Balti börsid 4. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 4. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile liikusid Baltikumi börsiindeksid valdavalt kõrgemale – OMX Tallinn (-0.08%), OMX Riia (2.11%) ja OMX Vilnius (1.19%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli eilne börsipäev keskmisest aktiivsem, kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 425 tehingut koguväärtuses 1,3 miljonit eurot, millest ligikaudu 1 009 tuhat eurot tehti Tallinna börsil ja 276 tuhat eurot Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Tallinna Kaubamaja (-0.21%), millega sooritati 25 tehingut kogumahus 512 tuhat eurot (millest ligikaudu 493 tuhat eurot moodustas 1 plokktehingut, hinnaga EUR 4.81). Tallinna Kaubamajale järgnesid Silvano FG (1.03%) ja TEO LT (3.21%) vastavalt 267 (1 plokktehing hinnaga EUR 1.95 = 228 tuhat eurot) ja 115 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Ventspils Nafta (11.76%, käive EUR 2 049), Lietuvos Energijos (3.41%, käive EUR 731) ja TEO LT (3.20%, käive EUR 114 526). Enim langesid Arco Vara (-7.83%, käive EUR 5 238), Baltika (-3.33%, käive EUR 6 066) ja Skano Group (-3.16%, käive EUR 3 686).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Homme kell 10.00 toimub Arco Vara aktsionäride korraline üldkoosolek;
    • Ülehomme on Nordeconi dividendide ex-kuupäev;
    • Käesoleval nädalal on oodata Tallinki maikuu reisijatenumbreid.
  • Leedu äriringkondades spekuleeritakse Šiauliu Bankase ja Läti Citadele panga ühinemise üle, kuid mõlema panga aktsionär Euroopa arengupank (EBRD) ei soovi seda kuuldust kommenteerida, kirjutab kolmapäeval ärileht Verslo Žinios. Kuid eksperdid lisavad, et hoopis Poola pank tahab mõlemad pangad oma tiiva alla võtta, kirjutab BNS

    Lehe andmetel on panga aktsionäridel valida mitme stsenaariumi vahel, näiteks liita pangad EBRD juhtimise all või otsida investor väljastpoolt, et see võtaks üle Läti valitsuse osaluse Citadeles ja EBRD osalused mõlemas pangas.
  • Arno
    ....hoopis Poola pank tahab mõlemad pangad oma tiiva alla võtta, kirjutab BNS


    Kõlab huvitavalt :)
  • Ettevõtlussektori kogukasum oli 2014. aasta I kvartalis 705 miljonit eurot, mis oli 10% suurem kui aasta varem samal ajal, teatab Statistikaamet.

    Ettevõtted müüsid 2014. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 11,8 miljardi euro eest, mis oli 2% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas 1%. Enim ehk kolmandiku suurenes aastaga müügitulu arvutite, tarbeesemete ja kodutarvete parandamise tegevusalal. (Link)
  • Arno Tara
    Leedu äriringkondades spekuleeritakse Šiauliu Bankase ja Läti Citadele panga ühinemise üle, kuid mõlema panga aktsionär Euroopa arengupank (EBRD) ei soovi seda kuuldust kommenteerida, kirjutab kolmapäeval ärileht Verslo Žinios. Kuid eksperdid lisavad, et hoopis Poola pank tahab mõlemad pangad oma tiiva alla võtta, kirjutab BNS

    Lehe andmetel on panga aktsionäridel valida mitme stsenaariumi vahel, näiteks liita pangad EBRD juhtimise all või otsida investor väljastpoolt, et see võtaks üle Läti valitsuse osaluse Citadeles ja EBRD osalused mõlemas pangas.


    Citadele panga lehel võib lugeda pressiteateid, et Läti valitsus on otsustanud pangas oma 75% osaluse müüa (25% kuulub siis EBRD-le).

    Societe Generale on palgatud pinda sondeerima ja võtab vastu mittesiduvaid pakkumisi erinevatelt investoritelt. Kaalutakse paralleelselt nii aktsiate müüki otse uuele investorile ning erastamist läbi IPO. Otsust lubatakse suve jooksul.

    Tundub, et kui ostjaks saab olema strateegiline investor ehk pank või finantsinstitutsioon, siis pigem jääb IPO variant ära, aga kui tuumikhuvilised on finantsinvestorid, võiks asi käia äkki läbi börsi (kuigi Riia börs on muidugi nähtus omaette).

    Samas kuivõrd Citadele on endine Läti riigi päästetud Parex, on uue ostja tugev positsioon ilmselt väga oluline ja seetõttu tundub loogiline, et eelisseisus on siiski mõni pank, kellel huvi terve Läti riigi pakk osta ilma börsi vahenduseta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon