Börsipäev 30. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA sessiooni esimene pool osutus väga närviliseks pärast seda, kui selgus, et Ühendriikide esimese kvartali reaalse SKP kvartaalne annualiseeritud kasv oli esmase hinnangu kohaselt kõigest 0,2% pärast 2,2% tõusu neljandas kvartalis ja 5,0% kasvu kaks kvartalit tagasi. Ehkki Atlanta FEDi mudel on sellele juba mõnda aega viidanud, jäi analüütikute konsensus vaatamata viimaste kuude kärpimistele optimistlikumale seisukohale ning prognoosis 1,0% kasvu.

    Uudis viis fookuse kohe dollarile, mille väärtus langes laiema valuutakorvi suhtes -0,9% ning euro suhtes -1,3% (EUR/USD lõpetas 1,1128 dollaril), saates Stoxx 600 indeksi Euroopas -2,2% madalamale ning põhjustades suuremat kahju just ekspordist sõltuvate Saksa ettevõtete seas (DAX -3,2%). Kuna FEDi istungite järgsed pressiteated ja pressikonverentsid on tavaliselt mõjunud positiivse katalüsaatorina, kaubeldi USA turgudel selle ootuses päeva põhjadest kõrgemale, ent täit rahulolu Föderaalreserv seekord siiski ei pakkunud ning S&P 500 lõpetas -0,4% kaotusega (sessiooni põhi -0,8%).

    USA Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee otsustas jätta intressimäära ootuspäraselt nulli lähedale ega pakkunud kuigi palju uut informatsiooni võrreldes eelmise istungiga. Esimese kvartali majanduslikku nõrkust hinnati ajutiseks ning edaspidi peaks aktiivsuse kasv jätkuma mõõdukal tempol, mis aitab tööturu tingimustel jätkata liikumist keskpanga soovitud tasemele lähemale. Inflatsioon peaks keskpanga hinnangul lähiajal jääma stabiilseks, kuid siingi usutakse, et hinnatõus jätkab keskpikas perspektiivis kiirenemist sihitud 2% juurde.

    Teoreetiliselt on jätkuvalt jõus võimalus, et ka juunis võidakse intressimäära tõsta ning tõenäoliselt oleks tahtnud turg saada FEDilt signaali, et pärast esimese kvartali oodatust kesisemaid majandusnäitajaid niipea rahapoliitika normaliseerimine aset ei leia, kuid pressiteates ei olnud kalendriliselt ühtegi viidet sellele, nagu eelneval korral, mil öeldi, et aprillis on intressimäära tõstmine välistatud.

    Mitte igal pool pole aga luksust hoida intressimäärasid nulli lähedal või isegi selles suunas liikuda. Brasiilia keskpank otsustas eile tõsta intressimäära ootuspäraselt 50 baaspunkti võrra 13,25% peale, mis märgib kuue aasta kõrgeimat taset ning eesmärgiks on ennekõike võidelda põikpäiselt kõrge inflatsiooniga. Tarbijahinna indeksi tõus kiirenes märtsis 8,1%ni vaatamata sellele, et riigi majandusaktiivsus on viimaste aastate jooksul aeglustunud ning SKP peaks tänavu analüütikute arvates isegi protsendist langust näitama.

    Aasia turud on Euroopa ja USA sessiooni järel võtnud öösel suuna samuti allapoole eesotsas Jaapani Nikkeiga, mis langes kirjutamise hetkel -2,5%. Jaapani keskpank otsustas jätkata senisel kursil ning suurendab aastas rahabaasi 80 triljoni jeeni võrra, mis vastas küll analüütikute konsensuse ootusele, kuid näis investorite jaoks olevat siiski pettumuseks, muutes jeeni dollari suhtes 0,4% võrra tugevamaks (USD/JPY 118,6).

    Tänane makrouudiste kalender saab olema võrdlemisi tihe. Euroopas selguvad Prantsusmaa ja Saksamaa tarbijate märtsikuu kulutused, kuid ennekõike jälgitakse eurotsooni aprillikuu esmast inflatsiooni näitu, mis on määravaks ootuste kujundamisel Euroopa Keskpanga varade ostuprogrammi suhtes. Ühendriikides avaldatakse märtsi isiklike kulutuste ja tarbimise muutus, möödunud nädala töötu abiraha taotlused, märtsi inflatsioon ja Chicago PMI.

    Ettevõtetes raporteerivad oma majandustulemused teiste seas Exxon Mobil, Visa, Colgate-Palmolive, ConocoPhillips, American International Group, Mylan NV, Gilead Sciences, Sony, Nomura Holdings, BNP Paribas, Lafarge, BASF, Holcim, Statoil ASA, Air France-KLM, Bayer AG, Sanofi, Royal Bank of Scotland Group Plc, Royal Dutch Shell Plc, Shire Plc, Nokia, Danske Bank, Royal KPN NV, Airbus Group, Japan Tobacco

    09.00 Saksamaa jaemüük (märts)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (märts)
    10.00 Hispaania esimese kvartali SKP
    10.00 Hispaania inflatsioon (aprill)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus ja töötuse määr (aprill)
    11.00 Itaalia töötuse määr (märts)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (märts)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (aprill)
    13.00 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (märts)
    15.30 USA inflatsioon (märts)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse PMI (aprill)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% madalamal.
  • Saksamaa märtsi jaemüük valmistas pettumuse kui vaadata MoM muutust (-2,3% vs prognoositud 0,5%). Aga aastases võrdluses oli tulemus parem (3,5% vs prognoositud 3,1%).
  • Jaapani keskpank langetas SKP ja inflatsiooni prognoose, mis sunnib lükkama edasi 2% inflatsiooni eesmärgi saavutamist

    BOJ SEES FY2015 REAL GDP AT 2%; JAN. FORECAST WAS +2.1%
    BOJ SEES FY2016 REAL GDP AT 1.5%; JAN. FORECAST WAS +1.6%
    BOJ SEES FY2017 REAL GDP AT 0.2%
    BOJ: EXPECTS CPI TO REACH 2% AROUND 1H FY2016
    BOJ: TIMING OF REACHING 2% DEPENDS ON OIL PRICE
    BOJ SEES FY2015 CORE CPI AT 0.8%; JAN. FORECAST WAS +1.0%
    BOJ SEES FY2016 CORE CPI AT 2%; JAN. FORECAST WAS +2.2%
    BOJ SEES FY2017 CORE CPI AT 1.9%
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused langesid märtsis MoM -0,6%, mis vastas analüütikute ootustele, YoY aeglustus kasv 3,1% pealt 2,1% peale vs oodatud 1,8%.
  • Aastatagusega võrreldes kiirenes USA esimese kvartali SKP kasv tegelikult 3,0%ni aga siin tasub meeles pidada, et mullu osutus esimene kvartal lumetormide tõttu tänavusest veelgi nõrgemaks, mis loob madala baasi. Teisalt jääb oht, et eilset SKP näitu revideeritakse veel korralikult üles või alla. 2014.a esimese kvartali SKP kasvas esimesel hinnangul QoQ annualiseeritult 0,1%, hiljem aga revideeriti -2,1% languseks.

  • Hispaania majanduse kasv oli esimeses kvartalis 0,9% QoQ ja 2,6% YoY vs oodatud 0,8% ja 2,5%. Hispaania kuulub nüüd kiireima kasvuga riikide sekka eurotsoonis, kuid SKP jääb täna endiselt veel alla kriisieelsele tasemele. Aga arvestades keskpanga üsna roosiliselt ligi 3% prognoosi nii selleks kui järgmiseks aastaks, siis antud stsenaariumi realiserumisel oleks kriisieelsele tasemele jõudmine paari aasta küsimus.
  • Saksamaa töötute arvu langus osutus oodatust pisut nõrgemaks, aga töötuse määra see ei mõjutanud

    German unemployment change April -8k vs -15k exp. -14k prev revised from -15k
    Unemp rate 6.4% as exp/prev.
  • euro lühikeste positsioonide omanikke pressitakse välja

    EUR/USD

  • Oskate öelda , et kui palju veel EUR/USD kurss kerkib enne kui ta taas langema hakkab?
  • Energiaettevõtte Royal Dutch Shell (+1% @ €28,84) esimese kvartali puhaskasum vähenes 2% Y/Y ehk $4,4 mld peale ning käive 40% Y/Y ehk $65,7 mld peale. Korrigeeritud kasum (CCS baasil ehk arvestamata muutusi hinnas) vähenes samal ajal 56% Y/Y ehk $3,2 mld peale, kuid tulemus ületas konsensuse $2,5 mld suurust ootust. Oodatust parema kasumi saavutamine toetus rafineerimisüksusele, mille kasum kasvas lõppenud kvartalis 68% Y/Y ehk $2,6 mld peale. Esimeses kvartalis vähenes tootmine 2% Y/Y ehk 3,2 mln barrelini päevas. Teises kvartalis ootab ettevõte päevaselt tootmismahult 400 000 barreli suurust vähenemist võrreldes aastatagusega – põhjuseks nii varade müük kui ka hooldustööd Kataris, Mehhiko lahes ning Kanadas. Shell kärbib kapitalikultusi sellel aastal $2 mld võrra ehk $33 mld peale (esimeses kvartalis tehti kapitalikulutusi $6,8 mld eest). Ettevõte maksab ka dividendi lõppenud kvartali eest - $0,47 aktsia kohta.

  • H.S Invest
    Oskate öelda , et kui palju veel EUR/USD kurss kerkib enne kui ta taas langema hakkab?


    Hea küsimus aga väga keeruline vastata. Minu enda meelest FEDi kõnemaneer polnud eile selline, mis oleks õigustanud nõnda jõulist rallit, samas võib ekstreemseks muutunud positsioonide puhul piisata vaid väikesest sädemest. Võimalik, et lühiajaliselt oleme tipu lähedal aga see tõltub paljuski, mida teeb USA makro järgnevatel nädalatel. Numbrid peaksid selgelt ootusi hakkama ületama, et dollari tugevus võiks jätkuda.
  • Eurotsoon jõudis deflatsioonist välja aga hinnatõus pole mitte midagi enamat kui oodati

    Eurozone CPI Estimate (YoY) Apr: 0.00% (est 0.00%; prev -0.10%)
    -CPI Core (YoY) Apr A: 0.60% (est 0.60%; prev 0.60%)
    Eurozone Unemployment Rate Mar: 11.30% (est 11.20%; prev 11.30%)
  • Stoxx 600 on küll päeva põhjast veidi kosunud, kuid endiselt -0,3% punases ning näib lõpetamas aprilli kokkuvõttes negatiivse tootlusega. Stoxx 600 indeksi suuremad liikujad:
  • Aprilliga lõppeb USA aktsiaturgudel hooajaliselt tugevam osa aastast ning kui tänavu jäi november-aprill tootlus eelnevate aaste tulemustele alla, oli number siiski positiivne. Sell in may? Vaata meenutuseks: Algab aktsiate tõusuaeg
  • Venemaa keskpank jätkas täna intressimäära langetamist (-150bp 12,5% peale vs oodatud 13,0%), kuna inflatsioon näitab aeglustumise märke (siiski väga kõrgel 16,5% tasemel) ning ka rubla väärtus on taastunud

    USD/RUB (kollane) ja Venemaa keskpanga intressimäär (valge)
  • USA töötu abiraha taotlused viitavad tugevamale tööturule, samas tarbimine ja sissetulekud jäid oodatust nõrgemaks

    US Initial Jobless Claims Apr-25: 262K (est 290K; rev prev 296K)
    Continuing Claims Apr-18: 2253K (est 2300K; rev prev 2327K)

    US PCE Core (MoM) Mar: 0.10% (est 0.20%; prev 0.10%)
    PCE Core (YoY) Mar: 1.30% (est 1.40%; rev prev 1.30%)

    US Personal Income (MoM) Mar: 0.00% (est 0.20%; prev 0.40%)
    Personal Spending (MoM) Mar: 0.40% (est 0.50%; prev 0.10%)
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: AAC +14.7%, INUV +12.7%, AAWW +9.9%, GTI +9.7%, HDSN +9.6%, FOE +8%, ARII +7.7%, HOS +6.8%, CVEO +6.6%, EQIX +5%, AR +4.9%, RRTS +4.5%, LOCK +3.8%, NCIT +3.5%, ABC +3.4%, SEE +3.1%, PPC +3%, NXPI +2.7%, AFFX +2.6%, ATW +2.5%, O +2.4%, RDWR +2.3%, SHPG +2.3%, HUN +2.2%, ROK +2.2%, QUIK +2%, EROC +2%, NE +1.8%, (light volume), ATTU +1.4%, TEVA +1.3%, DLPH +1.3%, SPRT +1.2%, CSII +0.9%, TWC +0.9%, ARRS +0.8%, ARRS +0.8%, PWE +0.8%

    M&A news: WX +16.5% (announces receipt of proposal to acquire all outstanding shares for $46/ADS share in cash), CNSI +10% ( to divest BSS Business to Amdocs (DOX) for total purchase price of $272 mln), GTI +9.9% (Board approved agreement for sale of $150 mln of 7% convertible preferred shares to Brookfield Asset Management (BAM); co entered into a separate letter of intent for a possible tender offer by BAM to acquire GTI shares at $5.05 per share; co also reported earnings), OVTI +5.7% (near deal to be acquired by Hua Capital for ~$29 per share, or $1.68 bln, according to reports ),

    Other news: GLUU +24.4% (announced that Tencent (TCEHY) has agreed to purchase 21 million shares of Glu's common stock at a price of $6.00 per share for total consideration of $126 mln; announced partnership with Britney Spears; co also reported earnings), FOE +8% (to acquire global inorganic pigments manufacturer Nubiola; co also reported earnings), SDRL +5.2% (in symp with STO), ESI +3.3% (announces Chief Financial Officer transition and enrollment results), AKAO +2.6% (reaches settlement of its claim with the Defense Threat Reduction Agency), FRPT +2.4% (prices 5,313,351 shares of common stock held by certain stockholders at $21.47 per share)

    Analyst comments: SPLS +1.9% (upgraded to Buy from Hold at Jefferies), JBLU +1.7% (upgraded to Outperform from Neutral at Credit Suisse), BWLD +1.7% (upgraded to Outperform from Neutral at Robert W. Baird), ODP +1.6% (upgraded to Buy from Hold at Jefferies ), MDLZ +0.5% (upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank), CCJ +0.5% (upgraded to Outperform from Mkt Perform at Raymond James)

    Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance:
    YELP -18%, GNC -10%, GNRC -8%, PCRX -7.2%, MVIS -5.4%, TKR -5.2%, HBIO -5.1%, FORM -5%, CAMT -4.9%, DXCM -4.2%, FLEX -3.8%, BIDU -3.6%, KEX -3.5%, CRR -3.3%, SFLY -3.2%, NGD -2.9%, EPD -2.9%, HEES -2.8%, CAVM -2.7%, POT -2.6%, LPLA -2.6%, TEX -2.5%, DYAX -2.4%, USLM -2.2%, UFS -2.1%, LXRX -1.9%, (announces one for seven reverse stock split effective May 20, 2015), BLKB -1.9%, CBT -1.9%, CL -1.9%, CELG -1.9%, LNC -1.7%, XL -1.6%, AVP -1.4%, ROG -1.3%, KEG -1.3%, ORN -1.3%, ASH -1.2%, MUR -1.2%, POWI -1%, VRTX -0.8%, SU -0.8%, SCG -0.8%

    M&A news: FLEX -3.8% (to acquire Mirror Controls International from private equity firm Egeria )

    Other news: INO -10.7% (announces a public offering of common stock), ALU -6% (in reaction to NOK earnings), ADXS -4% ( proposed public offering of common stock), STNG -4% ( announces public offering of 15 mln common shares ), NBG -3.6% (cont uncertainty in Greece), RIO -2.1% (in symp with VALE), TRN -1.1% (disclosed it received a subpoena April 28 from the DoJ; is also aware that multiple law firms have recently filed purported class action lawsuits ), AAPL -0.5% (reports of Apple Watch issues)

    Analyst comments: AGIO -3.1% (downgraded to Hold from Buy at Canaccord Genuity ), PAG -1.3% (downgraded to Sell from Neutral at Goldman)

    Allikas: Briefing.com
  • Chicago piirkonna töötleva tööstuse aktiivsus paranes aprillis oodatust rohkem, kerkides indeksi näol 46,3punkti pealt 52,3 punktile ning ületades analüütikute 50,0punktist ootust. Nii tööhõive kui ka uute tellimuste indeksid paranesid võrreldes eelmise kuuga.
  • Meeldetuletuseks, et homme on Euroopa börsid suletud, USA turud aga avatud tavapärasel ajal.
  • LNKD tulemused üsna ootustesse:
    LinkedIn prelim $0.57 vs $0.56 Capital IQ Consensus Estimate; revs $638 mln vs $636.63 mln Capital IQ Consensus Estimate

    Kui investorid ootasid ilmselgelt enamat, sest aktsia järelkauplemisel -16%, @209
  • Nelli Janson
    LNKD tulemused üsna ootustesse:
    LinkedIn prelim $0.57 vs $0.56 Capital IQ Consensus Estimate; revs $638 mln vs $636.63 mln Capital IQ Consensus Estimate

    Kui investorid ootasid ilmselgelt enamat, sest aktsia järelkauplemisel -16%, @209


    Siit ka müügisurve peamine põhjus:
    LinkedIn lowers guidance, appears to include Lynda acquisition; EPS to $1.90 from $2.95 vs $3.05 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $2.90 bln from $2.93-2.95 bln vs $2.98 bln Capital IQ Consensus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon