Börsipäev 27. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatamata oodatust negatiivsemale majandusuudiste laviinile, suutsid USA turud jätkata aeglast kurseerimist ülespoole. Ei saa öelda, et see oleks olnud kuigi suureks üllatuseks võttes arvesse järjepidevust, mille abil on aktsiaid alates oktoobri põhjast kõrgemale lükatud ning harilikult ei lase ka pühade-eelne positiivne sentiment väga palju liiga teha. S&P 500 sulgus 0,3% kõrgemal taaskord uut rekordit vallutades. Euroopas lõpetas Stoxx 600 ilma muutuseta, olles suurema osa päevast kaubelnud positiivsel territooriumil.

    Makrostatistika jäi USA keskseks ning kokkuvõttes viitasid paljud numbrid sellele, et pärast tugevat kolmandat kvartalit on sealne majandus seismas silmitsi pehmema majanduskliimaga. Möödunud nädala töötu abiraha taotlused tõusid 292 tuhande pealt 313 tuhande peale (oodati 288 tuhat). Kuigi oktoobri alguses saavutatud 266K põhjast on taotlused nüüd juba juppmaad kõrgemale liikunud, ei viita see analüütikute arvates veel pöördunud trendile. Vastuseid ei maksa otsida ka järgnevate nädalate numbritest, kuna hooajaline korrigeerimine võib olla praegusel ajal keeruline arvestades muutlikke ilmaolusid ja tänupüha, mis on liikuv püha.

    USA kestvuskaupade tellimused jätkasid teist kuud langust vastupidiselt analüütikute oodatud positiivsele kasvule. Lennu- ja kaitsetööstust arvestamata kukkus ettevõtete kapitaliinvesteeringutena käsiteldav näitaja oktoobris -1,3% võrreldes septembriga, mil registreeriti -1,3% langus (konsensus prognoosis 1,0% kasvu).

    Suhteliselt vaoshoituks jäävad ka USA tarbijad, kes kulutasid oktoobris septembriga võrreldes 0,2% rohkem. See osutus oodatud 0,3%st tagasihoidlikumaks, kuid septembri muutus revideeriti samas positiivsemaks -0,2% pealt 0,0% peale. Üsna oluline tarbimist tagasi hoidev tegur on sissetulekute aeglane kasv, mis oodatud 0,4% MoM asemel paranes septembriga võrreldes poole vähem. Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeksi novembri esialgne näit korrigeeriti aga 89,4 punkti pealt 88,8 punkti peale (oodati 90,0), mis oktoobri 86,9 punktiga võrreldes märkis siiski paranemist.

    Ühendriikide väärtpaberiturud on tänupüha tõttu täna suletud, mis vähendab likviidsust ka Euroopas. Kuid sellest hoolimata jätkub tänasesse päeva mitmeid olulisi sündmusi ja makrouudiseid. Tähelepanu keskpunktis saab olema OPECi liikmete kohtumine, kus arutatakse võimalikke kärpeid naftatootmises. Soome keskpanga foorumil aga esineb Mario Draghi, kelle seisukohad on turuosalistele viimase paari nädala esinemiste põhjal juba üsna selgeks saanud. Majandusuudistest avaldatakse Hispaania ja Saksamaa novembri esmased inflatsioonid, fookuses saavad veel olema Saksamaa töötuturu statistika ja tarbijate kindlustunde indeks.

    10.00 Hispaania kolmanda kvartali lõplik SKP
    10.00 Hispaania inflatsioon (november)
    10.55 Saksamaa töötuse määr (november)
    11.00 Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks (november)
    11.00 Eurotsooni M3 rahapakkumine (oktoober)
    12.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (novembri lõplik)
    13.30 Mario Draghi esineb Helsingis kõnega
    14.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    14.15 Jens Weidmann kõneleb Frankfurdis
    15.00 Saksamaa inflatsioon (november)
    19.00 Prantsusmaa töötute arvu muutus (oktoober)

  • Hispaania kolmanda kvartali SKP 1,6% YoY ja 0,5% QoQ muutused kinnitati, olulisemaks näitajaks oli deflatsioon, mis süvenes novembris -0,4%ni (oodati -0,3%)
  • Hiina tööstusettevõtete koondkasum näitas oktoobris -2,1% langust, erinevalt septembrist, mil kasum kasvas 0,4%
    .
  • Remy Cointreau esimese poolaasta puhaskasum vähenes 25% Y/Y ehk €64 mln peale. Kasumi vähenemise põhjuseks on jätkuvalt Hiina turu nõrkus. Kuigi kasumit mõjutasid negatiivselt ka muud tegurid – arvestamata valuutakursside muutust ja müügilepingu lõppemist USAs vähenes poolaasta kasum 14%. Prantsusmaa alkoholitootja käive vähenes poolaastal 16% ehk €472 mln peale. Vaatamata sellele kinnitas ettevõte majandusaasta prognoose, oodates jätkuvalt nii orgaanilise käibe kui ka ärikasumi kasvu. Ettevõtte aktsia reageeris kvartalitulemustele aga +5,4% tõusuga @ €61,6 ning seda tänu sellele, et poolaasta ärikasum ületas konsensuse ootust.
  • Saksamaa töötuse langus on jätkumas ning seda oodatust kiiremini

    GERMAN UNEMPLOYMENT FELL 14,000 IN NOV. VS. EST. 1,000 DROP
    GERMAN ADJUSTED JOBLESS RATE REACHES RECORD LOW OF 6.6%


  • Pärast väikest tagasilööki tundsid Saksamaa tarbijad ennast viimase küsitluse kohaselt veidi kindlamalt
  • OPEC agreed to keep the group’s current 30m b/d production target, according to an OPEC delegate at today’s mtg in Vienna.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon