Balti börsid 2. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 2. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reedel liikusid Baltikumi börsiindeksid erisuunaliselt: OMX Tallinn (-0.30%), OMX Riia (0.26%) ja OMX Vilnius (0.14%). Kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 466 tehingut koguväärtuses 719 tuhat eurot, millest ligikaudu 520 tuhat eurot tehti Vilniuse börsil ja 187 tuhat Tallinna börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli reedel Linas Agro (0.00%), millega sooritati 20 tehingut kogumahus 122 tuhat eurot (millest ligikaudu 107 tuhat eurot moodustasid 2 plokktehingut). Linas Agrole järgnesid City Service (0.00%) ja Apranga (0.00%) vastavalt 114 ja 66 tuhande euroga. Suurimateks tõusjateks olid reedel Lietuvos Energijos (4.47%), LESTO (2.67%) ja Grigiškes (1.72%). Langejateks Invalda LT (-5.40%), PST (-5.00%) ja SAF Tehnika (-3.77%).

    Täna on oodata Apranga ja Baltika novembrikuu müüginumbreid. Lisaks avalikustab Tallink oma novembrikuu reisijatenumbrid käesoleval nädalal.
  • Tööstusettevõtted tootsid käesoleva aasta oktoobris 7% rohkem toodangut kui eelmise aasta oktoobris, teatab Statistikaamet. Toodang ületas eelmise aasta taset enamikus tööstusharudes.

    Kui augustis jäi töötleva tööstuse toodang 2012. aasta tasemele ja septembris vähenes 2%, siis oktoobris suurenes töötleva tööstuse toodang mullusega võrreldes 6%. Suurema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang toiduainete, puit-, metall- ja keemiatoodete ning elektriseadmete tootmises. Toodang vähenes elektroonikaseadmete ning masinate ja seadmete tootmises. (Link)
  • Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes käesoleva aasta oktoobris aastatagusega võrreldes püsivhindades 7%, teatab Statistikaamet. Kui septembris kasvas jaemüük aastases võrdluses 4%, siis oktoobris jaemüügi kasv mõnevõrra kiirenes.

    Käesoleva aasta oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 395.1 miljonit eurot, seega jäi oktoobris kauplustesse 307 eurot elaniku kohta. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), oli jaemüük 3% väiksem kui eelmise aasta oktoobris. Enim suurenes jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskid, turud, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga rohkem kui poole võrra (67%). (Link)

    Jaekaubandusettevõtete jaemüügi mahuindeks ja selle trenda, jaanuar 2003 – oktoober 2013 (2010 = 100)

  • Tahaks väga lugeda LHV kommentaare Grindexi ja Olainfarmi tulemuste kohta.
  • Grindeksi III kvartali tulemused jäid meie ootustele alla nii käibe kui ka puhaskasumi real. Müügitulud kasvasid aastaga 14.2% tõustes 18.2 miljoni latini (LHV: LVL 19.0m), kuid kulud kasvasid veelgi kiiremini ning tänu sellele langes ärikasumi marginaal 7.3%, mis on silmnähtavalt vähem kui eelmise aasta samas kvartalis (Q3/12: 9.6%, LHV: Q3/13: 9.4%). Tulemused valmistasid pettumust ka ettevõtte juhtkonnale, kelle hinnangul pole mitmed uued projektid piisavalt edukad olnud ning tihe konkurents geneeriliste ravimite turul on põhjustanud languse kasumimarginaalides. Kokkuvõttes langes ettevõtte puhakasum III kvartalis 2.9% 1.3 miljoni latini. (Link)
  • Konkurentsiamet tegi eelmisel neljapäeval otsuse, millega andis nõusoleku AS Ekspress Grupp, OÜ Suits Meedia ja AS SL Õhtuleht, AS Ajakirjade Kirjastus, AS Express Post koondumisele.Selle otsuse tulemusena saab AS Ekspress Grupp osta ASilt Eesti Meedia viimasele kuuluvad aktsiad ettevõtetes AS SL Õhtuleht, AS Ajakirjade Kirjastus ja AS Express Post ning müüa need OÜle Suits Meedia. (Link)
  • Olainfarmi III kvartali müügitulud kasvasid 7.4% aastatagusega võrreldes 13.4 miljoni latini (LHV: LVL 13.8m). Ettevõtte 3.4 miljoni lati suurune ärikasum vastas meie ootustele (ärikasumi marginaal: 25.5%), kuid 2.6 miljoni lati suurune puhaskasum jäi oodatust pisut nõrgemaks (LHV: LVL 2.8m). Käesoleva aasta esimese 9 kuuga on ettevõte suutnud täita 64% oma müügitulude eesmärgist ja 54% puhaskasumi eesmärgist. (Link)
  • Apranga käive kasvas novembris 12.2% aastatagusega võrreldes 51.1 miljonile litini (14.8 miljoni euroni). Käesoleva aasta esimese 11 kuuga on ettevõtte müügitulud kasvanud 10.2% eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 525.4 miljonile litini. Riikide lõikes kasvasid müügitulud: Lätis (14.6%), Leedu (8.8%) ja Eesti (8.6%). (Link)
  • Euroopa Komisjoni poolt avaldatud andmetel on Eesti majandususaldusindeks* novembris pikaajalise keskmise (=100) suhtes 103.8 punkti ja see on 0.4 punkti parem kui oktoobris. Kindlustunne paranes teenindussektoris, kauanduses ja tarbijatel ning halvenes tööstus- ja ehitussektoris. (Eesti Konjunktuuriinstituut)



  • Baltika käive kasvas novembris 4% aastatagusega võrreldes ulatudes 5.5 miljoni euroni. Jaemüük kasvas 3% ning hulgi- ja e-poe müük suurenes 46% eelmise aasta novembriga võrreldes. Riikide lõikes kasvas jaemüük Lätis (18%) ja Eestis (7%), kuid langes Leedus (2%). Ida-Euroopa turgudel (Ukraina ja Venemaa) vähenes müük 8%. (Link)
  • Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind kasvas novembris 13.5% tõustes 1307 euroni. Tänavu novembris toimus Tallinnas 696 korteritehingut, mis on 1.9% rohkem kui mullu samal kuul. Oktoobriga võrreldes toimus Tallinnas 9.3% vähem korteritehinguid ja korterite keskmine hind ruutmeetri kohta kahanes kuuga 2.2%. Tehingute kogumaht vähenes 12 protsenti, vahendab BNS.
  • E24: Ninnas ostis Tallinki võlakirju

    Tallinki nõukogu esimees Toivo Ninnas on ostnud miljoni euro eest Oslo börsil noteeritud Tallinki võlakirju, selgub finantsinspektsiooni koduleheküljelt. Augustis ostis Ninnas võlakirju 375 000 euro, septembris 129 203 ning novembris 503 329 euro eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon