Residentsustõend W-8BEN - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Residentsustõend W-8BEN

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA ja Eesti vahel on teatavasti sõlmitud topeltmaksustamise vältimise leping ja sellest kasu saamiseks (loe madalam dividendide tulumaks) on igal USA turule investeerijal vaja täita USA residentsustõend W-8BEN (ettevõtetel W-8BEN-E). Tõend kehtib kolm aastat ning seda on vaja seejärel uuendada. Koondame kõik residentsustõendiga küsimused siia foorumisse.
    USA väärtpaberite dividendide soodsama tulumaksumäärasaamiseks tegutse nii:

    1) Kui soovid USA väärtpabereid osta:
    A) eraisikuna, siis laadi alla W-8BEN ja täida see vastavalt juhendile.
    B) firmana, siis laadi alla W-8BEN-E ja täida see vastavalt juhendile.

    2) Allkirjasta tõend kas käsitsi või digiallkirjaga ning saada e-kirjaga aadressile info@lhv.ee (käsitsi allkirjastades sobib nii skaneering tõendist kui ka telefoniga pildistatud selge foto).
    Alates 01.01.2016 on USA aktsiatega kauplemisel residentsustõend LHV Pangas kohustuslik ning soovitame selle täita juba varakult.
  • Mis see tulumaks dividendidelt ilma ja koos selle W-8ga on?
  • Ilma residentsustõendita on Eesti residendile tulumaks 30%, koos tõendiga 15%.
  • Kui on täidetud W-8BEN tõend mujal (mitte LHV Pangas), siis kas peab täitma selle uuesti või on miskine ühine süsteem, kus on näha, et see on täidetud?
  • LHV internetipangas ei ole näha kui kaua eelmine tõend kehtib. Kas seda peaks eraldi üle küsima ning ise meeles pidama kui on vaja uuendada?
  • To laurit: Ühist süsteemi ei ole ning LHV panka tuleks saata täidetud tõendi koopia.
    To carpediem: Tõendi kehtivusaega näha ei ole, kuid järgmisest kolmapäevast on USA aktsiate omajatele ja ostjatele internetipangas kuvatud hoiatus kui tõend on puudu või aegunud. Edaspidi saadetakse enne tõendi aegumist vastav hoiatus e-kirjaga.
  • Investeerin eraisikuna. Kui ma vaatan aruandeid, siis laekub mulle juba praegu kontole 85% väljakuulutatud dividendist, seega tulumaksumäär oleks nagu 15%. Samas, mingeid residentsustõendeid ma seni esitanud ei ole. Kas see tähendab, et nüüdsest peab hakkama vastavat dokumenti esitama?
  • Täpselt nii, alates 01.01.2016 on see tõend eelduseks USA väärtpaberitega kauplemisel.
  • Kas see on USA poolne üldine nõue või on seda vaja ainult läbi LHV tehinguid tehes?
  • See oleneb maaklerfirmast, keda kasutatakse ja kas nad võimaldavad selle tõendi esitamist. Kui on soov saada dividendidele soodsamat maksumäära, siis on see igal juhul USA poolne nõue.
  • Mul on suhteliselt kindlalt meeles, et ettevõte konto avamisel aasta alguses sai see LHV kontoris täidetud aga sellegipoolest on soovitus selle täitmiseks esilehel, miks?
  • To 113366: rida 10 jääb eraisiku ankeedil tühjaks.
    To Lenzer: kontrollime selle üle ja võtame esmaspäeval ühendust. Viga võib tekkida kliendil, kellel on nii eraisikust kui firmast kasutaja.
  • Tegime residentsustõendi täitmise eraisikule lihtsamaks ning nüüd saab seda täita internetipangas elektroonselt.
    Selleks tuleb minna internetipangas lehele INFO JA SEADED>LEPINGUD
    Firmade puhul ootame jätkuvalt paberil täidetud vorme.
    USA aktsiatesse investeerimisel on antud vormi täitmine kohustislik (see võimaldab dividendide saamisel maksta tavapärase 30% asemel 15% tulumaksu) ning alates 22. jaanuarist ei saa ilma selleta USA väärtpabereid LHV vahendusel osta.
    Kuna vorm kehtib kolm aastat, siis tuleb see vorm paljudel juhtudel ka uuesti täita.
    USA aktsiatesse investeerimine eeldab residentsustõendit
  • Kuidas saab teada kas tõend on aegunud või mitte?
  • Üks võimalus on küsida kliendihaldurilt, teine võimalus proovida sisestada USA väärtpaberi ostuorder (aegumise korral kuvatakse vastav teade).
  • Tere,
    kas mõnel on kogemust antud teema topeltmaksustamise vältimisega swedbanki vahendusel?

    Üllatuslikult sain sealt sellise kirja:
    "Tänan Teid pöördumise eest seoses USA aktsiate tulumaksu topeltmaksustamise küsimusega.
    Paraku pean nentima, et ei saa Teid selles pöördumises aidata. USA on üks väheseid riike, mille väärtpaberite osas me ei saa taotleda topeltmaksustamise lepingu järgset tulumaksumäära isegi juhul, kui meile nimetatud (W8BEN) dokumendi edastate. Selle põhjuseks on asjaolu, et meie alamhaldur ei ole seni meile aktsepteeritaval moel võimaldanud soodsama maksumäära rakendamist (mis omakorda on seotud USA range ja bürokraatliku maksurežiimiga). Oleme probleemist teadlikud ja tegeleme sellega, kuid kahjuks ei ole võimalik ennustada, millal meil õnnestud klientidele antud teenust pakkuda. "

    Ei oma veel usa börsil midagi aga plaan kohe-kohe osta ja swedbanki mitte küll armastades sai sinna väärtpaberite teenustasude pärast konto taas avatud, kuid kas tõesti peaksin ma siis taluma suuremat maksumäära?
    Uskumatu, et LHV on suutnud siis sellise "USA range ja bürokraatliku maksurežiimiga" hakkama saada ja suurim pank eestis mitte.
  • Kas Swedbanki teenustasud on siis väiksemad kui LHV-s või miks seda Swedi eelistad?
  • W-8 vormide kogumine ja nende raporteerimine USA maksuametile on tõesti üsna suurt tööd nõudev protsess. LHV Pank on selle bürokraatliku masinavärgi läbinud ja võimaldab USA aktsiate puhul 15% tulumaksumäära (va mõned erandlikud aktsiad ja fondid näit kinnisvarafondid). Kliendile tähendab see korra kolme aasta tagant W-8 vormi täitmist, mis eraisikule on üsna lihtne, kuid ettevõtte puhul üsna korralikku peavalu valmistav.
  • kindsigo
    Kas Swedbanki teenustasud on siis väiksemad kui LHV-s või miks seda Swedi eelistad?


    Minu arusaamise näite seletamiseks ütleme, et korralik eesti inimene Ahto tahab teha mõistliku investeeringu usa börsil olevasse indeksfondi ja osta 10 000€ eest osakuid. (Esiteks valuutavahetus, mis on LHVs küll parem kui swedbankil aga röövelikud mõlemad maailma mastaabis ning swedbanki kaudu tehes saad kasutada tavidi arvevaluuta teenust ja saada parim pakkumine üldse, kuid pangas From EUR to USD hetkel LHV 0.9%-vist muidu oli 0.7%? ja Swed-1% vahe maailmakursist)
    Swedi näide: 10 000€ NYSE turul teenustasu 0,2% min 18.85€, ehk kokku 20€
    Kuuhooldustasu: 0.01% min 0,96€+km = 1€+km (See eeldab hinnakirjast "muu" alla kvalifitseerumist mida mulle ka kinnitati e-maili vahendusel seal leidub ka "Välisfondiosakud" mis on palju krõbedama hooldustasuga)
    Lhv näide: tehingutasu 11€+0.3% = 41€
    Kuuhooldus tasu: 0.025% min 2€= 2,5€+km

    10 aasta kulud tehes ühe 10k€ tehingu aastas
    Swed: Tehingutasud 200€, kuuhooldustasud: 120€+km
    LHV: Tehingutasud 410€, kuuhooldustasud: 300€+km

    Või ei ole tegu swedbankis "muu" kuuhooldustasuga vaid "Välisfondiosakud" (0.025% min 3,20 €)?

  • Kas residentsustõend on LHV-s kehtivuse kaotanud? Täitsin ja saatsin vormi 08-10-2015 (M-D-Y).
    Tulumaksu kinnipidamine STO näitel:
    11.04 laekunud div. kinnipeetud tulumaks 0% ?
    28.06 laekunud div kinnipeetud tulumaks 15%
    26.09 ja 19.02 laekunud div kinnipeetud tulumaks 30%

    15% maksumäär on kehtinud veel 2017 I-II kvartalis laekunud dividendidele, kuid edasi juba võetud 30%
    Tõend peaks vajama uuendamist iga 3 aasta tagant, ehk esitatud tõend peaks olema kehtiv kuni juuli 2018. Kas tõend kehtib 2 aastat või ei kehti enam üldse?
    Olen USA aktsiaid soetanud ka 2018 aastal ja ei ole ühtegi veateadet saanud ehk siis ostmine peaks olema ilma tõendita võimatu. Või ei kvalifitseeru STO enam USA börsil noteeritud väärtpaberiks? Miks ei ole tulumaksu maha arvestatud 11.04 laekunud dividendilt?
  • Tere,
    Kolisin Ameerikasse (olen endiselt Eesti kodanik, aga USA maksuresident) ja sain LHV'st teate, et LHV ei saa mulle enam investeerimisteenuseid pakkuda. Olemasolevad positsioonid kas maha müüa või teise panka üle viia.
    Üritasin leida mingit seadust või põhjust sellisele reeglile, aga ei leidnud. Kas keegi saab viidata või teab tausta, miks ei lubata mul enam läbi LHV (ja kui õigesti aru sain, siis ka Swedi) aktsiaid/fonde/kasvukontot kasutada?

    tänud ette.
  • Nii palju kui mina tean on robleem USA seadustes mis ei luba muude riikide finantsinstitutsioonidel USA rsidente teenindada.
  • Kas W-8BEN kui see läbi mingi muu lehe teha kas on vajalik saata ka info@lhv.ee või kuidas siis on
  • Karlerik
    Kas W-8BEN kui see läbi mingi muu lehe teha kas on vajalik saata ka info@lhv.ee või kuidas siis on

    Eraisik saab W-8BEN vormi täita LHV internetipangas paari klikiga. Seda küll saata pole vaja kuhugi.
    Ettevõtte osas võib täidetud vormi saata info@lhv.ee ja kui see ei peaks mingil põhjusel sobima, siis võtame juba ise ühendust.
  • Tere
    Kas residentsustõend W-8BEN tuleks täita ka Kasvukonto kasutamise puhul ( nt investeeringud USA fondidesse)?
  • Ei. Kasvukontole saab osta ainult Euroopas kauplevaid fonde, mille puhul seda tõendit pole tarvis.
  • Tere
    Esitasin eile eraisiku W-8BEN avalduse. Kas pean ootama kinnitust või saab kohe teha tehinguid USA aktsiatega?
  • Eraisik saab kohe pärast vormi internetipangas täitmist tehinguid teha. Kui proovida mõnda USA orderit edastada, siis antakse veateade, kui vorm pole täidetud.
  • Tere!
    Küsimus W-8BEN lahtri 9b "Foreign TIN" Kohta. Kui juriidiline isik on käibemaksukohuslane, siis kas sinna lahtrisse tuleb märkida KMKR ehk VAT nr või ikkagi tavaline firma reg number?
    Tänan!
  • Tere
    Sain täna USAst ET dividendi kätte. Kuigi mul on LHVs W-8BEN vorm täidetud ja digiallkirjastatud, siis võeti ikka maha 30% TM. Mis ma valesti tegin?
    Eraisik, investeerimiskonto.
  • "taavi123"
    Tere
    Sain täna USAst ET dividendi kätte. Kuigi mul on LHVs W-8BEN vorm täidetud ja digiallkirjastatud, siis võeti ikka maha 30% TM. Mis ma valesti tegin?
    Eraisik, investeerimiskonto.


    Mis aktsia? Mõnede REITid lähebki maha 30%, sõltumata vormist.
  • "havoc"
    "taavi123"
    Tere
    Sain täna USAst ET dividendi kätte. Kuigi mul on LHVs W-8BEN vorm täidetud ja digiallkirjastatud, siis võeti ikka maha 30% TM. Mis ma valesti tegin?
    Eraisik, investeerimiskonto.


    Mis aktsia? Mõnede REITid lähebki maha 30%, sõltumata vormist.


    ET. Energy Transfer Equity LP
  • See on LP maksadki 37% ja kui kohe võeti 30% siis aasta lõpus võetakse see, mis võtmata jäi.
    LP-ei maksa dividendi, nad jaotavad kasumit. Võid proovida deklaratsiooni USAs esitada, aga isegi residentidele LP-de deklareerimine suur peavalu.
  • "havoc"
    See on LP maksadki 37% ja kui kohe võeti 30% siis aasta lõpus võetakse see, mis võtmata jäi.
    LP-ei maksa dividendi, nad jaotavad kasumit. Võid proovida deklaratsiooni USAs esitada, aga isegi residentidele LP-de deklareerimine suur peavalu.


    Selge, tänan selgitamast.
  • Kas USA aktsiate ostmisel ja müümisel tuleb tulumaksu maksta Eesti residendina nii Eestile kui ka USAle?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon