Balti börsid 3. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 3. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile jäid karude ja pullide omavahelises võitluses peale karud – Tallinn (-0.08%), Riia (-0.12%) ja Vilnius (-0.16%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe erakordselt vaikse börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 152 tehingut koguväärtuses 153 tuhat eurot, millest ligikaudu 70 tuhat eurot tehti Tallinna börsil ja 59 tuhat eurot Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Olympic EG (0.00%), millega sooritati 13 tehingut kogumahus 25 tuhat eurot. Olympic EG-le järgnesid Tallink Grupp (-0.56%) ja Linas Agro (+0.57%) vastavalt 18 ja 15 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Nordecon (+2.00%, käive EUR 4,5k), Lietuvos Energijos (+1.75%, käive EUR 2,2k) ja Harju Elekter (+1.57%, käive EUR 818). Enim langesid Invalda LT (-4.84%, käive EUR 222), Baltika (-2.94%, käive EUR 2,8k) ja Vilkyškiu Pienine (-1.55%, käive EUR 5,6k).

    Täna on oodata Tallinki septembrikuu reisijatenumbreid.
  • Postimees: Luteri kirik plaanib pilvelõhkujat
    TallinnCity: Fotod: vaata, milline näeb välja Luteri kiriku plaanitav pilvelõhkuja!

    Tänane Postimees kirjutab, kuidas Eesti Evangeelne Luterlik planeerib Lennuki 22 krundile 130-meetrist purjekujulisest majast, millest peaks saama südalinna kõrgeim ehitis. Vaata fotosid planeeritavast hoonest!
  • Kas LHV analüütik on Tallinki numbritest nii suures šokis, et ei suuda ka kahte rida kommentaariks kirjutada?
  • Tallinki numbrites polnud midagi šokeerivat, üldiselt vastasid numbrid meie ootustele. Hetkel on kirjutamine pooleli ja kohe-kohe postitan meiepoolse kommentaari ka Tallinki teema alla.
  • Arno Tara
    Tallinki numbrites polnud midagi šokeerivat, üldiselt vastasid numbrid meie ootustele. Hetkel on kirjutamine pooleli ja kohe-kohe postitan meiepoolse kommentaari ka Tallinki teema alla.


    Ootustele vastavust on natuke raske uskuda. Vastavalt LHV 3Q eelvaatele usub analüütik, et reisijate number korreleerub üpris tugevalt müügituluga. Kuna 3Q müügitulu languseks ennustatakse 4,5%, siis septembriks oodati ainult kerget reisijatenumbri langust, mitte -11%. Väheusutava alternatiivina võidi ka oodata suurt reisijatenumbri langust ja tohutut laeval tarbimise kasvu.
  • Q3 reisijate langus oli ju 5,8%
    Ei maksa võrrelda analüütiku 3Q müügitulu prognoosi ja septembri reisijatenumbri prognoosi.
  • Ma ei võrdlenudki neid 1:1, vaid tuletasin tolleks hetkeks teda olevate juuli ja augusti numbrite pealt eeldatava septembri reisijatenumbri ootuse.

    Kui juuli-august oli reisijatenumber -4,2%, siis ootas analüütik -4,5% müügitulu langust. Analüütik proovib praegu väita, et -11% septembris annab annab ainult 0,3%punkti erinevuse müügitulus?
  • (-4.2%+-4.2%+-10.8%)/3=-6,4%
    Samas arvestaks sisse selle, et suurem reisijate langus oli Läti-Rootsi liinil, kus tarbimine ei ole liiga suur, septembris tehti eelmisel aastal vaid 24% kvartali reisijatenumbrist. Ehk siiski septembri reisijatenumbri nii suur langus ei mõjuta ehk nii palju käibenumbreid?
    Ootame ehk analüütiku kommentaari ära ja ka reaalsed müüginumbrid.
  • Analüütiku kommentaarist Tallinki foorumis tuleb välja, et ootus oli -8,7%. Seega 4,2+4,2+8,7/3=5,7.
    5,7% reisijatenumbri languse juures oodati ainult 4,5% müügitulu langust?
  • Nagu ütlesin, siis nii ei tohi lihtsustada, võta kuude osakaalu koefitsendid ka arvesse:
    Analüütiku ootusi arvestades: 4.2%*0.38+4.2%*0.38+8.7%*0.24=5.28%
    Pigem siis 5.3% reisijatenumbri langusega oodati 4.5% müügilangust.
  • Sellisel juhul on LHV analüütiku meelest reisijatenumbri ja müügitulu korrelatsioon suhteliselt väike.

    Teine asi, -8,7% ei ole in-line -10,8%ga. 1%punkti sees on in-line.
  • Ühele varasemale arutelule võib siis punkti panna - kolmanda kvartali müügitulu langes 5,7%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon