Börsipäev 22. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Muljetavaldav on vähim, millega võib aktsiaturgude tõusu läinud nädala teises pooles kirjeldada. Täpselt siis, kui järjest pikemaks veniv negatiivsete uudiste nimekiri näib sundivat investoreid pidureid tõmbama ning uuesti hindama üle oma positsioone ja väljavaadet järgmiseks aastaks, aitasid keskpangad taasleida meelerahu – nagu õppesõidu autos, kus võid ennast lohutada teadmisega, et kõrval istuv õpetaja on liiklusohtliku olukorra vältimiseks valmis alati sõiduki üle kontrolli üle võtma ning sujuva sõidurütmi taastama. USAs lõpetas S&P 500 3.4% kõrgemal, Euroopas rallis Saksamaa DAX 2.0%, Prantsusmaa CAC40 3.2%. Aasia päädis Jaapani Nikkei nädala 1.44% kõrgemal ja Hiinas elatakse jätkuvalt omas mullis (+5,8%).



    Alanud töönädala muudavad pühad mitmel pool maailmas tavapärasest lühemaks, mis tähendab seda, et käibed langevad, volatiilsus kuivab kokku ja jõulumeeleolu võtab võimust. Oma positiivse panuse annavad ka fondijuhid ja varahaldurid, kes teevad maksude eesmärgil viimaseid korrektuure positsioonides ning loodavad veel mõne tootlusepunkti välja võidelda. Majandusuudistest on nädala esimeses pooles tähelepanu Prantsusmaa novembrikuu kulutustel, USA kestvuskaupade novembrikuu tellimustel ja uute majade müügil. Reedel selguvad aga mitmed Jaapani novembri majandusnäitajad (inflatsioon, jaemüük ja tööstustoodang).

    Esmaspäev, 22. detsember
    • USA olemasolevate majade müük (november): -1,1% langus päras 1,5% tõusu oktoobris

    Teisipäev, 23. detsember
    • Itaalia jaemüük (oktoober)
    • Prantsusmaa kolmanda kvartali lõplik SKP: 0,3% QoQ ja 0,4% YoY
    • Prantsusmaa tarbijate kulutused (november): 0,6% paranemine pärast -0,9% langust oktoobris (mullusega võrreldes -0,9%)
    • Suurbritannia kolmanda kvartali lõplik SKP: 0,7% QoQ ja 3,0% YoY
    • USA kestvuskaupade tellimused (november): transporti arvestamata MoM 1,0% pärast -1,1% langust oktoobris
    • USA kolmanda kvartali lõplik SKP: kvartaalse annualiseeritud kasvu korrigeerimine 3,9% pealt 4,3% peale
    • Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember): tõus 4 punkti pealt 7 punkti peale (kõrgeim alates oktoobrist)
    • USA isiklikud kulutused ja sissetulek (november): mõlemal juhul 0,5% MoM kasv pärast 0,2% tõusu oktoobris
    • USA inflatsioon (november): PCE indikaatori järgi peaks tuuminflatsioon aeglustuma 0,1pp võrra 1,5%ni
    • USA uute majade müük (november): 0,4% kuine paranemine pärast 0,7% tõusu oktoobris
    • Kreeka presidendivalimiste teine voor: küsitlused viitavad liikumist kolmandasse ringi

    Kolmapäev, 24. detsember
    • USA esmased töötu abiraha taotlused:290K vs 289K nädal varem
    • USA aktsiaturud suletakse tavapärasest kolm tundi varem

    Neljapäev, 25. detsember
    • Jõulupühad (detsember): jõuluvana kulutused kinkidele kasvasid 10% võrreldes mullu sama ajaga

    Reede, 26. detsember
    • Jaapani inflatsioon (november): ilma toidu ja energiata hinnatõusu aeglustumine 2,2% pealt 2,1% peale
    • Jaapani jaemüük (november): 0,3% paranemine pärast -1,4% langust oktoobris (YoY 1,1%)
    • Jaapani tööstustoodang (november): 0,9% MoM tõus pärast 0,4% kasvu oktoobris, YoY -2,4%

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal.
  • Euroopa Keskpangas tunnistatakse nüüd ametlikult, et lühiajaline hinnalangus eurotsoonis pole välistatud, kuid hetkel pikaajalist deflatsiooniohtu ei nähta

    ECB's Constancio sees negative inflation rate in months ahead: magazine
  • S&P ajalooline liikumine detsembris vs tänavu (via Bespoke)

  • Millal on viimane börsipäev sellel aastal, mis läheb käesoleva aasta maksuarvestusse?
  • To velvo:
    Ääretult keeruline küsimus:-)
    Euroopa läks sellel aastal üle T+2 arveldustele, esmalt peab seda arvestama. Baltikumi vaadates on asi aga eriti keeruliseks aetud. 31.12 on Tallinnas ja Vilniuses tinglik kauplemispüha, Riias reaalne kauplemispüha (st kõik börsid on kinni, aga Tallinnas ja Vilniuses toimub tehingute arveldamine). Seega arvelduvad Tallinna ja Vilniuse 29.12 tehtud tehingud veel sellel aastal, Riia puhul on viimaseks päevaks 23.12.

    USA puhul on arveldustsükkel jätkuvalt T+3 ning seega on viimane kauplemispäev, mis sellel aastal arveldatakse 26.12
    PS. Soovitaks pöörduda oma maksujuristi poole, sest ei tahaks kõike vastutust selles segases olukorras enda peale võtta.
  • Pühade kauplemisaegadest ka:
    24.12 LHV-s on maakler kohale kell 15.00-20.00 (USA turg lühendatud niikuinii, Euroopa orderid (st Venemaa) sisestatakse alates kella 15.00-st)
    25.12 LHV-s maaklerit kohal ei ole (orderid turgudele ei edastata)
    26.12 LHV-s maakler kohal 15.00-23.00

    31.12 LHV- maaklerid kohal 9.00-20.00 (USA turg on küll avatud 23.00-ni)
  • Alov
    To velvo:
    Ääretult keeruline küsimus:-)
    Euroopa läks sellel aastal üle T+2 arveldustele, esmalt peab seda arvestama. Baltikumi vaadates on asi aga eriti keeruliseks aetud. 31.12 on Tallinnas ja Vilniuses tinglik kauplemispüha, Riias reaalne kauplemispüha (st kõik börsid on kinni, aga Tallinnas ja Vilniuses toimub tehingute arveldamine). Seega arvelduvad Tallinna ja Vilniuse 29.12 tehtud tehingud veel sellel aastal, Riia puhul on viimaseks päevaks 23.12.

    USA puhul on arveldustsükkel jätkuvalt T+3 ning seega on viimane kauplemispäev, mis sellel aastal arveldatakse 26.12
    PS. Soovitaks pöörduda oma maksujuristi poole, sest ei tahaks kõike vastutust selles segases olukorras enda peale võtta.


    Seda ma vaatasin jah, et kauplemis- ja tehingupäevad on erinevad. Minu jaoks ammendav vastus. Aitäh!
  • USAs on Factseti andmetel andnud S&P 500 ettevõtted neljandaks kvartaliks 87 negatiivset kasumihoiatust ja 21 positiivset, mis teeb negatiivsete hoiatuste osakaaluks 87% (5a keskmine 67%). Eile kirjutas FT, et ka Suurbritannias saab suuremate ettevõtete jaoks aasta olema kõrgeima kasumihoiatuste arvuga alates finantskriisist, mida aitab osaliselt selgitada energia- ja kaevandussektori ettevõtete exposure, kus ärikeskkonna tingimused on tänavu olnud keerulised.

    Research from EY, the professional services firm, shows that in the year to mid-December, FTSE 350 companies have issued 87 profit warnings — a higher total than in any year of the past decade except the 90 issued in 2008.
  • Naftaturul on suuna leidmine endiselt väga keeruline..WTI hind päevasisesest +2,5% pealt nüüdseks tagasi miinusesse vajunud
  • Gapping up:

    In reaction to strong earnings/guidance: None

    M&A related: SANW +35.2% ( to acquire DuPont Pioneer's alfalfa research and production assets for $42 mln), CACQ +1.3% (merging with CZR in all stock transaction) CZR +3.8% (merging with CACQ in all stock transaction).

    A few Russia names are trading higher amid bounce in ruble, decline in bond yields there: QIWI +3.4%, YNDX +3%.

    Other news: ACHN +14.5% (announced positive data on hepatitis C treatment), ENTA +21.2% (FDA approves AbbVie's (ABBV) Viekira Pak; ENTA is partnered with ABBV on drug), CYTX light volume +20% (on Friday morning co amended BARDA contract to accelerate thermal burn injury countermeasure), BCRX +10.2% (receives FDA approval for the treatment of acute uncomplicated influenza ), PLUG +5.6% (still checking), TASR +3.6% (announced multiple orders of its TASER brand next generation Smart Weapons and Conducted Electrical Weapons), NLNK +3.5% & Merck (MRK) announce collaboration to manufacture Ebola vaccine candidate supported by $30 mln government award), PBR +3.4% (still checking), CBST +2.1% (announces FDA approval of new antibiotic ZERBAXA).

    Analyst comments: BBRY +2.1% (upgraded to Buy from Hold at TD Securities), RAD +1.8% (upgraded to Outperform from Market Perform at Cowen).

    Gapping Down:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: SGOC -56.8% (announced FY14 interim financial results: revenues decreased 70% to $34.1 mln), TESO -7.3% light volume (guides Q4 below consensus following oil price decline).

    Other news: GILD -11.6% (Express Scripts (ESRX) agreed to make AbbVie's (ABBV) Hep C drug (Viekira Pak, approved on Friday) the exclusive treatment for most patients), OCN -10% (WSJ reports Chairman may resign amid settlement), NEWM-1.8% (files for $150 mln offering of common stock).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon