Börsipäev 16. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilse börsipäeva lõpuks tuli otsa eest higi pühkida, sest kuigi S&P 500 lõpetas -0,8% kaotusega, siis ühel hetkel viibisid indeksid üle kolme protsendi miinuses. Näib, et turuosalised on hakanud kriitilisemalt hindama globaalse majanduse tervist, mis süsteemi pumbatud likviidsusest hoolimata ei näita ennast kõige tugevamast küljest ning see süvendab skepsist ka keskpankade lõdva rahapoliitika kui peamise päästerõnga suhtes. Euroopas sulgus Stoxx 600 indeks -3,2%, olles septembri tipust kaotanud ligi -11% oma väärtusest.

    Julgustav oli päeva teises pooles näha soodsaid hinnatasemeid jahtima tulnud ostjad, kes aitasid turul korralikult maad tagasi võita ning seda eriti just väikeettevõtete puhul, mis on saanud keskmisest rohkem kannatada. Russell 2000 indeks lõpetas selle tulemusel kogunisti protsendi jagu plussis aga paljude jaoks on korrektsioon olnud piisavalt hirmutav, et enne uut sisenemist oleks turvatunne suurem kui seda suudaks üks päevasisene põrge pakkuda.

    Kuigi omajagu paanikat tekitab Ebola viiruse levik, näib suurem mureallikas olevat siiski makro, mis eile valmistas valdavalt pettumuse. USA septembri jaemüük kahanes -0,3% pärast tugevat augusti 0,6% MoM kasvu, kuid osutus analüütikute -0,1% prognoosist nõrgemaks ning autot ja kütust arvestamata valmistas jaemüük isegi suurema pettumuse, kahanedes oodatud 0,4% kasvu asemel -0,1%. See sundis analüüsimajasid korrigeerima USA kolmanda kvartali annualiseeritud SKP ootust madalamaks, mis näiteks BofAML puhul on 2,8% (varem 3,0%) ning Morgan Stanley puhul 3,1% (varem 3,4%).

    Uudised polnud kõige rõõmustavamad ka USA tehaste tasandil, kui oktoobri esimene regionaalne töötleva tööstuse küsitlus paljastas NY piirkonna ettevõtete ärikeskkonna jahtumist indeksi näol, mis kukkus 21,3 punkti võrra 6,2 punkti peale, märkides sellega kuue kuu madalaimat taset (oodati 20,3).

    Positiivsemast küljest tõdes FED oma majandusülevaates, et viimase kuue nädala jooksul ei ole nad täheldanud suuri muutusi halvemuse või paremuse suunas ning majandus jätkas nende hinnangul tagasihoidlikku või mõõdukat kasvu. Ka USA valitsuse eelarve ülejääk osutus septembris arvatust paremaks (105,8 miljardit dollarit vs prog 90,0 miljardit USD). Kogu septembris lõppenud majandusaasta eelarve defitsiidiks kujunes seega -483,4 miljardit dollarit, oluliselt vähem võrreldes -680,2 miljardiga aasta varem ning -1,4 triljoniga kriisi tippajal 2009.a. SKPst moodustas eelarve puudujääk 2014.a -2,8%.



    Liikudes tänase päeva juurde, siis fookus langeb peamiselt USAle, kus avaldatakse möödunud nädala töötu abiraha taotlused, septembri tööstustoodang ning Philadelphia töötleva tööstuse küsitlus.

    12.00 Eurotsooni inflatsioon (septembri lõplik)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.15 USA tööstustoodang (september)
    17.00 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% plussis.
  • Hiinas väljastatud uued laenud kasvasid 857,2 miljardi jüaani võrra, mida oli rohkem kui analüütikute oodatud 750 miljardit jüaani ning ühtlasi võrreldes varasemate aastatega.


    Laiem krediidi näitaja, mis hõlmab ka aktsiate ning võlakirjade müüki ja muud sotsiaalset finantseeringut (sh varipangandus), kasvas 1,05 triljoni jüaani võrra, vähem kui oodatud 1,15 triljonit jüaani ning vähem ka võrreldes varasemate aastatega.

  • Roche kolmanda kvartali käive kasvas 1,8% Y/Y ehk 11,8 mld Šveitsi frangini, ületades analüütikute 11,6 mld frangi suurust ootust. Käibe kasvu toetas uute vähiravimite müügi kasv - vähiravimi Kadcyla müügitulu rohkem kui kahekordistus kvartalis, kasvades 144 mln frangini, samal ajal kui Perjeta müügitulu kasvas 227% ehk 245 mln frangini. Ettevõtte ravimiüksuse müügitulu kasvas kvartalis 1,1% ehk 9,1 mld frangini. Šveitsi ravimitootja kinnitas ka majandusaasta käibe prognoosi ning vihjas dividendi tõstmisele.
  • Citi andmetel toimiks naftahinna praegusele tasemele jäämine aasta jooksul globaalset majandust 1,1 triljoni dollari suuruse stiimulina. Via Bloomberg

    Brent, the world’s most active crude contract, closed at $83.78 a barrel in London yesterday. That’s more than 20 percent below its average for the past three years, amounting to savings of about $1.8 billion a day based on current output, Citigroup estimates. Savings will climb to $1.1 trillion annually as the slide cuts costs of other commodities, leaving consumers and companies with extra cash to spend and bolstering growth, according to Ed Morse, the bank’s head of global commodities research in New York.
  • Võimalik, et muutunud turusentiment sunnib ümber vaatama eriti nende ettevõtete pricingut, kelle bottom line jääb negatiivseks ning aktsia on üles ostetud vaid kauge kasumi lootuses. Antud segmendist leiab päris palju värskelt turule tulnud ettevõtteid, kes on lõikanud kasu eufoorilisest sentimendist. Florida ülikooli rahandusprofessor Jay Ritter on kokku pannud hea ülevaate IPO turust, kus on näha, et negatiivse kasumireaga ettevõtete osakaal moodustab tänavu tervelt 72% kõikidest USAs esmaemissiooni teinud firmadest, samas kui nö normaalne tase peaks jääma 30-50% juurde.
  • Ebola on kahtlemata teema, mis vajab kogu maailma tähelepanu aga panemaks numbreid veidi perspektiivis, siis väidetavalt põhjustab juba tavaline gripp maailmas sadu tuhandeid surmasid aastas

    The World Health Organization estimates that annual flu epidemics “result in about 3 million to 5 million cases of severe illness, and about 250,000 to 500,000 deaths” worldwide.
  • Hispaania valitsus ei suutnud soovitud mahus võlakirju müüa ning ka investorite nõutav intresimäär on nädalaga tõusma hakanud.

    SPAIN SELLS EU3.2B OF BONDS, FALLS SHORT OF EU3.5B MAX TARGET
    SPAIN 2028 BONDS AVERAGE YIELD 2.842% VS 3.514% ON MAY 8
    SPAIN 2024 BONDS AVERAGE YIELD 2.196% VS 2.075% ON OCT. 2
    SPAIN 2028 BONDS BID-TO-COVER 1.33 VS 2.51 ON MAY 8
    SPAIN 2024 BONDS BID-TO-COVER 1.64 VS 1.51 ON OCT. 2
  • Suures plaanis jääb yieldi tõus Hispaania 10a võlakirja näitel veel suhteliselt marginaalseks aga aktsiaturule sellest piisab (IBEX üle 2% all)

  • WSJ kirjutab eilsetest emotsioonidest:

    “There was a lot of emotion,” said Russ Certo, managing director of rates trading at the boutique investment bank. “It was all hands on deck—checking handles, make sure we were getting trades right,” he said, adding that he had to field calls from many clients.
    “We weren’t able to finish a majority of the conversations,” Mr. Certo said. “There was a lot of interrupted communication.”
    /--/
    The fear infected many of his clients, he said. One who never calls or emails reached out looking to sell out of his entire stock portfolio. Another sent a one-line email saying “Dude…seriously I’m not sitting around for a 15 to 20 percent drop.”
  • Kreeka valitsuse võlakirjaturul samuti müük jätkumas, kui 10.a paberi yield üle 8% tõusnud
  • Eurotsooni septembri inflatisoon kinnitati 0,3% peal, tuuminflatsioon 0,1pp võrra kõrgem võrreldes esialgselt avaldatud 0,7%ga. Olulisemad on aga inflatsiooniootused, milleks Mario Draghi ja turg kasutavad indeksit, mis mõõdab 5a inflatsiooniootust järgmise viie aasta pärast ehk perioodil 2019-2024. Nagu näha, siis ka nõnda kauge perioodi puhul ollakse juba järjest skeptilisemad EKP võimes oma inflatsiooni eesmärki täita.
  • Goldman Sachsilt korralik beat

    Goldman Sachs prelim $4.57 vs $3.21 Capital IQ Consensus Estimate; revs $8.39 bln vs $7.80 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Philadelphia FEDi esimehe Charles Plosseri kommentaarid ei tule üllatusena, arvetades tema eelnevat vastuseisu teistele FOMC liikmetele, kes soovivad hoida intressimäärasid veel pikka aega madalal tasemel.

    PLOSSER: OPTIMISTIC ON ECONOMY, SEES 3% GROWTH IN H2 2014, 2015
    PLOSSER: FED SHOULD PREPARE FOR SOONER-THAN-EXPECTED RATE RISES
    PLOSSER WARNS AGAINST REPEAT OF PAST 'STOP-GO' FED RATE POLICY
    PLOSSER: BEING DATA-DEPENDENT MEANS POLICY MUST BEGIN TO CHANGE
    PLOSSER: NOT SUGGESTING RATE RISE NOW, NEED MORE FLEXIBILITY
    PLOSSER: ADJUSTING FOMC LANGUAGE APPROPRIATE FIRST STEP
  • David Rosenbergi arvates ei saa FEDi lõppevat QEd ja järgmise aasta oodatavat intressimäära kuidagi siduda tänase paanikaga, kuna see info on juba ammu teada olnud. Pigem näeb ta liikumise taga ISISt, Ebolat ja Euroopa võimalikku majandussurutist.

    So is it the end of the world? Rosenberg doesn’t think so. The one thing that would make this correction a full-blow bear market would be for the U.S. to enter recession, and Rosenberg doesn’t see that happening. In fact, he doesn’t even see that happening globally. “Corrections come and go,” he says. “They take out the froth and build the next up leg in market.”
    “Best as we can guess from the performance in other corrective phases, looking at an array of market indicators, we are likely two-thirds of the way through this setback,” said David Rosenberg, chief economist and market strategist at Toronto money manager Gluskin Sheff & Associates Inc.
  • Töötu abiraha taotlused kinnitavad Rosenbergi juttu :)

    Continuing Claims 2.389 mln vs 2.388 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 2.382 mln from 2.381 mln
    Initial Claims 264K vs 290K Briefing.com consensus; Prior revised to 287K from 287K
  • Töötu abiraha taotlused on üks kümnest ettevaatavast majandusnäitajast, mis jooksevad juhtivate indikaatorite indeksisse. Rosenberg kasutab viimast USA majandusliku olukorra hindamisel, väites et majanduslangus on kuue kuu kaugusel siis, kui antud indeksi aastapõhine muutus on negatiivne. Hetkel aga näitab see 6.8% kasvu ja viitas augustis vaid marginaasele aeglustumisele.
  • USA septembri tööstustoodang oodatust tugevam, mullusega võrreldes kasv 4,3%

    September Capacity Utilization 79.3% vs 79.0% Briefing.com consensus; Prior revised to 78.7% from 78.8%
    September Industrial Production +1.0% vs +0.4% Briefing.com consensus; Prior revised to -0.2% from -0.1%


  • Maailma suurima mänguasjade müüja, Mattel, aktsia reageeris analüütikute ootustele alla jäänud kolmanda kvartali tulemustele -3,1% langusega (@ $29,59). Barbie nukkude müüja puhaskasum vähenes septembris lõppenud kvartalis 22% ehk $332 mln peale ($0,97 aktsia kohta) aastataguse $443 mln pealt (@ $1,21 aktsia kohta). Analüütikud ootasid kasumiks $1,02 aktsia kohta. Matteli käive vähenes lõppenud kvartalis 9% ehk $2,02 mld peale ning tegemist oli neljanda järjestikuse väheneva müügituluga kvartaliga. Analüütikud ootasid käibeks $2,2 mld. Ettevõtte brutomarginaal vähenes kvartalis 50,5% peale 53,8% pealt ning marginaali langus toimus kolmandat järjestikust kvartalit. Üksuste lõikes vähenes Mattel Brandsi müük 11% Y/Y, Fisher-Price’i müük 16% ning American Girl müük 7%. Mattel Brandsi alla kuuluva Barbie müük vähenes lõppenud kvartalis 21% Y/Y. Matteli müüki survestab elektrooniliste seadmete populaarsuse kasv.

  • Turg FEDi ühe presidendi Bullardi kommentaaride peal üleval ,kuna kasvas QE4 lootus

    BULLARD SAYS FED SHOULD CONSIDER DELAY IN ENDING QE

    mõni tund hetk hiljem...

    BULLARD: TRIED TO GET COMMITEE TO NUDGE POLICY BACK TO NORMAL
    BULLARD SAYS FED NOT TOO FAR FROM OUR EMPLOYMENT GOALS.


    kas keegi näeb ka siin vasturääkivust?
  • Google käis tulemuste peale järelkauplemise ajal -5% aga nüüd juba tagasi ostetud

    Google prelim $6.35 vs $6.50 Capital IQ Consensus Estimate; revs $16.5 bln vs $16.59 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • SAN FRANCISCO (MarketWatch) -- Advanced Micro Devices Inc. AMD, -4.92% shares declined in the extended session Thursday after the chip maker fell short of third-quarter expectations and announced job cuts. AMD shares fell 6.8% to $2.46 on heavy volume after the company reported adjusted third-quarter earnings of 3 cents a share on revenue of $1.43 billion. Analysts surveyed by FactSet estimated 4 cents a share on revenue of $1.47 billion.

    Alguses -8% aga vaikselt taastub, plaanis suured kulude kärpimised ja koondamised.
  • Erko Rebane
    Turg FEDi ühe presidendi Bullardi kommentaaride peal üleval ,kuna kasvas QE4 lootus

    BULLARD SAYS FED SHOULD CONSIDER DELAY IN ENDING QE

    mõni tund hetk hiljem...

    BULLARD: TRIED TO GET COMMITEE TO NUDGE POLICY BACK TO NORMAL
    BULLARD SAYS FED NOT TOO FAR FROM OUR EMPLOYMENT GOALS.


    kas keegi näeb ka siin vasturääkivust?


    Mina näen siin ilmset vasturääkivust :)

  • Erko Rebane
    Google käis tulemuste peale järelkauplemise ajal -5% aga nüüd juba tagasi ostetud

    Google prelim $6.35 vs $6.50 Capital IQ Consensus Estimate; revs $16.5 bln vs $16.59 bln Capital IQ Consensus Estimate


    Pikemalt Google’i oodatust kehvematest kvartalitulemustest:
    Ettevõtte kolmanda kvartali tulemused jäid analüütikute ootusele alla, sest reklaamitulu kasvu aeglustumise tõttu on Google sunnitud suurendama kulusid - tegevuskulud kasvasid kvartalis 37% peale käibest aastataguse 33% pealt. Google’i ärikasumi marginaal langes kvartalis 23% peale aastataguse 27% pealt. Puhaskasum vähenes 5,4% ehk $2,81 mld peale ($4,09 aktsia kohta) aastataguse $2,97 mld pealt ($4,38 aktsia kohta). Kui Google’i käive kasvas lõppenud kvartalis 20% Y/Y ehk $16,5 mld peale, siis käive ettevõttele ulatus $13,2 mld peale.

    Nagu allolevalt jooniselt näha, aeglustus reklaamidel tehtud klikkide arvu kasv 17% peale Y/Y ning keskmine reklaamitulu kliki kohta vähenes 2% Y/Y (kuigi langus aeglustus võrreldes eelmise kvartaliga).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon