Börsipäev 17. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud osutusid läinud nädalal suhteliselt tugevaks vaatamata kohati pettumuse valmistanud majandusnäitajatele nii Euroopas kui USAs. S&P 500 sulgus reedel 0,5% kõrgemal ning lõpetas nädala 2,3% plussis. Euroopas kosus Stoxx 600 reedel 0,6% ja taastus nädala lõikes 2,5%.

    Aasia aktsiaturud on nädalat alustamas plussis, kuigi uudised on olnud erisugused. Öösel selgus, et Jaapani majandus kasvas neljandas kvartalis annualiseeritult vaid 1,0%, mis oli oluliselt nõrgem analüütikute oodatud 2,8%st (kolmandas kvartalis 1,1%), kui prognoositust kehvemaks kujunes nii tarbimine kui ka ettevõtete investeeringud. Oluline negatiivne faktor oli ka netoeksport, mis Deutsche andmetel lihvis SKP kasvust 0,4 protsendipunkti, kuna import osutus jeeni nõrgenemisest hoolimata ekspordist nõnda palju ikkagi tugevamaks. Jaapani keskpank alustas täna kahepäevast istungit, mis tõenäoliselt värskete numbrite valguses ei too kohe uusi samme, kuid võib panna keskpank selles suunas rohkem mõtlema, kui selgub, et selle aasta majanduskasvu ja inflatsiooni eesmärkide saavutamine on ohtu sattunud.

    Jaapani SKP kvartaalne annualiseeritud muutus (%)


    Hiina keskpank teatas nädalavahetusel, et jaanuaris väljastati 1,3 triljoni jüaani ulatuses uusi laenusid (YoY 23%), mis oli märksa enam kui analüütikute oodatud 1,1 triljonit. Koos võlakirjade ja aktsiate emissioonidega kasvas likviidsus majanduses 2,58 triljonit jüaani (+19%), mis oli samuti üle oodatud 1,9 triljoni. Kuigi hoiatavad märgid krediidi mullist on aeg-ajalt ennast ilmutanud ning ka keskpank kutsus alles jaanuari keskel laenuandjaid oma tegevust väheneva kasuteguri tõttu rangemalt kontrollima, näitab tegelik statistika, et keskpank ei taotle oma eesmärke kuigi agressiivselt. Võimalik, et ka uue aasta püha oli oluline mõjutaja ning veebruari numbrid võivad seetõttu tulla oodatust tagasihoidlikumad.

    Hiina majanduses väljastatud uue laenud (miljardit jüaani)



    Täna ühtegi olulist makrouudist tulemas ei ole ja kuna USA turud on presidentide päeva tõttu suletud, siis tõenäoliselt kannatab veidi ka likviidsus Euroopas.

    Euroopa indeksite futuurid on alustamas päeva üsna reedese sulgumistaseme lähedalt.

  • Maailma suurima supitootja, Campbell Soupi, aktsia rallis +5% (@ $43,01), kuna ettevõtte teise kvartali kasum ületas analüütikute ootusi tänu supi müüki suurendanud tavapärasest külmemale ilmale ning tänupühade ajalisele nihkumisele võrreldes aastatagusega. Ettevõtte kasum kasvas 71% ehk $325 mln peale ($1,03 aktsia kohta) aastataguse $190 mln pealt ($0,60 aktsia kohta). Korrigeeritud kasum ulatus $1,04 peale aktsia kohta, ületades analüütikute $0,73 suurust ootust. Campbelli käive kasvas kvartalis 5,5% ehk $2,28 mld peale. Analüütikud ootasid käibeks $2,27 mld. Brutomarginaal kasvas 35,7% peale varasema 35,2% pealt. Campbell kinnitas ka majandusaasta käibe kasvu prognoosi, oodates 4-5% kasvu.
  • Cliffs Natural Resources aktsia rallis +5,8%, kuna kaevandaja kvartalitulemused ületasid analüütikute ootusi. Ettevõte jõudis neljandas kvartalis $43,3 mln suurusesse ($0,20 aktsia kohta) kasumisse aastataguse $1,62 mld suuruse ($11,36 aktsia kohta) kahjumi pealt. Korrigeeritud kasum kasvas $1,22 peale aktsia kohta aastataguse $0,63 pealt. Kasumisse jõudmist toetas kulude kärbe, mis aitas korvata käibe vähenemise. Ettevõtte käive vähenes kvartalis 1,3% ehk $1,52 mld peale tänu nii müügihinna kui ka –koguse vähenemisele. Analüütikud ootasid kasumiks $0,79 aktsia kohta ning käibeks $1,46 mld. Lisaks sai ettevõte uue tegevjuhi- Gary Halverson, kes oli varasemalt ettevõtte president ning äritegevuse juht.
  • Mõned analüütikute kommentaarid Euroopas:

    Kinnevik Raised to Hold From Sell at Nordea
    Ratos Cut to Sell From Hold at Nordea
    Neste Oil Cut to Hold From Buy at Nordea; PT 17,5 to 15,8 (Close 15,58)
    Anglo American Cut to Hold vs Buy at SocGen; PT Kept at 1,600p (Close 1519,5)
    RSA Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    Sampo Rated New Hold at Deutsche Bank; PT Eu37.2 (Close 36,83)
    SSAB Raised to Neutral vs Sell at Citi
    Randgold Resources Raised to Neutral vs Sell at Citi
    Thyssenkrupp Cut to Sell vs Neutral at Citi
    Norwegian Air Rated New Underperform at BofAML; PT Nok151 (Close 249,6)
    Yara Cut to Neutral vs Buy at UBS
    Anglo American Raised to Outperform at Credit Suisse; PT Gbp19 (Close 1519,5)
    Mediolanum PT Raised to EU8 vs EU7.4 at Deutsche Bank (Close 6,67)
    Azimut PT Raised to EU23.2 vs EU17.6, kept at Hold at Deutsche Bank (Close 23,66)
    L’Oreal Current Share Price Interesting Entry Point: UBS; PT 150 (Close 122,95)
    - Continues to see further buybacks as a possibility.
    Renault PT Raised to EU85 from EU72 at BofAML; Kept as Top Pick (Close 72,2)
    Eni PT Cut to EU17.4 vs EU17.8 at Morgan Stanley, kept at equalweight (Close 17,26)
    ThyssenKrupp Cut to Sell at Citi After Rally; Returns Ignored
    22% rally in 2 mos. puts ThyssenKrupp on comparable multiples to Siemens, which is unjustified, Citigroup says in note downgrading stock from neutral; PT cut to EU17 vs prior EU17.60.
    * Citi: Steel Americas result was well ahead of consensus, though there was little clarity on the earnings distribution between CSA (retained) and Alabama (disposed)
    * That raises the risk that the historical transfer pricing is mismatched to the future market rate
    * Inclusion of the Outokumpu assets expected to be earnings dilutive though there is little visibility on what that impact may be; 2014 Ebit est. cut to EU1b vs prior EU1.1b
    * ThyssenKrupp’s valuation is comparable to Siemens, (9.1x 1yr EV/Ebitda vs. 9.3x), though returns are not
    * 90% of ThyssenKrupp’s Ebitda is derived from capital goods, though those businesses represent only 35% of the capital employed; it’s RoC that should drive valuation
    * With the materials segment heavily dilutive to returns, ThyssenKrupp’s RoCE is likely to lag Siemens’ by 5-10% in 2014-15
    * Mittal the preferred steel stock in Europe
  • FT kirjutab, kuidas Jaapani peamister Abe tahab kohalike pensionifondide rahaga aktsaturgu üles pressida aga võlakirjadele orienteeritud suurim pensionivara haldaja pole selle mõttega päri. Link
  • Briti suuruselt kolmas kinnisvarafirma Hammerson kallines Londoni börsil +3,13% võrra 560,50p peale aktsia kohta, kuna ettevõtte täisaasta maksueelne kasum kasvas aastataguse £142,2 miljoni pealt £341,2 miljoni peale. Ettevõtte varade puhasväärtus kasvas aastaga 5,7% võrra ja lisaks tõsteti väljamakstavaid dividende 8% võrra 10,8p peale aktsia kohta.
  • Tööstusfirma SGL Carbon kallines täna +12,68% võrra €30,70 peale aktsia kohta, sest Saksa ajaleht Handelsblatt kirjutas sellest, et SGL Carbon investeerib koostöös BMW-ga (kes omab SGL Carbonis 15,7% suurust osalust) üle €100 miljoni, eesmärgiga kahekordistada süsinikfiibri aastane tootmismaht 6000 tonnini. Põhjuseks on kasvav nõudlus BMW i3 ja i8 elektriautode järele Ameerikas ning BMW uus plaanitav 7. seeria mudel, mille tootmiseks samuti süsinikfiibrit kasutatakse.
  • Kindlustusfirma RSA Insurance Group tõusis +2,45% võrra 98,20p peale aktsia kohta, kuna Sky News andmetel plaanib ettevõte oma Kanada äriüksuse Noraxis Capital Corporation mahamüümist. Tehingu väärtus võib hinnanguliselt ulatuda kuni £200 miljonini.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon