Börsipäev 14. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktiivsus jäi Ühendriikide aktsiaturgudel loiuks ning indeksid lõpetasid pärast positiivset algust sisuliselt ilma muutuseta. Arvestades oodatust nõrgemat aprillikuu jaemüüki, võis seda siiski kirja panna pullide võiduna, kes on suutnud negatiivsemate uudiste valguses turul kätt all hoida. Euroopas sulgus Stoxx 600 -0,16% kaotusega, olles sessiooni alguses kaubelnud üle protsendi võrra kõrgemal.

    Euroala majandus kasvas esimeses kvartalis ootuspäraselt 0,4% võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga, mis tähendas aastatagusega võrreldes kasvutempo kiirenemist 0,9% pealt 1,0%ni ehk enim alates 2014.a esimesest kvartalist. Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania üllatasid positiivselt, kuid oodatust kesisemaks osutus number Saksamaal, kus majandus kasvas kvartali baasil vaid 0,3% (prognoositi 0,5%). Mitmed analüüsimajad usuvad, et euroala majanduse taastumine peaks järgnevatel kvartalitel jätkuma, kuid arvestades seda, et majandusnäitajad on viimasel ajal hakanud ootustele alla jääma, ei saa välistada riski, et kasv jääb tänavu arvatust konarlikumaks.

    Eurotsooni majandusnäitajate üllatusindeks



    Ühendriikides selgus, et aprillikuu jaemüük osutus prognoositust tagasihoidlikumaks, jäädes märtsiga võrreldes muutumatuks, samas kui analüütikud ootasid 0,2% kasvu (märtsi muutus revideeriti siiski 0,2pp võrra tugevamaks 1,1% peale). Statistika valmistas pettumuse ka siis kui heita arvestusest välja autod ning kütus. Antud tasandil kasvas jaemüük oodatud 0,6% asemel 0,2%.

    USA jaemüük on languses olnud detsembrist veebruarini, mida toona lükati ilma kaela, kuid aprilli statistika näitas, et võib-olla polnud selle taga siiski ainult ebatavaliselt külm ja lumerohke talv, vaid ka muud fundamentaalsed tegurid nagu näiteks tagasihoidlik palgakasv ning muutuvad tarbimiskulutused. Viimasele viitas näiteks restoranide ja baaride müügi 0,7% hüpe eelmisel kuul ja samuti jätkab tõustrendis interneti, kataloogi ja ukselt-uksele müük.

    Mitmed pangad tõid pehme jaemüügi tõttu USA teise kvartali SKP kasvuootust allapoole. JPMorgan kärpis enda kvartaalset annualiseeritud ootust 0,5pp võrra 2,0%ni, Goldman Sachs langetas oma prognoosi nelja kümnendiku võrra 2,5% peale ja Morgan Stanley ootab 1,5% kasvu. Analüüsimajade prognoosid jäävad hetkel aga tublisti kõrgemaks võrreldes Atlanta FEDi mudeliga, mis pani täppi esimese kvartali SKPga ning näeb teises kvartalis 0,7% kvartaalset annualiseeritud kasvu.

    Eelmisel kuul selgus, et USA majandus näitas esimeses kvartalis annualiseeritud baasil vaid 0,2% kasvu, kuid see number oli esialgne hinnang ning vahepeal selgunud märtsi kaubandusstatistika ja hulgimüügi varude muutus indikeerivad, et tegelikult võis Ühendriikide SKP kahaneda -0,8% kuni -1,0%, mis asetab teise kvartali allapoole revideeritud kasvuootuse selle võrra halvemasse valgusesse.

    USA teise kvartali SKP kasvuootus Atlanta FEDi mudeli (rohekas) ja suuremate analüüsimajade mudelite (sinine) järgi


    Tänane majandusuudiste valik jääb üsna tagasihoidlikuks, kui ainsana võiks sentimenti mõjutada USA möödunud nädala töötu abiraha taotlused.

    11.30 Itaalia valitsuse võlakoorem (märts)
    15.00 Venemaa kulla ja välisvaluuta varud (8. mai seisuga)
    15.00 Brasiilia jaemüük (märts)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (aprill)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused

  • Täna on Skandinaavia börsid suletud seoses Taevaminemispühaga tähistamisega.
  • Burgerirestorani kett Shake Shack avaldas eile oodatust paremad majandusulemused ja kergitas 2015.a ootust, kuid isegi 2016.a prognooside põhjal on valuatsioon kosmiline (720x PE ja 100x EV/EBITDA)

    Reports Q1 (Mar) earnings of $0.04 per share, excluding non-recurring items, $0.07 better than the Capital IQ Consensus of ($0.03); revenues rose 56.2% year/year to $37.8 mln vs the $33.96 mln consensus.
    Co issues in-line guidance for FY15, raises FY15 revs to $161-165 mln from $159-163 mln vs. $164.77 mln Capital IQ Consensus Estimate. Raises same-Shack sales growth in the low to mid single digits from low single digits vs. +4.2% ests.




  • USA naftatootmine on stabiliseerunud, varud aga hakanud vähenema
  • Morgan Stanley usub, et USA eilne oodatust nõrgem jaemüük võib dollari langust lähiajal pikendada, kuid nad on endiselt veendunud, et see jääb pelgalt korrektsiooniks eelmisest aastast väldanud rallis ning hindavad EUR/USDi puhul taktikaliseks müügikohaks 1,15 dollari taset.

    Currently, the ECB sees two of its QE initiated pillars weakened. Falling share prices temper the portfolio wealth
    effect while the rebounding EUR decreases EMU’s international trade competitiveness. The latter point is of particular interest bearing in mind that global trade is stagnant at best. The EUR has not only strengthened against USD; rather its gains have become broad-based by now resulting in nearly a 4% rise in TWI terms from the lows in April.

    EUR/USD

  • Venemaa automüük kahanes aprillis YoY -42%. Lada -38%, Hyundai -14%, Renault -41%, KIA -22%
  • Itaalia valitsuse võlakoorem kasvas märtsis 15,3 miljardi euro võrra rekordilise 2,1845 triljoni euroni
  • Brasiilia jaemüük kasvas märtsis YoY 0,4% vs oodatud 1,4%
  • USA töötu abiraha taotlused püsivad 15a madalaimal tasemel

    USD Initial Jobless Claims (MAY 9): 264K actual vs 273K estimate, 265K prior.

  • USA tootjahinnaindeksi kasvu aeglustumine 0,8%ni vs oodatud 1,1% (toitu ja energiat arvestamata) näitab, et ka hulgimüügi tasandil puuduvat viited lõppnõudluse tugevnemisele

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon