Börsipäev 10. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud sulgusid neljapäeval plusspoolel tänu sessiooni lõpus leitud momentumile, mis viis S&P 500 indeksi energiasektori juhtimisel 0,45% kõrgemale. Varasemalt on dollar suuremate liikumiste puhul palju tähelepanu saanud, kuid sedapuhku jättis USDi tugevnemine valuutakorvi suhtes 1,2% võrra ning euro vastu 1,1% investorid täiesti külmaks. Euroopas marssis Stoxx 600 indeks 1,1% üles ning vallutas sellega varasema 2000.a märtsist pärit rekordtaseme.

    Saksamaa tööstustoodang kasvas veebruaris oodatud 0,1% asemel 0,2% võrreldes jaanuariga, kuid jaanuari muutus korrigeeriti töötleva tööstuse ja ehitussektori tõttu oluliselt nõrgemaks (0,6% pealt -0,4% peale). Kvartali lõikes jättis see tööstustoodangu siiski 0,4% kõrgemaks kui eelmise aasta neljandas kvartalis. Positiivseid sõnumeid tõi Saksamaa kaubavahetuse statistika, mis taastus veebruaris, kui eksport kasvas MoM 1,5% pärast -2,1% langust jaanuaris (oodati 1,0%) ning import paranes 1,8% pärast -0,2% muutust jaanuaris (oodati 1,2%).

    USA möödunud nädala töötu abiraha taotlused kerkisid 267 tuhande pealt 281 tuhande peale, osutudes analüütikute prognoositud 283 tuhandest madalamaks. Ülestõusmispüha võib statistikat teataval määral mõjutada, kuid kui vaadata nelja nädala libisevat keskmist, mis silub seda volatiilsust välja, siis antud näitaja alanes 285,25 tuhande pealt 282,25 tuhandele, märkides madalaimat taset alates 2000.a juunist.

    Liikudes tänase börsipäeva juurde, siis olulisemateks majandusnäitajateks saavad olema Prantsusmaa, Hispaania ja Suurbritannia veebruarikuu tööstustoodangu muutused. Ühendriikides esinevad kõnega Richmond FEDi president Jeffrey Lacker ja Minneapolis FEDi president Narayana Kocherlakota.

    09.00 Soome tööstustoodang (veebruar)
    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve tasakaal (veebruar)
    09.45 Prantsusmaa töötustoodang (veebruar)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (veebruar)
    10.30 Rootsi majade keskmine hind (märts)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodang (veebruar)
    15.15 Kanada tööhõive muutus ja töötuse määr (märts)
    15.45 FEDi Lacker kõneleb majanduse teemal
    19.20 FEDi Kocherlakota esineb kõnega
    21.00 USA valitsuse eelarve tasakaal (märts)

  • Euroopa Keskpanga bilanss on alustanud liikumist kolme triljoni euro suunas:

  • Hiina tarbijahinnaindeksi ja tootjahinnaindeksi muutused olid märtsis oodatust pisut positiivsemad, kuid pehmem sisenõudlus ja toormete hinna langus on hoidmas neid selgelt alla valitsuse seatud eesmärgi.

    China CPI (YoY) Mar: 1.4% (exp 1.3% prev 1.4%)
    China PPI (YoY) Mar: -4.6% (exp -4.8% prev -4.8%)



  • Soome tööstustoodang veebruaris -0,4% MoM vs oodatud 1,0%, jaanuar revideeriti -2,3% pealt -2,0% peale. Aastatagusega võrreldes kahanes toodang -5,1% (oodati -1,2%).
  • Jaapanis tegi Nikkei indeks tänase sessiooni jooksul viimase viieteise aasta tipu, tõustes esmakordselt alates 2000. aasta 17. aprillist üle 20 000 taseme (täpsemalt 20 006 peale). Indeks sulgus siiski -0,15% madalamal @ 19 907,63. Jaapani aktsiate rallit on muuhulgas toetanud ka riigi valitsuse hiljutine otsus vähendada pensionifondides võlakirjade osakaalu (60% pealt 35% peale) ning suurendada aktsiate osakaalu (25% peale 12% peale). Samas muudavad Jaapani aktsiaid atraktiivsemaks ka muud tegurid – näiteks see, et nõrgeneva jeeni toel kasvavad riigi ettevõtete kasumid sellel aastal 10-15%.

  • Prantsusmaa tööstustoodang jäi veebruaris muutumatuks võrreldes jaanuariga (oodati -0,1%), kuid jaanuari muutus revideeriti 0,1pp võrra madalamaks 0,3% peale. Pilt töötlevas tööstuses oli nõrgem, kui oodatud 0,6% kasvu asemel oli muutus 0,0%. Mullusega võrreldes kaahanes töötleva tööstuse toodang -0,8% (oodati -0,3%)

    Prantsusmaa töötleva tööstuse toodang (YoY)
  • Prantsusmaa valitsuse eelarve kumulatiivne puudujääk oli veebruari seisuga -23,4 miljardit eurot, vähem kui -25,7mld eelmisel aastal samal ajal. Valitsus jättis eile küll SKP kasvuprognoosi samaks, kuid loodab võrreldes varasema ootusega saavutada tänavu 4,1% asemel 3,8% eelarve puudujääki SKPst. Järgmise aasta prognoos toodi 3,6% pealt 3,3% peale. Struktuurse defitsiidi detailid selguvad järgmisel nädalal.
  • Hispaania tööstustoodang kasvas veebruaris aastatagusega võrreldes 0,6% (oodati 0,1%, jaanuaris 0,1%)
  • Märtsis tegi Rootsi maja keskmine hind läbi väikese languse 2,578 miljoni Rootsi krooni pealt 2,554 miljonile.
  • Stoxx 600 indeks jätkamas rekordite purustamist, täna +0,5%
  • Suurbritannia tööstustoodang kerkis veebruaris MoM 0,1% vs oodatud 0,3%, töötleva tööstuse toodangu 0,4% tõus vastas aga ootustele. Mullusega võrreldes kasvas töötleva tööstuse toodang 1,1%.
  • Energiasektoris näpistatakse sealt kus vähegi võimalik. Via WSJ

    Baker Hughes Inc. has suspended the quarterly publication of the U.S. onshore well count as it seeks to cut costs and continue publishing its closely watched weekly rig count reports.
  • Erko toodud Rootsi maja keskmise hinna graafik tõestab veenvalt seda, miks väidetav Eesti kinnisvara kallidus on totaalne jama. Eestis läheb kinnisvara veel kallimaks, ruumi on küllaga.
  • jahe
    Erko toodud Rootsi maja keskmise hinna graafik tõestab veenvalt seda, miks väidetav Eesti kinnisvara kallidus on totaalne jama. Eestis läheb kinnisvara veel kallimaks, ruumi on küllaga.

    kas meie palgad on Rootsi tasemel ja antakse laenu ülipikaks ajaks ning maksta tuleb ainult intressi?
  • Pahurik, Sa pole viimaste (aastate) arengute kursis: enam ainult intresse ei saa, nüüd on laenusumma vist 75% või 80% kinnisvara hinnast (erandid lubatud), ei mäleta täpselt.

    Ja kas palgad on Rootsis viimase 15 aastaga 3x kasvanud (kinnisvara hind küll)? Kui sellele küsimusele vastad, mõistad, et iva on mujal.
  • jahe
    Pahurik, Sa pole viimaste (aastate) arengute kursis: enam ainult intresse ei saa, nüüd on laenusumma vist 75% või 80% kinnisvara hinnast (erandid lubatud), ei mäleta täpselt.

    Ja kas palgad on Rootsis viimase 15 aastaga 3x kasvanud (kinnisvara hind küll)? Kui sellele küsimusele vastad, mõistad, et iva on mujal.

    seleta ära mida sa pankade kasvamise all mötled? Ma siiani arvasin, et loeb ikka väljastatud kinnisvaralaenude maht.
    Ma ei rääkinud kusagil, et kinnisvara saab ilma sissemakseta, vaid et pöhiosa ei maksta tagasi ja laenu vöetakse ala 50+a peale, mis muudab niigi kuumakse väiksemaks.
    Aga möttetu vaidlus, sama hea jutt on vörrelda majade hindasi Valgas ja Tallinnas ja rääkida, et Valgas on hinnaruumi veel sitaks.
  • jahe, et 30 aasta peale laen muutub 50 ja siis sajaks? Nullenergiamajad ja muud arengud sektoris, pole vist väga usutav, et ületab oluliselt inflatsiooni. Tarbeeseme maksumus kujutab enesest protsenti palgast mitte pole illusioon lõputust kasvust.
  • GE müüb finantsüksuse vara, et keskenduda ettevõtte tööstuslikule poolele. Paralleelselt avaliksutati 50 miljardi dollari suurune aktsiate tagasiostu programm, mis on lennutanud aktsia eelturul üle 6% plussi ning ühtlasi kõrgemale ajaloolisest koridorist.

    General Electric follow up: GE to sell GE Capital Real Estate assets to Blackstone, (BX, BXMT) and Wells Fargo (WFC) for ~$26.5 bln; reaffirms Industrial earnings guidance; announces new $50 bln buyback
    GE expects that by 2018 more than 90% of its earnings will be generated by its high-return industrial businesses, up from 58% in 2014.
    In 2015, GE's industrial businesses remain on track for operating earnings per share of $1.10-$1.20, up solid double digits, in line with expectations.


  • Kasumiootuste allapoole revideerimine on üsna tavaline, kuid eelmise aasta neljas kvartal ja 2015.a Q1 teevad energiasektori tõttu silmad ette
  • Pahurik, mis siin keerulist on! Sa viitasid Rootsi kõrgemale palgatasemele, see pole oluline. Mina rääkisin mitte absoluutväärtusest, vaid dünaamikast: kinnisvara hind on 15 aastaga tõusnud palgast märkimisväärselt kiiremini. Sestap tasub hinnatõusu põhjusi otsida mujalt. Vihje: rahapoliitika.
  • pahurik
    jahe
    Pahurik, Sa pole viimaste (aastate) arengute kursis: enam ainult intresse ei saa, nüüd on laenusumma vist 75% või 80% kinnisvara hinnast (erandid lubatud), ei mäleta täpselt.

    Ja kas palgad on Rootsis viimase 15 aastaga 3x kasvanud (kinnisvara hind küll)? Kui sellele küsimusele vastad, mõistad, et iva on mujal.

    seleta ära mida sa pankade kasvamise all mötled? Ma siiani arvasin, et loeb ikka väljastatud kinnisvaralaenude maht.
    Ma ei rääkinud kusagil, et kinnisvara saab ilma sissemakseta, vaid et pöhiosa ei maksta tagasi ja laenu vöetakse ala 50+a peale, mis muudab niigi kuumakse väiksemaks.
    Aga möttetu vaidlus, sama hea jutt on vörrelda majade hindasi Valgas ja Tallinnas ja rääkida, et Valgas on hinnaruumi veel sitaks.

    jahe, millest sa aru ei saanud?
  • Unustasin ennist lisamata, et juba aasta-paar ei väljastata enam laene, kus saab ainult intresse tagasi maksta, tuleb ka laenusummat tagasi maksta.
  • jahe
    Unustasin ennist lisamata, et juba aasta-paar ei väljastata enam laene, kus saab ainult intresse tagasi maksta, tuleb ka laenusummat tagasi maksta.

    sa ei ole siiani vastanud mu küsimusele, aga see selleks.
    Ma ei tea, kas ma ei oska arvutada, aga kui ma maksan aastas tagasi 1% laenu summast, siis ma saan aru, kulub 100 aastat laenu maksmiseks. Kas meil saab nii laenu?
    Ja see süsteem hakkab kehtima alles suvest. Vaid 40% laenuvõtjatest, kelle laen on väiksem kui 75% vara väärtusest, maksab tagasi laenu põhiosa.
    http://majandus24.postimees.ee/3118495/rootsi-karmistab-eluasemelaenu-tingimusi
    ja ainult uutele väljastatavatele laenudele, siin juttu samast: http://omalaen.ee/blogi/uued-reeglid-kinnisvaralaenudele-rootsis/
  • Mina tuginen otsesele jutuajamisele panga Stockholmi filiaali juhatajaga, kõnelus toimus poolteist aastat tagasi Stockis.

    Ma ei saa tõesti Su küsimusest aru, sõnasta ümber!
  • jahe
    Mina tuginen otsesele jutuajamisele panga Stockholmi filiaali juhatajaga, kõnelus toimus poolteist aastat tagasi Stockis.

    Ma ei saa tõesti Su küsimusest aru, sõnasta ümber!

    ma rääkisin ka ühe jorsiga poe taga, lubas räiget hinnatöusu Kuressaare kinnisvaras ja et laenu saab pea 0 intressiga 200 aastaks, seega nii ongi.
    Aga veelkord, jutt, et Rootsis on kinnisvara hinnad sellised ei tähenda, et meil on töusuruumi palju nagu Tallinna hinnad ei näita, et Valgas peaks hinnad lakke lendama jne. Meil ei anta 100a laene jne nagu eespool sai kirjutatud.
    "Erko toodud Rootsi maja keskmise hinna graafik tõestab veenvalt seda, miks väidetav Eesti kinnisvara kallidus on totaalne jama. Eestis läheb kinnisvara veel kallimaks, ruumi on küllaga."

  • Parandage mind, aga mu loogika põhineb: kui USA kinnisvara oleks viimased 60 aastat kallinenud 3-4% mõistagi kumulatiivselt üle inflatsiooni siis mis protsent elanikest seda suudab liisida? Meelde tuleb alustuseks Bill Gates, seega ei toimu olulist kallinemist üle infla. Aga vahest ei saa ma arutelu sisule pihta.
  • hoks, vaidluse sisu on selles, et üritasin väita, et selle põhjal, et Rootsi maksupoliitika muutumise ja laenupoliitika eripära töttu on seal kinnisvarahinnad buuminud, ei tähenda, et meil oleks hinnatöusuks sitaks ruumi. Kui palgad töusevad ja inflatsioon tekib, eks siis kindlasti on ruumi, aga suhtes palgaga saab see suur töus tulla just ainult laenutingimuste arvelt.
  • See oleks niisiis spekulatiivne mitte fundamentaalne muutus. Siin paneb iga üks raua tulle vist omal vastutusel.
  • Richmond Fedi president Jeffrey Lacker jääb kindlaks varasemale seisukohale, et USA majanduse nõrkus on ajutine ja intressimäära tõstmine juunis peaks aset leidma

    LACKER SAYS STRONGER LABOR MARKET WILL DRIVE WAGES HIGHER
    LACKER EXPECTS STRONGER DOLLAR TO BE DRAG ON EXPORTS THIS YEAR
    LACKER SAYS SURGE IN DOLLAR HAS DAMPENED CORE INFLATION
    LACKER SAYS INFLATION EXPECTATIONS ARE STABLE
    LACKER STILL CONFIDENT INFLATION WILL RISE TO FED'S 2% GOAL
    LACKER SEES WEATHER IMPACT IN RECENT UNEXPECTEDLY WEAK DATA
    LACKER: SHOULD LOOK THROUGH SHORT-TERM FLUCTUATIONS IN DATA
    LACKER SEES STRONG CASE FOR FED RAISING RATES AT JUNE FOMC
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance:
    QTM +17.4%, SYNC +3.8%, BXMT +3.7%, RT +2.8%, DQ +1.5%, .

    M&A news: EXL +14.9% (enters into agreement to be acquired by Blackstone (BX) for $15.85 per share in an all-cash transaction valued at ~$2 billion), BXMT +3.7% (announces acquisition of $4.6 billion loan portfolio from GE Capital (GE)), BX +1.9%, WFC +0.7% (WFCand Blackstone (BX) to buy GE (GE) Capital's real estate assets for $23 bln)

    Select metals/mining stocks trading higher on higher underlying commdity prices: GFI +4%, AU +2.1%, PAAS +2.1%, AUQ +2.1%, AU +2.1%, TSM +2%, IAG +2%, SLV +1.5%, GG +1.1%, EGO +0.9%, AEM +0.9%, ABX +0.8%

    Other news: VLTC +9.3% (cont momentum higher), ACUR +8.4% (announced intent to initiate development of an abuse deterrent Hydrocodone with acetaminophen tablets), GE +7.3% (sells GE Capital Real Estate assets to Blackstone, (BX, BXMT) and Wells Fargo (WFC) for ~$26.5 bln; reaffirms Industrial earnings gudiance; announces new $50 bln buyback), KOOL +5.3% (announces an update on its clinical trials of critical limb ischemia and acute myocardial infarction), EURN +4.8% (still checking), CNIT +4.8% (announced that the Company signed a strategic agreement with the Luoyang municipal government to install 300 units), HZNP +3.5% (announces it has received FDA Fast Track Designation for ACTIMMUNE to treat Friedreich's Ataxia), IBIO +2.9% (cont strength), CMG +2.7% (still checking), JRJC +2.3% (likely benefitting from increased interest in Chinese/HK equities), SSLT +2.1% (reports Q4 production results), SNE +2.1% (hearing of a couple of target increases in Japan), PZG +1.9% (provided spin-off transaction update: SEC has declared effective the Registration Statement on Form S-1 filed by co's subsidiary Paramount Gold Nevada), SUNE +1.9% (favorable commentary on Thursday's Mad Money), AAL +0.9% (releases March traffic data)

    Analyst comments: GIMO +3.2% (upgraded to Outperform from Market Perform at William Blair), NFLX +2.6% (upgraded to Buy from Neutral at Citigroup), M +2% (upgraded to Buy from Neutral at Buckingham Research), BMS +1.3% (upgraded to Buy from Neutral at BofA/Merrill), UNP +1.2% (upgraded to Buy from Hold at Stifel), GM +1.1% (added to Focus List at Citirgroup), VRTX +1.1% (initiated with a Buy at Canaccord Genuity)

    Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance:
    EXTR -19.8%, MDCO -7.3%, ANGO -5.8%, CTXS -5.7%, TSRI -4.5%, DHRM -3.9%, FIS -3.6%, PSMT -2.8%, GPS -2%

    Select China related names showing weakness (likely related to profit taking after recent run up) : YZC -3.8%, CHU -3.6%, PTR -2.5%, SNP -2.3%, CHL -2%, SHI -1.7%, LFC -1.6%

    Other news: GALE -7.9% (disclosed it received a Warning Letter from the FDA relating to certain matters identified in previous Form 483 Notice), CMP -4.4% (reports that above average Q1 snow events in the company's core North American service area offset mild weather in December), AZN -3.2% (Briefing documents released ahead of Endocrinologic and Metabolic Drugs Advisory Committee meeting on AZN and Takeda (TKPYY)), AMRN -3.1% (filed for ~35.215 mln share ordinary share offering and for a ~352.15 mln Series A preference share offering by selling shareholders), QURE -2.9% (prices 3,000,000 ordinary shares at $29.50 per ordinary share), GBDC -2.6% (announced public offering of 3.5 mln shares of its common stock), RDC -1.5% (disclosed that the Rowan Reliance drillship experienced a loss of seal in the riser connection system)

    Analyst comments: RESI -1% (downgraded to Mkt Perform from Outperform at Keefe Bruyette), LPX -1% (downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill), SEE -0.9% (initiated with a Market Perform at BMO Capital), WLL -0.7% (downgraded to Hold from Buy at Canaccord Genuity)

    Briefing.com
  • kuidas pöörata EUR/USD ümber....tuleb lihtsalt peatada Kreeka deposiitide väljavool kommertspankadest :)

    Kreeka deposiidid (valge, triljonit eurot) ja EUR/USD (kollane)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon