Börsipäev 2. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reedene lühendatud kauplemispäev USA aktsiaturgudel algas positiivselt, kuid viimasel tunnil valitses müügilaine, mistõttu sulguti -0.1% madalamal. Nädal suudeti siiski lõpetada 0,1% kõrgemal, mis S&P 500 jaoks märgib kaheksandat järjestikust tõusunädalat, pikim selline tõusuperiood alates 2004. aastast. Tänupühade tõttu olid käibed aktsiaturgudel tavapärasest 48% väiksemad. Stoxx Europe 600 indeks lõpetas möödunud nädala 0,9% plussis.

    Vaadates aktsiaturgusid lõppenud kuu lõikes, siis S&P 500 tõusis novembris 2,8% ning Stoxx Europe 600 tootluseks kujunes 0,9%. Kuigi endiselt kõrge töötuse määr ja aeglustuvad ettevõtete kasumikasvud USAs tekitavad skeptikutes küsimusi, siis analüütikute sõnul on veel paljud indiviidid ja fondid alainvesteeritud ning ainus mull, mida hetkel märgata võib, on inimeste arvus, kes praegust situatsiooni mulliks nimetavad. USA 10-aastase võlakirja tulusus tõusis novembris 0,2 protsendipunkti võrra.

    Vaadates käesolevat nädalat, siis makroandmete voog on üsna tihe. Täna on oodata tööstussektori PMI lõplikke indekseid eurotsooni riikidest ja Suurbritanniast ning ISM indeksit USAst. Teisipäev jääb makrorindel natuke hõredamaks, kuid kolmapäeval avaldatakse Hiina, eurotsooni ja UK teenuste indeksid ning USAs ISM teenuste indeks. Samal päeval saame läbi Fed Beige Book’i heita pilgu ka Fedi hinnangule majandusolukorra kohta, millest omakorda püütakse teha järeldusi võlakirjade ostuprogrammi kärpimise kohta. Neljapäeval on oodata Inglismaa ja Euroopa keskpanga intressiotsuseid, kus küll mingeid täiendavaid intressikärpeid ei oodata. Euroopa Keskpangalt aga soovitakse ilmselt näha uusi samme majanduse stimuleerimiseks, mis ilmselt plaanitakse realiseerida mingisuguste pikaajaliste laenude vormis. Reedel aga saame teada, palju loodi USAs uusi töökohti novembris, mis ilmselt on üheks tähtsamaks faktoriks FEDi QE programmi edasiste plaanide osas. Tänane makrokalender on järgnev:

    10.45 Itaalia tööstussektori PMI (november)
    10.50 Prantsusmaa tööstussektori PMI (november)
    10.55 Saksamaa tööstussektori PMI (november)
    11.00 Eurotsooni lõplik tööstussektori PMI (november)
    11.30 Suurbritannia tööstussektori PMI (november)
    15.58 USA PMI indeks (november)
    17.00 USA ISM tööstussektori indeks (november)

    Euroopa futuurid on kauplemas 0,1% madalamal ning USA aktsiaindeksite futuurid 0,1% kõrgemal.
  • Hiina töötleva tööstuse PMI indeks püsis novembris 51,4 peal, kuigi analüütikud ootasid indeksi langust 51,1 peale (graafik toodud joonisel). HSBC Hiina töötleva tööstuse PMI indeks langes novembris 50,8 peale eelmise kuu 50,9 pealt, tulemus ületas esialgset tulemust, milleks oli 50,4. Tegemist oli neljanda järjestikuse kasvukuuga ning indeksi kasvu toetas siseturu nõudlus, mitte niivõrd uued eksporditellimused.

  • Reedel aitasid turgu üleval hoida eelkõige jaemüüjad, kes raporteerisid olulisest külastajate arvu kasvust Tänupühal. Nädalavahetuse jooksul on aga selgunud, et neljapäevane kasv tuli eelkõige Musta Reede arvelt. National Retail Federation andmetel külastas Tänupühal kaubanduskeskusi 45 miljonit inimest ehk 27% rohkem võrreldes mullusega, kuid reedel oli kasvuks kõigest 3,5%. Kokku hinnatakse Tänupühade nädalavahetuse müügiks $57,4 miljardit ehk 2,7% vähem kui eelmisel aastal. Teistsugust metodoloogiat kasutav ShopperTrak hinnangul oli samuti märgata olulist külastajate kasvu neljapäeval, kuid reedene ostlejate arv jäi 11% madalamaks ning käive 13% väiksemaks kui mullu.
  • Tehnoloogiaettevõtete aktsiad näitasid samuti reedel tugevust, kuna USA Riikliku Jaemüügiameti hinnangul kasvab internetimüük sellel pühadehooajal 15% ehk 82 mld dollarini, st kolm korda kiiremini kui jaemüük üldiselt (vastavalt 3,9% ehk 602,1 mld dollarini). EBay aktsia osteti +2,5% ning Amazon.com +1,8% kõrgemale.
  • Mõned tänased reitingumuudatused Euroopast:

    Tesco Cut To Underweight Vs Neutral At Hsbc
    Aberdeen Asset Management Cut From Outperform At Credit Suisse
    Shire Cut To Neutral Vs Buy At Ubs
    Bae, Cobham, Saab, Thales, Ultra Resumed Neutral At Goldman
    Rolls-royce, Eads, Meggitt Resumed Buy At Goldman
    Centrica Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
    Barratt Developments Raised To Buy Vs Neutral At Citi
    Thomas Cook Cut To Neutral Vs Buy At Ubs
    Deutsche Telekom Cut To Neutral Vs Buy At Nomura
    Lanxess Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
    Symrise Raised To Buy Vs Hold At Deutsche Bank
    Telecoms Cut To Neutral Vs Overweight At Deutsche Bank
    Construction Materials Cut To Neutral At Ubs
    European Mining Sector Raised To Overweight At Ubs
    Aperam Cut To Neutral Vs Outperform At Exane
    Saipem Cut To Underweight Vs Neutral At Jpmorgan
    Vienna Insurance Cut To Hold Vs Buy At Berenberg
    Carlsberg Added To Credit Suisse’s Focus List
    Outokumpu Raised To Neutral Vs Underperform At Bofaml
    Telenor Cut To Reduce Vs Buy At Nomura
    Tele2 Raised To Neutral Vs Reduce At Nomura
    Kemira Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
  • Hispaania tööstussektori PMI langes novmebris tagasi alla 50 punkti piiri, mis märgib sektori aktiivsuse langust. Novmebris oli tööstussektori PMI näiduks 48,6 punkti vs 50,9 oktoobris, mis on madalaim näitaja alates maist. Ärikliima halvnemise tingisid eelkõige langenud tellimused ja kogutoodang. Uued tellimused langesid esimest korda poole aasta jooksul, millest peegeldub eelkõige kodumaise nõudluse langus. Uued eksporditellimused jätkasid kasvamist, kuigi aeglasemas tempos.
  • Itaalia ja Saksamaa PMI indeksid näitasid tööstussektori aktiivsuse kasvu paranemist, samas kui Prantsusmaa näitaja langes ning püsib endiselt allpool 50 punkti taset. Eurotsooni tööstussektori koondnäitaja revideeriti võrreldes esialgse näiduga 0,1 punkti ülespoole ehk 51,6 peale. Kogutoodang, uued tellimused ja eksport kasvasid viiendat kuud järjest, kuid tööhõive tööstussektoris jätkas siiski langemist. Allpool ka mõningate riikide PMI indeksid:
  • Suurbritannia tööstussektor jätkab tugevat taastumist, kui novembris tõusis sektori PMI oktoobrikuu 56,5 punkti pealt 58,4 punktini. Riigi tööstussektoris kasvas tööhõive seitsmendat kuud järjest ning uute töökohtade kasvutempo oli 2,5 aasta kiireim. Kogutoodangu ja uute tellimuste näitajad jätkasid samuti kasvamist ning olid viimase 19 aasta tippude läheduses.

    UK ECON: Nov Manuf. PMI 58.4 vs 56.1 expected, 56.5 (revised up) in Oct
  • Prantsusmaa uute autode registreerimine kasvas novembris 5,7% võrreldes aastatagusega, kusjuures peamine kasv tuli kodumaiste tootjate arvelt. Reanult registreerimine kasvas 3,8% ning PSA Peugeot Citroeni vastav näitaja 4,5%. Välisriikide tootjate mudeleid registreeriti 12,9% vähem. Käesoleval aastal tervikuna on uute autode müük langenud 7,1% ning ka Renault ja Peugeot registreerimiste arv on vastavalt 2,1% ja 9,2% miinuses.
  • Morgan Stanley on täna langetanud euroala 2014. aasta majanduskasvu prognoosi 0,9% pealt 0,5% peale. Analüütikud toovad välja, et alates septembrist on realiseerunud mitu negatiivset aspekti, eelkõige tugevnev euro. Samuti pole neljanda kvartali andmed näidanud eriliselt tugevat taastumist. Euroala kasv peaks Morgan Stanley sõnul järk-järgult suurenema järgmise aasta jooksul. Lisaks arvatakse, et inflatsioon jääb veel pikemaks ajaks 1% kanti ning EKP langetab esimeses kvartalis refinantseerimismäära 15 baaspunkti võrra ehk 0,1% peale. Negatiivse deposiidimäära stsenaariumile antakse 50-50 võimalus. Positiivse poole pealt tuuakse välja, et käesoleva aasta teisel poolel toimunud stabliseerumine perifeeriariikides loob head eeldused kasvuks järgmisel aastal ning vähenevat kasinusmeetmete mõju riikide majanduskasvule.
  • USA tööstussektori novembrikuu PMI indeks korrigeeriti esialgsest näidust 0,4 punkti võrra kõrgemaks ehk 54,7 punktini. Tegu on kõrgeima aktiivsusega alates jaanuarist ning samuti märkimisväärse paranemisega oktoobri 51,8 punkti tasemelt. Kolme kuu keskmine PMI oli 53,1 punkti ehk käesoleva aasta keskmisel tasemel. Allolevas tabelis on toodud ka erinevad PMI komponendid.
  • Alates tänasest on kadunud Twitteri (TWTR) IPOt läbiviinud pankadele kehtinud keeld avaldada ettevõtte kohta investeerimissoovitusi ning hinnasihte. Seega on mitmed suuremad majad täna oma soovitustega lagedale tulnud:

    • Goldman Sachs „Buy“ – hinnasiht $46
    • Morgan Stanley „Equal Weight“
    • JP Morgan „Neutral“ – hinnasiht $40
    • Bank of America „Underperform“ – hinnasiht $36
    • Deutsche Bank „Buy“ – hinnasiht $50

    Üleüldiselt analüütikud just väga positiivselt meelestatud pole – Twitteril on kokku 8 ostu, 8 hoia ja 6 müü soovitust.
  • USA novembrikuu ISM indeks tõusis oktoobrikuu 56,4 punkti pealt 57,3-ni, ületades analüütikute ootusi.

    November ISM Index 57.3 vs 55.5 Briefing.com consensus; October 56.4
  • Täna avaldati ka septembrikuu ehituskulutuste muutus, mis valitsuse tööseisaku tõttu ilmus nüüd koos oktoobri numbriga. Septembri muutus valmistas pettumuse, kui 0,4% tõusu asemel oli languseks 0,3%, kuid oktoobrikuus oli ehituskulutuste tõus 0,8%, ületades ootusi.

    September Construction Spending -0.3% vs +0.4% Briefing.com consensus
    October Construction Spending +0.8% vs +0.3% Briefing.com consensus
  • Terasetootja ThyssenKruppi aktsia kaupleb hetkel avamistasemest -9,24% võrra madalamal €17,53 peal. Ettevõte teatas reede hilisõhtul, et müüb USAs asuva tootmistehase konkurentfirmadele ArcelorMittal ja Nippon Steel & Sumitomo Metal $1,55 miljardi eest, mis oli oodatud hinnapakkumise vahemiku madalam ots. Brasiilias asuvat kahjumlikku terasetehast CSA ei õnnestunud ettevõttel maha müüa. Lisaks ollakse sunnitud tagasi võtma möödunud aastal Soome Outokumpule müüdud tehas Itaalias ning VDMi äriüksus. ThyssenKrupp plaanib uute aktsiate abil kapitali ligi 10% võrra tõsta.
  • Kosmeetikaettevõte L'Oreal kallines täna Pariisi börsil +1,62%, kuna ettevõte kuulutas reedel välja €500 miljoni suuruse aktsiate tagasiostu programmi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon