Balti börsid 27. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 27. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reedel lõpetasid kõik kolm Balti börsiindeksit kauplemise punases – Tallinn (-0.06%), Riia (-0.51%) ja Vilnius (-0.47%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist tavapärase pisut aktiivsema börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 342 tehingut koguväärtuses 1,1 miljonit eurot, millest ligikaudu 662 tuhat eurot tehti Tallinna börsil ja 359 tuhat eurot Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli reedel Tallink Grupp (-1.15%), millega sooritati 10 tehingut kogumahus 385 tuhat eurot (millest ligikaudu 373 tuhat eurot moodustas 1 plokktehing, hinnaga EUR 0.605). Tallinkile järgnesid Tallinna Vesi (0.00%) ja TEO LT (-1.05%) vastavalt 217 ja 120 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid reedel Invalda LT (+1.64%, käive EUR 2,3k), Rokiškio Suris (+1.32%, käive EUR 69,1k) ja Olympic EG (+1.11%, käive EUR 36,8k). Enim langesid Utenos Trikotažas (-38.10%, käive EUR 66), SAF Tehnika (-6.50%, käive EUR 1,4k) ja Arvo Vara (-3.23%, käive EUR 6,9k).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Homme on oodata Olympic EG III kvartali tulemusi;
    • Kolmapäeval kell 9.00 toimub Tallinna Vee erakorraline üldkoosolek;
    • Neljapäeval kell 10.00 toimub Premia Foodsi erakorraline üldkoosolek;
    • Neljapäeval avalikustab Baltika oma III kvartali tulemused;
    • Reedel tulevad Apranga ja Ekspress Grupp oma III kvartali tulemustega.
  • E24: Otsereportaaž bussist Tallinnast Viini: tooted hakkavad valmima

    Kuidas teha firmat? Üks võimalus on sellele väga pikalt mõelda, teine võimalus on kohtuda läbi Euroopa reisivas bussis võõraste inimestega, pakkuda välja oma super äriidee, leida meeskonnaliikmed selle teostamiseks ning paari päevaga töötav asi valmis teha. Seda kõike bussis loksudes, katkendliku internetiga ning teiste tiimidega võisteldes.
  • Meie ootused Olympic EG, Baltika, Apranga ja Ekspressi III kvartali tulemustele on järgmised:

  • Tere Arno,

    paluks võimalusel selgitada, millel põhineb LHV ostusoovitus Baltikale?

    Tänan.
  • mk27,
    kui ettevõte aktsia õiglaseks väärtuseks leiti 0,75-0,85, siis turuhinna 0,46 korral on "Osta" soovitus täiesti kohane. Õige küsimus oleks: millel põhineb aktsia õiglase väärtuse vahemik?
  • mk27
    Tere Arno,

    paluks võimalusel selgitada, millel põhineb LHV ostusoovitus Baltikale?

    Tänan.


    Kas aivo kadunud poeg?
  • 2korda2
    mk27,
    kui ettevõte aktsia õiglaseks väärtuseks leiti 0,75-0,85, siis turuhinna 0,46 korral on "Osta" soovitus täiesti kohane. Õige küsimus oleks: millel põhineb aktsia õiglase väärtuse vahemik?


    tavaliselt on ka analüüsis kirjas soovituse metoodika, kui viitsid lõpuni lugeda ... see võib-olla viimasel lehel peenes kirjas

    näiteks 1 teise panga järel on mälu järgi umbes nii

    õiglane väärtus 10% kõrgem kui turuhind = OSTA
    õiglane väärtus 0-10% üle turuhinna = HOIA
    jne.
  • Õiglane väärtus, see kõlab hästi, isegi üllalt.Õigluse mõiste vajaks lahti seletamist, see on midagi sellist, et ei või teistele tahtlikult halba teha.Siin tulevad veel mängu võrdne kohtlemine, moraalsed ja eetilised arusaamad. Aga mida teha kui mõiste, hinnavahemik ja soovitus kokku ei lähe? Siis on hinnang ebaõiglane, väärtusetu
  • Muu müra kõrval oleksin ka LHVlt vähemalt paari-kolme lauset oodanud. Kahju kui ei pea vajalikuks vastata. Millel siis põhineb antud õiglase väärtuse vahemik koos soovitusega osta? See ettevõte ei suuda isegi normaalsetel aegadel omanikele raha teenida, pigem küsib regulaarselt juurde.
  • Balti analüüside all on rohkem kui paar lauset kirjas.
  • mk27
    Mul puudub ligipääs.


    kas Sa nagu päriselt eeldad, et LHV foorumis hakatakse Sulle LHV tasulise teenuse sisu tasuta ümber jutustama?
  • Näed siis, taas üks idee kesikutele valmiskampaaniaks. Tasuta analüüsid igale Tallinna elanikule.
  • mk27
    Mul puudub ligipääs.

    mk27
    Mul ei ole ööklubi piletiraha. Kas keegi räägiks - olid seal ka ilusad naised?


    vabandan iroonia pärast, aga minu absurdihuumori generaator sai veidi inspiratsiooni
  • Henno, hästi paned, küsija naeruvääristamine ja alla naba naljad, mis järgmiseks? Kõik võtted on lubatud mis ebameeldivast küsimusest tähelepanu kõrvale juhivad.
  • mk27,

    paraku on nii, et sellele küsimusele sa vastust ei saagi, mitte et küsimus halb oleks või mitteõigustatud. Usun, et LHV midagi vastab, kuid vaevalt sedasi, et saaksid täpse ülevaate, et kuidas on jõutud õiglase väärtuse vahemikuni. Täiesti loogiline ju, et kui kuskil on õigase väärtuse tipp 0,85 ja aktsia on 0,46 siis tekib osta soovitus. Selge on ka see, et kunagi BLT vääribki osta soovitust, kuid kuna? Ehk kas ja kaua peab ta veel langema?
    Maakleri jutu lugemise uskumuse piir jääb sügavalt enda teha. Ennast huvitab OEG ja ka oman seda:
    LHV, neutral, target 2,10
    Swed, strong buy 2,25
    Täna hind 1,82, kahe suure maja analüüside järgi peaks ju ostma veel.
  • See, kuidas analüütikud hinnasihte panevad on habemega küsimus. Põhiline on see, et nad teeksid seda erapooletult, mitte oma portfelli huvisid silmas pidades.
  • Henno, mitut portfelli teie analüütikud haldavad? Valgusta MSM-i! (:
  • Ei ole ilus minu nime all postitusi välja mõelda ja kirjutada, kodanik Viires. Samuti ei peaks liigselt erutuma ühe lihtsa küsimuse pärast. Vist vajutasin tundlikule nupule.
    Ju ma siis pole seni LHV analüüse vajalikuks pidanud. Samuti ei eelda ma loomulikult kogu analüüsi sisu ümberjutustust. Aga järelikult pole LHV mulle ennast piisavalt müüa suutnud ja paistab et sellest ka ei huvitu.
  • Lõpeta juba see klouni mängimine. Kui sa pole seni LHV analüüse vajalikuks pidanud, siis millest selline ootus järsku tekkis, et neid tasuta jagama peaks hakkama?
  • To mk27:
    LHV ostusoovitus põhineb analüüsi lõpus toodud lausel : Buy – Expected return of more than 10% within 12-18 months
    (including dividends)

    Kuna tegemist on investeerimissoovitusega, siis tuleb arvestada sellele kehtestatud reegleid ning analüüsisit osade lõikude välja toomine ei ole päris korrektne. Analüüsi ise võib leida LHV panga analüüsikeskkonnas Balti analüüsid, mille kuutasu on 5 eurot kuus.

    Ja ehk aitab ka see lause veidi lahti seletada soovituse kujunemise:
    The main valuation method used is discounted cash flow model and relative valuation method. By using these methods we offer our suggestion as to what might be the company’s fair value. Generally all recommendations are given based on the recommendation structure stated below, although LHV reserves the right to issue recommendations deviating from the norms in situations where it deems necessary.
  • Ma saan aru, et küsimus ei ole mitte tasulise analüüsi tasuta tahtmises vaid just äsja tasuta avaldatud hinnasihtide koostamiseks kasutatavas metoodikas.

    Ma olen samuti korduvalt küsinud, millistele valuatsioonimudelitele tuginedes LHV neid hinnasihte arvutab. Levinud objektiivsed (e. intrinsic value -põhised) valuatsioonimudelid põhinevad kas dividendide arvutusel (DDM) või rahavoogudel (DCF, FCF, APV). Esimesed neist näitavad Baltika aktsiatüki väärtuseks hetkel null ja teised sootumaks negatiivseid numbreid. Seega on küsimus põhjendatud, et kus kuradi kohast ikkagi on sellised numbrid võetud?
  • AloV
    The main valuation method used is discounted cash flow model and relative valuation method.


    Niisiis - hakkab selguma, et tegemist ilmselt siiski ei ole objektiivse mudeliga, mida oligi arvata. Paluksin võimalusel täpsustada, kuidas valitakse selles "relatiivses valuatsioonimeetodis" kasutatud võrdlusbaas ning, milliste suhtarvude alusel. Kuivõrd üksiki E-d sisaldav suhtarv Baltika puhul samuti ei päde, siis jäävad positiivset väärtust omavate näitajatena sõelale vist ainult käive ja Book?
  • Ma siiski soovitaks see 5 eurot maksta, saab tutvuda nii disclaimeri kui ka kasutatavate analüüsimeetoditega. Õiglase hinna vahemik kujuneb järgmistele näitajatele põhinedes: EV/Sales, DCF, P/Book, P/E, EV/EBITDA.
  • Minu enda kokku klopsitud ja aastate jooksul paika loksutatud valuatsioonimudel indikeerib Baltika põhjendatud hinnatasemeks hetkel €0,15 - €0,30. Käin siinkohal siis pühaliku lubaduse välja, et kui Baltika aktsiatüki hind tõesti enne teie oodatud hinnavahemikku (0,75 - 0,85) peaks jõudma, kui minu prognoositusse, siis ostan aasta aega jutti teie analüüse. :P
  • Sobib, omalt poolt siis pakun, et kui Baltika aktsia jõuab enne hinnatasemele 0.15-0.3 eurot, siis võimaldame PeaLik-ul Balti analüüsi keskkonda aasta otsa tasuta lugeda.
  • Olgu, kui isik on otsustanud kasutada tasulist teenust, siis kerkivad üles mõningad küsimused.
    Kas teenuse pakkujale ka mingid kohustused sellega kaasnevad?
    Kas teenusele kehtib garantiiaeg ?
    Kas teenuse pakkuja peab ilmnenud puudused kõrvaldama ja hüvitama teenustasu?
    Kas probleemide tekkides võiks abi saamiseks pöörduda Tarbiakaitsesse?
  • Alo ja Pealik, mina omalt poolt luban, et kui aktsia ei jõua kummalegi poole ja püsib aasta pärast praegusel tasemel, s.o 0.4-0.6 euro vahemikus (sama aktsiakapitali juures), siis ma ostan Baltika aktsiaid.

    P.S. Alo, ma võiksin siis ka aastase tasuta keskkonna saada. (:
  • aivo1
    Olgu, kui isik on otsustanud kasutada tasulist teenust, siis kerkivad üles mõningad küsimused.
    Kas teenuse pakkujale ka mingid kohustused sellega kaasnevad?
    Kas teenusele kehtib garantiiaeg ?
    Kas teenuse pakkuja peab ilmnenud puudused kõrvaldama ja hüvitama teenustasu?
    Kas probleemide tekkides võiks abi saamiseks pöörduda Tarbiakaitsesse?


    https://www.riigiteataja.ee/akt/960857?leiaKehtiv - Eestis reguleerib investeerimissoovitusega seonduvat Väärtpaberiturgude seadus. Head lugemist!
  • To aivo1:
    LHV üldtingimustest
    15. LAHKARVAMUSTE LAHENDAMINE
    15.1. Poolte vahel tekkinud lahkarvamused püütakse lahendada läbirääkimiste teel.
    15.2. Kui Pooled ei suuda tekkinud lahkarvamusi kohe kohapeal lahendada, tuleb pretensioon esitada kirjalikult või muul kokkulepitud viisil.
    15.3. Pretensioonis tuleb viidata asjaoludele ja dokumentidele, mille alusel pretensioon esitatakse. Kui Klient viitab pretensioonis dokumendile, mis ei ole Pangale vabalt kättesaadav, tuleb see dokument pretensioonile lisada.
    15.4. Pank vaatab pretensiooni läbi ja teatab otsusest kokkulepitud ajal ja viisil (nt suuliselt, kirjalikult).
    15.5. Kui Pooled ei jõua kokkuleppele, lahendab vaidluse Tarbijakaitseameti juures tegutsev
    tarbijakaebuste komisjon või kohus.
    15.6. Poolte vaheline kohtuvaidlus lahendatakse Panga asukohajärgses kohtus, kui Pooled ei ole kokku
    leppinud teisiti või kui Imperatiivsetest Normidest ei tulene teisiti.
    15.7. Poolte vahelistele Kliendisuhetele kohaldatakse Eesti õigust, kui Pooled ei ole kokku leppinud teisiti.
    15.8. Panga üle teostab järelevalvet Finantsinspektsioon. Finantsinspektsiooni kontaktandmed ning järelevalvesubjektide
  • Allolevat SECi poolt avaldatud tekstilõiku võiks pidada universaalseks(!):

    "As a general matter, investors should not rely solely on an analyst's recommendation when deciding whether to buy, hold, or sell a stock. Instead, they should also do their own research—such as reading the prospectus for new companies or for public companies, the quarterly and annual reports filed with the SEC."
    Allikas: SEC.gov

    Soovitan lugeda pikemalt, et mõista sealset analüütikute stereotüübistatud "hingeelu".

    Cheers!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon