Maksude deklareerimine 2015 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maksude deklareerimine 2015

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Taas tõuseb maksude deklareerimine kuumaks teemaks ning koondaks selle aasta küsimused nii investeerimiskonto kui nn "vana süsteemi" kohta siia foorumisse. Tuludeklaratsiooniga on juba praegu võimalik tutvuda ning deklaratsioone saab esitada alates 15.02.2015 (tundub, et siiski juba ka täna).

    Investeerimsikonto süsteemis orienteerumiseks tasub lugeda läbi rahandusministeeriumi juhend või LHV artikkel Räägime maksudest:investeerimiskontosüsteem
    Eelmisetest aastatest kasulike foorumeid:
    Investeerimiskonto - 2011 mis ja kuidas?
    Investeerimiskonto deklareerimine 2013
    Maksude deklareerimine 2014
  • Ühe olulise muudatusena tuleb investeerimiskonto puhul mainida Tulumaksuseaduse paragrahvi 17 punkt 2 alampunkt 5 "Väljamaksena ei käsitata valuuta konverteerimist investeerimiskontol." Jõustus 01.01.2015.

    Lisaks oluline alampunkt 11:
    "Kui dividendi saamise õigust andev finantsvara soetati investeerimiskontol olnud raha eest 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, deklareeritakse selle finantsvara võõrandamisest saadud kahju investeerimiskonto väljamaksena." Jõustus 01.01.2015

    Viimase puhul peab arvestust pidama iga investor ise ning vastavad kanded ise deklareerima.
  • Iga aasta sama probleem mul, et pole meeles, kuidas ja mida deklaratsiooni kanda. Isegi see ei tundu aitavat, kui neid arvukaid artikleid ja juhendeid lugeda.

    Mul on kõik tehingud toimunud läbi investeerimiskonto, kust ma raha välja kandnud ei ole.

    Maksuaruande all näitab punkt 6.1 all ainult kaht tehingut (üks Eesti aktsia, teine LHV fondiosak), mis läksid ka otse deklaratsiooni, kuigi poolikult (käsib käsitsi puuduvad väljad täita). Miks need üldse seal olema peavad, kui investeerimiskontoga väärtpabereid ostes-müües tehinguid kajastama ei pea?

    Maksuaruande punkt 8.2 all on natuke rohkem tehinguid, Leedu aktsiatega. Jällegi investeerimskonto kaudu. Need millegipärast ei läinud automaatselt tuludeklaratsioonile (?). Kas ma need peaksin nüüd käsitsi sinna kandma või siiski mitte?

    Maksuaruande punkt 8.8 all on väike dividend Leedu aksialt, millelt on tulumaks juba kinni peetud. Vaikimisi seda deklaratsioonis täidetud ei ole. Kas ma peaksin selle sinna panema?

    Siis on veel Investeerimkonto aruanne, kust saatsin ka andmed EMTA-sse. Seal on millegipärast eelmise aasta jäägi sissemakse summa 0 (ainuke, väli, mida saan ise muuta), kuid tuludeklaratsioonis näen 6.5 "Eelmisest perioodist edasikantud summa" all hoopis reaalsemat numbrit, kuigi see ei kattu ka sellega, mida näitab investeerimiskonto aruandes üle-eelmise aasta viimane number.

    Sealt samas deklaratsiooni punkt 6.5 alt leidsin ka osa II, kus vist saab seda investeerimiskontot määrata. Ei mäleta küll, et seda varasematel aastatel määranud oleks, aga peab vist määrama?

    Peaks küll lihtne ja loogiline olema see Eesti tuludeklaratsioon, aga näed, ikka olen iga aasta hädas. Või on asi ka selles, et juba reede õhtu...
  • Kas Tallinna Kaubamaja aktsiakapitali vähendamise eest laekunud väljamakse pealt tuleb füüsilisel isikul tulumaksu maksta?
  • @Valdek
    Ma olen enda deklarit täitnud nii:
    6.1 Kustutan tühjaks
    6.5 Lisan kõik sissemaksed ja juba tulumaksustatud tulud ning lahutan nendest kõiksugused väljamaksed (konto hooldustasud ja väljamaksed teisele kontole).
    Tulumaksustamata sissemaksed jätan deklareerimata (dividendid ja aktsiate võõrandamine).
    8.8 Ei täida

    Kasutan investeerimiskonto süsteemi ja võib-olla täidan deklaratsiooni valesti :)
  • Miskipärast ei kajastu LHVst saadetud Investeerimiskonto aruanne EMTA deklaratsioonil 6.5 osa II andmetes. Deklaratsioonil valides "näita maksu- ja tolliameti andmeid" leiab ainult eelmistest perioodidest edasikantud summa eelmise deklaratsiooni põhjal, kuid mitte midagi 2014 aasta investeerimiskonto tehingute kohta. Tehniline probleem või kasutajas asi?
    Eelmistel aastatel on andmed kenasti EMTAsse liikunud.
  • wza24
    Miskipärast ei kajastu LHVst saadetud Investeerimiskonto aruanne EMTA deklaratsioonil 6.5 osa II andmetes. Deklaratsioonil valides "näita maksu- ja tolliameti andmeid" leiab ainult eelmistest perioodidest edasikantud summa eelmise deklaratsiooni põhjal, kuid mitte midagi 2014 aasta investeerimiskonto tehingute kohta. Tehniline probleem või kasutajas asi?
    Eelmistel aastatel on andmed kenasti EMTAsse liikunud.


    Mul sama mure.
  • LHV poolt täna saadetud Investeerimsikonto aruanne jõuab maksuametisse järgmisel päeval. Tehniline viga oli küll selles, et aruannet lubasime saata varem kui 15.02 ning maksuamet ei pruukinud neid andmeid veel vastu võtta.
  • Tallinna Kaubamaja maksis 7.10.2014 iga 100 aktsia kohta 20 eurot aktsiakapitali tagastust. Tallinna Kaubamaja tasus investori eest riigile 21/79ndiku tulumaksu summalt 9,35 eurot (väljamakse osa, mis on tulumaksuga maksustatud). Nende kahe summa vahe (20-9.35=10,65) kanti investori tuludeklaratsioonile, mille astu tuleb deklaratsioonis näidata aksiate soetusmaksumus.
    Tuludeklaratsiooni on see kantud reale "6.4 Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse. Eesti lepingulise investeerimisfondi osakute tagastamisel või fondi likvideerimisel saadud väljamakse.”
  • Saatsin nüüd praegu uuesti Investeerimiskonto aruande EMTA-sse, näis, kas seal midagi muutub sellest homseks.

    Alo, on sul viitsimist minu pikkadele ja segastele küsimustele (eespool) ka vastata?
  • Alo, kas Tallinna Kaubamaja aktsiakapitali tagastuse võib tuludeklaratsiooni realt 6.4 kustutada, kui see on kajastatud investeerimiskonto aruandes sissemaksena?
  • Kui kasutad investeeerimiskonto süsteemi (ka TKM aktsaid on investeerimiskonto süsteemis), siis peaks TKM kapitali väljamakse tuludeklaratsiooni realt 6.4 kustutama (vastasel korral maksad selle pealt topelt tulumaksu). Sissemaksena võib kajastada ainult seda osa TKM aktsiakapitali väljamaksest, mis ei ole maksustatav. Maksustatav osa on finantsvara, mida ei kajasta ei sisse ega väljamaksena.
  • To talart: Tallinna Kaubamaja osas on eelnev vastus ammendav.
  • To Valdek:
    Kui deklareerida Investeerimiskonto süsteemis, sisi tuleb vaadata Investeerimiskonto aruannet (Maksuaruanne on vana süsteemi jaoks).
    Keskdepositoorium saadab andmed müükide kohta (Tallinna börsi aktsiad) automaatselt EMTA-sse ning need kajastatakse punktis . Paraku need on nn toored andmed. Vana süsteemi järgi deklareerijad peaksid sisestama soetushinnad ning Investeerimiskonto süsteemi järgi raporteerijad peaksid need read üldse kustutama.
    Kui dividendilt on tulumaks kinni peetud, siis saab seda Investeerimiskonto süsteemis kajastada sissemaksena.
    Investeerimiskonto esimene rida on LHV aruandes ainult nn abirida ehk seda ei saadeta EMTA-sse edasi, see on abiks arvutamisel, et kui palju peaks tulumaksu maksma (sinna reale tasub kirjutada eelmiste aastate jääk).
    Maksudeklaratsioonis peab tõesti 6.5 valik II määrama oma investeerimiskonto, kui saata aga oma konto kohta automaatselt andmed maksuametile, siis see konto ka deklareeritakse automaatselt (see on potentsiaalselt ohukoht - kui saata andmed ja need hiljem ikkagi kustutada, siis peab kustutama ka deklareeritud konto, muidu peab hiljem hakkama tegema parandusdeklaratsiooni).
  • Ehk siis kokkuvõttes peaksin deklari 6.1 alt tehingud maha kustutama, 6.5 II osa alla lisama oma investeerimiskonto kontonumbri (juhul, kui see pärast tänast ueustisaatmist ise sinna ei teki) ning 8.2, 8.8 ja 6.5 I osasse mitte midagi käsitsi juurde panema?
  • Üldjoontes jah, kuid igaks juhuks tuleks üle vaadata punkt 6.4 (kui on oklnud aktsiakapitali vähendamisi) ja üle kontrollima andmete õigsuse punktis 6.5 I
  • Saatsin eile Investeerimiskonto aruandest uuesti andmed EMTA-le, kuid täna pole deklaratsioonil midagi muutunud. 6.5 osad I ja II on jätkuvalt tühjad ning "Eelmisest perioodist edasikantud summa" on mingi number, mille kohta mul pole aimu ka, kust see võetud on. Ideid?
  • Eelmisest perioodist edasikantud summa peaks hetkel olema summa, mis 2013 deklaratsiooni kohaselt on sinu sissepandud summad-väljavõetud summad 31.12.2013 seisuga. Uued andmed ei tule mulle ka LHV-st saatmisel deklarisse, ei poolikusse ega uute.
  • Ehk siis kui võtta see sama Investeerimiskonto aruanne 2013 aasta kohta ja vaadata, mis on seal viimases reas viimane number miinusmärgiga, siis see peaks olema see edasikantud summa seal deklaris? Kui nii, siis ei ole see number igatahes.
  • LHV investeerimiskonto aruanne annab sulle ainult selle numbri kas aastane saldo on positiivne või negatiivne, kui ise paned seal eelmise aasta jäägi algusesse sisse, siis saad uue eelmise perioodi edasikantava summa, kui sa seda numbrit ei sisesta, saad vaid aastase koondnumbri, kas oled aasta jooksul rohkem sisse pannud või välja võtnud.

    Seega eelmise aasta edasikantava summa sisetamisel on valem: jääk + sissepanekud - väljavõtmised
    Eelmise aasta edasikantava summa mittesisetamisel on valem: sissepanekud-väljavõtmised

    (Ärge näkku lööge kui valesti pakun)
  • LHV poolt on hetkel tõesti tõrge andmete edastamises, IT tiim uurib probleemi ning loodame selle võimalikult kiiresti lahendada.

    Edasikantud summasid see probleem ei saa aga kuidagi mõjutada.
  • Juba aasta tagasi oli sellega jamasid, varasem jääk tuli ise käsitsi deklarisse sisse toksida. Kurb küll, kui midagi pole muutunud, paljudel võib sedasi jääk kogemata deklarist välja jääda ja kogu investeerimiskonto mõte lendab vastu taevast. Vaevalt, et maksuametis keegi seda käsitsi parandama hakkab.
  • Endal väärtpaberikonto Swed'is, seal pole kah investeeerimiskonto aruandes eelmise aasta lõpu seisuga jääki kirjas (ei uurinud, kas saaks käsitsi selle lisada), kuid EMTA eeltäidetud tuludekaratsioon annab automaatselt eelmise aasta jäägi (tundus, et seda ei saa muuta - mis on ka loogiline, kuna selleks peaks muutma eelmise aasta deklaratsiooni), seega lõppkokkuvõttes probleemi polnud - jääk ei saa deklaratsioonist välja jääda.
  • Eelmise aasta jäägi kannab Maksuamet automaatselt uue aasta deklaratsioonile üle ja antud juhul ei ole tegemist veaga. Jääki ei saagi LHV või mõne teise panga kaudu edastada. LHV-s on antud rida ainult abistamiseks ning aitab tulumaksukohustuse numbri kokkuarvutamisel, seda rida Maksuametisse ei edastata.
  • Aga kui ma tahaks asja käsitsi sisestada, siis LHV aruanne annab mulle ainult summad: 6. Maksustatav summa (posit. tulem) ja 7. Edasikantav summa

    Mul oleks vaja aga emta-s sisestada ainult 4. Sissemakse summa ja 5. Väljamakse summa ning minu libre-excel neid CSV-st kokku ei suuda arvutada.
  • Aga kuidas siis edasikantud summa korda saada seal deklaris? See erineb paarisaja euro võrra sellest, mis on investeerimiskonto aruandes 2013. aasta viimase tehingu real viimases tulbas ("7. Edasi kantav summa").

    Samuti on muide eelmise aasta investeerimiskonto aruandes esimene rida "Eelmise aasta jääk" ainult nullid. Kas seal ei peaks ka olema kuskil seda 2013. aasta viimast seisu (nt tulbas "3. Konto sissemakse jääk enne tehingut")?
  • Jõudsin enne postitada, kui Alo vastas.

    Eelmise aasta jäägi kannab Maksuamet automaatselt uue aasta deklaratsioonile üle ja antud juhul ei ole tegemist veaga. Jääki ei saagi LHV või mõne teise panga kaudu edastada.


    Aga kust Maksuamet võtab selle numbri? Kust ta selle üle kannab?
  • Ok, sain oma eksimusest juba aru, koondsummasid ei tohigi esitada, tuleb esitada kõik sisse- ja väljamaksed. Eks siis ootan ära, millal LHV saatmine tööle hakkab. Valdek, proovi mõista, et sinu edasi kantav summa on maksuametile esitatud tulem eelmise aasta deklaratsioonist, LHV seda muuta ei saa, sa oled selle ise esitanud ja neid LHV aruannetest võrrelda ei saa, kui tahad muuta, pead eelmise aasta deklarit muutma.
  • To Lenzer:Kui soov on käsitsi deklareerida, siis tulekski rida rea haaval raporteerida sissemasked õige kuupäevaga ja väljamaksed õige kuupäevaga.
  • To Valdek: Maksuamet võtab aluseks eelmise aasta deklaratsiooni.

    Täpsustasin ning minu andmetel peaks info siiski korrektselt Maksuametisse jõudma. Info näidatakse raportis "Tutvun Maksu- ja Tolliameti andmetega minu tulude ja kulude kohta". Sealt on vaja vajutada nuppu "Kanna andmed deklaratsioonile"
  • Ma püüangi mõista, aga kui mul pole 2013. aastal ühtegi väljamakset investeerimiskontolt olnud, siis ju peaks see 2013. aasta aruande viimase rea viimases tulbas olev number olema sama mis deklaris edasikantav summa (ja ideepoolest ka 2014. aasta investeerimiskonto tulbas "3. Konto sissemakse jääk enne tehingut)? Või siiski ei?
  • Vaatasin ka seda linki "Tutvun Maksu- ja Tolliameti andmetega minu tulude ja kulude kohta" uuesti. Seal pole midagi muutunud võrreldes reedega (kuigi eile saatsin uuesti andmed). Jätkuvalt on ainult see edasikantav summa seal "I osa. Tulu finantsvaralt." all, kuid konto numbrit vms ei ole.
  • Ma olen kolm korda saatnud andmed ja sama moodi on Tutvun Maksu- ja Tolliameti andmetega minu tulude ja kulude kohta all I osa. Tulu finantsvaralt ainult Eelmisest perioodist edasikantud summa.
  • Valdek
    Ma püüangi mõista, aga kui mul pole 2013. aastal ühtegi väljamakset investeerimiskontolt olnud, siis ju peaks see 2013. aasta aruande viimase rea viimases tulbas olev number olema sama mis deklaris edasikantav summa (ja ideepoolest ka 2014. aasta investeerimiskonto tulbas "3. Konto sissemakse jääk enne tehingut)? Või siiski ei?


    Konto haldustasud on ka väljamaksed.
  • Kuna mul on seal ainult Balti väärtpaberid olnud, siis selline asi puudub. Inivesteerimiskonto aruande Väljamaksete tulbas on aasta kokkuvõttes ka 0.00.
  • Kas saadate andmed järgmiselt: Investeerimiskonto aruanne>Saada päring>Saada EMTA-sse (tekib inforida "Andmed saadetud").
  • Jah, täpselt nii olen korduvalt saatnud ja siiani ka tulemuseta.
  • Täpselt nii, mõnikord olen "ära arvestad" "arvestateks" muutnud.
  • Täpselt sama probleem. EMTA-s on näha ainult EVK poolt saadetud tehingud.
  • Sama siin. Investeerimiskonto aruannet EMTA's ei paista. Kuigi on saadetud ka korduvalt.
  • Olete proovinud deklaratsiooni uuesti otsast peale täita? Ma ise ei tahaks proovida :)
    Muidu endal on sama probleem nagu kõigil eespool kirjutanutel.
  • Praegu uurime seda probleemi, majast lähebvad igatahes andmed välja korrektselt. Testisin ka oma kontot ning info jõudis kenasti EMTA-sse.
  • Saatsin eile õhtul veel igaks juhuks uuesti Investeerimiskonto aruandest andmed EMTA-le, aga täna hommikul polnud jätkuvalt midagi muutunud (see sünkroniseerimine peaks käima südaööl või miks need andmed alles järgmine päev kohale peaksid jõudma?).
  • Valdek: Sellest aastast tundub, et sünkimine on läinud kiiremini ja kuskil tunnise tsükliga peakdis andmed uuenema.
  • Okei, siis saab päeva sees ka proovida, kui see andmete edastamine peaks tööle hakkama.
  • Ma annan sellest siin eraldi teada, ei ole mõtet iga tunni tagant proovida. Paraku ma kahjuks arvan, et täna veel see töökorda ei saa.
  • Mul sama probleem - investeerimiskonto andmed ei ole EMTA-sse jõudnud, kuigi olen alates esmaspäevast 3x juba andmeid saatnud. Eelmisel aastal sellist probleemi polnud.
  • IT poole pealt on viga leitud ning käib selle parandamine, mahukamad raportid kahjuks tõesti maksuametisse pole jõudnud. Viga saab parandatud homseks ning annan sellest siin foorumis eraldi teada. Seniks pole mõtet andmeid maksuameti poole teele saata. Vabandan tekkinud olukorra pärast!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon