Väga algajale soovitusi - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Väga algajale soovitusi

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere!

    Tekkinud mõte raha investeerida igakuiselt ning tulu suurendada. Ideeliselt olen mõelnud välja spetsiifiliselt suunata raha eraldi ravimitööstuse aktsiatesse-fondidesse, kuid hetkel leidsin sellise huvitava fondi nagu LHV Pärsia Fond, mis tundub ka paljulubav.

    Investeerimissummad on olematud- ca 50-150 eur igakuiselt. Alustuseks umbes 100 eur investeerimiseks. Lugedes on tulnud vastakaid arvamusi. Ühed ei näe mõtet fondidesse raha paigutada, vaid osta kohe aktsiaid kindlatelt firmadelt, teised on algajate jaoks pakkunud välja kindlamate variantidena fondid.

    Kuskohast siis alustada raha paigutamisega? Tootlikkust tahaks võimalikult kiiresti ning võimalikult suurt. Samuti võimalust aktsiatest-fondidest kiiresti vajaduse korral vabaneda.

    Mida targemad ütlevad ja soovitavad?
  • Algkapitali ei oma ,aga tootlikus olgu võimalikult suur ja võimalikult kiiresti?
    Nendele tingimustele vastab Viking Lotto,kas käsi kullas või .......
  • Väikeste summadega (igakuiselt) läheb sisenemistasud väga suureks. Uuri, kui palju on min fondi sisenemise tasu ja haldustasu. Võibla tuleks panna harvemini ja suuremad summad? Peenemad mehed nimetavad seda riski ajaliseks hajutamiseks.
    Muidugi ka aivo soovitus tundub olevat asjakohane.

    Aga tee huvitav eksperiment ja käi läbi kõigi pankade finantsnõustajad ja pärast kirjuta siia foorumisse, sest teatavasti rahvasuu ütleb, et "Iga l kiidab oma v-d".
  • Kasvukonto oleks ehk sellisel juhul variant - pane ise portfell 1-6 fondist kokku ja investeeri väikeste summadega perioodiliselt. Ostutehingu teenustasu 1% (min 2 eur) puhul ei söö teenustasud investeeritavat summat ära. https://www.lhv.ee/investeerimine/kasvukonto/
    Valida saad järgmiste fondide vahel.
  • Hajutatuse huvides soovitaks pigem vaadata fonde, kuivõrd üksikute aktsiate korral lähevad teenustasud suhtena investeeringusse liiga suureks.

    Vaatamata keskmise inimese arusaamadele investeeringute tulususest, ei ole börsil investeerimine ratsa rikkaks saamise koht. Investeeri iga kuu 150EUR järgnevad kümme aastat ja on lootust, et selle perioodi lõpuks on juba mingi mõistlik kapital tekkinud. Kapitali akumulatsioon läbi palgatöö on, väikesed erandid välja jättes, äärmiselt pikaajaline protsess.

    Kui tahad võimalust suhteliselt lühikese aja jooksul rikkaks saada, investeeri oma raha ja aeg enese arendamisse ja ole valmis selleks, et sa loobud oma eraelust aastateks.
  • Kunagi vist käis siit foorumist läbib selline piir, et alla 10 000 EEK ei olnud mõtet alustada ja see 10 000 EEK oleks siis olnud nö. ühe aktsia pakk. Vähegi normaalseks riskide hajutamiseks oleks vaja siis 50 000 - 100 000 EEK. Praegu võiks need numbrid siis asendada vastavalt 1000 € ja 5000-10 000 €-ga.

    Ma ei pea ennast väga kogenud investoriks, aga minu meelest ravimifirmad on kõige riskantsemad loteriipiletid börsidel üldse. Väga palju sõltub nende puhul konkreetsete uuringute-arenduste õnnestumisest või ebaõnnestumisest. Aktsia hind võib komeedina tõusta või kui tulemust ei ole (ja ootus on aktsiahinda sisse kalkuleeritud) ka kivina langeda. Esimeses järgus hoiaks neist eemale, piisavalt taustateadmisi ja analüüsioskust omamata.

    Kui kindlasti tahad kusagilt alustada, vaata stabiilsemaid dividendiaktsiaid. Kunagi oli safe bet Eesti Telekom, praegu võiks Tallinna Vesi* olla algajale üsna turvaline valik. Balti aktsiate puhul ei nõua LHV ka igakuist konto haldustasu, teenustasu arvestatakse ainult tehingute pealt.

    *- ei oma ja ei vastuta aktsiahinna tulevase käitumise eest mingil moel
  • Draax, sa räägid biotechidest suured ravimifirmad on ikka väga stabiilne bisnes.
  • No 100 euri kuus on suht lihtne teema, sel puhul soovitaks vaadata divikaid, või indekseid, ehk siis põhimõtteliselt valid mingi indeksi või suure rasvase monsterettevõtte ja lihtsalt ostad siis ühe või kahe kaupa neid aktsiaid. Teenustasud aga kipuvad igasugu asju sööma, seega vaata välja mõni suur rasvane eesti ettevõte ja lihtsalt osta seda niikaua kuni mingisugunegi summa koos on. Siis kogu saadud raha eest osta optsioone ning peale kaotusvalu tõttu tehtud joomingust tulnud pohmaka lahtumist hakka otsast peale :)
  • Ma investeeriks sellises ulatuses pigem Bondora sugustesse laenudesse
  • Soovitaks ka Bondorat. Teisena soovitaks osta dividendiaktsiaid. OEG tundub selline pool kasvuaktsia ja pool dividendiaktsia näiteks. Tallinna Vesi näiteks maksab varsti dividendid välja, soovitaks osta siis, kui on nimekiri lukku löödud, kes dividendi saavad. Peale seda aktsia hind reeglina langeb ja põrkab tasapisi aasta jooksul uuesti tagasi. Ehk mõistlik olekski iga aasta seda kohta ärakasutada, seejuures ka dividendid reinvesteerida. Annab aega sulle raha säästa, kui 1-2 korda aastas investeerid ja maksad vähem teenustasudeks.
    TV on konkurentsiametiga teema, aga selliste summadega alustades ei tohiks väga hullusti asi lõppeda, eriti kui iga aasta juurde investeerid. See hajutab ostuhinna suht keskmiseks ja dividendid peaksid siiski jätkuma.

    Olen proovinud korra, sportlikust huvist ühe ravimifirmaga "õnne". Riskisin paari tuhande dollariga, leidsin firma kel oli mitu ravimit "pipeline'l" - IPCI. Joppas, aga umbes sama on osta väga kallis loteriipilet. Rohkem sellise asjaga ei tegele. Tean tuttavat, kes istub nö. "portsu otsas" ja selles nahas ei ole hea olla. Tootlikkus oli mul muidugi hea, aga kui oma ainukeste säästudega nii riskid siis ole valmis suurest osast ka ilma jääma.

    Kõik sõltub sinu riskitaluvusest.
  • Oih seda Olympic Casinot (OEG). Seda oleks mõtekas olnud osta väikese raha eest märtsis 2009, kui hind kukkus 30 eurosendi kanti. Praegu, enne korrektisiooni osta, ei ole mõtet. Kuna Euroopa Keskpank tahab teha rahatrükki võivad varade hinnad hiljem rallida , nii et aja valik on oluline. Praegu ette ennustada aega päris ei saa. Igal juhul kui sa 2008/2009 kriisi oleks ostnud Ameerikast DDRX /Diedrich`s Coffee/, oleks aastakesega tootlus olnud 16900 %. http://en.wikipedia.org/wiki/Diedrich_Coffee
  • i'll give you the best advice for 50-150 eur/mo: invest in yourself and your family.
    meaning: take courses to extend your professional knowledge, read books about business, management and investing.
    if you have kids, invest in their education and sports.
  • Igakuiselt umbes 100EUR investeerimine on pigem kapitali akumuleerimine tulevasteks investeeringuteks. Oluline, et teeksid seda järjepidevalt ja muude ahvatluste tekkimisel raha välja ei võtaks. Umbes 3-5 aasta pärast on akumuleeritud piisav summa, mis võimaldab rohkem valikuid.

    Esmatähtis antud perioodil ei ole mitte tootlus, vaid kulud madalal hoida.

    Ei soovita aktsiad, sest (LHV hinnakirja alusel)

    Balti aktsiate ost-müük - 3 EUR + 0,2% - so. üle 3% sisenemistasusid 100 EUR paigutamisel
    USA jms. aktsiate ost-müük - 11EUR - so. üle 11% sisenemistasusid 100 EUR paigutamisel

    Kui ostad iga kuu 100 EUR eest mingit toredat USA aktsiat, siis 12 kuu jooksul peale sisenemistasude mahaminekut on Sul seda ostuhinnas 1064.40 EUR eest, esimene 12% tootlust läheb sisenemistasude tagasi teenimiseks. Lisaks maksad 2 EUR kuus väärtpaberikonto haldustasu jne.

    Kulude minimeerimiseks tuleks osta mõnd Eesti, Läti, Leedu fondiosakut, mille hoidmine LHV väärtpaberikontol ilma haldustasuta ja sisenemine on 1% või 1,5%.

    Mina ostaks III samba pensionifonde lausa - Nordea Pensionifond Aktsiad 100 või Swedbank V3. Pensionifondid ei ole populaarne teema käesolevasse foorumisse infomüra postitavate masside seas, aga kui Sa oled ratsionaalne ja pragmaatiline investor, siis leiduvad mõned head põhjused.

    Esiteks, distsipliini pärast, sealt ei saa raha välja võtta enne 2 aasta möödumist*, pole mingit kasu investeerimisega alustamisest kui paari kuu pärast raha välja võtad ja sirgeks lööd

    Teiseks, saab sissemaksetelt tagasi tulumaksu 21% või mis iganes see tulumaksumäär parajasti on (eeldusel, et sissemaksed on alla 15% maksustatavast tulust), saad kas juurde investeerida või väikest leevendust oma eelarvele

    Tõsi, hiljem väljudes maksad tulumaksu täissummalt ja enne 55 aastat väljudes maksad 2% "trahvi" - mis ei ole tegelikult midagi hirmsat kokkuhoitud kulude arvelt ja muude boonuste eest

    Kuna alates 2015 langeb tulumaksumäär 20% peale, siis on veel 7 kuud aega 2014 aastal 21% tagastusega sissemakseid teha, tulevikus välja võttes, siis peaks maksma 20%.

    * 2 aasta väljavõtmise piirang toimib mitte esimeset sissemaksest alates, vaid igat sissemakset arvestades
    Kui alates tänasest iga kuu sisse maksta 100EUR, siis homme 24 kuu pärast ei saa välja võtta mitte kõik perioodi jooksul sisse makstud raha, vaid esimese ostuga omandatud osakud vaid.
    5 aasta pärast, siis saab esimese 3. aasta sissemaksed välja võtta jne. - investeerimise alustamiseks :)

    P.S. Võimalik, et ma detailidega puterdasin veidi, ei ole ammu teemaga kokku puutunud
  • Paar ideed veel, mis investeerimiskapitali madalate tasudega akumuleerimisel kasulikuks võivad osutuda:

    1. Danske pangal on pangasisese väärtpaberikonto avamine ja sulgemine tasuta. Sellele kontole osta Danske Invest Rahastoyhtiö ja Danske Bank Internationali fondide osakuid ja kui seda teha "püsimärkimise" teenusega, on ka pangapoolsete teenustasudeta. (Rakenduvad ainult fondi enda tasud)

    2. SEB-l on pangasisese väärtpaberikonto avamine ja sulgemine tasuta. Sellele kontole saab osta SEB Asset Management Luksemburgis registreeritud fondide osakuid fondsäästmise püsikorraldusega pangapoolsete teenustasudeta.

    3. Nordeal on pangasisese väärtpaberikonto avamine ja sulgemine tasuta.. Sellele kontole saab osta Nordea 1, SICAV aktsiafondide osakuid püsikorralduse alusel, millele ralkendub sisenemistasu 1 % tehingusummast.
  • Miks peaks inimene kelle igakuised säästud jäävad alla 100 eur üldse oma viimased veeringud aktsiatesse-fondidesse toppima? Pangahärrade tõsimeelne jutt ,et tähtis on järjepidevus,investeerides igakuiselt natuke on pensionipõlveks sellest kogunenud üüratu summa ja näidates veel selle kohta graafikut kus punane nool paremas ääres aja möödudes aina kiirenevas tempos üles ronib on lihtlabane trikk, et saada järjekordne ullike fondihalduri nõela otsa.
  • tasub vaadata ka kindlustustooteid

    mina kasutan igakuise makse kaupa investeerimiseks seda - https://www.swedbank.ee/private/investor/funds/privatePortfolio?language=EST

    kahjuks siit on see tulumaksumaasikas ära võetud 2010. aasta keskel, aga näiteks minul on vahemikus 2020 - 2024 kogu kasumi välja võtmine tulumaksuvaba

    eraisikuna investeerides on maksuotsused olulised
  • Jätsite tähelepanuta, et "Tootlikkust tahaks võimalikult kiiresti ning võimalikult suurt."
  • Tallinna "Hoiu-Laenuühistu" http://www.erahoius.ee/ hoiusele 5,5%. Seal kas võidad selle protsendi või kaotad kogu oma raha.
  • ttrust
    Tallinna "Hoiu-Laenuühistu" http://www.erahoius.ee/ hoiusele 5,5%. Seal kas võidad selle protsendi või kaotad kogu oma raha.


    see on SMS Laen(Placet Grupp) raha kott. kui tahad investeerida kiirlaenudesse, parem valida Bondora.

    Tartu Hoiu-laenuühistu on hea Hoiu-Laenuühistu.
  • ttrust
    Tallinna "Hoiu-Laenuühistu" http://www.erahoius.ee/ hoiusele 5,5%. Seal kas võidad selle protsendi või kaotad kogu oma raha.


    Kas sa ise hoiad oma raha seal? Kui ei, siis pane algajate jaoks vähemalt smaili juurde.
  • Ma olen aastaid Bondoras juba ja pean nentima, et see ei ole enam nii mõnus koht kui pool aastat tagasi :) Pärtel tegi paar uuendust ja nüüd saavad institutsionaalsed investorid koore ja erinvestorid, kui nad üldse löögile pääsevad saavad natuke settinud põhjast. Raha on palju rohkem välja anda kui laenajaid ja see on tekitanud konkurentsi, kus suht kehvad laenud täidetakse madala protsendiga ja kvaliteetsemale kraamile eriti enam ligi ei pääse, sellest enamuse täidavad kas eelistatud parterid või mingi kõigile arusaamatu investorite järjekord. Maikuu on liiga lühike aeg et öelda aga hetkel paljudel rahad seisavad seal. Kui asi sama moodi jätkub, siis peab raha Tombergi juurest Isepankurist Veske juurde Omarahas viima.
  • MSM
    ttrust
    Tallinna "Hoiu-Laenuühistu" http://www.erahoius.ee/ hoiusele 5,5%. Seal kas võidad selle protsendi või kaotad kogu oma raha.

    Kas sa ise hoiad oma raha seal? Kui ei, siis pane algajate jaoks vähemalt smaili juurde.

    Selleks smaili asemel oli tekst "... või kaotad kogu oma raha."
  • Lenzer
    Ma olen aastaid Bondoras juba ja pean nentima, et see ei ole enam nii mõnus koht kui pool aastat tagasi :) Pärtel tegi paar uuendust ja nüüd saavad institutsionaalsed investorid koore ja erinvestorid, kui nad üldse löögile pääsevad saavad natuke settinud põhjast. Raha on palju rohkem välja anda kui laenajaid ja see on tekitanud konkurentsi, kus suht kehvad laenud täidetakse madala protsendiga ja kvaliteetsemale kraamile eriti enam ligi ei pääse, sellest enamuse täidavad kas eelistatud parterid või mingi kõigile arusaamatu investorite järjekord. Maikuu on liiga lühike aeg et öelda aga hetkel paljudel rahad seisavad seal. Kui asi sama moodi jätkub, siis peab raha Tombergi juurest Isepankurist Veske juurde Omarahas viima.

    Ma lugesin mingi aastake või rohkem tagasi Isepankuri foorumeid ja mõistsin, et oma väikese rahaga sinna rahauputuse vahele trügida on täiesti mõttetu. Laenuvõtjatest oli sügav puudus.
  • Siis on olemas selline asi nagu SwistBankers http://www.swistbankers.ee/ . Kas selle inforea lõppu tuleb panna :-) või mitte, ma tõesti ei oska öelda.
  • iTake
    i'll give you the best advice for 50-150 eur/mo: invest in yourself and your family.
    meaning: take courses to extend your professional knowledge, read books about business, management and investing.
    if you have kids, invest in their education and sports.


    Kas sa ise oled majandusteaduste või mõne muu ala teaduste doktor või Nobeli laureaat? Äkki peaksid ise kah soovitatud kohtadesse investeerima?
    Inimesel jääb lihtsalt 100-150 euri iga kuu üle. Marru ajavad niisugused käibesoovitused.
  • 150 eurot kuus mahub Bondorasse ilusti ära, isegi kui 50 euro kaupa ainult Est A1000 laenudesse anda.
  • Uue süsteemiga pole ma kindel, kas sealt kolm laenu kuus kätte saab kui ainult Eesti A1000 jahid. Mul on 3/4 üle 60p laenudest on Eesti ja A1000, seega on väiksem laen laenajasse rohkem laene turvalisem kui 3x50 kuus. Isegi kui kaasata A800-900 laenajaid.

    Aga aasta peale kahjumisse ei tohiks kindlasti jääda, sest mul katab kahe kuu kasum kogu 60p laenud ära.
  • võhik siin
    minu arvamus

    isegi 10k euri kuhugi investeerida on kuidagi mannetu, heaküll ostad tallinna vee aktsiaid õigel ajal, saad kogu tootluseks heal juhul ehk oma 10%, mis teeb siis terve aasta peale 1000 euri, ehk tuleks tõesti endasse investeerida?
  • Solas
    võhik siin
    minu arvamus

    isegi 10k euri kuhugi investeerida on kuidagi mannetu, heaküll ostad tallinna vee aktsiaid õigel ajal, saad kogu tootluseks heal juhul ehk oma 10%, mis teeb siis terve aasta peale 1000 euri, ehk tuleks tõesti endasse investeerida?


    Väga madala riskiga 10% on meeletult hea tootlus. I WISH, et ma suudaksin ilma võimenduseta kindlad 10% aastas teenida. Kust tuleb inimestel see ootus, et investeerimine peab olema miski, millega paari kuuga raha kolmekordistada?
  • Don't speak Estonian so well yet ..so shortly in Americano

    Solas, with 10K not a lot to do, just drink and get connected so you could land on actual money. You know what I mean.
    Who cares about percentages just make it rain, if You wish it can be yellow as well.
  • substi,
    algaja investor ei tähenda alati noort ja kuni sa pole liiga vana- mine puhka puusa.
    Usu, kui oskad endasse paigutada ja värske välja näha, saad peagi endale isikliku nõuniku, kes annab sulle üle kogu oma varutud kogemustepagasi ja ei küsi midagi tagasi.
    Edu !
  • Draax
    Kunagi vist käis siit foorumist läbib selline piir, et alla 10 000 EEK ei olnud mõtet alustada ja see 10 000 EEK oleks siis olnud nö. ühe aktsia pakk. Vähegi normaalseks riskide hajutamiseks oleks vaja siis 50 000 - 100 000 EEK. Praegu võiks need numbrid siis asendada vastavalt 1000 € ja 5000-10 000 €-ga.

    Ma ei pea ennast väga kogenud investoriks, aga minu meelest ravimifirmad on kõige riskantsemad loteriipiletid börsidel üldse. Väga palju sõltub nende puhul konkreetsete uuringute-arenduste õnnestumisest või ebaõnnestumisest. Aktsia hind võib komeedina tõusta või kui tulemust ei ole (ja ootus on aktsiahinda sisse kalkuleeritud) ka kivina langeda. Esimeses järgus hoiaks neist eemale, piisavalt taustateadmisi ja analüüsioskust omamata.

    Kui kindlasti tahad kusagilt alustada, vaata stabiilsemaid dividendiaktsiaid. Kunagi oli safe bet Eesti Telekom, praegu võiks Tallinna Vesi* olla algajale üsna turvaline valik. Balti aktsiate puhul ei nõua LHV ka igakuist konto haldustasu, teenustasu arvestatakse ainult tehingute pealt.

    *- ei oma ja ei vastuta aktsiahinna tulevase käitumise eest mingil moel


    Tere, olen algaja ning lugesin, et te mainisite, et Balti aktsiate puhul haldustasu puudub, aga oskate öelda palju on siis välismaa aktsiate puhul nõutud haldustasu?
    Leidsin internetist: Väärtpaberid 30 EUR + 0,025% kuus. Kas see on õige summa?

    Ette tänades
  • LHV uuendab hinnakirju, alates 15. jaanuarist 2015 peaks haldustasule kehtima sellised hinnad:

    Väärtpaberid (v.a ülevalpool toodud väärtpaberid) [ülevalpool toodud = need mille hoidmine investeerimiskontol on tasuta, nagu Balti aktsiad]
    Kuni 30 000 EUR 0,025% kuus, min 2 EUR
    30 000 EUR ületavalt osalt 0,015% kuus

    Lähemalt vaata: https://www.lhv.ee/images/docs/Price_List-2015-01-15-ET.pdf

  • Draax-i poolt toodud hinnainfo korrektne. Haldustasude osas muutusi ei toimu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon