Börsipäev 2. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uus kvartal algas USA börsidel võrdlemisi koledalt, kui S&P 500 indeks suundus ilma päästva hingetõmbeta 1,3% madalamale. Väikefirmade seas valitsenud oluliselt negatiivsem sentiment on lõpuks jõudnud tervele turule ning loonud kergelt paanilise õhustiku. Kuigi lühiajaliselt ülemüüdud tingimused võivad tuua põrke, on raske leida põhjuseid või viiteid, mis lubaksid arvata, et sellega on korrektsioon läbi saanud. Euroopas kaotas Stoxx 600 -0,8%.

    Majandusuudised kippusid pigem valmistama negatiivset üllatust. Eurotsoonis revideeriti septembrikuu töötleva tööstuse aktiivsusindeks 0,2 punkti võrra allapoole 50,3 punkti peale, mis on 14 kuu madalaim tase. Põhjuseks peamiselt uute tellimuste langus ning suurematest riikidest valmistas pettumuse regiooni majandusmootor, Saksamaa, mille töötleva tööstuse septembri esialgne PMI revideeriti 0,4 punkti allapoole 49,9 punkti peale (augustis 51,4). Teistes suuremates eurotsooni riikides jäid PMI indeksid septembris kas neutraalseks või olid isegi oodatust positiivsemad.

    Ühendriikides viitas ADP tööturu küsitlus sellele, et septembris võidi luua erasektoris 213 tuhat töökohta, mida oli veidi enam kui analüütikute prognoositud 205 tuhat. Negatiivsemaks uudiseks oli augusti ehituskulutuste muutus, mis prognoositud 0,5% kasvu asemel kahanes -0,8% võrreldes juuliga. Suvekuudel väga kõrgele tasemele roninud töötleva tööstuse aktiivsusindeks andis septembris mõnevõrra järele, alanedes -2,4 punkti 56,6 punkti peale (prognoositi 58,5).

    Kui vaadata töötleva tööstuse pilti globaalselt, siis siingi viitas JPMorgani koostatud PMI indeks aeglasemale kasvule ning väiksemale riikide arvule, kust see kasv tuleb. Antud indeksi väärtuseks kujunes septembris 52,2 punkti, mis on nelja kuu madalaim tase.

    Täna on Euroopa Keskpanga päev, kuid konsensuse arvates ei tohiks see intressimäärades muutust tuua. Küll aga oodatakse võlakirjade ja varadega tagatud väärtpaberite ostuprogrammi kohta täiendavaid detaile. Ühendriikides selguvad möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning augustikuu tehaste tellimused.

    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (september)
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA tehaste tellimused (august)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel
  • Itaalia valitsuse eelarve puudujääk septembris -18,1 miljardit eurot vs -15,6 miljardit mullu samal ajal. Kumulatiivselt on defitsiit tänavu kokku juba -68 miljardit eurot vs -76 mld EUR mullu üheksa kuuga.
  • Eile Bloombergile intervjuu andnud David Tepper rääkimas rahapoliitikast, võlakirja- ja aktsiaturust. Usub, et USA majandus on võrdlemisi heas seisus ning aktsiad pole kordajate baasil väga kallid. Link uudisele ja videole.
  • Hispaania töötute arv kasvas septembris veidi enam kui oodatud 18,5 tuhat

    SPAIN SEPT JOBLESS RISES 0.45 PCT M/M, OR BY 19,720 PEOPLE, TOTALS 4.45 MLN PEOPLE - LABOUR MINISTRY


  • WTI 17 kuu madalaimal tasemel. Goldmani arvates jookseb 90 dollari juurest piir, kust alates võivad kõrgema kulubaasiga USA firmad hakata juba puurimist vähendama, kuna tootmine muutub nende jaoks kahjumlikuks

  • Angry Birdsi maania vaikselt tuhmumas

    Finland's Rovio Entertainment Ltd., the maker of blockbuster mobile game "Angry Birds," said Thursday that it plans to cut up to 130 jobs in the country, or about 16% of the workforce.
    "We have been building our team on assumptions of faster growth than have materialized," the company said.
  • Put/call suhet kasutatakse tihti selleks, et näha, milline on parasjagu turusentiment. Esimesel graafikul on näha CBOE nii aktsiate kui ka indeksite put/call suhtearvu ning üle 1 tõusnud väärtus näitab, et putte ostetakse hetkel rohkem kui calle, mis viitab negatiivsele sentimendile. Samas võib kiireid hüppeid vaadata ka kui contrarian indikaatorina, sest just kõige pessimistlikumad ajad on need, kus tavaliselt põhjasid katsutakse (oranž tähistab S&P 500 indeksi liikumist)


    Ainult aktsiate put/call suhtarv on tavaliselt madalam, sest varahaldurid kasutavad indeksitel põhinevaid put optsioone ka pelgalt kaitseks. Seetõttu võib allolev aktsiate put/call suhte graafik anda isegi parema ülevaate väikeinvestorite turuliikumise ootusest, kuid siingi on näha, et viimasel ajal on järsult hakatud huvi put optsioonide vastu tundma.
  • Uute autode registreerimine kasvas Saksamaal septembris 5,2% võrreldes mullu sama ajaga (augustis -0,4%).
  • Euroopa Keskpank jättis intressimäärad ootuspäraselt samaks

    European Central Bank leaves rates unchanged as expected; Marginal lending facility 0.30%; Main refinancing operations 0.05%; Deposit facility -0.20%
  • USA töötu abiraha taotluste tase püsib ca 9a madalaimal tasemel


    Initial Claims 287K vs 297K Briefing.com consensus; Prior revised to 295K from 293K
  • Euroopa Keskpank väärtpaberite ostuprogrammi täpset suurust ei ütle, kuid jagab need üsna pika, 2a peale, mis näitab, et tegutsemine pole kuigi agressiivne ja seega pole ka valitsuse võlakirjaostudega kiiret

    DRAGHI SAYS ECONOMIC MOMENTUM HAS WEAKENED
    DRAGHI SAYS INFLATION OUTLOOK SUBDUED
    DRAGHI SEES INFLATION INCREASING GRADUALLY IN 2015
    DRAGHI SAYS ECB WILL BUY ABS FROM 4Q
    DRAGHI SAYS ECB WILL BUY COVERED BONDS FROM MID OCT
    DRAGHI SAYS PURCHASE PROGRAMS TO LAST TWO YEARS
    DRAGHI SAYS HARD TO GIVE FIGURE FOR PURCHASE PROGRAM
    DRAGHI SAYS PURCHASES WILL HAVE SIZEABLE IMPACT ON BAL SHEET
    DRAGHI SAYS ECB TO PROVIDE MORE DETAILS ON PURCHASES AT 3:30 PM
    DRAGHI: WILL USE UNCONVENTIONAL TOOLS WITHIN MANDATE IF NEEDED
    DRAGHI SAYS COUNTRIES SHOULDN'T UNRAVEL REFORM EFFORTS.
  • Ehhee, Goldman tegi siin paar nädalat tagasi paarika, upgrading AYI ja downgrading CREE. Kaks kahest.
  • DB AKS ug peaks olemuselt tugevaks minema (kui turg normaalsena püsib)
  • ymeramees
    DB AKS ug peaks olemuselt tugevaks minema (kui turg normaalsena püsib)


    "Winner"
  • CNNi erinevatest indikaatoritest kokku pandud hirmu ja ahnuse indeks

  • Saan ma õigesti aru, suuremad indeksid on läbi aegade tippudel ja samas on tegemist sisuliselt totaalse paanikaga?
  • Ka suuremad indeksid on hakanud nüüd liikuma aga jah, väikefirmade puhul närvilisus oluliselt suurem, kuna nemad kasvuväljavaate suhtes tundlikumad. Alloleval joonisel tähistab valge joon Russell 2000 indeksit ja oranž S&P 500 indeksit.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon