3D printimine ehk kihtlisandustehnoloogiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

3D printimine ehk kihtlisandustehnoloogiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimastel aastatel on tugevalt meediakajastust saanud 3D printimine. Paljude arvates on sektori ettevõtted suure meediakära saatel üles haibitud ja sektor on sügavalt mullis. Teised arvavad, et just praegu on tehnoloogia kasvufaasi alguses ja positsioonid tuleks sisse võtta. Kuna LHV foorumis kihtlisandustehnoloogiatest eriti juttu pole olnud, siis mõtlesin, et avan selle teema ning toon välja mõned ettevõtted, kes koos sektoriga võiksid kasvust osa saada. Kuna ma aktsiaid analüüsida ei oska, siis selle kohapealt olen vait.
    Kõigepealt, mis on kihtlisandustehnoloogiad (i.k. „Additive manufacturing technologies“)? Selleks on tootmismenetluste kogum, kus toote valmistuspõhimõtteks on materjali kihtide kaupa juurdelisamine otse digitaalsest mudelist, ilma inimese sekkumiseta. Kihtlisandustehnoloogia on üldine mõiste, mille alla kuuluvad näiteks laser- või elektronkiirsulatus, 3D printimine, stereolitograafia, pealekeevitus jt.

    Tänu plasti 3D printerite võidukäigule on tunda, et järgmist suurt läbimurret oodatakse metallide printimises. Tööstuslikule tasemele kõige lähemal on hetkel kaks tehnoloogiat - selektiivne laserpaagutus ja pealesulatus (-keevitus). Pealesulatus arvatavasti kõige lähemal, eelkõige lennukitööstuses, kus valmistatakse suuremaid detaile. Üheks näiteks, kes on oma tööstusliku pingi hiljuti turule toonud, kus laseriga valmistatakse detail ja siis see freesiga siledaks lastakse (Lasertec 65 3D), on DMG Mori Seiki (XETRA: GIL.DE). Antud pink võimaldab valmistada sellise kujuga detaile, mida teiste meetoditega on teha raske, kui mitte võimatu. Peamiseks probleemiks on hetkel see, et tarkvara ei ole tehnoloogiale järele jõudnud. Nende endi sõnul ei ole hetkel materjali lisamine ja maha võtmine hästi omavahel ühildatud.

    Teine tehnoloogia milles ise suuremat potensiaali näeksin on „powder bead“ tehnoloogiad, ehk siis lasersulatus (SLM) või elektronkiirsulatus (EBM). See on pulbertehnoloogia, kus lisatakse pulbrikihte ning need siis lasrkiirega või elektronkiirega valikuliselt sulatatakse.Tehnoloogiliselt ei ole probleemiks kõrge kvaliteediga detailide valmistamine (enam-vähem misiganes sulamisr). Suurimad küsimused on hetkel printerite kõrge hind, madal tootlikkus ja standardite puudumine. Kuna tehnoloogia areneb kiiresti, siis hindab tootja seadme elueaks 4-5 aastat. Ning kuna kasvatuskiirus on väike, siis tuleb detaili omahind kõrge (suurusjärk 4000-5000 EUR/kg).

    SLM metallimasinate tootjad on mõned gigandid, kes on ka väiksemaid kokku ostnud (Stratasys (NASDAQ: SSYS), 3Dsystems (NYSE: DDD), EOS, Renishaw (LON: RSW)) ja väiksemad tegijad (Concept Laser, Realizer, SLM Solutions (XETRA: AM3D). Väiksemate esindajatega olen mõnega saanud vestelda ja nemad kõik kinnitavad buumi. A la kui eelmine aasta müüs 30 seadet, siis käesoleval aastal 300.
    SLM-ga sarnane on elektronkiirsulatus (EBM), mille põhimõtte on patenteerinud ja masinaid toodab Rootsi firma, Arcam (NASDAQ OMX: ARCM). Minu jaoks väga sümpaatne firma, kes tunnistab, et nende esimesed printerid olid kräpp. Praegune generatsioon prindib kiiremini kui SLM, samas detailidel suurem pinnakaredus. Suunanud on nad ennast biomeditsiinile (implantaadid) ja lennukitööstusele.
    Metallitööstus nõuab printeritootjatelt suuremat tootlikkust, ja sellega masinate tootjad ka põhiliselt tegelevad. SLM tootjad lisavad lasereid, EBM tootja tõstab elektronkiire võimsust. Varsti peaks Arcamilt turule tulema 10 kW elektronkiire allikaga masin mis peaks nende tootlikkust kõvasti tõstma (hetkel maksimaalne 3 kW).
    Kui esile tuua firmasid, kes on metalli printimise tööstuslikult kasutusele võtnud või võtmas, siis reeglina on need gigandid, kelle jaoks printimise lisandväärtus aktsiahinnas arvatavasti ei kajastu. Näiteks Airbus, GE, RollsRoyce, Siemens, Thales. Võib-olla huvitava faktina, GE alustas 2014 aastal turbiini sissepritsedüüside tööstuslikku 3D printimist. Nad toodavad neid ~70 000 tk aastas ning ostsid selle jaoks 50mUSD eest printereid (link).
    Kes veel võivad kihtlisandustehnoloogiate kasvust osa saada, on metallipulbrite tootjad. Paljud pulbritootjad on juba turule toonud spetsiaalsed printimise pulbrid (nt. GKN Hoeganaes (LON: GKN)). Samas, endale tundub, et metallide printimine niipea selliseid mahte ei saavuta, et see pulbritootjatel märkimisväärselt mahte kasvataks.
    Kokkuvõtvalt, metallide 3D printimisel kui sellisel on kindlasti potentsiaali. Kihtlisandustehnoloogiad arvatavasti ei võta üle standardseid metallitöötlustehnoloogiaid, aga leiab mingi aja jooksul oma niši.
    Kui kellelgi on häid ideid, kes võiks olla võitjad, siis loeksin huviga. Ise ostaksin kõhutunde järgi Arcam (kui LHV seda mulle võimaldaks).
  • http://carbon3d.com/
    CLIP — Continuous Liquid Interface Production — is a breakthrough technology that grows parts instead of printing them layer by layer. CLIP allows businesses to produce commercial quality parts at game-changing speeds, creating a clear path to 3D manufacturing.
  • Mõtlesin, et kirjutaks lühidalt metallide 3d printimise viimase aja arengutest. Täpsemalt siis „powder bed“ valdkonna kohta, mis on metallide printimises tugevalt kõige suurema osakaaluga.
    Väikesemaid masinate tootjaid on usinalt turult kokku ostetud – Arcam ja Concept Laser osteti General Electricu poolt ning DMG Mori omandas kontrollosaluse Realizer GmbH-s. Napilt oleks ka müüki läinud SLM Solutions, aga nende tuumikaktsionärid otsustasid mitte müüa.
    Peamine põhjus konsolideerumiseks on olnud uute suurte tegijate turule tulek (Trumpf Group, GE, DMG Mori), hinnaga löövad teiselt poolt hiinlased (näiteks Farsoon Technologies). Väikestel on ka raske pakkuda ülemaailmset tehnilist tuge, ning vähetähtis pole ka fakt, et kasumid pole olnud kooskõlas nende ettevõtete eest pakutava hinnaga. Hetkel ongi väiksemate tegijatena pildil SLM Solutions, võib-olla ka Renishaw PLC, kelle põhikäive tuleb küll teistest valdkondadest.
    Kui on usku 3D printimise kiiresse kasvu, siis selle valdkonna hea potentsiaaliga aktsia võiks lisaks SLM Solutionsile olla veel Materialise NV. Nad arendavad 3D printimise tarkvara (3D mudelite ettevalmistamine printimiseks), samuti ühed suuremad printimisteenuse pakkujad. Soft mida nad pakuvad, on reeglina kaasas kõigil metalliprinteritel, mõnel juhul ka integreeritult. Samas, iseenesest pole võimatu, et neil suurte 3D tarkvaralahenduste pakkujate (nt. Dassault või Siemens) poolt jalad alt lüüakse. 3D printimise tarkvara integreerimist 3D modelleerimise süsteemidesse kindlasti tehakse. Ise usun, et pigem võiksid nad olla võitjate poolel. Umbes kuu tagasi selle usu põhjal antud aktsiat ise ka soetasin.
  • "Tuul"
    "martk"
    20.10.2020

    Kui kedagi huvitab, siis praegu tegelen põhjaõngitsemisega 3D printimise sektoris - SSYS, DDD, XONE, VJET. Seal on sisuliselt sama situatsioon kui päikeseenergias 2016. aastal - sentiment täiesti tuksis, valuatsioon ja hinna/käibe suhtarv odavaim kui kunagi varem, suur lühikeste osakaal. Korralik käibekasv tulevikus sama kindel kui aamen kirikus. Praegu käib haavade lakkumine pärast võimast haipi aastatel 2013-2014.
    3D printimise positsiooni suurus hetkel arvatavasti ca 8-10 protsenti portfellist, võimalik, et tõstan lähema 12 kuu jooksul 15 protsendi peale.

    Aitäh selle postituse eest! Kuidas sulle olukord praeguseks tundub? Kas võiks näiteks DDD-s või SSYS-is kasumid lukku lüüa?
    Vabandust teemavälise postituse pärast, kuid algne postitus on ka selles teemas.

    Jah, Hind/Käive=1 oli ulmeline valuatsioon mille pealt (tuleviku) tugevat kasvuaktsiat osta.
    Ootasin seda momenti 3D sektorisse sisenemiseks kätel seistes aastaid.
    Oktoobris oli turupsühholoogia pöördeks küps.

    Pigem ei peaks positsioonist väljumisega kiirustama.
    Alati võib ju natuke vähendada kasumi võtmiseks.
    Usun, et DDD ja SSYS on suutelised järgmise viie aasta jooksul jõudma kuskile 200 dollari ligidale.
    Järgmise 10 aasta jooksul ei välistaks mõlema puhul 400 dollarit.
    XONE ja VJET võivad veel kallineda 10x järgmise viie aasta jooksul. Järgmise 10 aasta jooksul veel rohkem.
    Tulemas on samasugune buum/maania nagu praegu päikeseenergia sektoris.
    Kuna ralli oli väga võimas - DDD oktoobri põhjast ligi 1000 protsenti - siis tõenäoliselt varem või hiljem tuleb suurem kukkumine (-50%).
    Tänaselt hinnatasemelt sisenedes on riskid juba väga kõrged.
    Positsiooni võtmise või selle suurendamisega võiks oodata kuni tekib tugevam korrektsioon. Tavaliselt mida suurem ralli, seda suurem korrektsioon.

    Isiklikult plaanin hoida DDD, SSYS, XONE, VJET viis kuni kümme aastat.
    Sest 3D printimise maania tekkimine võtab aega.
    Kui DM (Desktop Metal) ja Carbon 3D (pole veel IPO-ni jõudnud) ja NNDM (Nano Dimensions) peaksid lähikvartalitel odavmüüki tulema, siis kaaluksin isegi 3D osakaalu suurendamist portfellis (hetkel ca 30 protsenti, samas kogu portfell oktoobriga võrreldes 2x).
    Võimalik, et ka PRLB ja MTLS saab tulevikus soetada parema valuatsiooni pealt.
  • Tõstan selle postituse päikeseenergia foorumist ümber õigesse kohta.
    martk
    "lauri"

    Ok, see pole teemasse, aga I'll bite. Huvitab visioon. Mis tagab sinu arvates korraliku käibe kasvu tulevikus selles sektoris?
    Kes peaks endale 3dprinteri ostma ja miks, vrdl valmistoodete ostmisega (mis igapäevaselt kasutatava masstoodangu puhul jääb tõenäoselt alati odavamaks)?
    Era või äri?
    Era puhul - hobi, kunst, või mis?
    Äri - suur printimine (hooned jm) või mingid pisi-prototüübid, hambaproteesid vms?
    P.S oled sa ise midagi 3dprinteriga trükkinud?

    21.10.2020 12:39

    Üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna.



    Miks 3D printimist ootab suur tulevik on kirjas ARK Invest dokumendis lehekülg 34.
    research.ark-invest.com/hubfs/1_Download_Files_ARK-Invest/White_Papers/Big Ideas 2020-Final_011020.pdf

    3D printimine muutub iga aastaga järjest odavamaks ja kiiremaks ning seetõttu tekib järjest uusi kasutuskohti.
    Esialgu on olnud majanduslikult mõttekam võtta 3D printimine kasutusele kohtades, kus tootmine on väikesemahuline - see tähendab tüki hind on väga kõrge (näiteks lennundus või vanade autode varuosad). Lennunduse puhul on lisaks väga tähtis iga tüki kaal, sest ühe kilogrammi transport maksab lennuki eluea jooksul tuhandeid eurosid. Juba ühe lennuki elutsükli pealt on võimalik säästa miljoneid eurosid.
    Lennunduses on 3D printimise tehnoloogia juurutamine alles lapsekingades - 1-2 protsendi juures võimalikust. Käibekasvu võib sealt tulla ca 50x.

    Tavapärase valuvormi abil tootmise alustamine on väga kallis ja võtab väga kaua aega. Samuti ei ole võimalik toote disaini kiiresti ja odavalt muuta.
    Valuvormiga või mis iganes muul viisi tootmises on ka äärmiselt palju materjali raiskamist.
    3D printimine võimaldab kõrvalda mitmed traditsioonilise tootmise puudused.

    ARK Invest ennustab, et 3D printimise sektori käive kasvab järgmise viie aasta jooksul 10x.
    Selleks ajaks kui 3D printimine on jõudnud masskasutusse on tänased aktsiahinnad mitmekümne kordse tõusu selja taha jätnud.
    Õige aeg investeerimiseks on siis, kui aktsiad on investorite huviorbiidist väljas.

  • Kuna ise Tallinna Tehnikaülikoolis igapäevaslt 3D printimise tehnoloogiatega tegelen, siis lisan paar mõtet.

    3D printimise vaieldamatu eelis on valdkondades kus puuduvad alternatiivid. Üheks selliseks on näiteks ortopeedia ja personaalmeditsiin. Selles valdkonnas näen küll järgmisteks aastateks korralikku kasvu. Minu jaoks suhteliselt uskumatu kui suures ulatuses juba tänapäeval suudetakse luustikku luumaterjaliga täidetud titaanvõrega asendada. Ka meie üks endine doktorant alustas Ukrainas selle valdkonnaga. Viimane detail mille nad valmistasid on selline

    Loodetavasti päästab see detail ühe õnnetu vähihaige elu.

    Kui on olemas alternatiivsed tootmismeetodid, eks siis tehakse valik vastavalt madalamale hinnale. Polümeeride puhul on 3D printimise ja survevalu vahel hinnas ikka nii kolossaalne vahe, et antud juhul pole ei lühemas ega pikemas perspektiivis 3D printimisel masstootmisesse jõuda lootustki. Samas kui toodet on vaja mingi aja tagant või vastavalt kliendile modifitseerida, või on väiksemad partiid, siis on 3D printimine täiesti reaalne alternatiiv. Ka Eestis on päris palju tootmisettevõtteid, kellel on 3D prinditud detailid standardtoodetes. Rääkimata prototüüpimisest ja tootearendusest. Antud juhul on nende kasutamine standard.

    Eestis on ka üks puhtalt metallide 3D printimisega tegelev ettevõte, CloudFactory OÜ kes tegeleb ehete tootmisega. Nende peamine eelis on paindlikkus detailide mõõtude ning partiisuuruste suhtes kuna puuduvad vormid. Sõrmuse läbimõõdu suurendamiseks on vaja lihtsalt skaleerida 3D mudelit.

    Trendidest, 3D printimise sektor on tõesti viimastel aastatel kõvasti pihta saanud. Esiteks muidugi selle pärast, et FDM printer ei jõudnud igasse kodusse. Aga ka sektori tööstusele suunatud ettevõtted pole just eriti positiivselt suutnud üllatada. SLM Solutions, kes veel neli aastat tagasi suurtel 3D printimise messidel kõigile piiramatult õlut ja süüa välja tegi ning oleks GE poolt napilt 40EUR/aktsia ära ostetud, on viimastel aastatel ikka korralikult mudas olnud. Ja ka see aktsia on viimastel kuudel võimsat tõusu näidanud, arvatavasti tänu sellele, et nad tulid turule kõige suurema ja kiirema metalli printeriga. Aga üldiselt väga põhjalikult ei pea analüüsima, et öelda, tänasel päeval tõuseb turgudel põhimõtteliselt kõik.

    Tunnetan ka vähemalt järgmiseks viieks aastaks üldist 3D printimise valdkonna tõusu. Samas, ma pole üldse nii kindel, et need vanad saurused - Stratasys, EOS, 3D Systems ja teised sellest osa saavad. Kuigi tõesti, vaatamata sellele, et turg on üle ujutatud odavate ja vähem odavate FDM printeritega, siis Stratasys müüb jätkuvalt edukalt oma 100kEUR+ töötstuslikku 3D printerit edasi.

    Samuti on viimastel aastatel oodatud odavate SLS tehnoloogia printerite turule tulekut, mis võiks vaiba jalge alt tõmmata näiteks EOS-lt ja 3D Systemsilt. Ja kui keegi tuleb turule odava masinaga mis lubab kasutada teiste tootjate materjale ning sealsjuures suudab pakkuda piisavat kvaliteeti, siis 3D printimise teenusepakkujad kindlasti need alternatiivid ka valivad. Ja aeg-ajalt selliseid kandidaate ikka turule tuleb. Ka eile tuli Formlabs turule enda kauaoodatud SLS printeriga, mis vähemalt tutvustuse järgi näeb küll päris lubav välja.

    Üks firma mis silma paistab on HP, kes tuli oma plasti 3D printeriga välja 2016 aastal ning on peale seda näidanud korralikku kasvu. SLS tehnoloogiale on nad päris arvestatav alternatiiv, kuna prindivad samu materjale ning masinad on tunduvalt kiiremad. Käesoleval aastal alustavad nad ka metalli 3d printerite müümisega. HP pole muidugi investeerimise mõttes kaugeltki puhas 3D printimise ettevõte.

    Kui teil on huvi 3D printimistehnoloogia suhtes üldiselt või seoses selle kasutamise võimalustega oma ettevõttes, siis võtke ühendust ja tulge TalTechi külla.

    Lauri Kollo

    ps. 3D printimise mõiste all pidasin silmas metallide ja plastide tehnoloogiaid, mitte betooni, bioloogilisi kudesid jne.
  • Ma hea meelega annaks mõtlemisaineks koduse ülesande.. Kuna soovin ca 100 m2 pinnale ise üles panna mingi 3D printerit ja jälgin mis tehnoloogiate vahel valida, siis teen hea meelega kohvi välja mõttekaaslastele (kahjuks tuleb kätte saamiseks sõita kanaari saartele, kuid võin ka mitu kohvi välja teha).
    Ise näen seda, et metalliprinterid on veel väga suurte meeste mängumaa (lennundus-laevandus). Eheteäri oleks veel mõeldav segment, kui lennundus on siin suletud ring kahjuks. Plastiku printimisel olen pidevalt avastanud, et liikuvaid detaile on veel selles segmendis raske kvaliteetselt teha ja massivsetel on raskus teiste sulatamistehnoloogijatega hinnas konkureerida. Selles segmendis ostaksin seadme koos potentsiaalse tarbijaga, ise ostvaid kodanike taga ajada tundub keeruline. Miski mis plastikprügi sisse imeks ja otsast a la UV kindlaid aiatoole annaks hea hinnaga, seda pole ma veel leidnud (ka sama omahinna jama). Betooni printimine on juba valdkond kus mul kui ettevõtjal kõrv veidi liikuma on hakanud. Kuna maa on siin kallis ja seda on vähe nagu kulda ja maailma üks parimaid kliimasid on piiratud resurss, siis täpisehitused-aiadekoratsioonid tunduvad loogilised ja otsin ise seadmed mille omahind oleks parim ja ka hoolduskulud teada.
    Kui keegi leiab parima omahinnaga ja parima tarbimiskonnaga segmendi 3D seadmete kirjeldusi (mis on ka reaalsed), siis hakkan juba lauda katma..
  • rrr007 mine nendele külla http://dentalab.fi/hambalaborile/
    Saada seal saarel ka hammaste bisnessi püsti panna, nendel on SSYS 3d printerid , 1 printer teeb 10 inimese töö,
  • laurik, kas ehk oled mingil moel kursis ka The ExOne ja Voxeljet AG toodetega?
    ARK Invest ja Cathy Wood on tugevalt The ExOne investeerinud (osalus 30+ protsenti).
    Ma ise investeerisin neisse selle põhimõtte järgi, et tõusev vesi tõstab kõiki paate.
    Kuidas on nende kahe ettevõtte (XONE, VJET) tehnoloogiline pool? Kas nad on omal ala tipus? Kas on mingeid konkurentsieeliseid?

    Kindlasti on igasugu ägedaid 3D firmasid, kuid tõenäoliselt suurem osa neist pole turul kaubeldavad ja need mis on - näiteks Desktop Metal - on väga raju valuatsiooniga ja seetõttu pole minu jaoks investeerimiskõlbulik.
  • rrr007
    Betooni printimine on juba valdkond kus mul kui ettevõtjal kõrv veidi liikuma on hakanud


    Pole küll otseselt betooni valamine aga sisuliselt 3D printer.
    Hadrian X® builds block structures from a 3D CAD model, producing far less waste than traditional construction methods while dramatically improving site safety.

    Kajuks seda sulle keegi ei müü. Parimal juhul saad kunagi nende WaaS teenus osta.

    Tegin selle ettevõtta kohta ka eraldi teema siin foorumis kuhu olen pannud nende videokokkuvõtteid eelmise aasta pilootprogrammidest. Paisab, et suurtel tellise tootjatel nagu Weinerbergeril ja Xellal on asja vastu huvi. Oman ja ootan huviga kas see kontseptsioon saab tuule tiibadesse.

    FBR's Fastbrick Wall System™ is a combination of Hadrian-optimised blocks and adhesive, together with a cladding material like acrylic render.

    Hadrian X® uses modularly designed blocks with aligned cores, enabling easy installation of cabling and services through the cavities.

    FBR aims to partner with customers in many international markets to offer 'Wall as a Service®', or WaaS®.
  • "Visahing"
    rrr007 mine nendele külla http://dentalab.fi/hambalaborile/
    Saada seal saarel ka hammaste bisnessi püsti panna, nendel on SSYS 3d printerid , 1 printer teeb 10 inimese töö,


    Tänud, uurin. Kuigi tuttav doktor on hoiatanud, selleks et doktorile müüa pead ise doktor olema. Litsentsirägastik on sellel turul muljetavaldav...
  • "errrocode12"
    rrr007
    Betooni printimine on juba valdkond kus mul kui ettevõtjal kõrv veidi liikuma on hakanud


    Pole küll otseselt betooni valamine aga sisuliselt 3D printer.


    Jep, masstootmine pole kanaari saarte eripära, kuigi ka siin on magalapiirkonnad jne., aga ma pole massi fänn, (ikkagi piirkond kus on 5 erinevat kliimavöödet stabiilselt igapäevaselt olemas). Mul on ühe maja ehitusel vaja olnud 2 erineva advokaadi ja 3 arhitektori abi. Seetõttu personaalsed väiksed lahendused on mulle huvipakkuvamad, siin on elu piisavalt hea, et mitte närve raisata... Väikeste 3D betooniprintijate mure on tihti stabiilsus ja tüütud lisakulud ja see pole koht kus enda kogemusest õppida...
  • "martk"
    laurik, kas ehk oled mingil moel kursis ka The ExOne ja Voxeljet AG toodetega?
    .

    Ausalt öeldes liiga kursis ei ole. Tean, et ExOne masinad kasutatavad sideaine pihustustehnoloogiat. Metallide puhul on eelis võrreldes lasersulatusega (SLM) selles, et pole vaja detaile tugistruktuuridega toestada. Ehk siis vähem järeltöötlust ja parem kujuvabadus. Samas väiksem materjalivalik ja madalamad mehaanilised omadused ja 3D printimisel järgneb termotöötlus. Kui SLM tehnoloogias on konkurents suhteliselt tihe, siis sideaine pihustuse puhul mitte niiväga. Sama tehnoloogiat kasutab vist Digital Metal kes tegutseb Rootsis, Höganäs kontsernis. Ning liivast valuvormide puhul vist konkureerivadki Voxeljet-ga. Muidugi HP tuleb arvatavasti ka oma metalliprinteri puhul sarnase tehnoloogiaga, nii et selles nišis ka konkurents tiheneb. ExOne metalli 3D printereid kasutab üks maailma suurimaid 3D printimisteenuse osutajaid Shapeways. Nad suudavad nendega tihti päris head hinda pakkuda.
    Aga usun küll, et üldise sektori tõusuga võivad mõlemad firmad kaasa minna.
    Desktop Metal ostmisest hoiaksin ennast küll kauge kaarega eemal. Nad on küll võimsat promo teinud, aga põhimõtteliselt müüvad nad ikkagi metalli FDM printerit. Tänasel päeval on nende tehnoloogia tõsine probleem täpse kuju saavutamisega peale paagutust ja ka kvaliteediga üldisemalt. Juba nende reklaamvideos on näha, et detailid on pragudega.
  • "martk"
    27.01.2001
    Kuna ralli oli väga võimas - DDD oktoobri põhjast ligi 1000 protsenti - siis tõenäoliselt varem või hiljem tuleb suurem kukkumine (-50%).
    Tänaselt hinnatasemelt sisenedes on riskid juba väga kõrged.
    Positsiooni võtmise või selle suurendamisega võiks oodata kuni tekib tugevam korrektsioon. Tavaliselt mida suurem ralli, seda suurem korrektsioon.
    Võimalik, et ka PRLB ja MTLS saab tulevikus soetada parema valuatsiooni pealt.

    Korrektsioon leidiski aset ja oli suurem kui esialgu arvasin. Mis on positiivne - sest plaan oligi 3D printimise sektori osakaalu portfellis tõsta.
    Kogu portfelli väärtus jaanuariga võrreldes suurusjärgus -40 protsenti. Aga see käibki kõrge alfa teenimise juurde.
    Mitmed 3D aktsiad juba valuatsioonilt huvitavaks muutumas. Seal hulgas Proto Labs (PRLB) ja Belgia tarkvaraettevõte Materialise (MTLS).

    Arvan, et täna tasub veel natuke kannatust varuda, sest ei paista kusagilt, et turg oleks valmis kohe-kohe ümber pöörama.
    Ootan hetkel selgelt defineeritavat kapitulatsiooni mitte ainult 3D printerite sektoris vaid kogu kasvuaktsiate sektoris.

    Mis ei tähenda seda, et kõik aktsiad peaks tingimata samal ajal põhja tegema. Enamik küll, kuid osad keeravad otsa varem ringi ja seda on tähtis tähele panna.

    Kuna praegu tõmmati meemiaktsiates (GME, AMC, BB, NOK) ralli käima ja sellega seoses ka DDD põrge, siis tekkis mõte olukorda ära kasutada.
    Mis puudutab DDD aktsiat, siis positsiooni suurendamist alustan sellega, et esialgu üritan positsioonist 35-45 dollari vahemikus väljuda ja seejärel kavatsen positsiooni kahekordistada kui aktsia peaks taas kukkuma 15-20 dollari piirkonda.
    Arvan, et DDD ligi 1000-protsendine ralli vajab tühjaks jooksmiseks rohkem aega. Ühtegi ratsionaalset õigustust jaanuaris toimunud rallile ei ole. Ei ole põhjust miks DDD turuväärtus peaks olema üle kahe korra kõrgem kui SSYS - sest käibed on neil täpselt samasugused.
    Lendas see asi puhtalt emotsiooni ja lühikeste pigistamise pealt.
    Sisenesin DDD aktsiasse oktoobris 6 dollari juurest. Price/Sales oli 1,x. Täna aktsia 32 dollarit ja P/S suhtarv juba ligi seitse.
    Tegu ikkagi riistvara tootjaga. (Sellise P/S numbri pealt oleks pigem tarkvaraettevõtte MTLS osanik).
    Ettevõte lähikvartalite tegelikud tulemused jahutavad selle ralli maha. Kotihoidjaid aktsias juba jagub. Küll aeg ja punase nägemine portfellis teeb oma töö.

    Viie aasta perspektiivis nii DDD kui SSYS pigem 150-200 dollari aktsiad.
    Globaalne defitsiit ja tarneahelate mured panevad üha suurema hulga ettevõtteid mõtlema 3D printimise eeliste peale. Kui sul on valida, kas paned tootmise seisma või maksad rohkem, et tootmises puudu olev jupp kohapeal 3D printida, siis vastus kaldub viimase kasuks.
    3D printimine on suhteliselt aeglane viis toota, kuid palju kiirem, kui jupi nädalate pikkune kohale loksumine teisest maailma otsast.
    Olukorras kus riigid kaitsevad oma ettevõtteid, igaüks on iseenda eest väljas, tarneahelaid ei ole võimalik usaldada, peab iga tõsine ettevõtte omama kriisiplaani (lokaalset 3D printimise võimekust).
    Kui sul on võimalik 3D printida tavaolukorras 100 jupist koosnev seadeldis ühes tükis, seejuures 75-90 protsenti väiksema materjalikuluga, siis see paneb tootmist ümber korraldama. Eriti lennunduses, kus iga kilogrammi vedu maksab miljoneid eurosid lennuki eluea jooksul.
    3D printimise kättesaadavus kasvab tänu Wrighti seadusele järgmise viie aasta jooksul plahvatuslikult. Printimise hind muutub odavamaks, materjalide valik muutub laiemaks, täpsus ja kvaliteet suureneb, kiirus suureneb.
    Täna on 3D printimine jae- ja institutsionaalse investori vaateväljast välja. Kuid nii see ei jää.
    Kui nad avastavad, et neil on positsiooni vaja, siis juhtub sisuliselt sama asi, mis juhtus eelmine aasta päikeseenergia sektoris - senised arusaamad valuatsioonist purunevad ja kordajad aetakse taevasse.
    Õige investor ennetab masside liikumist.
    Detsember-jaanuar ralli näitas suures plaanis seda, mis suunas riskid asuvad.

    Startasys (SSYS) aga muutus mai kuus niivõrd odavaks, et suurendasin 18-22,5 dollari juures positsiooni 56 protsenti. Nüüd SSYS ca 15 protsenti portfellist.

    MTLS valmis portfelli lisama kui hind langeb, 15-21 dollari piirkonda.
    PRLB puhul pean tõenäoliseks hinna kukkumist 60-65 piirkonda. Parimad kohad PRLB soetamiseks viimase üheksa aasta jooksul on olnud P/S suhtarvuga vahemikus 4-5.
    XONE, VJET valmis lisama kui kõhutunne ütleb, et turuolukord näeb põhja moodi välja.
    Kui tekivad piisavalt head valuatsioonid, siis valmis 3D printerite osakaalu tõstma 40-50 protsendini portfelli väärtusest. Uks sektori tulevikku ja käibekasvu väga suur.
    Käibekasvu ära oodata pole mõtet - selleks ajaks hind ammu eest ära liikunud.
  • Optisys conducted a profitability analysis on how their redesigned microwave antennae test piece compared to a legacy design that is conventionally manufactured. By optimising its design for Additive Manufacturing, Optisys achieved the following benefits:

    - Part count reduction from a hundred discrete pieces to a one piece integrated assembly
    - Weight savings of over 95%
    - Lead time reduced from eleven months to two months
    - Production costs reduced by 20-25%
    - Non-recurring costs reduced by 75%



    https://www.metal-am.com/additive-manufacturing-transforms-rf-antenna-design/

    Sama funktsionaalsus, 100 jupi asemel üks detail, 95 protsenti väiksem kaal. Pole paha.
  • "martk"
    03.06.2021
    Kuna praegu tõmmati meemiaktsiates (GME, AMC, BB, NOK) ralli käima ja sellega seoses ka DDD põrge, siis tekkis mõte olukorda ära kasutada.
    Mis puudutab DDD aktsiat, siis positsiooni suurendamist alustan sellega, et esialgu üritan positsioonist 35-45 dollari vahemikus väljuda ja seejärel kavatsen positsiooni kahekordistada kui aktsia peaks taas kukkuma 15-20 dollari piirkonda.
    Arvan, et DDD ligi 1000-protsendine ralli vajab tühjaks jooksmiseks rohkem aega. Ühtegi ratsionaalset õigustust jaanuaris toimunud rallile ei ole. Ei ole põhjust miks DDD turuväärtus peaks olema üle kahe korra kõrgem kui SSYS - sest käibed on neil täpselt samasugused.

    Oodatud DDD (3D Systems) ralli leidis aset ja seega vähendasin DDD positsiooni 34 dollari juures kolmandiku võrra. Järgmised kaks kolmandikku ootavad väljumiskäsku 39 ja 42 dollari juures. Lühiajaliselt plaan positsioon sulgeda ja loodan uuesti pikaajalise positsiooni ehitada 12-18 dollari vahemikus (loodetavasti juhtub juba käesoleva aasta jooksul). Lühiajalises plaanis aktsias liiga palju haipi ja pigem jookseb õhuks tühjaks. Pikas perspektiivis tegu pigem 100+ dollari aktsiaga.
  • Eelmises postituses mainitud DDD aktsiast väljumise plaan õnnestus.
    Keskmine soetushind 6 dollarit. Väljusin keskmise hinnaga 36,7.
    Sügisel sai paigutatud 3D Systems aktsiasse 3-4 protsenti portfellist.
    Tootlus 600 protsenti 9 kuuga. Käib kah.

    Nüüd jääb üle oodata kui DDD-st õhk välja jookseb ja siis plaan kuskil 12-18 dollari piirkonnast uuesti siseneda.
    Tegu oli alles DDD pullituru esimese faasiga.
    Usun, et järgmise 10 aastaga saab selles 3D printimise gigandis kõvasti raha teha. Tingimusel, et oskad aeg-ajalt tekkivaid odavmüüke sisenemiseks ära kasutada.
    Teised 3D printerite sektori aktsiad (PRLB, MTLS, XONE, VJET, SSYS) taas päris atraktiivsete hinnatasemete juurde liikumas.
    Samas DM (Desktop Metal), NNDM (Nano Dimensions) ja AONE (Markforged) veel ulmeliselt kalli valuatsiooniga. Küll need kunagi lähiaastatel puruks kukkuvad.


  • Tubli töö markt, lihtsalt mainin ära et $6->$36 on ainult 500% :)
    6(0%)-12(100%)-18(200%)-24(300%)-30(400%)-36(500%)

    Et endale asi lihtsamaks mõelda, siis kordaja-1*100 ehk $10->$100 on 900%.
  • Kasutasin tänast SSYS odavmüüki ära ja tõstsin positsiooni 15-17 protsendini portfellist. SSYS aktsiaid on nüüd ligi kaks korda rohkem kui sügisel. Täna sai ostetud 19.40 juurest. Keskmiseks hinnaks tuleb vist midagi 17-18 dollarit. Ostud tehtud vahemikus $14.x-22.50.
    Lisaks on plaanis 10-15 protsenti portfellist paigutada DDD aktsiasse, kui see kukub 12-18 dollari kanti. Võib-olla isegi läheb seetõttu päikeseenergia sektoris neli aastat tagasi turu põhjadest (17 dollari juurest, viide 1, viide 2) soetatud etf-i TAN positsioon likvideerimisele/vähendamisele. TAN-il läheb tulevikus väga hästi, aga 3D printimisel läheb tõenäoliselt veel paremini - kuna selle sektori olemasolu on investorite poolt täiesti ära unustatud.
    Kuiva püssirohu (sularaha) osakaal hetkel 35-40 protsenti portfellist.
    Täna on just see koht kus tuleb käituda külmalt ja kalkuleerivalt. Ettevaatlikumalt kui kunagi varem.
    USA turg on oma ajalooga võrreldes erakordselt ülehinnatud. Tooni annavad hurraa-investorid kellel on valuatsioonidest jumalast ükskõik. Inimesed ostavad sest sõber-naaber-kolleeg ostis. Kui hakkad valuatsioonist rääkima siis ei saada aru millest jutt käib. Oleme valuatsioonide-emotsioonide poolest umbes-täpselt 1999. aasta tehnoloogiamulli teises pooles.
    Peamine tees on see, et see pulliturg hakkab sisenema kõige lõbusamasse faasi, kus graafikud lähevad ülespoole veelgi teravamaks. Elu läheb nii ilusaks, et ka kõige suuremad karsklased õnnestub täis joota. Peamiselt ootaks seda rallit tehnoloogiasektorist - Nasdaq 100 (QQQ) ja ARK Invest fondid (ARKK jne), võib-olla ka EV-de ja SPAC sektor. Ei imestaks kui järgmise 12 kuu jooksul teeb QQQ 60-protsendilise ralli. Seetõttu sai paar protsenti portfellist pandud QQQ 2023. aasta call'ide alla.
    Indeksid Dow Jones (DIA), S&P 500 (SPY) ja NYSE Composite ning Wilshire 5000 ei pruugigi niiväga tõusta - pigem külgsuunas - sest raha roteerub sealt välja sinna kus on kuumem.
    Kui turul leiavad hoopis aset erinevad kataklüsmid, siis ka selleks on kuiva püssirohu näol valmisolek olemas.
    Hiina aktsiates ongi praegu klassikaline börsikrahh käimas ja valuatsioonid hakkavad ulmeliselt odavaks muutuma. Vaja ainult i-le täpp panna. Ma arvan, et Hiina internetiaktsiate KWEB puhul asub põhi kuskil 35-40 dollari kandis ja CQQQ puhul 40-55 dollarit.
    Nagu ikka, keskendume Hiina puhul tondi nägemisele seal kus seda ei ole. Investorid ei viitsi Hiina kohta lugeda, ei viitsi mõelda ja ei taha mõista suurt pilti. Paari aasta pärast on praegune hüsteeria unustatud ja investorid kahetsevad järjekordselt turu põhjadest müümist.

    3D printimise positsioon plaanis tõsta lähikvartalite jooksul 30-45 protsendini portfellist. Ootan veel XONE, VJET, PRLB, MTLS kerimist natuke odavamaks.
    Miks investeerida? Sest tegu on tulevikutehnoloogiaga millest ei saa üle ega ümber. 3D printimisega saavutatav toodete kaalu, materjalikulu ja transpordi osa drastiline vähendamine teeb selle väga roheliseks/kliimasõbralikuks tehnoloogiaks. Käibetõus (tulevikus) paratamatu. Kuid hindades seda sees ei ole. Kolmanda juuni postituses mõned eeldused välja toodud.
  • KWEB puhul ei saa mingist krahhist juttugi olla. Meeletu raha sissevool kus kõik ostavad.
    https://www.nasdaq.com/articles/kweb-booming-with-inflows-as-investors-buy-the-dip-2021-07-28
    This might be the biggest buy-the-dip the markets have seen in a while.
    (krahhe ja põhjasid sedasi ei tehta)
  • [quote]"harley"

    Teksti muutmisega mingi tõsine jama siin foorumis!
  • "harley"
    KWEB puhul ei saa mingist krahhist juttugi olla. Meeletu raha sissevool kus kõik ostavad.
    https://www.nasdaq.com/articles/kweb-booming-with-inflows-as-investors-buy-the-dip-2021-07-28
    This might be the biggest buy-the-dip the markets have seen in a while.
    (krahhe ja põhjasid sedasi ei tehta)


    Hinnalangust nimetati vanasti ikka raha väljavooluks. Ei meeldi investoritele need poliitilised riskid, midagi pole parata.

  • Hinna langus pole muutnud raha liikumise suunda. Odavam hind on meelitanud ligi uut kapitali rekord kogustes.
    Kui ETF-i voolab raha rekord kogustes sisse siis me ei saa rääkida justkui väga negatiivsest meelestatusest.
  • Mis rekord kogustes?

    KWEB on indeksiaktsia mis järgib üks ühele 50 aktsiast koosneva indeksi käitumist.
    KWEB turukapitalisatsioon (AUM) on ainult 5 miljardit dollarit - see on kirbusitt võrreldes indeksi turukapitalisatsiooniga mis on triljonites dollarites. BABA ja Tencent väärtus koos on juba üle ühe triljoni dollari.
    KWEB keskmine käive on 300 miljonit dollarit päevas. Indeksi, mida KWEB järgib, käive on kümnetes või sadades miljardites dollarites päevas.
    Kui 50 aktsiast koosnevast indeksist läheb raha välja, siis indeks kukub ja kogu lugu.
    Kui indeks kukub 50+ protsenti siis on tegu börsikrahhiga. See protsentides suurem langus kui S&P 500 2008. aasta finantskriisi -50 protsenti ja 2020. märtsi börsikrahhi -38 protsenti.
    KWEB jaoks on see -55 protsenti indeksi kaheksa aasta pikkuse ajaloo suurim langus.

    Sellel viiel miljardil ei ole turule mingit mõju. Kas KWEB AUM suureneb või väheneb ei ole mitte mingit tähtsust.
  • Kweb on jõudnud tagasi kõigest jaan 2020 tasemele.
    Kui vaadata suuremaid fondi haldureid kes on investeerinud hiina suunal nagu Ray Dalio jne.
    Siis kõik on juurde ostnud ja mitte keegi pole positsioone vähendanud. Pigem on vähendatud USA aktsiaid.
    Me ei saa mitte mingil juhul rääkida siin ja täna negatiivsetest meeleoludest.
    Hinna liikumine on MÜRA raha liikumine on Signaal. (vanasti oli vähemalt nii)

  • Markt saab sampust juua, SSYS +16% tulemuste peale

    Revenue of $147.0 million

    GAAP net loss of $20.2 million, or $0.31 per diluted share, and non-GAAP net loss of $1.6 million, or $0.02 per diluted share

    Generated $5.6 million of cash from operations

    Furthering penetration into Healthcare - introduced J5 MediJet medical 3D printer

    $522.7 million cash and equivalents and no debt at quarter end

    TULEVIK

    Third quarter 2021 revenue of approximately 17% - 18% growth year-over-year. Fourth quarter revenue is expected to be sequentially higher than third quarter.

    Full year operating expenses expected to rise approximately $30 million compared to 2020, primarily due to the return of employees to a full-time schedule starting January 1, 2021, as well as operating costs as the markets gradually re-open.

    Full year capital expenditures anticipated to range from $24 million to $30 million.

    Longer term, the Company continues to expect significant leverage benefit from its investments as revenue growth should start to accelerate in 2022 and beyond.
  • Augustis tuli uudis, et Desktop Metal (DM) ostab ära ExOne (XONE).
    Seetõttu tuli mul XONE positsioon mitte kõige paremal hetkel sulgeda. Eesmärk oli teha 10x tootlus. Sisenesin eelmisel aastal umbes 14 dollari juurest ja sulgesin positsiooni nüüd 24 dollari juurest. Väga palju raha jäi lauale, sest aasta alguses lendas XONE aktsia korraks isegi 66 dollari juurde.

    XONE aktsiate eest vastu pakutud DM aktsiad ei paku DM utoopilise valuatsiooni tõttu huvi.
    Desktop Metal ja ExOne omamine pakuks huvi küll aga mitte sellise valuatsiooni pealt. IPO-de käigus lubatakse sageli maa ja taevas kokku ja tavaliselt on pärast nende lubaduste saavutamisega kärss kärnas ja maa külmunud. Ma ootaks lähikvartalites DM aktsiast õhu välja laskmist. Ei imestaks kui DM aktsia langeb tänaselt 8 dollari tasemelt isegi 2-3 dollari kanti.

    https://seekingalpha.com/news/3729204-desktop-metal-acquires-3d-printing-peer-exone-in-deal-valued-at-575-million
    - Desktop Metal (NYSE:DM) has entered into a definitive agreement to acquire ExOne (NASDAQ:XONE) in a deal that combines two additive manufacturing players.

    - The offer will provide ExOne shareholders $8.50 in cash and $17 in Desktop Metal (DM) stock for each ExOne share, representing a total consideration of $25.50 per share and a transaction value of $575 million. The deal implies a 47.6% premium to the closing price for ExOne today.

    - “We are thrilled to bring ExOne into the DM family to create the leading additive manufacturing portfolio for mass production,” says Desktop Metal (DM) founder and Chief Executive Ric Fulop. “We believe this acquisition will provide customers with more choice as we leverage our complementary technologies and go-to-market efforts to drive continued growth. This transaction is a big step in delivering on our vision of accelerating the adoption of additive manufacturing 2.0.”

    - The deal is expected to close in the fourth quarter, subject to the usual regulatory requirements and closing conditions.
  • Suurendasin saksa ettevõtte Voxeljet AG (VJET) positsiooni.
    Tänane hind ca $8.50.
    Ostud soetatud vahemikus 9-12 dollarit. Osakaal umbes viis protsenti portfellist.
    Voxeljet konkurentsieelis on suuremastaabiliste tööstuslike toodete välja printimine.
    Nende VX4000 suudab välja printida objekte mõõtmetega 4x2x1 meetrit ja kubatuuriga kaheksa kuupmeetrit.
    Tegu peaks olema maailma suurima liiva baasil 3D printeriga.



    Üks "premium" saksa autotooja on ostnud varasemalt korduvalt nende VX4000 printereid. Üks VX4000 printer maksab suurusjärgus 1,5 miljonit eurot. Kuna konkreetne autotootja on juba mitu tellimust teinud, siis ma näen siin tehnoloogiale tunnustust ja väga head referentsi teiste firmade jaoks.
    Sektor areneb kiiresti ja huvi 3D printimise vastu tulevikus ainult tõuseb.
    Igat sorti globaalsed tarneraskused lisavad õli tulle.
    Viimased kaheksa aastat kestnud karuturu käigus on 3D printimise sektorist 2013. aastal haibi käigus sisse lastud õhk välja vihisenud.



    Voxeljet finantside olukord ei ole kõige parem ja seetõttu on ka valuatsioon väga madal. Kuid kui kogu turg tõuseb (mida olen siin korduvalt ennustanud), siis sellised nõrgema finantsseisuga ettevõtete aktsiad reageerivad märksa teravamalt kui tugevamad ettevõtted. Näen Voxeljeti puhul potentsiaali 10-20x tootluseks järgmise viie aasta jooksul. Kui täna maksab aktsia 8,x dollarit, siis ei oleks üllatunud kui järgmise viie aasta jooksul murtakse läbi 100 dollari tasemest. 2013. aastal maksis aktsia isegi 350 dollarit - ehk hurra-investorid said valuatsiooni (P/S 30+) ignoreerimise eest teenitud karistuse.
    Tänase valuatsiooni juures - 1,5-2x müügikäive - on tegu küllaltki atraktiivse riski/tulu suhtega.

    Kuna tehnoloogiline pool on neil tugev, siis võivad ka ülevõtupakkumised tulla (nii nagu juhtus hiljuti ExOne puhul).

    Nüüd värske uudis ütleb, et plaanivad koos GE-ga hakata tootma tuulegeneraatorite osasid, mis on diameetriga üheksa meetrit.

    https://3dprinting.com/news/ge-voxeljet-and-fraunhofer-institute-to-build-worlds-largest-3d-printer/
    GE Renewable Energy is joining forces with researchers at Fraunhofer IGCV and printer company Voxeljet AG to manufacture the world’s largest 3D printer.

    The printer will be used for the production of molds for creating large composite components for GE’s next generation Haliade-X offshore wind turbines. In particular, the engineers are looking to use this new process to produce the nacelles on the wind turbines.

    The printer, dubbed the Advance Casting Cell (ACC) is a modular system based on Voxeljet’s own binder jetting technology, and is capable of printing molds for castings up to 9.5 meters in diameter and 60 metric tons (the same weight as the nacelles).

    “The 3D printed molds will bring many benefits including improved casting quality through improved surface finish, part accuracy and consistency,” said Juan Pablo Cilia, Senior Additive Design Engineer at GE Renewable Energy.

    “Furthermore, sand binder jet molds or additive molds provide cost savings by reducing machining time and other material costs due to optimized design. This unprecedented production technology will be a game changer for production efficiency allowing localized manufacturing in high cost countries, a key benefit for our customers looking to maximize the local economic development benefits of offshore wind.”


    Layerwise deposition of the mold. Man for scale (Image credit: Fraunhofer IGCV)


    Traditionally this pattern and mold would take over ten weeks to produce. With the new large scale 3D printer, they say that the production time will be reduced to just two weeks.

    The printers will be installed locally to where the turbines will eventually be installed. This will reduce transport costs and could reduce the product’s carbon footprint by eliminating the need to transport the large parts from a central manufacturing location.

    The project has been funded in part by the German Federal Ministry for Economic Affairs and Energy. The project is expected to launch later in 2021, with initial printer trials beginning early next year.
  • Craig-Hallum analyst Greg Palm upgraded Stratasys Ltd (NASDAQ: SSYS) to Buy from Hold with a price target of $42, up from $27 - 3D nimedes eluvaimu see toonud sisse.
    Materialise (MTLS) tulemusi ootaks ka aktsia omanikuna huviga , 28. okt tulemused siis.
  • See SSYS juba mõnda aega 20 pealt 30 rallinud,mul uudiste tellimus,pidevalt midagi tilgub, alles oli,et Adobe asju saab nüüd otse välja lasta. Analüütikud alati nii pessimistlikud olnud,et kõrvalt vaadanud, valdkond huvitav,aga nii kui SPY litri saab, tuleb see 20 peale tagasi,nagu range.
  • "mehve"
    Craig-Hallum analyst Greg Palm upgraded Stratasys Ltd (NASDAQ: SSYS) to Buy from Hold with a price target of $42, up from $27 - 3D nimedes eluvaimu see toonud sisse.
    Materialise (MTLS) tulemusi ootaks ka aktsia omanikuna huviga , 28. okt tulemused siis.


    ehk pajatad, mis hinnaga MTLS sisenesid . EPS -0,06 pole ju arenevale ettevõttele palju ja pole võimatu, et raporteeritakse positiivsetest arengutest. Mis ootustega homsele lähened ? 1y Target 31.15 , pole ulme.
  • Eilne, aga huvitav. See mida katsetatud siiani on nüüd maasstootmises.
    MIAMI and AUSTIN, Texas, Oct. 26, 2021 /PRNewswire/ -- Lennar, one of the nation's leading homebuilders, and ICON, a construction technologies company pioneering large-scale 3D printing, today announced a commitment to build the largest community of 3D-printed homes to date using ICON's innovative robotics, software and advanced materials. Breaking ground in 2022, the 100-home community will be codesigned by the acclaimed architecture firm, BIG-Bjarke Ingels Group.
  • "martk"
    22.06.2021
    Eelmises postituses mainitud DDD aktsiast väljumise plaan õnnestus.
    Keskmine soetushind 6 dollarit. Väljusin keskmise hinnaga 36,7.

    Nüüd jääb üle oodata kui DDD-st õhk välja jookseb ja siis plaan kuskil 12-18 dollari piirkonnast uuesti siseneda.
    Tegu oli alles DDD pullituru esimese faasiga.
    Usun, et järgmise 10 aastaga saab selles 3D printimise gigandis kõvasti raha teha. Tingimusel, et oskad aeg-ajalt tekkivaid odavmüüke sisenemiseks ära kasutada.

    Eelmine nädal liikus hind soovitud tasemeni ja paigutasin ligi 10 protsenti portfellist DDD (3D Systems) aktsiasse. Keskmise hinnaga $14.50.
    Kui aktsia peaks veel madalamale liikuma, siis ostuorderid ootavad vahemikus 10-13 dollarit.
    Soodsate tingimuste tekkimisel plaan viia DDD osakaal portfellis 20 protsendini. Arvan, et aktsias pikaajaline põhi tehtud ja pigem madalamale asja ei ole. Ootaks lähikvartalites külgsuunas liikumist ja kui see juhtub, siis tõenäoliselt lisan.

    DDD-le lisaks on ca 20 protsenti portfellist investeeritud Stratasys'i (SSYS) ja mõned protsendid ka Voxeljet'i (VJET). Ehk 3D printimise valdkond kokku moodustab ca 30-35 protsenti portfellist.
    Mitmed teised 3D aktsiad on absurdsetelt tasemetelt alla kolinud. Oleks huvi näha portfellis ka MTLS, PRLB, DM. Aga enne tahaks näha kas odavamaid hindu või hindade stabiliseerumist ja külgsuunaas liikumist.
  • Unustasin mainida, et käesolev sõjaolukord pigem toetab 3D printerite laiemat kasutusele võttu.
    Igat sorti tarneraskused on vesi 3D printimise tehnoloogiale.
    Kui kaubad ei jõua kohale, siis tekib suurem vajadus need kohapeal välja printida.

    - 3D printimise suurimaid eeliseid on see, et saad toote välja printida ühes tükis. Ei ole vaja sadu erinevaid juppe maailma eri otstest kohale toimetada.

    - Säästmine materjali hindadelt!
    Eriti praeguste kõrgete materjalihindade ajastul.
    3D printimine võimaldab säästa kuni 90 protsenti materjalikuludelt ja toote kaalult.

    - Suure laoseisu hoidmine ei ole vajalik. Kui toodet läheb vaja, siis alles tootmine/printimine käivitub.

    - Tootmise käivitamine ei võta kuid ja aastaid. Kohe kui 3D joonis on valmis saab sellest toote välja printida või saata joonise teise maailma otsa välja printimiseks.

    - Samuti võiks 3D printimise eelset ajastut nimetada analoogtootmiseks ja 3D printimist tootmise digitaliseerimiseks.

    Väga paljudes valdkondades oleks 3D printimine juba täna kuluefektiivne, kuid asi on pigem mõtlemise taga kinni.
    Seoses sõjaga on võimalik, et 3D printimises tekib sarnane nähtus mis juhtus koroonakriisis. Järsku oli terve maailm sunnitud üleöö hakkama kaugtööd tegema. Kuigi kaugtööd võimaldav tehnoloogia oli juba ammu olemas.

    Väga hea näide 3D printimise kasulikkusest toodi Stratasys'i poolt ühel viimasel konverentsil.

    Seekingalpha: Stratasys Ltd.'s (SSYS) CEO Yoav Zeif Presents at 24th Annual Needham Growth Conference (Transcript)

    Jim Ricchiuti

    You touched on supply chain and we’re all hearing about that. We’ve been hearing about it for some time now. Is it a real catalyst you think for the industry?

    Yoav Zeif

    No doubt. Because we’re sure it is here, and it's becoming a very high priority to all OEMs, no matter where you look, and so, many good quotations from the largest OEMs in the world. Supply chain is a problem today. You need a plan B, you need an insurance. And many companies are reviewing the situation. They understand the need to change the -- they understand the need for a shift from a physical inventory to a digital inventory, and the fact that 3D printing can deliver it. So, now it’s on us to make sure that we are meeting the standards. And as I said before, we can. Today, we can.

    Jim Ricchiuti

    You…

    Yoav Zeif

    I can give some examples, by the way.

    Jim Ricchiuti

    Please.

    Yoav Zeif

    We have a service bureau that we are selling our new machine, the SAF, the H350. And he's serving one of the largest automotive players in Germany. And they have parts on the famous ship that was stacked in the Suez Canal. And he had to deliver -- they had to deliver some cars. And there were unique parts on this ship, and they couldn't do it because of the situation. But they sent him our service bureau, our client. They sent him the file, he printed it, and they delivered on time. This is amazing.


    Enne Stratasys'i ja 3D Systems'i investeerimist tasub lugeda kuidas sektori kahel suurimal tegijal läheb.

    Seekingalpha: Stratasys Ltd.'s (SSYS) CEO Yoav Zeif Presents at 24th Annual Needham Growth Conference (Transcript)

    Seekingalpha: 3D Systems Corporation's (DDD) CEO Jeffrey Graves Presents at 24th Annual Needham Virtual Growth Conference (Transcript)
  • "martk"
    Unustasin mainida, et käesolev sõda pigem toetab 3D printerite laiemat kasutusele võttu.
    Igat sorti tarneraskused on vesi 3D printimise tehnoloogiale.
    Kui kaubad ei jõua kohale, siis tekib suurem vajadus need kohapeal välja printida.

    - 3D printimise suurimaid eeliseid on see, et saad toote välja printida ühes tükis. Ei ole vaja sadu erinevaid juppe maailma eri otstest kohale toimetada.

    - Säästmine materjali hindadelt!
    Eriti praeguste kõrgete materjalihindade ajastul.
    3D printimine võimaldab säästa kuni 90 protsenti materjalikuludelt ja toote kaalult.

    - Suure laoseisu hoidmine ei ole vajalik. Kui toodet läheb vaja, siis alles tootmine/printimine käivitub.

    - Tootmise käivitamine ei võta kuid ja aastaid. Kohe kui 3D joonis on valmis saab sellest toote välja printida või saata joonise teise maailma otsa välja printimiseks.

    - Samuti võiks 3D printimise eelset ajastut nimetada analoogtootmiseks ja 3D printimist tootmise digitaliseerimiseks.

    Väga paljudes valdkondades oleks 3D printimine juba täna kuluefektiivne, kuid asi on pigem mõtlemise taga kinni.
    Seoses sõjaga on võimalik, et 3D printimises tekib sarnane nähtus mis juhtus koroonakriisis. Järsku oli terve maailm sunnitud üleöö hakkama kaugtööd tegema. Kuigi kaugtööd võimaldav tehnoloogia oli juba ammu olemas.

    Väga hea näide 3D printimise kasulikkusest toodi Stratasys'i poolt ühel viimasel konverentsil.

    Seekingalpha: Stratasys Ltd.'s (SSYS) CEO Yoav Zeif Presents at 24th Annual Needham Growth Conference (Transcript)

    Jim Ricchiuti

    You touched on supply chain and we’re all hearing about that. We’ve been hearing about it for some time now. Is it a real catalyst you think for the industry?

    Yoav Zeif

    No doubt. Because we’re sure it is here, and it's becoming a very high priority to all OEMs, no matter where you look, and so, many good quotations from the largest OEMs in the world. Supply chain is a problem today. You need a plan B, you need an insurance. And many companies are reviewing the situation. They understand the need to change the -- they understand the need for a shift from a physical inventory to a digital inventory, and the fact that 3D printing can deliver it. So, now it’s on us to make sure that we are meeting the standards. And as I said before, we can. Today, we can.

    Jim Ricchiuti

    You…

    Yoav Zeif

    I can give some examples, by the way.

    Jim Ricchiuti

    Please.

    Yoav Zeif

    We have a service bureau that we are selling our new machine, the SAF, the H350. And he's serving one of the largest automotive players in Germany. And they have parts on the famous ship that was stacked in the Suez Canal. And he had to deliver -- they had to deliver some cars. And there were unique parts on this ship, and they couldn't do it because of the situation. But they sent him our service bureau, our client. They sent him the file, he printed it, and they delivered on time. This is amazing.


    Enne Stratasys'i ja 3D Systems'i investeerimist tasub lugeda kuidas sektori kahel suurimal tegijal läheb.

    Seekingalpha: Stratasys Ltd.'s (SSYS) CEO Yoav Zeif Presents at 24th Annual Needham Growth Conference (Transcript)

    Seekingalpha: 3D Systems Corporation's (DDD) CEO Jeffrey Graves Presents at 24th Annual Needham Virtual Growth Conference (Transcript)


    Ukrainlased võiksid stingereid ja javeline printida kohe kohapeal. Kas relvi ka saab nendega printida?
  • "tom100"

    Ukrainlased võiksid stingereid ja javeline printida kohe kohapeal. Kas relvi ka saab nendega printida?

    Väga hea, et sa selle välja tõid. Jah, relvi saab 3D printida.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_3D_printed_weapons_and_parts

  • Kas selle looma kohta keegi miskit julgustavat hiljuti näinud on?
    Turuväärtus hetkel 19M USD, P/S 1 või alla selle.
    GE tuuliku osade printeri kohta tundub olevat vaikus.
    Viimase 1,5a jooksul raha kaasanud umbes 15M USD.
    Saksas müüs kinnisvara, et võlast priiks saada 27M USD (järgmise kv.aruandega peaks see kajastuma).









    Juhtkond aasta lõpus oli positiivne: https://3dprintingindustry.com/news/voxeljet-revenue-up-16-as-services-get-extremely-busy-in-q3-2022-217386/

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon