Balti börsid 27. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 27. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile liikusid kõik kolm Baltikumi börsiindeksit madalamale – OMX Tallinn (-0.27%), OMX Riia (-0.18%) ja OMX Vilnius (-0.52%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist tavapärasest pisut vaiksema päevaga, kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 376 tehingut koguväärtuses 551 tuhat eurot, millest ligikaudu 370 tuhat eurot tehti Tallinna börsil ja 138 tuhat eurot Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Merko Ehitus (0.00%), millega sooritati 15 tehingut koguväärtuses 100 tuhat eurot. Merko Ehitusele järgnesid Silvano FG (-1.70%) ja Tallinna Kaubamaja vastavalt 79 ja 56 tuhande euroga. Suurimateks tõusjateks olid eile Vikyškiu Pienine (1.95%), Nordecon (1.92%) ja Grindeks (0.63%). Langejateks Arco Vara (-2.94%), Silvano FG (-1.70%) ja Ventspils Nafta (-1.47%).

    Käesoleva nädala olulisemad sündmused:
    • täna on oodata Baltika, Olympic EG ja Tallinki IV kvartali tulemusi;
    • homme avalikustavad Arco Vara, Ekspress Grupp, Harju Elekter, Grindeks, LSC Group, Olainfram, Apranga ja City Service oma IV kvartali tulemused;
    • täna või homme peaks tulema Silvano FG IV kvartali tulemused.
  • Nordecon: Jõustunud arbitraažikohtu otsus

    Nordecon esitas 2012. aasta juulis Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja arbitraažikohtule hagi Eesti Meremuuseumi vastu seoses riigihanke tulemusena sõlmitud Tallinna Lennusadamas paikneva eksponaadihoone rekonstrueerimise ehituslepingust tekkinud võlgnevuse ja viiviste nõuetes. Vaidlusaluste nõuete summa oli ligikaudu 2,4 miljonit eurot.

    26. veebruaril 2014. a tegi arbitraažikohus otsuse hagi osaliselt Nordecon AS kasuks rahuldada. Otsuse kohaselt tuleb Nordecon AS-le tasuda põhinõue koos viiviste ja kohtukuludega kokku summas 1,54 miljonit eurot. Tasutava summa ja finantsaruannetes kajastatud nõude erinevus 0,86 miljonit eurot kajastatakse täiendava kahjumina Nordecon AS-i 2013. aasta majandustulemuses.
  • Keskmine brutokuupalk oli 2013. aasta IV kvartalis 986 eurot ja kuupalk tõusis 2012. aasta IV kvartaliga võrreldes 7,6%, teatab Statistikaamet.

    Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes oli keskmise brutokuupalga tõus IV kvartalis veidi aeglasem kui III ja II kvartalis, kui aastakasv oli vastavalt 8,8% ja 8,5%. Ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis keskmine brutokuupalk IV kvartalis 7,2%. Ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud tõusid 2012. aasta IV kvartaliga võrreldes palgatöötaja kohta 17,0% ning mõjutasid keskmise brutokuupalga tõusu 0,4 protsendipunkti võrra. Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, tõusis 2013. aasta IV kvartalis 6,0%. Reaalpalk tõusis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes kümnendat kvartalit järjest. (Link)

    Palgatöötaja keskmine brutopalk ja tööjõukulu kuus, IV kvartal 2013

  • Eesti meeldivaimate brändide edetabeli esikolmikusse kuuluvad Kalev, Maxima ja Tere – nii selgus TNS Emori brändide edetabeli uuringust. (Link)

    Kalev on olnud Eesti elanike jaoks ülekaalukalt meeldivaim bränd alates 2009. aastast, mil TNS Emor viis läbi esimese sarnasel metoodikal põhineva uuringu. Esikümnesse mahtusid (tähestikulises järjekorras) veel: ETV, Google, Leibur, Rakvere, Selver, Skype ja YouTube.
  • Radisson Blu Hotel Tallinn investeeris mullu renoveerimisse 6 miljonit eurot ning uuendas hotelli nime Radisson Blu Sky Hoteliks. Kokku renoveeriti 280 külalistetuba, restoran, konverentsikeskus ja kõik avalikud ruumid ning 24. korrusele ehitati spaa, vahendab BNS.

    "Võib vist öelda, et tegemist on ühe suurema investeeringuga, mida Tallinnas hotellinduses on tehtud viimase kuue aasta jooksul ehk ajast, mil siia uusi hotelle ehitati," ütles hotelli müügidirektor Girli Nurk.
  • Eks uus Hilton paneb liigutama ka teised.
  • Euroopa Komisjoni poolt avaldatud andmetel Eesti majandususaldusindeks veebruaris (võrreldes jaanuariga) mõnevõrra langes (1.1 punkti), kuid püsib pikaajalisest keskmisest (=100) kõrgemal – 103.7 punkti. Kindlustunne halvenes tööstus-, ehitus- ja teenindussektoris ning paranes kaubanduses ja tarbijatel. Kindlustunne püsib pikaajalisest keskmisest kõrgem tarbijatel, teenindussektoris ja kaubanduses, ning on sellest madalam tööstuses ja ehituses. (Link)



Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon