Börsipäev 31. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturgudel oli sessiooni alguses suuna otsimisega veidi raskusi, kuid ostjad hoidsid positiivset momentumit siiski elus, eriti siis, kui NYSE-l hakkasid tekkima probleemid hinnainfo kuvamisega. Nii S&P 500 kui ka Stoxx 600 lõpetasid 0,6% kõrgemal.

    Taganttuulena mõjusid oodatust positiivsemad majandusnäitajad. Saksamaal vähenes töötute arv oktoobris 22 tuhande võrra (oodati kasvu nelja tuhande võrra) ning USA sisemajanduse kogutoodang kasvas kolmandas kvartalis annualiseeritult 3,5% (oodati 3,0%). Viimase puhul avas detailsem vaade nõrgema pildi, sest valdava osas positiivsest üllatusest tingis valitsuse kaitsekulutuste 16% kasv, mis on aga volatiilne komponent ning tõenäoliselt mõjub neljanda kvartali SKP-le kvartalipõhise languse tõttu negatiivselt. Tarbimise kasv aeglustus aga teise kvartali 2,5% pealt 1,8% peale (oodati 1,9%).

    Säästmismäär oli kolmandas kvartalis 5,5%, mis viitab vägagi ettevaatlikule tarbijale, samas kui majapidamiste võla teenindamise tase on vajunud rekordmadalale tasemele. Tarbimise kiirema kasvu kasuks räägivad tööturu jätkuv paranemine, tarbijate kindlustunde tõus ning kütusehindade alanemine, mis analüüsimajade sõnul aitab neljandas kvartalis osaliselt kompenseerida valitsuse kulutuste tõenäolist langust.

    Kui Ühendriikides lõpetas keskpank üleeile rahatrüki ära, siis teisel pool Vaikset ookeani on Jaapani keskpank täna öösel otsustanud vastupidiselt analüütikute ootustele suurendada rahabaasi aastas 80 triljoni jeeni võrra (577 mld EUR) varasema 70 triljoni jeeni asemel. Jeen reageeris uudisele -1,7% odavnemisega dollari suhtes, mis tähendas üle kuue aasta madalaimat taset ning kohalik aktsiaturg rallis ligi 5%, jõudes kõrgeimale tasemele alates 2007.a.

    Ehkki viimased tööstustoodangu ja jaemüügi näitajad osutusid Jaapanis oodatust paremaks, siis inflatsioon on alates maikuust uuesti aeglustuma hakanud ning see võiks olla üheks ajendiks rahabaasi tõsta. Septembrikuu tuuminflatsioon aeglustus ootuspäraselt 0,1pp võrra 3,0% peale aga kui arvestada välja kevadel tõstetud müügimaksu efekt, tõusid hinnad septembris vaid 1% võrra, mis on poole vähem kui keskpank üritab järgmiseks aastaks saavutada.

    Vaadates, mida põnevat tänane börsipäev veel pakub, siis Euroopas jälgitakse nii Prantsusmaa kui Saksamaa tarbijate tervist läbi septembrikuu jaemüügi statistika. Eurotsooni oktoobri inflatsioon näitab, kui suure surve all on keskpank täiendavaid meetmeid kasutusele võtta ning Ühendriikides pälvivad tähelepanu septembri isiklike kulutuste ja sissetulekute muutus, Chicago PMI ja septembri tarbijahinnaindeksi muutus. Nädalavahetusele jääb Hiina töötleva tööstuse oktoobri ametlik PMI.

    09.00 Saksamaa jaemüük (september)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (september)
    11.00 Itaalia töötuse määr (september)
    12.00 Itaalia inflatsioon (oktoober)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (september)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (oktoober)
    12.30 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    14.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (september)
    14.30 USA inflatsioon (september)
    15.45 USA Chicago PMI (oktoober)
    15.55 USA Michigani tarbijate kindlustunde indeks (oktoobri lõplik)

    S&P 500 indeksi futuur on tänu Jaapani keskpanga otsusele kauplemas 1,2% kõrgemal, vallutades sellega uue rekordtaseme.

  • Poolaasta ülevaates kärpis Jaapani keskpank majanduskasvu prognoose ja inflatsiooniootust, mis aitab selgitada, miks tänane otsus vastu võeti. Kui vaja ollakse valmis täiendavaid samme astuma.

    BOJ SEES FY2014 REAL GDP AT +0.5%; JULY FORECAST WAS +1.0%
    BOJ SEES FY2015 REAL GDP AT +1.5%; JULY FORECAST WAS +1.5%
    BOJ SEES FY2016 REAL GDP AT +1.2%; JULY FORECAST WAS +1.3%
    BOJ SEES FY2014 CORE CPI AT +1.2%; JULY FORECAST WAS +1.3%
    BOJ SEES FY2015 CORE CPI AT +1.7%; JULY FORECAST WAS +1.9%
    BOJ SEES FY2016 CORE CPI AT +2.1%; JULY FORECAST WAS +2.1%
    BANK OF JAPAN CPI FORECASTS EXCLUDE EFFECT OF SALES-TAX RISES
    BOJ SEES CONSIDERABLE UNCERTAINTY IN INFLATION EXPECTATIONS
    BOJ: COMMODITY PRICE DECLINE TO PUT DOWNWARD PRESSURE ON PRICES
    KURODA:THERE ARE MANY OPTIONS FOR FURTHER ACTION IF RISKS RISE
    KURODA: HIGH POSSIBILITY OF REACHING 2% IN FY2015
    KURODA SAYS STILL ROOM FOR MORE POLICY ACTION
    KURODA SAYS BOJ WILL DO ALL THAT IT CAN TO REACH 2% TARGET
  • Saksamaa jaemüük osutus septembris oodatust oluliselt nõrgemaks kukkudes augustiga võrreldes -3,2% (prognoositi -0,9%) ning lisaks revideeriti eelneva kuu MoM muutust pehmemaks 2,5% pealt 1,5% peale
  • Sony sai septembris lõppenud kvartalis 136 mld jeeni suuruse kahjumi ning selle põhjuseks oli varasemalt teatatud nutitelefonide üksuse väärtuse Y180 mld ulatuses maha kandmine. Võrdlusena, aasta varem teenis ettevõte Y19,6 mld suuruse kahjumi. Ent kahjum osutus väiksemaks kui konsensuse Y148,1 mld suurune ootus. Sony langetas ka märtsis lõppeva majandusaasta nutitelefonide müügi prognoosi 41 mln ühikuni varasema 43 mln pealt. Tegemist oli juba teise müügiprognoosi kärpega sellel majandusaastal. Sony käive kasvas lõppenud kvartalis 7,2% ehk Y1,9 triljoni peale, käibe kasvu aitas vedada PlayStation 4. Ettevõtte PlayStationi üksuse käive kasvas lõppenud kvartalis 83,2% Y/Y ehk 309,5 mld jeenini ning ärikasum Y21,8 mld peale aastataguse Y4,2 mld suuruse kahjumi pealt.
  • Prantsusmaa tarbimine jäi samuti septembris prognoositust tagasihoidlikumaks, kahanedes MoM -0,8% vs prog -0,3% (augusti näit revideeriti 0,7% pealt 0,9% peale). Mullusega võrreldes kasvas tarbimine 0,2% vs oodatud 0,9%.
  • Tugevam dollar, QE lõppemine ja inflatsiooni aeglustumine on kulda tõsiselt räsinud- Täna on kullaunts kaotanud väärtusest veel-2%, kaubeldes nelja aasta põhjadel

  • Uudis, et Jaapani riiklik pensionifond (varade väärtusega 1,2 triljonit USD) tõstab aktsiate osakaalu ja vähendab võlakirju, ei tohiks olla enam eriliseks üllatuseks. Niiet lisaks QE'le pakub Jaapani aktsiaturule tuge veel pensionifond

    JAPAN GPIF TO RAISE FOREIGN BOND HOLDINGS TO 15% FROM 11%
    JAPAN GPIF TO RAISE DOMESTIC EQUITY HOLDINGS TO 25% FROM 12%
    JAPAN GPIF TO LOWER DOMESTIC BOND HOLDINGS TO 35% FROM 60%.
  • Citi väga optimistlik Jaapani keskpanga 2% inflatsiooni saavutamise võimes pole, mis mingil hetkel sunnib rahabaasi veelgi suurendama

    The BoJ probably wants to maintain its bullish economic scenario by implementing additional measures. This is a meaningful action, but even with these measures, the 2% inflation target is unlikely to be met in fiscal 2015. Inflation will likely undershoot the BoJ's projections and that might prompt the BoJ's further easing.
  • Kuna Jaapani keskpank ostab ka ETFe ja REITe, on viimasest saanud Nikkei ajalehe andmetel kolmandaks suurim investor kohalikul aktsiaturul. Kui kaks suurinvestorit kolmest jäävad ka tulevikus ostupoolele, on tõenäoliselt jaeinvestoril keeruline aktsiaturgu väga suurde langusesse müüa. Via Nikkei

    The BOJ's holdings of Japanese stocks are likely worth close to 7 trillion yen, including shares the bank bought directly from financial institutions. That makes the central bank the third-largest shareholder in Japan Inc. after the Government Pension Investment Fund (more than 20 trillion yen) and Nippon Life Insurance (nearly 8 trillion yen).

    The central bank placed buy orders at least nine times in October -- a turbulent month for Japanese stocks -- the most for a single month since April 2013.
  • Itaalia töötuse määr hakkas uuesti tõusma, kerkides septembris 0,1pp võrra 12,6% peale (oodati 12,4%) augusti 12,5% pealt, mida korrigeeriti kõrgemaks 12,3%lt.
  • Eurotsooni töötuse määr püsis septembris 11,5% peal, oktoobri inflatsioon kiirenes 0,1pp võrra 0,4% peale, vastates ootustele. Energiat ja toitu arvestamata aeglustus hinnatõus -0,1pp võrra 0,7% peale (oodati 0,8%), millega jõudis näitaja tagasi tsükli põhja.
  • KURODA: DON'T THINK EXIT FROM EASING WILL BE DIFFICULT



    Üks nüanss veel tänasest BOJ otsusest....nimelt, kui varasemalt keskendus keskpank valitsuse võlakirjade lühematele tähtaegadele, siis nüüdsest ostetakse ka pikemat otsa (7-10), mis teoorias tähendab seda, et väljumine võib selle võrra kauem aega kesta, juhul kui eelistatakse lasta võlakirjadel aeguda.
  • Venemaa keskpank tõstis intressimäära oodatud 50bp asemel 150bp, tuues põhjuseks naftahinna ja valuuta. USD/RUB esimene reaktsioon kiiresti alla aga nüüd juba +0,9%

    RUSSIAN CENTRAL BANK RAISES KEY RATE TO 9.50%

    USD/RUB
  • Vene keskpanga reservid nädalaga -4,7 miljardit dollarit
  • Cynic, teadsin kunagi seda linki, enam mitte. Ole hea ja lisa siia!
  • Mul oli kunagi mingi keskpanga lehekülg, aga Sinu viide on isegi parem: siin jookseb joon ilusti allapoole, tollel liikus kahjuks ülespoole.(: Tänud!
  • Kusjuures rublades mõõtes võibki ikka veel ülespoole liikuda :-)
  • nii ongi, Venemaa reservid rublades (mld)
  • USA tarbijad kulutasid septembris arvatust vähem

    September Personal Spending M/M -0.2% vs +0.1% Briefing.com consensus
    September Personal Income M/M +0.2% vs +0.3% Briefing.com consesnus
    September PCE Prices- Core M/M +0.1% vs +0.1% Briefing.com consensus
  • Säästmismäär USAs tõusis 5,6% peale vaatamata sellele, et tarbijate kindlustunne on kasvavas trendis olnud (oranž). (Säästmismäära spike 2012.a lõpus oli tingitud boonuste toomisest ettepoole 2013.a kehtima hakanud kõrgemate maksude tõttu)
  • Chicago töötleva tööstuse aktiivsusindeks palju tugevam kui teistes regioonides, kerkides oktoobris 60,5 punktilt 66,2 punktile (oodati 60,0)
  • October Michigan Sentiment- Final 86.9 vs 86.4 Briefing.com consensus; Prelim 86.4
  • Hiina töötleva tööstuse jaoks algas neljas kvartal nõrgema aktiivsusega, mida peegeldas ametliku PMI 0,3punktine langus 50,8 punkti peale (oodati 51,2). Uute tellimuste indeks langes 52,2 pealt 51,6 punktile ja ekspordi tellimused 50,2 punkti pealt 49,9 punktile. Täitmata tellimuste mahtu kajastav indeks on kuidagi väga kokku kuivanud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon