Börsipäev 26. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud Euroopas ja Ühendriikides lõpetasid päeva kerges miinuses, jäädes Kreeka osas äraootavale seisukohale, sest neljapäevane eurogrupi istung ei toonud osapooli teineteisele lähemale. S&P 500 sulgus -0,3% punases ja Stoxx 600 kaotas -0,2%.

    Angela Merkel ütles eilsete kohtumiste järel, et läbirääkimistes puudub endiselt progress ning kohati isegi tundus talle, et tehti tagasikäik. Saksa kantsleri sõnul on vaja lahendus leida enne esmaspäeva, ent sama öeldi ka täpselt nädal tagasi, mistõttu pole välistatud, et diskussioon venib päris juuni viimase päeva peale või isegi üle selle. Kreekal on tarvis küll 30. juunil tasuda IMFile 1,55 miljardit eurot, kuid selle maksmata jätmine antud päeval ei tähenda veel maksejõuetust, vaid IMFi kõneisiku Gerry Rice’i sõnul lahterdatakse riigid siis maksuvõlglasteks.

    Ka kolm suuremat reitinguagentuuri on öelnud, et summa maksmata jätmine ei viita kohe ametlikult maksevõimetusele, mis kandub üle riigi ülejäänud kohustustele, kuna olukord on ametliku institutsiooni puhul teine võrreldes sellega, kui võlakirja ei suudeta tagasi osta erainvestori käest. Siiski võib maksuvõlglase staatus suurendada kreeklaste tormijooksu oma deposiitidele ning muuta suhteid keerulisemaks IMFiga, kellelt oodatakse tulevikus täiendavat finantsabi. Royal Bank of Scotland Groupi krediidianalüütiku Alberto Gallo sõnul on suuremaks murekohaks 20. juulil aeguv Euroopa Keskpangale kuuluv 3,5 miljardi euro suurune võlakiri, kuna selle maksmata jätmine võib ühtlasi peatada ka Kreeka kommertspankade likviidsusabi.

    Majandusstatistika tõi eile nii häid kui halbu uudiseid. USA isiklike kulutuste muutus näitas, et tarbija on julgemalt rahakotti avamas, suurendades nominaalseid kulutusi mais 0,9% võrreldes aprilliga, mis ületas 0,7% ootust (aastatagusega võrreldes kiirenes kasv 3,1% pealt 3,6% peale). Oodatust positiivsemaks osutusid Ühendriikides ka möödunud nädala töötu abiraha taotlused, kerkides kolme tuhande võrra 271 tuhandeni (konsensus prognoosis 273 tuhat). Pettumuse valmistas aga Markiti koostatud USA teenindussektori aktiivsusindeks, mis alanes juunis 56,2 punktilt 54,6 punktile (oodati 56,5) ning märkis sellega madalaimat taset alates jaanuarist.

    Tänane päev toob pigem teise järgu majandusnäitajad eesotsas Prantsusmaa, Itaalia ja USA tarbijate kindlustunde indeksitega. Huvi võiks pakkuda ka euroala maikuu rahapakkumise statistika, mis annab värske ülevaate laenuturu trendidest. Kreekaga plaanitakse ühist keelt otsida laupäeval, mil euroala rahandusministrid saavad uuesti kokku.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (juuni)
    10.30 Rootsi jaemüük (mai)
    11.00 Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeks (juuni)
    11.00 Eurotsooni M3 rahapakkumise ja krediidi statistika (mai)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (juuni lõplik)
  • HSBC teatas, et ei plaani pikendada koostööd Markitiga, kuna tahab arendada muid võimalusi. Sellest johtuvalt ei näe me tulevikus enam paljude arenevate riikide töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsusindekseid, sealhulgas ka Hiina oma.

    HSBC China Services PMI
    HSBC China Manufacturing PMI
    HSBC Flash China Manufacturing PMI
    HSBC Hong Kong PMI
    HSBC South Korea Manufacturing PMI
    HSBC Taiwan Manufacturing PMI
    HSBC Vietnam Manufacturing PMI
    HSBC Indonesia Manufacturing PMI
    HSBC India Manufacturing PMI
    HSBC India Services PMI
    HSBC Poland Manufacturing PMI
    HSBC Turkey Manufacturing PMI
    HSBC Czech Republic Manufacturing PMI
    HSBC Brazil Manufacturing PMI
    HSBC Brazil Services PMI
    HSBC Mexico Manufacturing PMI
    HSBC Russia Manufacturing PMI
    HSBC Russia Services PMI
    HSBC Egypt PMI
    SABB HSBC Saudi Arabia PMI
    HSBC United Arab Emirates PMI
    HSBC South Africa PMI
    HSBC Emerging Markets Index
  • Hiina börsil lastakse täna korralikult õhku välja, YTD hetkel veel 29% üleval

    SHANGHAI COMPOSITE FALLS 7.7%, SET FOR BIGGEST LOSS SINCE 2007

  • Saksamaa väetisetootja K+S (SDF) sai eile €7,8 mld suuruse (€40 aktsia kohta) ülevõtmispakkumise Kanada konkurendilt:

    K+S said it was assessing options after Potash Corporation of Saskatchewan (POT) Inc proposed to acquire all its shares. K+S is likely to reject the offer as too low, according to the person familiar with the matter. K+S is developing a mine in the western Canadian province of Saskatchewan and believes Potash Corp.’s offer doesn’t take into account potential synergies and the dominance this would give it in North America.

  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks püsis juunis 94 punkti peal (mai revideeriti punkti võrra ülespoole 94 punkti peale), mis oli kõrgem kui analüütikute oodatud 93 punkti. Paranemist täheldati töötuses, ostu- ja säästmisvõimes
  • Eile järelkauplemise ajal teatas Nike oodatust paremad kvartalitulemused: ettevõtte puhaskasum kasvas 24% Y/Y ehk $865 mln peale ($0,98 aktsia kohta) aastataguse $698 mln pealt ($0,78 aktsia kohta), ületades konsensuse $0,83 suurust ootust aktsia kohta. Maailma suurima spordikaupade müüja käive kasvas kvartalis 4,8% Y/Y ehk $7,8 mld peale, ületades samuti konsensuse $7,7 mld suurust ootust. Arvestamata dollari tugevnemist, oleks käive kasvanud 13%. Ettevõtte brutokasumi marginaal paranes 46,2% peale aastataguse 45,6% pealt ning globaalsed tulevikutellimused kasvasid +13%, ületades konsensuse +10,4% ootust.

    Nike’i aktsia reageeris tulemustele +3,5% tõusuga @ $109.
  • Jaapani inflatsioon püsis mais kütust ja toitu arvestamata ootuspäraselt 0,4% peal. Kuigi 2% eesmärgist ollakse veel väga kaugel, ei muuda ilmselt värske number analüütikute ootust rahapoliitika osas.
  • Itaalia töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks paranes juunis 0,5 punkti 103,9 punktile (oodati 103,8) ja tarbijate kindlustunde indeks hüppas 3,5 punkti 109,5 punktile (oodati 105,6)

  • Vaikselt aga järjepidevalt on krediit euroala ettevõtete ja majapidamisteni jõudmas. Ettevõtetele (va finantssektor) väljastatud laenude mahu YoY -0,1% langus aprillis pöördus mais 0,1% kasvuks ning majapidamistele väljastatud krediit kasvas mullusega võrreldes 1,4% (aprillis 1,3%).
  • Euroopa Keskpangal olnud põhjust juba kolmandat päeva Kreeka pankadele pakutavat likviidsusabi maksimaalset mahtu muuta, mis võib näidata, et deposiitide väljavool on aeglustunud

    ECB SAID TO LEAVE EMERGENCY LIQUIDITY FOR GREEK BANKS UNCHANGED

    Deposiidid Kreeka pankades vähenesid mais 3,6 miljardi euro võrra 135,7 miljardi euroni, mis oli väiksem langus kui aprillis (-5,6), kuid juuni toob tõenäoliselt juba oluliselt mastaapsema kukkumise

  • Stoxx 600 on päeva põhjadest pisut kosunud, kuid siiski jätkuvalt üsna korralikus -0,6% languses. Suuremad liikujad:
  • Deutsche Banki ajakirja Konzepti värske number on väljas, kust leiab huvitavaid teemakäsitlusi alates pilveteenustest ja AI-st kuni aktsiate tagasiostudeni välja. Link
  • optimismis jookseb ka piir

    JUNCKER: I'M QUITE OPTIMISTIC BUT NOT OVERLY OPTIMISTIC ON A DEAL WITH GREECE
    JUNCKER: REAL POSSIBILITY OF CONCLUDING GREECE AGREEMENT
  • Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeksi juuni näit korrigeeriti 94,6 punkti pealt 96,1 punktile, mis oli ajendatud jooksva olukorra hinnangu ja ootuste indeksi paranemisest.
  • Hiina keskpank otsustas kärpida intressimäärasid, aga esmaspäeval turgude fookus tõenäoliselt suuresti Kreekal

    *CHINA CUTS INTEREST RATES, RRR FOR SOME BANKS
    *CHINA CUTS ONE-YEAR DEPOSIT RATE BY 25 BPS
    *CHINA CUTS ONE-YEAR LENDING RATE BY 25 BPS

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon