Börsipäev 3. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilse USA sessiooni alguses tundus korraks, et investorid on lõplikult alla andmas, kuna negatiivsed pealkirjad meedias ja indeksite vägivaldne volatiilsus toitsid mõtet, et esimest korda üle pika aja võime me olla suurema korrektsiooni ees. Aga tavaliselt on need just säärased meeleheitlikud seisud, kus nõrgema närviga turuosalised alla annavad ning omakorda julgematele häid sisenemisvõimalusi pakuvad, mistõttu nägime, kuidas S&P 500 indeks keskpäeva ligi protsendisest miinusest lõpuks tagasi nulli osteti.

    Põrge võis süstida julgust juurde ning aitab ehk lühiajaliselt sentimendil stabiliseeruda, aga kas me oleme lõplikult metsast väljas, seda on juba raskem öelda. Euroopas jõudis Stoxx 600 indeks enne USA pööret sulguda -2.4% madalamal, olles septembri tipust kaotanud juba ligi -5% oma väärtusest.

    Peamise fookuse all oli eile Euroopa Keskpank, mille nõukogu otsustas jätta intressimäärad samale tasemel ning pakkus turule täiendavat infot väärtpaberite ostuprogrammi osas. Keskpank alustab varadega tagatud väärtpaberite (ABS) ja võlakirjade ostmist neljandas kvartalis ning programm vältab kaks aastat, mis näitab, et neil pole kiiret inflatsioonieesmärgi saavutamisega. Ühtlasi vähendas info paljude silmis tõenäosust, et lähiajal kavatsetakse hakata ka valitsuste võlakirjasid ostma. Pehmemale toonile viitas ka see, et ostuprogrammil pole määratud kindlat suurust, erinevalt eelmisest istungist, kus viidati soovile suurendada keskpanga bilanssi 2012.a tasemele.

    Võimalik, et keskpank ei soovi hetkel turuootusi liigselt üles kruttida, kuna erasektori ABS ja võlakirjaturg ei pruugi olla piisavalt suur, et seda moonutamata triljoni euro eest kokku osta ning lubaduse täideviimiseks tuleks ka valitsuste võlakirju ostma hakata, kus aga mängureeglid pole veel nõnda üheselt paigas.

    Makrouudiste poolel alanesid Ühendriikide töötu abiraha taotlused möödunud nädalal kaheksa tuhande võrra 287 tuhande peale , osutudes paremaks kui analüütikute prognoositud 297 tuhat. USA tehaste tellimused kahanesid pärast juuli 10,5% tõusu -10,1% (hüpe oli tingitud Boeingu tellimustest) ehk veidi rohkem kui prognoositud -9,5%.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis kõige olulisemaks uudiseks saab olema USA septembrikuu tööjõuraport, mille kohaselt pidanuks väljaspool põllumajandussektorit tekkima septembris 215 tuhat töökohta. Sellega kerkiks näitaja tagasi üle 200 tuhande pärast väga nõrka augustit (142K). Ka teenindussektori aktiivsusindeksid on päevakajalised nii Euroopas kui ka Ühendriikides.

    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (september)
    10.30 Rootsi tööstustoodang ja tellimused (august)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (september)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (septembri lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (septembri lõplik)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (septembri lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (september)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (august)
    15.30 USA tööjõuraport (september)
    15.30 USA kaubandusbilanss (august)
    16.45 USA Markiti teenindussektori PMI (septembri lõplik)
    17.00 USA teenindussektori ISM (september)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal ning Euroopas on aktsiaturud samuti korraliku tõusuga alustamas.
  • Öösel avaldatud Hiina teenindussektori aktiivsusindeks langes septembris 0,4 punkti 54,0 punktile. Indeks viitab küll endiselt sektori kasvule, mis on aga neljandat kuud järjest aeglustunud.
  • Jaapani puhul tundub, et müügimaksu tõstmise mõju on vaikselt leevenemas, kuna septembris kerkis teenindussektori aktiivsusindeks 2,6 punkti 52,5 punkti peale, kergitades sellega töötleva tööstusega ühist PMI indeksit kahe punkti võrra 52,8 punkti peale

  • Easyjet tõstab septembris lõppenud majandusaasta maksueelse kasumi ootust tänu kõrgemale müügitulule istme kohta ning madalamale kütusekulule (tulemused 18. november) ning kergitab dividendi väljamakse osakaalu kasumist 33% pealt 40% peale. Ka uus majandusaasta näib olevat alanud soodsa taganttuulega tänu madalamale kütusekulule ning teadmisele, et esimese poolaasta residel on üle veerandi istekohtadest juba müüdud ehk veidi rohkem kui mullu samal ajal.

    EasyJet sees FY pretax profit GBP575m to GBP580m.
    • July 24 forecast: FY pretax profit GBP545m to GBP570m
    • Avg. est. FY pretax GBP572m: Bloomberg data. Yr ago GBP472m
    • Says Air France pilots’ strike in September is expected to increase easyJet’s revenue by GBP5m


  • FTSE -6% on mõnele liiast :)

    Miller Homes Cancels IPO, Citing ‘Financial Markets Volatility’
    • Says won’t proceed “at this time” with IPO.
    • Had announced plans to raise GBP140m on Sept. 23



  • Hispaania teenindussektori PMI septembris 55,8 vs oodatud 57,0 (augustis 58,1), madalaim alates juunist. Uute tellimuste indeks 53,9 vs 56,4 augustis (madalaim alates veebruarist)


  • Rootsi tööstustoodangu langus kujunes kergeks pettumuseks, kuna oodatud -1,3% asemel kahanes toodang -2,4%. Võrreldes juuli -5,2%ga siiski parem. Tellimuste languses toimus aga marginaalne muutus, kui juuli -4,9% YoY tempo paranes -4,7% peale.
  • Itaalia teenindussektori PMI septembris 48,8 vs oodatud 49,6 ning 49,8 augustis
    Prantsusmaa teenindussektori PMI septembris 48,4 vs esialgselt avaldatud 49,4 ning 50,3 augustis)
    Saksamaa teenindussektori PMI septembris 55,7 vs esiaglselt avaldatud 55,4 (augustis 54,9)
    Kogu eurotsooni teenindussektori PMI septembris 52,4 vs esialgselt avaldatud 52,8 (augustis 53,1)

    Kokkuvõttes eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori ühine PMI 52,0 vs esialglselt avaldatud 52,3 ning 52,5 augustis. Majandus jätkuvalt kasvab aga madalaima aktiivsuse juures alates eelmise aasta novembrist.
  • Taiwani nutitelefonide tootja, HTC, teenis teise järjestikuse kvartalikasumi - ettevõtte kolmanda kvartali puhaskasum kasvas NT$640 mln peale (21 mln USA dollarit), ületades analüütikute NT$502 mln suurust ootust. Märkusena, aasta varem ulatus ettevõtte kahjum NT$3 mld peale. Kuigi Taiwani nutitelefonide tootja käivet survestab endiselt tugev konkurents – HTC käive vähenes kvartalis 11% Y/Y, ulatudes NT$42 mld peale ning tulemus jäi alla analüütikute 46 mld suurusele ootusele.

    Uutest toodetest on HTClt oodata 8. oktoobril veekindla spordikaamera esitlemist ning Nexus 9 tahvelarvutit koostöös Google’iga. Tegemist oleks HTC esimese tahvelarvutiga pärast kolmeaastast pausi.

    HTC aktsia viimase 5-aasta graafik:
  • Suurbritannia teenindussektori aktiivsus septembris 58,7 vs oodatud 59,0 (augustis 60,5). Ajalooliselt on tase jätkuvalt kõrge
  • Vaatamata kõrgele tööpuudusele ja kiratsevale majandusele kasvas tarbimine eurotsoonis oodatust enam. Augusti jaemüük paranes juuliga võrreldes 1,2% (oodati 0,1%) ning oli võrreldes aastatagusega 1,9% kõrgem (oodati 0,7% kasvu). Võib-olla on PMI indeksid natuke liiga pessimistlikud võrreldes hard dataga....järgmisel nädalal selguvad augusti tööstustoodangu näitajad aitavad pilti veidi selgemaks muuta.
  • kui vaadata eurotsooni jaemüügi mahu indeksit (2010=100%), siis kriisieelsetest tippudest on müük jätkuvalt tublisti väiksem aga nagu näha, siis augustis paranes see jõudsalt
  • USA tööjõuraporti headline number oodatust parem ning lisaks revideeriti august kõrgemaks. Töötuse määr 5,9% aga tööjõus osalemise määr 62,7% vs 62,8% augustis (madalaim alates 1978). Keskmise töönädala pikkus kasvas 0,1h aga töötasu kasv aeglustus. Kokkuvõttes ei tohiks kiirustada FEDi tagant intressi tõstmisel.

    August Trade Balance -$40.1 bln vs -$40.9 bln Briefing.com consensus; Prior revised to -$40.3 bln from -$40.5 bln
    September Nonfarm Payrolls 248K vs 210K Briefing.com consensus; Prior revised to 180K from 142K
    September Unemployment Rate 5.9% vs 6.1% Briefing.com consensus, Prior 6.1%
    September Nonfarm Private Payrolls 236K vs 205K Briefing.com consensus
    September Average Workweek 34.6 vs 34.5 Briefing.com consensus
    September Hourly Earnings 0.0% vs +0.2% Briefing.com consensus
  • Veidi kummaline liikumine EUR/USDi puhul: -0,9% @ 1,2550. Oleks arvanud vastupidist

  • Erko, just loogiline, viitab ju kiiremale intressimäärade tõstmisele. Tööjõus osalemise määra Fed väga mõjutada ei suudakski.
  • Headline numbrid on tõesti tugevad aga detailid mitte nii väga, eriti reaalne palgakasv, mis on jätkuvalt nullilähedane. Tarbijate sissetulekud ei kasva ning see hoiab tagasi kindlustunnet ja kulutusi, mis minu arvates võiks pigem anda ruumi toetada madalamate intressidega. Aga turg näib arvavat teisiti.
  • Suurim EURUSD turuosaline Deutsche Bank prognoosis koguni 200K ning pani sellega ülejäänud suurtest enim mööda. Seega tegu "väikese" positsiooni adjustmentiga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon