Börsipäev 12. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Teist päeva järjest avanes USA turg punases, kosudes sessiooni lõpuks, kuid pullide missioon näib piirduvat vaid sellega, et turu taset hoida. September pole ajalooliselt olnud kuigi investorite sõbralik kuu ning ka tänavu ei ole kahe nädala möödudes suurt midagi ette näidata, kui eilne S&P 500 0,1% tõus jättis indeksi väärtuse siiani septembris muutumatuks.

    Ka Euroopas oli päev kergete languste juures siiski suhteliselt vaikne. Sama ei saa aga väita Venemaa börsi kohta, kus MICEX indeks langes -1,3% ning rubla tegi dollari vastu uue põhja. Investorite negatiivse reaktsiooni tingisid Euroopa Liidu värsked sanktsioonid, millega kavatseb ka USA liituda. Muuhulgas piirab Euroopa Liit Vene firmade jaoks täiendavalt kapitali kaasamise võimalusi Euroopas ning blokeerib lääne firmade tugiteenuste osutamise vene nafta- ja maagaasi ettevõtetele. Venemaa ähvardas selle peale omapoolsete täiendavate sanktsioonidega, mis võivad hõlmata õhuruumi piiramist kommertslendudel, rõivaste ja autode impordi vähendamist.

    Makrouudiste poolel selgus USA möödunud nädala töötu abiraha taotluste arv, mis suurenes küll 11 tuhande võrra 315 tuhandeni vs oodatud 300 tuhat, kuid esmaspäeval tähistatud püha tõttu selle numbri põhjal midagi põhjapanevat ei maksa arvata. USA valitsuse eelarve puudujääk vähenes augustis 129 miljardi dollarini võrreldes eelmise aasta 147,9 miljardiga, osutudes sellega väiksemaks kui analüütikute oodatud 130 miljardit dollarit. Viimase 12 kuu puudujääk ulatub hetkel -514 miljardi dollarini, millega on USA valitsus septembris lõppevat majandusaastat lukku löömas väikseima defitsiidiga alates 2008.a.



    Aasia turud on öösel liikunud ilma selge suunata. Hiinas avaldati augustikuu krediidi statistika ning nagu keskpanga eelnevatest kommentaaridest võis juba järeldada, siis juuli ootamatult väike uute laenude maht (madalaim alates 2008.a) osutus hooajaliseks, sest augustis kasvas see 702,5 miljardit jüaani (juulis 385,2 miljardit), mis vastas laias laastus analüütikute ootustele. Agregeeritud finantseerimine jäi siiski prognoosidele veidi alla (957,4 mld vs oodatud 1135 mld jüaani).

    Tänane börsipäev toob makrouudiste vallas USA augustikuu jaemüügi statistika, mis näitab, kui vabalt on keskmine tarbija valmis praegusel hetkel rahakoti raudasid avama. Enne seda tõmmatakse eurotsoonis joon alla viimastele juulikuu tööstustoodangu näitajatele.

    10.00 Hispaania inflatsioon (augusti lõplik)
    11.00 Itaalia tööstustoodang (juuli)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (juuli)
    15.30 USA jaemüük (august)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (september)
    17.00 USA ettevõtete varude muutus (juuli)

  • Hispaania -0,5% deflatsioon sai augustis kinnitatud
  • Tänu deflatsioonile siis selline olukord, et nii mõnegi riigi jaoks on reaalintress positiivne ja seda vaatamata olematule majanduskasvule. Ehk siis vaatamata ECB 'metsikule' rahatrükile rahapoliitika hoopis jahutab majandust :-)
  • Juuli tööstustoodangu muutused on siiani üllatanud eurotsoonis positiivselt, Itaalia on aga erandiks. Sealne tööstustoodang kahanes juuniga võrreldes -1,0% (oodati -0,2%) ning mullusega võrreldes -1,8% (oodati +0,1%). Allolevalt graafikult on näha, kuidas tööstustoodangu tegelik tase on kriisieelsete tasemeteni taastunud vaid USAs ja Saksamaal.

  • Itaalia valitsuse võlakoorem püsis juulis peaaegu et muutumatuna, kasvades kuuga vaid 200 miljoni euro võrra rekordilise 2,1686 triljoni euroni
  • eurotsooni tööstustoodangu kasv kiirenes juulis YoY 0,2% pealt 2,2%ni, ületades sellega analüütikute 1,4% ootust
  • USA augusti jaemüük täpselt nagu oodati aga kuna juuli muutus revideeriti kõrgemaks, siis raport on tegelikult tugevam

    USD Retail Sales Advance (AUG): 0.6% actual vs 0.6% estimated; 0.0% prior (0.3% revised)
    USD Retail Sales Ex Auto and Gas (AUG): 0.5% actual vs 0.5% estimated; 0.1% prior (0.3% revised)
  • Tänased analüüsimajade reitingumuutused ja kommentaarid USA ettevõtete kohta:

    NewLink Genetics Corporation (NLNK) nitiated with a Buy at Mizuho
    T-Mobile US, Inc.(TMUS) upgraded to Buy from Hold at Argus
    Inland Real Estate Corp.( IRC) upgraded to Buy from Hold at KeyBanc Capital Mkts
    Netflix ( NFLX) upgraded to Equal Weight from Underweight at Barclays
    Ruckus Wireless, Inc. (RKUS) initiated with a Underweight at Morgan Stanley
    DDR Corp. (DDR) downgraded to Hold from Buy at KeyBanc Capital Mkts, downgraded to Neutral from Buy at UBS
    Alibaba.com (BABA) initiated with a Outperform at Wedbush; tgt $80
    Chesapeake Energy (CHK) target lowered to $30 at Oppenheimer
    L Brands (LB) initiated with a Buy at Wunderlich; tgt $75
    Palo Alto Networks (PANW) target raised to $120 at Topeka Capital Markets
  • Tänasest on olnud võimalik eeltellida uusi iPhone'i mudeleid ning näib, et nõudlus on täitsa olemas. Plus mudeli järgmise nädala tarned on juba välja müüdud ja kuigi täpset pakutavat kogust ei teata, siis märgilise tähendusega on info, et tegemist oli siiski rekordilise iPhone'de tellimusega Apple'i jaoks.

    BGR reports the iPhone 6 Plus is no longer available for next week's release date of Friday, September 19. AT&T says its iPhone 6 Plus units will now ship in 21 to 28 business days, Verizon's models are backordered until Oct. 7 (for 64 GB) or Oct. 14 (16 GB and 128 GB), and Sprint says all of its shipments are currently delayed, while the Apple online store now lists the iPhone 6 Plus as shipping in 7 to 10 business days.
    The smaller iPhone 6, however, may simply be less in demand as its 4.7-inch display is just 0.7 inches larger than last year's iPhone 5S and 5C. The device appears to still be available through most outlets for shipping on next Friday's launch date.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon