Börsipäev 28. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna on USA turud tänupüha tõttu suletud ning juba eile oli madalate käivete põhjal näha, et tõenäoliselt tõmbasid osad turuosalised töönädalale juba poole päeva pealt joone alla. Sentiment oli siiski kallutatud pisut positiivsemale poolele nagu sellisele perioodile tavaliselt iseloomulik. S&P 500 sulgus 0,25% kõrgemal, Nasdaqi 0,7% tõusu toetas Apple 2,4% ralliga, kui viimane on teist päeva järjest kasvate pühademüügi ootuste toel üles ostetud. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 0,6% üleval.

    USA töötu abiraha taotlused alanesid 23. novembriga lõppenud nädala jooksul -10 tuhande võrra 316 tuhandeni, mis tõi nelja nädala libiseva keskmise kaheksa tuhande võrra 332 tuhande peale. Siiani on viimaste nädalate trend olnud novembri tööjõuraporti ootuses igati soodne, ent siit edasi muutub numbrite tõlgendamine pühade moonutava mõju tõttu keerulisemaks. Analüütikud ootavad hetkel tuleval reedel avaldatava statistika kohaselt 183 tuhande töökohta loomist novembris (oktoobris 204K).

    Ühendriikide oktoobrikuu kestvuskaupade tellimused kahanesid -2,0% MoM, mis oli ootuspärane võttes arvesse üsna tugevat lennukitellimuste kasvu septembris, mis toona tõstis kogutellimuste mahtu 4,1% võrreldes augustiga. Aga pettumustvalmistav oli kapitalikulutuste -1,2% langus pärast -1,4% vähenemist septembris, kui arvestusest välja jätta volatiilsemat laadi lennu- ja kaitsetööstus (analüütikud ootasid 0,8% kasvu). Võimalik, et ühe põhjuseks võis olla valitsuse tööseisak, mis tekitas ettevõtete jaoks määramatust ning hoidis tagasi investeeringuid.

    Sarnaselt paljudele teistele regionaalsetest töötleva tööstuse küsitlustele alanes ka Chicago PMI novembris 2,9 punkti võrra 63,0 punktile. Varude muutust kajastava alaindeksi hüpe oli märkimisväärne (48,0 punktilt 61,1 punktile), samas uute tellimuste tase püsis suhteliselt kõrgel 68,8 punkti tasemel ja tööhõive indeks kerkis 60,9 punktile, mis on parim tulemus alates 2011.a oktoobrist.

    USA börsid on täna pildilt väljas, mistõttu kogu tähelepanu püsib täna mujal. Euroopas tulevad avaldamisele Saksamaa ja Prantsusmaa värsked tööturu näitajad ja Itaalias ettevõtete kindlustunde indeks, kuid üsna huvitavaks informatsiooniks võib osutuda ka EKP rahapakkumise oktoobrikuu statistika.

    10.00 Hispaania kolmanda kvartali lõplik SKP
    10.00 Hispaania THI (november)
    10.30 Rootsi jaemüük (oktoober)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus (november)
    11.00 Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks (november)
    11.00 Eurotsooni M3 rahapakkumise muutus
    12.00 Eurotsooni tarbijate lõplik kindlustunde indeks (november)
    19.00 Prantsusmaa töötute arvu muutus (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,15% kõrgemal.
  • Tänased soovituste muudatused Euroopas:

    Cewe Color Cut to Hold Vs Buy at Deutsche Bank; PT 38 to 42 (Close 40,2)
    Evolva Rated New Outperform at Credit Suisse, PT Sfr1.60 (Close 0,95)
    Flughafen Zuerich Raised to Outperform Vs Sector Perform at RBC; PT 470 to 570 (Close 515)
    Remy Cointreau Cut to Sell Vs Hold at SocGen
    Remy Cointreau Cut to Sell Vs Neutral at Citi
    Compass Group Cut to Neutral Vs Buy at Citi
    Nyrstar Rated New Sell at SocGen; PT Eu1.3 (Close 2,13)
    Nyrstar PT Cut to Eu2.10 From Eu3.25 at ING (Close 2,13)
    Austrian Post Cut to Underweight Vs Neutral at JPMorgan; PT 29,75 to 31,2 (Close 35,42)
    Cairn Energy Raised to Overweight Vs Neutral at JPMorgan; PT 340 to 365 (Close 268)
    Old Mutual Raised to Outperform Vs Market Perform at Bernstein; PT 190 to 230 (Close 194)
    Royal Mail Rated New Neutral at Goldman, PT 610p (Close 565)
    Next Rated New Buy at Jefferies, PT 6,300p (Close 5530)
    Inditex Rated New Buy at Jefferies, PT Eu135 (Close 115,9)
    H&M Rated New Underperform at Jefferies, PT Sek245 (Close 279,7)
    Debenhams Rated New Hold at Jefferies, PT 95p (Close 96,05)
    Marks & Spencer Rated New Hold at Jefferies, PT 530p (Close 489,6)
    Saint-Gobain Raised to Neutral Vs Underperform at Exane
    Volvo Cut to Underweight Vs Equalweight at Morgan Stanley; PT 100,0 to 85,0 (Close 87,3)
    Boliden Raised to Overweight Vs Equalweight at Morgan Stanley; PT 99 to 106 (Close 90,65)
    Commerzbank Raised From Underweight to Equalweight at Morgan Stanley; PT 8,23 to 10,95 (Close 10,66)
  • RBC Capital langetas kiibitootja Intel (+1,1%) aktsia soovituse „sector perform“ peale varasema „outperform“ pealt ning hinnasihi 26 dollari peale varasema 27 dollari pealt (mis pakub endiselt umbes 10% tõusupotentsiaali praeguse hinna pealt). Analüüsimaja hinnangul ei tasu Inteli suured mobiiltelefonidega seotud investeeringud lähimate aastate jooksul ära ning need survestavad tulevikus ettevõtte ärikasumi marginaale. Analüüsimaja ootas ettevõtte kolmanda kvartali tulemuste avalikustamise järgselt ärikasumi marginaalide parandamise plaani. Samas aga on Intel endiselt domineeriv kiibiturul ning ettevõtte dividendimäär on ligi 4%. Inteli aktsia 12-kuu graafik:

  • Jalanõude tootja Crocs (+2,2%) peab väidetavalt läbirääkimisi Blacksteone Groupi ja teiste ettevõtetega võimaliku investeeringu saamise osas. Vähemusosaluse või võla müügist saadavat raha võib Crocs kasutada aktsiate tagasiostuks ning investeeringu tegev ettevõte aitaks Crocsi ümberpööramise teostamisel.
  • Jaapani jaemüük kasvas oktoobris 2,3% võrreldes aastatagusega ning tulemus ületas analüütikute 2,1% ootust. Jaemüügi kasvu vedasid sõiduautod. Võrdluseks, kuu varem kasvas jaemüük 3,1%.

  • Hispaania kolmanda kvartali SKP kasvas teise kvartali baasil ootuspärased 0,1% ja aasta baasil kahanes kogutoodang -1,1%, mis oli parem kui varasemalt avaldatud -1,2%. Pärast oktoobri -0,1% tarbijahinnaindesi langust oli inflatsioon novembris taas positiivne (0,2%).
  • Üks täiendav tugi majandustele ja tarbimisele tuleb madalamast naftahinnast, kui WTI on jõudnud nüüdseks juba viimase poole aasta madalaimale tasemele (92,3 USD). Eilse languse põhjuseks oli USA toornafta varude raport, mis näitas kümnendat nädalat järjest kasvu ning seda oluliselt suuremas ulatuses kui oodati.


    Morgan Stanley arvab paar päeva vanas analüüsis, et järgneva paari aasta jooksul on pakkumise suurenedes risk pigem edasiseks languseks, kuid pikemas perspektiivis jagub siiski ka tegureid, mis hinda võiksid toetada (pakkumise riskid; OPECI otsused: madalama hinna korra suurem nõudlus aga samas ettevõtete väiksem investeerimise huvi).

    Downside risk concentrated in 2014/2015. Our field-level analysis shows global supply growth is front-end loaded and should be most challenging for global oil balances in 2014 and 2015 given the resolution of supply outages
    (mostly in OPEC) and ongoing growth in North America and Brazil. An improved USD outlook only compounds the challenge. However, US shale is simply the latest iteration in the long run oil cycle and will not solve the world’s energy problems. As we look to the second half of the decade, heavy decline rates at tight oil plays and a leaner project slate result in slower supply growth and firmer oil markets.
  • Saksamaa töötute arv kasvas novembris 10 tuhande inimese võrra, kuid see ei liigutanud 6,9% püsinud töötuse määra

    GERMAN UNEMPLOYMENT ROSE SEASONALLY ADJUSTED 10,000 IN NOV; 0K EXPECTED
  • Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks paranes 97,4 punktilt 98,1 punktile, rohkem kui oodatud 97,5
  • Thomas Cook (TCG) is the most traded European stock this morning up 11 % on better than expected fiscal year results. Margins for the winter season is ahead of last year signalling that the turnaround is improving the operating performance and profitability.
  • Eurotsooni erasektorile (va finantsasutused) väljastatud laenude mahu langus kiirenes oktoobris -3,6% pealt -3,7% peale. Ei õnnestu kuidagi Euroopa Keskpangal seda laenuturgu elustada.
  • Ragnar Plees
    Thomas Cook (TCG) is the most traded European stock this morning up 11 % on better than expected fiscal year results. Margins for the winter season is ahead of last year signalling that the turnaround is improving the operating performance and profitability.


    Thomas Cooki aktsia lõpetas päeva +14,69% kõrgemal 175,70p peal. Ettevõtte 30. septembril lõppenud fiskaalaasta müügitulu kasvas aastatagusega võrreldes £9,2 miljardi pealt £9,3 miljardi peale ning ärikasum suurenes 49% võrra £263 miljonini, kui analüütikute ootuseks oli £251 miljonit. Ettevõte plaanib kasumlikkuse parandamiseks 2015. aastaks kulusid £440 miljoni võrra kärpida - seda on 10% rohkem kui eelnevalt oodati. Lisaks plaanitakse 2018. aastaks veel £440 miljoni väärtuses kokkuhoidu saavutada. Thomas Cooki tegevjuht Harriet Green on võtnud eesmärgiks viia suur osa ettevõtte teenustest Internetti ning seekaudu järgmise kolme aasta jooksul kasumit $500 miljoni võrra suurendada.
  • Briti päritolu ja Euroopa suurim DIY jaemüüja Kingfisher müüdi Londonis -4,39% võrra madalamale. Ettevõtte kolmanda kvartali müügitulu kasvas aastaga 8% võrra £2,92 miljardini ja kasumit teeniti £271 miljonit, mida on 1,7% rohkem kui mullu ning mis vastas analüütikute ootustele, milleks oli £271-£285 miljonit. Ettevõtte sõnul püsivad püsivad turutingimused aga jätkuvalt keerulised ning seda eriti Prantsusmaal, kus müügitulu oli aasta baasil muutumatu, kuid jaemüügikasum vähenes 5,6% võrra.
  • Inglise keskpank teatas, et plaanib kinnisvaramulli vältimise nimel vähendada hüpoteeklaenudele antavaid toetusi. Uudis lisas müügisurvet Briti ehitusfirmadele, sealhulgas Barratt Developments -4,85%, Persimmon -6,10% ja Taylor Wimpey -6,20% madalamal.
  • Kaevandusfirma Rio Tinto kallines +3,89%, kuna teatas, et plaanib Austraalia äriüksuse aastast rauatoodangut 25% võrra suurendada. Selle saavutamiseks keskendutakse kaevandustele Lääne-Austraalias ning sedasi on plaanitud kulutused $3 miljardi võrra väiksemad kui esialgne laienemisplaan ette nägi, kuid kaevandused jõuavad maksimumvõimsuseni 2 aastat hiljem kui plaanitud ehk 2017. aastal. Uudis mõjus positiivselt ka teistele kaevandajatele, eesotsas Anglo American +2,73%, Fresnillo +2,83%, Glencore Xstrata +1,66% ja BHP Billtion +1,71% kõrgemal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon