Börsipäev 15. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • S&P 500 indeks lõpetas eilse päeva -0,6% madalamal, mis tõi kaotuse aasta algusest -2,3%ni. Vaatamata negatiivsele muutusele, võis turu liikumises teatavat positiivsust siiski leida, sest päeva põhi tehti -1,7% juures ning kõrgemal tasemel sulgumine annab lootust, et ostjad on valmis antud tasemetelt tuge pakkuma.

    Abiks oli energiasektori põrge tänu naftahinna taastumisele (WTI rallis päeva põhjadest üle 7% 48,48 dollarile). Otsest põhjust selleks polnud, kuid arvestades seda, kui palju on nafta suvest alates odavnenud, ei ole lühiajalised rallid ülemüüdud tasemetelt haruldaseks nähtuseks. Iseküsimus on see, kas põrget võib lugeda jätkusuutlikuks, sest fundamentaalselt pole veel midagi muutunud.

    Makronäitajatest oli tähtsaimal kohal USA detsembrikuu jaemüük, mis oodatud -0,1% languse asemel kukkus novembriga võrreldes -0,9% ning lisaks revideeriti allapoole ka oktoobri muutus (0,7% pealt 0,4% peale). Arvestades seda, kui keeruline on analüütikutel olnud bensiinihinna languse tõttu prognoosida inflatsiooni, siis antud kujul esitatud jaemüük väga suurt tähtsust ei omanud.

    Küll aga oli negatiivseks üllatuseks see, et isegi kui välja jätta kütus ning autod, siis jaemüük langes novembriga võrreldes -0,3% (oodati 0,5% kasvu), mis võis näidata seda, et kütuse arvelt säästetud summasid ei kulutata muudele kaupadele nõnda aktiivselt nagu arvati. Samas olid analüütikud kiired märkima, et nii oktoober kui november olid väga tugevad (mõlemal juhul oli MoM muutus 0,6%) ning detsembri negatiivne üllatus oli tingitud lihtsalt sellest, et pühade ostlemine oli viimases kvartalis ühtlasemalt hajutatud. Ühe kuu muutuse põhjal on alati keeruline põhjapanevat järeldust teha, mistõttu peaks jaanuari number aitama paremini mõista, milline on tarbimiskulutuste trend.

    Aasia aktsiaturud kauplesid selgelt plusspoolel. Jaapani Nikkei rallis 1,9%, saades tuge jeeni nõrgenemisest, sest makrouudised jäid oodatust kesisemaks. Masinate tellimused, mida Jaapanis käsitletakse ettevõtete kapitalikulutuste indikaatorina, kasvasid novembris 1,3% võrreldes oktoobriga (oodati 4,4%), mil tellimused langesid -6,4%.

    India Sensex rallis 2,3%, kui riigi keskpank otsustas plaanitud istungite väliselt langetada repomäära 25 baaspunkti võrra 7,75% peale, tuues põhjuseks energiahindade tõttu aeglustuvat inflatsiooni. See võib olla märgiks, et ka teistes Aasia riikides, eriti Hiinas, võivad keskpangad hakata kalduma lõdvema rahapoliitika suunas, kuna aeglustuv inflatsioon pakub ruumi majandusele täiendavat tuge pakkuda.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis Euroopas tulevad avaldamisele Soome novembri SKP muutus ning Saksamaal annab statistikaamet esimese hinnangu, milline oli nende sisemajanduse kogutoodangu muutus 2014.a. New Yorgi ja Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlused heidavad esimest valgust antud sektori aktiivsusele jaanuaris. Enne USA turgude avanemist raporteerivad oma majandustulemused Bank of America, BlackRock, Citigroup ja Lennar. Järelkauplemise ajal tulevad Intel ja Schlumberger. OPEC avaldab oma kuise raporti globaalse nafta nõudluse ja pakkumise kohta ning tõenäoliselt jälgitakse seda hoolega toorainete turul.

    09.00 Soome SKP indikaator (november)
    10.00 Hispaania inflatsioon (detsembri lõplik)
    11.00 Saksamaa 2014.a SKP
    14.00 Venemaa välisvaluuta ja kulla reservide maht (9.jaanuar)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)
    15.30 USA möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)

  • Hiinas väljastatud uute laenude maht kasvas detsembris 697,3 miljardi jüaani võrra, mis oli kerge pettumus arvestades analüütikute 880 miljardi jüaani suurust ootust. Tugevamaks osutus aga laiem finantseerimine, kuhu alla läheb ka varipangandus. Antud maht kasvas detsembris 1,69 triljoni jüaani võrra vs oodatud 1,2 triljonit jüaani ning näitab, et keskpaga erinevad sammud on aidanud panna kapitali taas voolama, mis omakorda peaks toetama majandusaktiivsust.

    Hiina agregeeritud finantseerimise hooajaline muutus (mld jüaani)
  • Soome SKP indikaator viitas majanduse 0,9% kasvule novembris (oktoobri YoY muutus revideeriti 0,8% pealt 1,2% peale)
  • Maailmas suuruselt teise kiirmoeketi, Hennes & Mauritz, müügi kasv kiirenes 2014. aasta detsembris 15% peale aastataguse 10% pealt. Samuti ületas tulemus ka konsensuse 13,4% ootust. 2014. aasta 12-kuu kokkuvõttes kiirenes H&Mi müügi kasv 14% peale 2013. aasta 9% pealt. 2014. aasta detsembri seisuga oli Rootsi jaemüüjal 3537 kauplust vs 3176 aasta varem.

  • Maailma suurima luksuskaupade tootja, Cie. Financière Richemont, müügi kasv jäi detsembris lõppenud kolme kuu jooksul oodatust nõrgemaks ning seda tänu 5% müügi vähenemisele Aasias (täpsemalt Hongkongis ning Macaus). Samal ajal kui Euroopas kasvas ettevõtte müük 10% Y/Y ning USAs 14%. Šveitsi luksuskaupade müüja käive kasvas detsembris lõppenud kolme kuu jooksul 3,7% ehk €3,05 mld peale aastataguse €2,94 mld pealt. Kuigi müügi kasv kiirenes aastataguse 3% pealt, siis jäi see konsensuse €3,1 mld suurusele ootusele alla. Detsembris lõppenud 9-kuu jooksul kavas Richemonti müügitulu 3% ehk €8,5 mld peale, sh vedas regioonidest müügi kasvu USA (+11% Y/Y).
  • Saksamaa majandus kasvas 2014.a ootuspäraselt 1,5%, kkreim kasv viimase kolme aasta jooksul
  • Keegi teab konkreetsemat põhjust, miks EURil põhi alt ära kukkus?
  • SNB ends minimum exchange rate lowers interest rate to -0.75%

    EUR/CHF graafik:
  • Väike viide ka:
    http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?storyid=c46a3716-5769-4026-ae02-02b436567456

    CHF laenud läksid EURides veel kallimaks, kui nad enne olid. Juba ammu on tambitud, et välisvaluuta laenud on süstemaatiline risk suure osa Kesk Euroopa jaoks.

    Usaldus EURi vastu põleb nagu rubla.
  • Eluilmas ei kujutaks FEDi või EKPd oma trajektooris sellist kannapööret tegemas

    SWISS MARKET INDEX PLUNGES 13%, MOST SINCE 1988
  • OPECI värske ülevaade üleval.

    OPEC CUTS FORECAST OF 2015 DEMAND FOR ITS CRUDE BY 140,000 BPD TO 28.78 MILLION BPD – LOWEST IN MORE THAN A DECADE
  • Bank of America headline oodatust nõrgem, trahvid lihvisid EPSi 7 senti

    Bank of America prelim $0.25 vs $0.31 Capital IQ Consensus Estimate; revs $18.95 bln vs $21.01 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Venemaa keskpanga välisvaluuta ja kullareservid alanesid perioodil 26. dets - 9. jaanuar 2,3 miljardi võrra
  • Erko Rebane
    Venemaa keskpanga välisvaluuta ja kullareservid alanesid perioodil 26. dets - 9. jaanuar 2,3 miljardi võrra


    Kuld tugevnes samal perioodil 6,2%, mis tähendab et see andis reservidele ca 2,8 miljardit positiivset efekti.
  • Erko Rebane
    Venemaa keskpanga välisvaluuta ja kullareservid alanesid perioodil 26. dets - 9. jaanuar 2,3 miljardi võrra


    Kas kusagilt oleks võimalik saada ka valuuta reservide suhet käibel olevatesse rubladesse turukursi põhjal?
    Reservid ju tõesti vähenevad aga ka käibel olevad rublad on aina vähem valuutat väärt.
  • Citi headline samuti nõrgem

    Citigroup prelim $0.06 vs $0.10 Capital IQ Consensus Estimate; revs $17.81 bln vs $18.53 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • USA töötu abiraha taotlused kasvasid eelmisel nädalal oodatust rohkem aga NY piirkonna töötleva tööstuse küsitlus viitab jaanuaris aktiivsuse paranemisele pärast ootamatut langust detsembris

    Initial Claims 316K vs 290K Briefing.com consensus; Prior revised to 297K from 294K
    January Empire Manufacturing 9.9 vs 6.5 Briefing.com consensus; December -1.2


  • Samas Philadelphia piirkonnas hoopis teine lugu

    U.S. JAN. PHILADELPHIA FED FACTORY INDEX AT 6.3 VS LAST 24.3, EXP. 18.6

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon