Majandusest investorile? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Majandusest investorile?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Said päranduseks kenakese suma, ning otsustasin selle kulutamise asemel selle aktsiatesse paigutada. Loomulikult on kõige esimene asi võimalikult palju investeerimise kohta lugeda. Tellisin juba ära "The Intelligent Investor" ning "Common Stocks And Uncommon Profits". Kuid kuidagi narr oleks hakata investeerimisse süvenema, kui endal majandusest selged vaid elementaarsed põhitõed. Ilmselge, et tuleks esmajoones lugeda mikro- ja makroökonoomikasse puutuvat, samuti rahandusest ja pangandusest, kuid minu küsimus oleks, et millistele majandusse puutuvasse valdkondadele peale eelmainitute peaks investor veel mõtlema?
    Ideaalis muidugi võiks lugeda läbi ja ära õppida käik majandusest, mida annaabi.ee'st võimalik leida. Küsimus on aga ajamahukuses. On praktiliselt võimatu kõigega end kurssi viia. Millistele valdkondadele peaks veel tähelepanu pöörama ja millises järjekorras?

  • Ma paneks selle raha kas VOO-sse kui on üle 500 000 euro summa või Balti dividendiaktsiatesse kui on alla selle.
    Ja tegeleks rahulikult igapäevatööga edasi.
  • Kõige esimese lause põhjal pakuksin, et haridusse võiks panustada. On uskumatu, milliseid väravaid kirjaoskus võib avada!
  • Investor
    Ma paneks selle raha kas VOO-sse kui on üle 500 000 euro summa või Balti dividendiaktsiatesse kui on alla selle.
    Ja tegeleks rahulikult igapäevatööga edasi.


    Miks VOO ja mitte SPY?
  • ZWEN
    Investor
    Ma paneks selle raha kas VOO-sse kui on üle 500 000 euro summa või Balti dividendiaktsiatesse kui on alla selle.
    Ja tegeleks rahulikult igapäevatööga edasi.


    Miks VOO ja mitte SPY?


    Huvitav lähenemine, kui on üle 500 000 EUR, siis jäetakse USD risk lahti (USDis noteeritud USA suurettevõtted), aga kui on väiksem summa, siis mitte (EURis noteeritud Balti dividendiaktsiad)

    VOO puhul on teine probleem veel, maksab kvartaalselt dividende (yield ca 1,90%), aga kohalike maaklerite juures seda hoides peetakse dividendidelt 30% tulumaksu kinni - LHV on siin äkki erand?

    selle dividendi tulumaksu ära hoidmiseks võib kaaluda mõne Euroopas registreeritud ja kauplevat S&P500 trackeri ostu, näiteks IUSA Londonis - http://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251900/ishares-sp-500-ucits-etf-inc-fund, USD risk jääb ikka lahti
  • W-8Ben täitnutel on tulumaksu protsent USA aktsiate jaoks 15%.

    S&P 500 ei ole minu jaoks väga USA kui pigem juba globaliseeruva maailma indeks, seega USD-i riski pärast väga ei muretseks, sest nende ettevõtete tulud on ka päris palju muudes valuutades.
  • AloV
    W-8Ben täitnutel on tulumaksu protsent USA aktsiate jaoks 15%.

    S&P 500 ei ole minu jaoks väga USA kui pigem juba globaliseeruva maailma indeks, seega USD-i riski pärast väga ei muretseks, sest nende ettevõtete tulud on ka päris palju muudes valuutades.


    täpsemalt 46% S&P500 ettevõtete käibest tuleb väljastpoolt USA turge

    ... kuid ainult 6,80% Euroopast
  • Seega on riskid ju väga hästi globaalselt tasakaalustatud? 54% Usa / 6,8% Euroopa / 39,2% muud maad.
  • Lenzer
    Seega on riskid ju väga hästi globaalselt tasakaalustatud? 54% Usa / 6,8% Euroopa / 39,2% muud maad.


    see ei ole nii lihtne

    1. aktsiaportfelli globaalne hajutamine töötas hästi eelmisel sajandil, mil suuremate aktsiaturgude vaheline korrelatsioon oli 0,5 või vähem, täna on see üle 0,8

    http://www.businessinsider.com/historical-correlations-with-sp-500-2014-1

    2. maailma majanduses SKP põhjal on Euroopa Liit veidi suurem kui USA, laias laastus 23% ja 22% maailma SKP-st. Mille tõttu võib küsida - kas investeerimisportfelli jaotus 6,8% Euroopa vs 54% USA on ikka õigustatud?

    Osaliselt võib seda muidugi õigustada USA kiirema majanduskasvuga, aga siis tuleb tähele panna, et maailmas on regioone, mis kasvavad ka kiiremini kui USA. Äkki peaksid hoopis arenevad turud ülekaalus olema portfellis?
  • Tulistan küll puusalt, aga mul on tunne, et USA osakaalu langus SP500 on viimasel ajal väga kiirelt toimunud. Seni kuni USA on innovatsiooni esirinnas (Google, Apple, Facebook) julgeks pigem SP500-le panustada kui mõnele Euroopa sarnasele moodustisele.

    Lisaks tuleb arvestada, et SKP kasv ei pruugi otseslt kajastuda antud riigi börsiindeksi kasvus, Hiina vast on selles osas hea näide - lihtsalt liiga vähe ja korralikke ettevõtteid on noteeritud.
  • AloV
    Tulistan küll puusalt, aga mul on tunne, et USA osakaalu langus SP500 on viimasel ajal väga kiirelt toimunud. Seni kuni USA on innovatsiooni esirinnas (Google, Apple, Facebook) julgeks pigem SP500-le panustada kui mõnele Euroopa sarnasele moodustisele.

    Lisaks tuleb arvestada, et SKP kasv ei pruugi otseslt kajastuda antud riigi börsiindeksi kasvus, Hiina vast on selles osas hea näide - lihtsalt liiga vähe ja korralikke ettevõtteid on noteeritud.


    minu algne küsimus Investori soovituse osas jääb siiski vastuseta - miks peaks üle 500 000 EUR omamisel panustama S&P500-le, aga väiksema summa korral Balti dividendiaktsiate sarnasele moodustisele?
  • SPY maksab ju ka dividende
    http://finance.yahoo.com/q/hp?s=SPY&a=00&b=29&c=1993&d=01&e=19&f=2015&g=v
    Või reinvesteeritakse need fondi poolt?
    Muide kuidas suhtub LHV passivsesse ETF investorisse LHV Broker kontol (tehingutasud pikaajalisel investeerimisel ju minimaalsed ja konto haldustasu ka puudub)? Millise % on Brokeri kontol USA dividendid maksustatud?
  • LHV Brokeri konto on eelkõige mõeldud kauplejatele, seal on USA dividendide tulumaks 30% ning ka maksuraportid ei ole Eesti maksuametile otse söödavad.
  • Tegelikult tuleb tunnistada, et fondid mind ei huvita madala tootlikkuse ja pea olematu kontrolli tõttu. Ise eelistan investeerimist teadmistesse ja haridusse investeerimise, majanduse ja finantsi kohta ning kasutada seda aktsiate valimisel. Esmapilgul võib tunduda meeltav ja mugav panna vahendid mingisse fondi ja mugavalt jalad seina peale visata, kuid mingil hetkel vast hakkad kahetsema, et omal ajal ei viitsinud veelgi enam pingutada.

    Sellest tuleneski, miks ma üldse selle teema tegin. Ehk oskab keegi teist siin soovitada investoritele esmatähtsat majanduse ja rahanduse alalt, millistele valdkondadele nimelt peale mikro- ja makroökonoomika ning panganduse keskenduda. Näiteks arvata võib, et kindlasti ei ole ärieetika nii oluline kui näiteks ettevõtte rahandus.

    Kasutaks siinkohal ka veel võimalust küsida, et milliseid investeerimisraamatuid peale ennist mainitute soovitaksite?
  • evr, sulle ei soovitatud mitte fonde, vaid aktsiaindekseid sh. indeksit, mille tootlus on läbi aegade olnud suurim. Esimese asjana olekski ilmselt mõistlik saada ülevaade turul eksisteerivatest investeerimisinstrumentidest, nende ülesehitusest ja muidugi ka puudustest.

    Järgmise sammuna tuleks otsustada, millistele instrumentidele keskenduda. Kui tahad saada stock-pickeriks, nagu väljendasid, pead omandama ettevõtete bilansi lugemise oskuse ja ülevaate valuatsioonimudelitest. Hoiatan siiski, et see valdkond (stock-picking) on kaugelt kõige enam üle rahvastatud. Kui tahad turu keskmisega võrreldes selles vallas mõneprotsendilist alfat teenida, tähendab see suuremahulist, tuima ja nürivõitu tööd ning seda regulaarselt.

    Olen ise neid mikrosid, makrosid ja värki Tartu Ülikoolis oksendamiseni saanud, ega tunne üldse et neist kuigivõrd tolku oleks, peale selle üldise kontekstarusaama, mida haridus annab. Kui akadeemilise ettevalmistuse osas üldse millestki puudust tunnen, siis pigem oleks võinud hoopis statistika loengutes rohkem kõrvu lahti hoida. Keskendu parem omaenda psühholoogilisele ettevalmistusele - kui suudad tuimalt vaadata, kuidas mõne päevaga 40% su kapitalist hävineb, ega hakka selle peale rahmeldama, oled "valmis". See võib osutuda märksa keerulisemaks, kui hetkel arvata oskad.
  • PS. Võta eelkirjutatut (nagu ka kõike muud, mida satud investeerimise kohta lugema) tugeva reservatsiooniga sest ma ei pea ennast ise tegelikult üldse investoriks. Kui investorite jaoks on esmatähtis omanikutulu, siis mulle meeldib pigem aktsiate ostu-/müügihindade vahe pealt teenimisele keskenduda (ehk siis aktsiakauplemisele). Selleni, mis sulle kõige paremini istub, tuleb sul endal jõuda. Keegi teine sulle selles osas abiks olla ei saa.
  • Üks tungiv minupoolne soovitus hetkel siiski: kui oled jõudnud äratundmisele, et oled nüüd valmis "kätt valgeks tegema", siis ära löö kogu oma kapitali ühe matsuga turgu. Hajuta ostud soovitavalt mitme aasta peale. Sellega maandad mõnevõrra riski, et oled valinud sisenemiseks turu kõrgpunkti. Turud on hetkel 7 aastat jutti rallinud ja mõnede arvamuste kohaselt võib lähimate aastakümnete kõrgpunkt juba päris lähedal olla.
  • Eelise annab tegutsemine valdkonnas, mida ise kõige paremini tunned ja mis huvi pakub. Ehk siis mis ametit ise varem pidanud oled, selle valdkonna ettevõtteid võiks põhjalikumalt uurida. Teades ise tausta seoses oma varasema tööga võib saada väikese eelise ülejäänud turu ees, kes tihtipeale detailidest või tehnoloogiast aru ei saa, ega oska ka seetõttu tulevikku nii selgelt vaadata. Kõigest natuke teades edu ei saavuta.
  • Raamatutest ja õppimisest nii palju, et tasub lugeda kuidas W. Buffett ja teised investeerimismaailma parimad on edu saavutanud. Loe autobiograafiaid ja teisi nende kohta ilmunud teoseid. Näiteks Buffetti letters to shaleholders on väga hea õppematerjal ( http://berkshirehathaway.com/letters/letters.html ). Good artists copy, great artists steal. Edu ja jaksu.
  • PeaLiK


    Järgmise sammuna tuleks otsustada, millistele instrumentidele keskenduda. Kui tahad saada stock-pickeriks, nagu väljendasid, pead omandama ettevõtete bilansi lugemise oskuse ja ülevaate valuatsioonimudelitest. Hoiatan siiski, et see valdkond (stock-picking) on kaugelt kõige enam üle rahvastatud. Kui tahad turu keskmisega võrreldes selles vallas mõneprotsendilist alfat teenida, tähendab see suuremahulist, tuima ja nürivõitu tööd ning seda regulaarselt.


    Turu biitida üritamine on üldse üks selline kahtlase väärtusega värk. Ma olen seestpoolt hinnanud väga erinevaid ettevõtteid, sh ühte maailma mastaabis väga tuntud globaalset ettevõtet - laias laastus ei paista väljapoole, lihtsalt aastaruande baasil, mitte muhvigi. Ei tasu unustada, et sa konkureerid fondijuhtidega, kellel on muuhulgas võimalused, mida sul ei ole (rohkem aega kulutada per investeering, juhtkonnaga kohtumised, jne). Mingisuguse edge'i saamiseks pead sa seda sektorit jagama niivõrd hästi, et selle ettevõtte CFO-l oleks sinuga huvitav vestelda, ja sellisel tasemel oleks ilmselt tulusam kulutada oma aega uue töökoha leidmisele, kui arutada, millisesse aktsiasse 50,000EUR toppida.
  • Minu isiklik seisukoht - - turu biitimine loeb ainult siis kui seda ei saavutata täiendava riski võtmise arvelt

    Siin näide kuidas S&P500 biitimine on imelihtne ... vali aga väikseimad aktsiad, mille tootlus on parem ja asi töötab kuni ... saab selgeks, et kõrgem tootlus tähendab ka kõrgemat riski ja oled jälle alguspunktis tagasi .... paraku suur hulk väikeinvestoreid ennast peab turust targemaks just sel moel turgu lüües

    Viidatud graafikul IWM on Russell2000 ETF
  • impendium, ma olen muuseas sinuga 100% nõus. Ma pean ka ise stock pickimist üheks kõige mõttetumaks aja raiskamise viisiks, arvestades töö hulka, mis ära tuleb teha ja sellest ka mu hoiatus tingitud oli. Pmst on sellest eelist loota ainult siis, kui sul on tõesti märkimisväärsed mahud taga ja seeläbi võimalus kulude suhet üles ajamata suuri analüüsimeeskondi ülal pidada. Ehk siis institutsionaalsete investorite rida.

    ..., aga no ei saa ju kätt ette panna, kui inimene ise leiab, et tahaks aktsiate valimisega õnne proovida. Las proovib. Ega see teadmine, mis sealt korjub, külgi mööda maha jookse. Kui külm ära ei võta, siis küll inimene ise lõpuks oma tee leiab.
  • Suured tänud nõuannete eest. :)

    Keegi mainis eespool psühholoogiat. Olen nnõus, et see on asi, millele tähelepanu pöörata. Seda mainiti ka Jason Kelly raamatus, rääkimata nõuannetest LHV seminarimaterjalides. Amazonist leidsin selle raamatu M. J. Pringilt: Investment Psychology Explained: Classic Strategies to Beat the Markets. Kas on mõtet seda osta?
  • evr
    Suured tänud nõuannete eest. :)

    Keegi mainis eespool psühholoogiat. Olen nnõus, et see on asi, millele tähelepanu pöörata. Seda mainiti ka Jason Kelly raamatus, rääkimata nõuannetest LHV seminarimaterjalides. Amazonist leidsin selle raamatu M. J. Pringilt: Investment Psychology Explained: Classic Strategies to Beat the Markets. Kas on mõtet seda osta?


    See raamat siin .pdf
    https://www.dropbox.com/s/uj4j3lnkllddjba/Investment%20Psychology%20Explained%20Classic%20Strategies%20To%20Beat%20The%20Markets%20-%20Wiley.pdf?dl=0

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon