Portugali aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Portugali aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Küsimus selline, et kas kellelgi on kogemusi sellega, palju peab Portugalist saadud dividendidelt tulumaksu maksma?
  • Kahju sõbrad, väga kahju.

    Sellest hetkest, kui ma "BÖRSIKRAHH 2017" teemas 17. jaanuaril Portugali mainisin, kui üliodavat turgu, on Portugal rallinud 15 protsenti, mis on vaid nelja kuulise perioodi ja ühe riigi indeksi kohta väga kõva tulemus.
    Samuti viitasin, et globaalselt on saada väga madalate valuatsioonidega turge.
    Euroopa odavaimad turud Hispaania on tõusnud viimase nelja kuuga 22 protsenti (!), Itaalia 10 protsenti, Austria 18 protsenti.
    Raha vedeleb maas, korjake see ülesse!
    Investor Toomas, ärka üles!

    Julgen neid turge endiselt soovitada. Kui tuleb korrektsioon, siis ostate juurde. Miks? Sest need on odavad ja ületavad järgmise 10 aasta jooksul S&P500 tootlust by huge margin.

    Kuidas sellisele järeldusele tulla?
    Jätan korraks kõrvale P/E, P/B, P/S numbrid - mis on samuti atraktiivsed. http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation
    Aktsiaturgude ajalooline keskmine netotootlus on 5-6 protsenti. Erinevatel riikidel on see olnud natuke erinev.

    Aga oluline põhimõte on siin Mean Reversion ehk ajaloolist tootlust ületavale perioodile järgneb varem või hiljem ajaloolisele tootlusele alla jääv periood. Ning vastupidi ka loomulikult. Portugal on siin hea näide - kui investor paigutas raha Portugali aktsiatesse ca 20 aastat tagasi 1998. aastal, siis tänaseks on ta kaotanud ca 90 protsenti kapitalist. Kui ta investeeris 80-ndatel või 90-ndatel siis ta saavutas väga raju positiivse tootluse.
    Nii, milline tuleb viimase kahekümne aasta puhul keskmine aastane tootlus?
    Kui palju peavad Portugali aktsiad tänaselt tasemelt tõusma, et jõuda ajaloolise keskmise näitajani - 10x, 20x?

    USA turul saab Portugali aktsiatesse investeerida läbi indeksiaktsia PGAL.
    Lisaks kasvuaktsiale saad tasuta kaasa rasvase dividendimäära - 3,6 protsenti.



    Igasugune kriis maailma majanduses mõjub Portugali majandust toetavalt.
    Kriis Euroopas tähendab töökohtade kolimist kõrgema palgatasemega riikidest - Prantsusmaalt, Inglismaalt, Saksamaalt - madalama palgatasemega riikidesse - Portugal, Kreeka, Hispaania, Itaalia.
    Kui ma tahan täna Euroopas äri teha, siis Portugal on väga atraktiivse kulutasemega. Keskmine palk on Portugali giga-majanduskriisi tulemusena üks Euroopa madalamaid ja hetkel peaaegu võrdne Eesti keskmise palgaga (lähitulevikus ilmselt Eesti palk jõuab Portugalist ette). Samuti ei ole vaja karta, et Portugali palgatase kiiresti tõusma hakkab - tööpuudus on selleks liiga suur - 10 protsenti.
    Millal on mõistlik investeerida aktsiatesse - kas siis, kui tööpuudus on pigem madal või siis kui see on ajalooliselt kõrgel tasemel? Loomulikult tasub investeerida siis, kui tööpuudus on kõrge - sest tõenäoliselt hakkab see langema ja see omakorda tähendab rohkem ostujõulisi tarbijaid, kes sinu äri pakutud teenused või tooteid võiks osta.
    Me ei pea jääma kriisi ootama, sest Portugal on juba täna äriinimeste jaoks atraktiivne koht äri tegemiseks. Need samad punktid, mis just mainisin - on oodata tarbijate hulga kasvu ja turism buumib täiega.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage



    Usun, et 2017. aasta märksõna on Euroopa aktsiad. Sellepärast, et eelmine aasta tehti põhi mitmetel turgudel alles aasta keskel juuni kuus ja S&P500 indeksist jäi laiapõhjaline Euroopa aktsiate indeks STOXX Europe 600 aasta lõikes väga palju maha.
    Kõik Euroopa turud on sel aastal juba korraliku ralli teinud ja tõenäoliselt rallivad ka võimalike korrektsioonide kiuste edasi. Sellepärast, et Euroopa valuatsioonid on oluliselt atraktiivsemad, kui USA-s.

  • martk
    Aktsiaturgude ajalooline keskmine netotootlus on 5-6 protsenti


    Mis Sa selle netotootluse all mõtled?

    Siin on üks aegrida, mis räägib veidi teistest numbritest ...

  • Henno Viires
    martk
    Aktsiaturgude ajalooline keskmine netotootlus on 5-6 protsenti


    Mis Sa selle netotootluse all mõtled?

    Siin on üks aegrida, mis räägib veidi teistest numbritest ...


    Seda 12 protsenti aktsiaturgude ajaloolist keskmist tootlus, mida tihtipeale reklaamitakse, ei näe sa mitte kunagi. Sina tead seda väga hästi, aga enamus inimesi ei tea.
    Netotootluse all mõtlesin seda, mis jääb järgi siis, kui lahutada maksud, tehingutasud ja inflatsiooni.
  • martk
    Henno Viires
    martk
    Aktsiaturgude ajalooline keskmine netotootlus on 5-6 protsenti


    Mis Sa selle netotootluse all mõtled?

    Siin on üks aegrida, mis räägib veidi teistest numbritest ...


    Seda 12 protsenti aktsiaturgude ajaloolist keskmist tootlus, mida tihtipeale reklaamitakse, ei näe sa mitte kunagi. Sina tead seda väga hästi, aga enamus inimesi ei tea.
    Netotootluse all mõtlesin seda, mis jääb järgi siis, kui lahutada maksud, tehingutasud ja inflatsiooni.



    Okei. Kui arvestad sisse maksud, tehingutasud ja inflatsiooni, siis kas arvestad sisse ka dividendid?
  • Allpool on toodud materjalid erinevatest allikatest, mis jõuavad üsna sarnasele järeldusele - aktsiate pikaajaline inflatsiooniga korrigeeritud reaaltootlus (mis sisaldab kapitalikasvu ja dividendide reinvesteerimist) jääb erinevate riikide puhul vahemikku 3-6 protsenti. Ning järele jäänud summast tuleb veel maksud, haldustasud ja tehingutasud maha arvata.

    Aastate 1900-2016 reaaltootlused (Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2017):

    6,4 - USA
    5,1 - globaalne
    4,2 - Euroopa
    4,3 - globaalne ilma USA-ta

    Nagu mitmel pool kirjanduses välja on toodud, siis USA kõrge 6,4-protsendiline tootlus on pigem suur erand ja tingitud USA tähtsuse tõusust 20. sajandi alguses ja muutumisest globaalseks supervõimuks. USA aktsiaturgude tootlus ei olnud globaalsest keskmisest kõrgem enne 1920-ndaid ja ei ole garanteeritud, et kõrgem tootlus jätkub 21. sajandil. Võib-olla 21. sajandil saab hoopis Hiinast poliitiline, sõjaline ja majanduslik supervõim ning kõrgeimat tootlust näitavad Hiina aktsiad?

    Global Stock Markets in the Twentieth Century
    Link1
    Link2
    The expected return on equity capital is possibly the most important driving factor in asset allocation decisions. Yet, the long-term estimates we typically use are derived from U.S. data only. There are reasons to suspect, however, that these estimates of return on capital are subject to survivorship, as the United States is arguably the most successful capitalist system in the world; most other countries have been plagued by political upheaval, war, and financial crises. The purpose of this paper is to provide estimates of return on capital from long-term histories for world equity markets. By putting together a variety of sources, we collected a database of capital appreciation indexes for 39 markets with histories going as far back as the 1920s. Our results are striking. We find that the United States has by far the highest uninterrupted real rate of appreciation of all countries, at about 5 percent annually. For other countries, the median real appreciation rate is about 1.5 percent. The high return premium obtained for U.S. equities therefore appears to be the exception rather than the rule. Our global database also allows us to reconstruct monthly real and dollar-valued capital appreciation indices for global markets, providing further evidence of the benefits of international diversification.


    Värsked materjalid.
    Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2017
    Deutche Bank - Long-Term Asset Return Study 2016


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon