Börsipäev 12. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mida selgemaks saab see, et eelmisel nädalal alanud tõusul on jaksu edasi kesta, seda enam meelitatakse ligi momentumi jahtijaid, kes julgevad suurema veendumuse juures pikaks minna ning see toidab tõusu. Kuna action on toimunud ilma suuemate uudisteta ning langevate käivete baasil, siis paratamatult tekib tunne, et jaanuari lõpus ja veebruari esimestel päevadel inimemotsioonidest pakatanud turul on juhtohjad enda kätte võtnud taas arvutid. S&P 500 lõpetas päeva 1,1% kõrgemal, Stoxx 600 sulgus 1,3% plussis.

    Esindajatekojas FEDi presidendina oma esimese esinemise teinud Janet Yellen kordas põhimõtteliselt seda, mis oli juba varasemalt teada. Keskpanga arvates jätkub nii sellel kui järgmisel aastal majanduse mõõdukas paranemine, mis aitab töötuse määral langeda jätkusuutlikule tasemele ning toetada inflatsiooni 2% lähedale. Detsembri ja jaanuari tööturu statistika nõrkus üllatas tedagi, kuid ta ei tahaks nende põhjal kiirustada järelduste tegemisega, tuues ühe põhjusena välja ebatavalised ilmaolud. Sestap näeb ta, et võlakirjade ostuprogrammi vähendamine võiks järgnevatel kuudel jätkuda.

    Kui talt küsiti, mis tooks keskpanga jaoks kaasa otsuse QE vähendamine peatada, siis Yelleni sõnul läheks selleks vaja väljavaate märkimisväärset muutumist. Ta täpsustas, et föderaalreservi eesmärgiks on taotleda keskmisest kiiremat majanduskasvu. Kuigi midagi väga uut tema sõnavõtust ei selgunud, näib, et turuosalised on eos võtnud seisukoha, et Yellen on oma loomult siiski gramm leebem kui Bernanke.

    Pärast USA turgude sulgumist hääletati Esindajatekojas võlalimiidi tõstmise eelnõu kasuks, mis annab valitsusele ilma täiendavate kulude kärpimise vajaduseta võimaluse laenata uut raha juurde kuni järgmise aasta märtsini. Senat peaks eelnõu samuti peagi heaks kiitma, kuigi täpset kuupäeva pole teada.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis fookuses saab olema eurotsooni detsembri tööstustoodang ning Inglise keskpanga inflatsiooniraport. Viimase puhul usutakse, et keskpank kavatseb teha muudatusi intressimäära juhtimisel kasutatava töötuse määra eesmärgis, kuna 7% piir on juba suhteliselt lähedale jõudnud ning vaevalt, et praegusel ajahetkel üldse mõeldaksegi intressi tõstmisele.

    10.00 Hispaania kinnisvaratehingute muutus (detsember)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (detsember)
    12.30 Inglise keskpanga inflatsiooni raport
    21.00 USA valitsuse eelarve (jaanuar)

    USA indeksite futuurid kauplevad 0,2% kõrgemal.
  • USA väetisetootja Mosaic (+2,4% @ $47,96) neljanda kvartali kasum tegi 79% kukkumise, kuna müügihindade langus varjutas kahe peamise segmendi müügi kasvu. Ettevõtte kasum langes $128,9 mln peale ($0,30 aktsia kohta) aastataguse $615,7 mln pealt ($1,44 aktsia kohta). Analüütikud ootasid kasumiks $0,44 aktsia kohta. Ettevõtte käive langes 7,9% ehk $2,18 mld peale. Ettevõtte suurima käibeallika, fosfaadi, käive vähenes kvartalis 6% ehk $1,6 mld peale, samal ajal kui müügimaht kasvas 21% ehk 3,4 mln tonnini. Ettevõte prognoosib esimeses kvartalis fosfaadi müügimahuks 2,3-2,6 mln tonni (vs 2,7 mln tonni aasta varem). Lisaks ootab ettevõte sellel aastal rekordilist globaalset müüki, mis tuleneb sellest, et kliendid ei oota enam hindades märkimisväärset langust. Ettevõte suurendas ka aktsiate tagasiostuprogrammi $1 mld võrra.
  • Pakendatud toidu müüja ConAgra Foods aktsia tegi -6,3% kukkumise (@ $29,08), kuna ettevõte kärpis 2014. aasta mais lõppeva majandusaasta kasumiprognoosi $2,22-2,25 peale varasema $2,34-2,38 pealt. Kasumiprognoosi langetamise põhjuseks oli nii tarbekaupade segmendi oodatust nõrgem müük kui ka oodatust rohkem aega võttev restruktureerimine.
  • Hiina eksport ja import kasvasid jaanuaris oodatust kiiremini- eksport kasvas 10,6% Y/Y (graafik alloleval joonisel) oodatud 0,1% asemel ning import kasvas 10% Y/Y oodatud 4% asemel. Võrdluseks, eelmisel kuul kasvas eksport 4,3% ning import 8,3%. Hiina kaubandusbilansi ülejääk kasvas jaanuaris 31,9 mld dollarini oodatud $23,5 mld asemel.

  • Mõned soovituste ja hinnasihtide muudatused Euroopas:

    SEB Raised to Buy vs Hold at SocGen
    Ingenico Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    Ingenico Rated New Buy at SocGen, PT Eu75 (Close 63,3)
    Smith & Nephew Raised to Buy vs Hold at Deutsche Bank; PT 1125 (Close 928,5)
    Kazmunaigas Raised to Buy vs Hold at Deutsche Bank; PT 18,5 (Close 15,65)
    Cinema City Raised to Buy vs Hold at ING
    Agora Raised to Buy vs Hold at ING
    Halyk Bank Cut to Neutral vs Buy at BofAML
    Kazmunaigas Raised to Neutral vs Underperform at BofAML
    Bunzl Raised to Buy vs Underperform at BofAML
    Umicore PT Raised to Eu37 From Eu35 at ING (Close 33,56)
    Airbus Cut to Neutral vs Buy at UBS
    Kazakhmys Raised to Equalweight vs Underweight at Barclays
    Saipem PT Cut to Eu16.6 vs Eu17.1 at Goldman; Kept at Neutral (Close 15,98)
    Saipem PT Cut to Eu13.5 vs Eu14 at BofAML; Kept at Underperform
    Saipem PT Cut to EU15.5 vs EU16.1 at Credit Suisse, Kept at underperform
    Saipem PT Cut 6% to Eu16 at Exane; Kept at Underperform
    Stratec Biomedical Raised to Overweight vs Neutral at HSBC; PT 29 to 36 (Close 32,01)
  • Hispaanias kahanesid tehingud majadega detsembris YoY -3,6%, mis oli väiksem langus kui novembris registreeritud -15,9%
  • Nagu erinevate riikide näitajate põhjal kardeti, siis kogu eurotsooni detsembri tööstustoodang jäi samuti ootustele selgelt alla, kasvades YoY vaid 0,5% (prog 1,8%). Novembri muutus revideeriti 3,0% pealt 2,8%le.
  • Kuna töötleva tööstuse PMI nõrgemale tööstustoodangule ei viidanud, siis jaanuari numbri põhjal saab olema huvitav näha, kas tegemist oli ajutise tagasilöögiga või erisuunaline liikumine jätkub. Lõpuks loeb ikkagi see, mida näitab tegelik data, mitte küsitlus ja sestap pole eurotsooni majanduse kohta jätkuvalt midagi julgustavat öelda.
  • Näib, et uut tööpuuduse sihti polegi

    BOE SEES ECONOMY GROWING 3.4% IN 2014 VS 2.8% IN NOV
    BOE SEES UNEMPLOYMENT FALLING TO 7% IN QTR THROUGH JANUARY
    BOE SEES SCOPE TO KEEP 0.5% RATE AFTER JOBLESS THRESHOLD HIT
  • Prantsusmaa suuruselt kolmanda panga Societe Generale aktsia kallines Pariisi börsil +4,71% võrra €46,35 peale. Ettevõtte müügitulu kasvas lõppenud kvartalis 13% võrra €5,78 miljardini ning vaatamata €445,9 miljoni suurusele trahvile teenis ettevõte €322 miljonit kasumit võrreldes aastataguse €471 miljoni suuruse kahjumiga ja tulemus ületas analüütikute ootusi, milleks oli €250 miljoni suurune kasum. Lisaks teatas ettevõte, et on Euroopa Keskpangalt mõned aastad tagasi pikaajalise refinantseerimisoperatsiooni käigus võetud laenud täies mahus tagasi maksnud.
  • Norra telekomfirma Telenori aktsia odavnes -6,87% võrra 127,40 Norra krooni peale, kuna ettevõtte neljanda kvartali amortisatsioonieelne ärikasum kasvas aastaga 9,6% võrra 8,99 miljardi Norra kroonini ja jäi sedasi alla analüütikute poolt oodatud 9,20 miljardile kroonile. Väljamakstavaid dividende tõsteti 17% võrra 7 krooni krooni peale aktsia kohta ning see ületas analüütikute ootusi, milleks oli 6,83 krooni aktsia kohta. 2014. aasta müügitulule prognoosib Telenor madalat ühekohalist kasvu ning EBITDA marginaaliks oodatakse möödunud aastaga sarnast taset ehk ~34,5%.
  • Norra väetisetootja Yara International müüdi pettumust valmistanud tulemuste tõttu -6,75% võrra madalamale 250,0 Norra krooni peale aktsia kohta. Ettevõtte väetise tarnete maht kasvas aastaga 22% võrra, kuid väetise madala hinna tõttu kahanes neljanda kvartali müügitulu aastataguse 20,86 miljardi krooni pealt 20,47 miljardi krooni peale ja jäi alla analüütikute poolt oodatud 21,77 miljardile kroonile. Ärikasum vähenes samal perioodil 2,15 miljardi krooni pealt 544 miljoni krooni peale ja jäi samuti analüütikute ootustele alla (1,26 miljardit krooni). Yara International maksab dividende 10 krooni aktsia kohta.
  • Alumiiniumitootja Norsk Hydro aktsia kerkis +3,60% võrra 29,61 Norra krooni peale aktsia kohta. Ettevõtte neljanda kvartali 16,6 miljardi krooni suurune müügitulu ületas analüütikute 15 miljardi krooni suurust ootust ning firma ärikasum kasvas aastataguse 138 miljoni krooni pealt 483 miljonini kui analüütikud ootasid 310 miljoni krooni suurust ärikasumit. Ettevõte maksab dividende 0,75 krooni aktsia kohta ning see vastas analüütikute ootustele.
  • Pakendiettevõte Smurfit Kappa tõusis tugevate finantstulemuste najal +4,83% võrra €18,98 peale aktsia kohta. Ettevõtte 2013. aasta müügitulu kasvas 8% võrra €7,95 miljardini ning ärikasum paranes samal perioodil 11% võrra €679 miljonini. Väljamakstavaid dividende tõsteti 50% võrra €0,3075 peale aktsia kohta. Käesoleva aasta suhtes on ettevõte positiivselt meelestatud ning prognoosib jätkuvat kasvu nii müügitulule kui ka kasumile.
  • USA valitsus jaanuari eelarve puudujääk pisut suurem kui oodati

    January Treasury Budget -$10.4 bln vs -$10.0 bln Briefing.com consensus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon