Börsipäev 30. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne päev märkis ajaloolist hetke. Pärast kuut aastat tõmbas Föderaalreserv lõpuks joone alla kvantitatiivse lõdvendamise programmile, mis on kolmes etapis suurendanud Föderaalreservi bilanssi ca 900 miljardi dollari pealt 4,5 triljoni dollarini. Ühest küljest kirjutatakse programmi arvele laenuturu intresside langus, mis on aidanud vähendada finantseerimiskulusid nii tarbijate kui ka ettevõtete jaoks, taastades sellega tarbimist ja tööturgu. Teisest küljest on keskpank kahtlemata aidanud kaasa ka jõukuse kasvule aktsiaturgudel, siludes välja volatiilsust ja mõjudes psühholoogilise toena.

    Kuna turuosalised olid sellise sammuga arvestanud, jäi reaktsioon USA turgudel võrdlemisi tagasihoidlikuks, kui S&P 500 sulgus -0,1% madalamal. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 0,2% kõrgemal.

    Pressiteates lubas Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv kommitee, et intressimäär jääb madalale tasemele siiski veel märkimisväärse ajaperioodi jooksul. Majandusele antud hinnang oli veidi positiivsem võrreldes septembriga, seda nii tööturu, majapidamiste kulutuste kui ka ettevõtete investeeringute seisukohast, samas taastumine kinnisvarasektoris jääb keskpanga arvates aeglaseks. Kui varasemalt leiti, et tööturul on ressursside alarakendamise märke, siis nüüd nenditi, et alarakendamine on aeglaselt kahanemas, mis tähendab, et tööturg on liikumas lähemale oma täispotentsiaalile.

    Mis saab aktsiaturgudest edasi? QE likvideerimine peaks tähendama, et USA majandus suudab siit edasi iseseisvalt jõudu koguda ning ühel päeval ka kõrgemaid intressimäärasid taluda, mis on kahtlemata positiivne uudis ettevõtetele ja see peaks omakorda peegelduma ka aktsiaturgudel. Aga nagu prognoosimise puhul ikka, jääb alati õhku eksimise risk, isegi keskpangad peavad seda aeg-ajalt tunnistama. Positiivsest küljest saavad turuosalised ilma QE-ta keskenduda rohkem ettevõtete majandustulemustele ja sellele, mida räägivad ettevõtete juhid. Negatiivsest küljest näeme ilmselt turul palju rohkem emotsioone ja volatiilsust.

    Tänase börsipäeva juurde liikudes võiks olulisematest makrouudistest välja tuua Hispaania kolmanda kvartali SKP ja Saksamaa oktoobrikuu tööturustatistika ning inflatsiooni. Ühendriikides avaldatakse möödunud nädala töötu abiraha taotlused ning kolmanda kvartali esmane SKP näit, mille kohaselt aeglustus majanduse kvartaalne annualiseeritud kasv 4,6% pealt 3,0% peale.

    10.00 Hispaania kolmanda kvartali SKP
    10.00 Hispaania inflatsioon (oktoober)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus ja töötuse määr (oktoober)
    12.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (oktoobri lõplik)
    13.00 Portugali tööstustoodang ja jaemüük (september)
    14.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    14.30 USA kolmanda kvartali SKP
    15.00 Janet Yellen kõneleb mitmekülgsusest majanduses
    15.00 Saksamaa inflatsioon (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal.
  • Euroopa suuruselt teine lennukompanii Deutsche Lufthansa kärpis 2015. aasta majandusaasta ärikasumi prognoosi, kuna aeglane majanduskasv survestab piletihindu. Lisaks survestab kasumit pensionikulude märkimisväärne kasv. Kui varasemalt prognoosis ettevõte 2015. aasta ärikasumiks €2 mld, siis nüüd teatas ettevõte, et nad loobuvad seatud eesmärgist, ent 2015. aasta kasum peaks märkimisväärselt ületama 2014. aasta tulemust. Ettevõte kinnitas, et vaatamata streikidele oodatakse 2014. aastal jätkuvalt ärikasumi kasvu 1 miljardi euroni. Aasta esimese üheksa kuu jooksul kasvas lennukompanii ärikasum 28% Y/Y ehk €849 mln peale. Lendude arvu 2,2% vähenemise juures vähenes ettevõtte käive aasta esimese üheksa kuu jooksul 0,6% Y/Y ehk €22,6 mld peale.

  • Samsung Electronicsi puhaskasum vähenes kolmandas kvartalis 49% Y/Y ehk 4,2 triljoni vonnini ($4 mld) ning seda nii nutitelefonide müügi kui ka hindade languse tõttu. Ettevõtte ärikasum vähenes samal ajal 60% Y/Y ehk 4,1 triljoni vonnini. Samal ajal aga mobiiltelefonide üksuse kasum vähenes 74% Y/Y ehk 1,75 triljoni vonnini, jäädes alla konsensuse ootusele. Ühtlasi oli mobiiltelefonide üksuse puhul tegemist nõrgima tulemusega alates 2011. aasta teisest kvartalist. Samuti ületas esmakordselt viimase kolme aasta jooksul 2,3 triljoni vonnini kasvanud Samsungi kiipide üksuse kasum mobiiltelefonide üksuse kasumit. Samsungi käive vähenes kolmandas kvartalis 20% ehk 47,5 triljoni vonnini, mis on kahe aasta madalaim tase. Samsungi ROE langes kvartalis 11% peale aastataguse 25% pealt ning EBITDA marginaal 18% peale aastataguse 24% pealt.
  • Eile avaldatud Euroopa Keskpanga laenuturu küsitlus näitas, et laenude nõudlus eurotsoonis on kasvamas ning sarnane tendents peaks jätkuma ärilaenude, tarbimiskrediidi ja hüpoteeklaenude tasandil.


    Pakkumise poolel aga jätkus viimase kolme kuu jooksul marginaalne tingimuste leevenemine ning ka järgmise kolme kuu perspektiivis ei tohiks küsitlusele vastanute kohaselt erilist muutust toimuda.
  • Hispaania majandus kasvas kolmandas kvartalis ootuspärased 0,5% võrreldes teise kvartaliga, YoY 1,6% vs 1,2% teises kvartalis. Deflatsioon aeglustus oktoobris 0,1pp võrra -0,1%, veidi vähem kui analüütikute oodatud 0,0%.

  • Mingil hetkel räägiti, et FED võiks intressimäära tõstma hakata 2015.a esimeses pooles ja võib-olla FED ise ongi sellega arvestamas, aga turg on ootust järjest edasi lükanud. Septembri lõpus viitasid futuurid, et esimene tõstmine võiks toimuda juulis, eilse seisuga oli see prognoos lükkunud edasi 2015.a septembrisse/oktoobrisse. Sestap tuleks intressi tõstmine esimesel poolaastal juba üllatusena.
  • Saksamaa ravimitootja Bayer tõstis majandusaasta prognoose ning seda tänu nii uute ravimite müügi kasvule kui ka Mercki üksuse ostmisele. Majandusaasta korrigeeritud EBITDA kasvu prognoos tõsteti 5% peale varasema 1-5% pealt ning käibeprognoos €42 mld peale varasema €41 mld pealt. Ravimitootja septembris lõppenud kolmanda kvartali puhaskasum kasvas 13% Y/Y ehk €826 mln peale, ületades analüütikute €750 mln suurust ootust. Käive kasvas kvartalis 5,6% ehk 10,2 mld peale (sh kasvas ravimite müük 7% ehk €3,04 mld peale). Korrigeeritud EBITDA kasvas kvartalis 1,4 % Y/Y ehk €2,01 mld peale, ületades analüütikute €1,95 mld suurust ootust. Bayeri aktsia reageeris tulemustele +3,1% tõusuga, kaubeldes €110,58 peal.

  • Saksamaa töötute arv vähenes oodatud kasvu asemel, jättes töötuse määra siiski 6,7% peale. Oktoobri kohta on langus viimaste aastate üks suurimaid.

    GERMAN UNEMPLOYMENT FELL 22,000 IN OCT. VS EST. 4,000 INCREASE
    GERMAN OCT. ADJUSTED JOBLESS RATE UNCHANGED AT 6.7%


    Saksamaa töötute arvu muutus (tuhandetes) erinevatel aastatel
  • USA töötu abiraha taotlused oodatust veidi kõrgemad, USA SKP esialgsel hinnangul +3,5% kolmandas kvartalis tänu valitsuse kulutuste kasvule, eratarbimine jäi oodatust pisut nõrgemaks

    Continuing Claims 2.384 mln vs 2.375 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 2.355 mln from 2.351 mln
    Initial Claims 287K vs 284K Briefing.com consensus; Prior revised to 284K from 283K
    Q3 Chain Deflator- Advanced +1.3% vs +1.5% Briefing.com consensus
    Q3 GDP- Advanced +3.5% vs +3.0% Briefing.com consensus

    Q3 Personal Consumption lower at 1.8%, vs 2.5%, Exp. 1.9%

  • Saksamaa inflatsioon püsis oktoobris 0,8% peal, mis oli siiski oodatust 0,1pp võrra madalam
  • LinkedIn prelim $0.52 vs $0.47 Capital IQ Consensus Estimate; revs $568 mln vs $557.68 mln Capital IQ Consensus Estimate

    LNKD kaupleb 7% miinuspoolel.
  • Starbucks prelim $0.77 vs $0.74 Capital IQ Consensus Estimate; revs $4.18 bln vs $4.24 bln Capital IQ Consensus Estimate

    SBUX reageerib tulemustele 3,4% -lise langusega.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon