimat kasu on saanud keskvalitsused, eelkõige tänu madalamatele laenamiskuludele ja suurenenud kasumitele keskpankadest. Madalad intressimäärad on vähendanud ka ettevõtete laenamiskulusid ning arvatakse, et tänu sellele lisandus 2012. aastal UKs ja USAs ettevõtete kasumitele 5%. Ülimadalate intresside mõju pankadele aga on olnud regiooniti erinev.

    Majapidamistele on langenud intressid kaasa toonud märkimisäärse intressitulu languse, kolme regiooni peale kokku $630 miljardit. Kasu on saanud pigem nooremad majapidamised, kes on netolaenajad. Samas tunnistatakse, et selline analüüs ei tähenda, et majapidamiste olukord oleks halvemaks läinud, sest kui eeldada, et madalad intressid on kaasa toonud varade hinnatõusu (kinnisvaraturg, võlakirjaturg), siis on majapidamised kindlasti rohkem kasu saanud kui vähenenud intressitulud majapidamiste sissetulekuid langetanud on.

    Lisaks märgitakse, et madalate intresside tõttu on kapital liikunud arenevatele turgudele, kui näiteks 2007. aastal küündisid välisinvestorite võlakirjaostud antud regioonides $92 miljardini, siis eelmisel aastal soetati arenevate turgude võlakirju $264 miljardi ulatuses.
  • Novembrikuu Empire Manufacturing indeks oodatust nõrgem, kui paranemise asemel viitab indeks majandustingimuste halvenemisele. Uute tellimuste indeks langes oktoobrikuu 7,75 pealt -5,53 peale ning tööjõu alaindeks langes 3,61 pealt 0 punkti peale. USA impordi, ekspordi hinnaindeksid võrreldes eelneva kuuga madalamad.

    November Empire Manufacturing -2.2 vs 4.3 Briefing.com consensus; October 1.5
    October Import Prices ex-oil 0.0%, Prior +0.1%
    October Export Prices ex-ag -0.4%, Prior +0.3%
  • Oktoobrikuu tööstustoodangu muutus -0,1%, kuid oodati 0,1% suurust kasvu. Rakendatud tootmisvõimsuste määr samuti madalam kui oodatud.

    October Industrial Production -0.1% vs +0.1% Briefing.com consensus; September revised to +0.7% from +0.6%
    October Capacity Utilization 78.1% vs 78.3% Briefing.com consensus; September 78.3%
  • TTS mis langes eile lühikeseksmüüja Gotham City Research rünnaku ohvriks, on tänasest põhjast -20% ilusasti taastunud
  • Prantsuse konglomeraat Vivendi kallines täna Pariisi börsil +3,02% võrra, kuna ettevõtte eile õhtul avaldatud kolmanda kvartali tulemused ületasid analüütikute ootusi. Ettevõtte III kvartali müügitulu kasvas aastaga 0,2% võrra €5,35 miljardini, kui analüütikud ootasid müügituluks €5,31 miljardit. Müügitulu meediaüksuses kasvas 12% võrra €2,42 miljardini ja Universali käive suurenes 28% võrra. Nõrkade tulemuste tõttu SFRi nimelises telekomiüksuses kahanes firma ärikasum aga 23% võrra €730 miljoni peale, kuid tulemus ületas analüütikute ootusi, milleks oli €707 miljonit. Puhaskasum vähenes aastataguse €493 miljoni pealt €376 miljoni peale ehk aktsiakasumiks kujunes €0,28. Telekomiüksuse nõrkadest tulemustest tulenevalt plaanib Vivendi järgmise aasta juuliks telekomiüksuse ülejäänud ettevõttest eraldada.
  • Taani päritolu elektroonikakontsern GN Store Nord kaubeldi +1,51% kõrgemale. Ettevõtte III kvartali müügitulu kasvas aastaga 8% võrra 1,61 miljardi Taani kroonini ning amortisatsioonieelne ärikasum kasvas 50% võrra 294 miljoni kroonini. Lõppenud kvartali tulemuste põhjal tõsteti täisaasta amortisatsioonieelse ärikasumi prognoos €1,24 miljardi krooni pealt €1,29 miljardi peale.
  • SPY lõpetab nädala uue maagilise tipu vallutamisega ja on kauplemas 180.00 peal, et peatselt saabuvatel tänupühadel oleks, mille eest tänulik olla.:)
  • Arvestades III kv tulemusi ja Yellen-i viimaseid sõnavõtte, jätkub tõus ilmselt järgmiste kvartalite jooksul. Millal OMXT end järgi tõmbab (kui üldse)?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon